• Recep Tayyip Erdoğan l-a primit pe liderul Hamas, Ismail Haniyeh, în Istanbul.
  • Erdogan și-a reiterat sprijinul pentru cauza palestiniană.
  • Turcia a trimis în total 45.000 tone de provizii și medicamente în Gaza.
  • Erdogan a declarat că Turcia își continuă eforturile diplomatice pentru a atrage atenția comunității internaționale asupra atrocităților aplicate palestinienilor.
  • În timpul întâlnirii, președintele Erdoğan și-a exprimat, de asemenea, condoleanțe lui Haniyeh pentru copiii și nepoții săi care au fost uciși într-un atac israelian.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și șeful Hamas, Ismail Haniyeh, s-au întâlnit sâmbătă, 20 aprilie 2024, în Istanbul, pentru a discuta despre conflictul din Gaza, în contextul tensiunilor crescânde din Orientul Mijlociu și a numărului alarmant de decese, care a atins 34.000 în Gaza.

Recep Tayyip Erdoğan a făcut apel la unitatea palestiniană, după ore de discuții despre conflictul Israel-Gaza, conform biroului său.

„Cel mai puternic răspuns la acțiunile Israelului și calea spre victorie se găsesc în unitate și integritate”, a declarat Erdoğan. Președintele turc a păstrat legături apropiate cu Haniyeh, liderul politic al Hamas, care frecventează Turcia din 2011, când Hamas a stabilit un birou în țară.

„Erdogan a afirmat că tensiunea dintre Iran și Israel nu ar trebui să umbrească ceea ce se întâmplă în Gaza”, a spus Sinem Koseoglu, reporter la Instanbul pentru Al Jazeera.

Președintele Erdogan a spus că „Israelul va plăti într-o zi prețul pentru atrocitățile pe care le impune palestinienilor și că Turcia va continua să vorbească despre masacrul din Gaza de fiecare dată”.

Erdoğan a declarat anterior că va apăra lupta palestiniană și va fi vocea poporului palestinian oprimat. Turcia este un partener semnificativ de ajutor umanitar pentru Gaza, trimițând în total 45.000 tone de provizii și medicamente în regiune. Israelul pregătește o ofensivă împotriva orașului Rafah, unde aproximativ 1,2 milioane de palestinieni s-au refugiat de la conflictul din Gaza.

Erdoğan a fost mereu un susținător vocal al cauzei palestiniene, dar s-a confruntat cu o dilemă în ceea ce privește abordarea față de războiul din Gaza. Solidaritatea cu palestinienii este un principiu de bază al politicii sale externe, însă el a încercat să reconcilieze această poziție cu eforturile de resetare a relațiilor regionale și occidentale, inclusiv prin reconcilierea cu Israelul.

Inițial, Erdoğan a abordat această dilemă printr-o strategie triplă, dar pe 25 octombrie, a adoptat o poziție mai fermă în comentariile adresate cadrelor AK Party, condamnând clar Israelul și exprimând o simpatie pentru Hamas, care a fost mai puțin explicită în timpul conflictului. Comentariile lui Erdoğan nu sunt susceptibile să provoace o nouă criză la nivel regional, dar vor fi cu siguranță observate la nivel internațional, iar consecințele lor ar putea întârzia acțiunile referitoare la achiziționarea de avioane de luptă F-16 de către Turcia, printre altele.

În timpul întâlnirii cu Haniyeh, președintele Erdoğan și-a exprimat, de asemenea, condoleanțe pentru copiii și nepoții liderului Hamas care au fost uciși într-un atac israelian.

Citește și