• Oficialii iranieni afirmă că atacul israelian a fost efectuat cu drone mici care explodează, o tactică folosită anterior de Israel.
  • Există speculații că dronele ar fi putut fi lansate din interiorul Iranului, evitând detectarea de către sistemele radar iraniene.
  • Israelul a vizat un site radar de apărare aeriană lângă Isfahan, parte a protecției instalației nucleare Natanz, conform unui oficial american.

UPDATE 15.00 – Armata irakiană spune că investighează cauza exploziei de la baza militară Kalso

Armata irakiană a declarat că un comitet tehnic investighează cauza unei explozii și a unui incendiu la baza militară Kalso, despre care a spus că s-a produs sâmbătă la ora 1.00 dimineața (22.00 GMT/11.00 BST vineri), relatează Reuters.

O explozie uriașă la baza militară din Irak, sâmbătă dimineață, a ucis un membru al Forțelor de Mobilizare Populară (PMF ) din Irak și a rănit alte opt persoane, potrivit unui oficial al Ministerului de Interne. Conform Reuters, comandantul forțelor a declarat că a fost un atac, în timp ce armata a declarat că investighează și că nu au existat avioane de război pe cer în acel moment.

Două surse de securitate declaraseră anterior că o lovitură aeriană a provocat explozia la baza militară Kalso, la aproximativ 50 km la sud de Bagdad.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
KULEBA PREZINTĂ SPEAKER CU A.I.
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
HONEYHLINE ÎNCEPE LUPTA PENTRU EMBRIONI
BUCUREȘTI E CEA MAI IEFTINĂ CAPITALĂ EUROPEANĂ

UPDATE 12.00 – Iranul va răspunde la nivel maxim” dacă Israelul va acționa împotriva intereselor sale, afirmă ministrul de externe

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-abdollahian, a declarat vineri că Iranul va răspunde imediat și la nivel maxim” dacă Israelul va acționa împotriva intereselor sale, potrivit Reuters.

Într-un interviu acordat postului NBC News, Amir-abdollahian a declarat, vorbind prin intermediul unui interpret: „Dacă Israelul vrea să facă un alt aventurism și acționează împotriva intereselor Iranului, următorul nostru răspuns va fi imediat și va fi la nivel maxim”.

Comentariile sale vin în urma rapoartelor privind un atac israelian asupra Iranului vineri dimineață.

UPDATE 08.00

Președintele iranian Ebrahim Raisi nu a făcut nicio mențiune cu privire la lovitura de vineri (ora locală) a Israelului asupra Iranului, în timp ce a lăudat public operațiunea militară iraniană fără precedent de la sfârșitul săptămânii trecute care a vizat teritoriile ocupate de Israel”.

Loviturile de represalii ale Iranului din 13 aprilie, parte a unei operațiuni numite True Promise”, au fost o demonstrație a puterii militare a Iranului și un act necesar împotriva a ceea ce Raisi a numit „regimul ilegal”, a declarat vineri.

Raisi a descris loviturile ca fiind represalii punitive” ale forțelor armate iraniene, menite să demonstreze puterea Iranului și hotărârea poporului său.

UPDATE 03:53

Israel War Room spune că dronele israeliene au efectuat lovituri aeriene în Babilon, Irak împotriva Forțelor de Mobilizare Populară.

UPDATE 02:53

Cel puțin un deces a fost raportat la Bagdad din cauza unui atac aerian care a vizat Forțele de Mobilizare Populară.

Rapoartele locale sugerează că o dronă americană a efectuat atacul aerian.

UPDATE 02:45

Incendii mari au izbucnit în guvernoratul Babilon, Irak, după explozii neidentificate.

Informațiile preliminare indică o agresiune americană împotriva unei baze militare irakiene, sediul PMU din Babilon.

Rapoartele indică acum că atacul aerian american a lovit cartierul general al unităților blindate ale Forțelor de Mobilizare Populară din Babilon.

Până acum nu au fost raportați martiri, doar pagube materiale, inclusiv mai multe vehicule blindate.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Oficialii iranieni au declarat că atacul israelian de vineri dimineață a fost efectuat de drone mici care explodează, o tactică pe care Israelul a folosit-o în trecut în atacurile din interiorul Iranului.

Este posibil ca dronele să fi fost lansate din interiorul Iranului, ale cărui sisteme radar nu au reușit să detecteze aeronave neidentificate care intră în spațiul aerian iranian, au declarat oficialii iranieni.

Israelul a vizat un site radar de apărare aeriană lângă Isfahan, care face parte din protecția instalației nucleare Natanz, relatează un oficial american pentru ABC.