• Statele NATO au anunțat vineri că sunt gata să ofere Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană, dar nu s-a specificat când.
  • Statele UE s-au angajat să ofere sprijin de 144 miliarde euro Ucrainei, dar alocarea concretă a fost de 77 miliarde până acum.
  • Alocarea SUA pentru Ucraina a fost de 66 miliarde euro, conform institutului Kiel din Germania, sub cel al UE.

Șansele Ucrainei de a lupta mai eficient împotriva Rusiei încep să devină mai bune. NATO a anunțat livrarea unui sistem de apărare antiaeriană, iar Statele Unite sunt gata să acorde un ajutor financiar substanțial pentru Ucraina. Donald Trump rămâne în continuare nemulțumit de orice sprijin pentru Kiev.

„NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, la care a avut o intervenţie prin videoconferinţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Statele Unite are cele mai multe sisteme Patriot în dotarea forţelor lor armate. În Europa, ţări precum Spania şi Grecia deţin baterii Patriot. Înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din ţările G7 desfăşurate joi în insula italiană Capri, Jens Stoltenberg a insistat că Ucraina are o „nevoie urgentă şi importantă de apărare antiaeriană suplimentară”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

„Sunt încurajat de angajamentul şi hotărârea aliaţilor NATO de a apăra Ucraina”, a spus Jens Stoltenberg, care a evocat votul prevăzut pentru sâmbătă în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA în legătură cu un pachet de asistenţă pentru Kiev în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari.

Citește și