• Statele Unite au votat împotriva acordării calității de membru cu drepturi depline al ONU pentru palestinieni.
  • Congresul SUA a aprobat creșterea ajutorului militar acordat Israelului.
  • Echipe ale apărării civile palestiniene recuperează 180 de cadavre dintr-o groapă comună din interiorul complexului medical Nasser din Khan Younis din Gaza.

UPDATE ORA 23.00

Aproximativ 35 de rachete lansate din sudul Libanului în zona Ein Zeitim din nordul Israelului au fost detectate luni, au declarat Forțele de Apărare Israeliene (IDF).

UPDATE ORA 21.00

O evaluare independentă a Agenției Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) a declarat că neutralitatea agenției trebuie consolidată.

La începutul acestui an, Israelul a acuzat cel puțin 12 membri ai personalului UNRWA că au fost implicați în atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie și a afirmat că aproximativ 12% din cei 13.000 de angajați ai agenției sunt membri ai Hamas sau ai altor grupuri militante palestiniene.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Revizuirea, care a fost condusă de fostul ministru francez de externe Catherine Colonna și publicată luni, nu a fost însărcinată să abordeze acuzațiile Israelului, ci a avut un mandat mai larg de a „evalua dacă UNRWA face tot ce îi stă în putință pentru a asigura neutralitatea”.

În ciuda faptului că UNRWA a adoptat un „cadru robust” în 2017 pentru a aborda problemele de neutralitate, problemele persistă, se arată în analiză. Cu toate acestea, raportul a remarcat că „Israelul nu a furnizat încă dovezi în sprijinul” acuzațiilor sale că „un număr semnificativ de angajați ai UNRWA sunt membri ai unor organizații teroriste”.

„Acestea includ cazuri de personal care își exprimă public opiniile politice, manuale din țara gazdă cu un conținut problematic folosite în unele școli UNRWA și sindicate de personal politizate care fac amenințări împotriva conducerii UNRWA și care provoacă întreruperi operaționale”, se arată în raport.

UPDATE ORA 19.00

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit să extindă sancțiunile existente privind programul de drone și rachete al Iranului, a declarat luni Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al blocului comunitar.

Borrell a declarat că noile sancțiuni extind „aria geografică a acestui cadru pentru a acoperi livrările de drone și rachete nu doar către Rusia”, ci și către proxy-urile Iranului din regiune.

Sancțiunile vor lărgi lista de componente al căror export din UE este blocat și care sunt folosite în producția de drone și rachete.

UPDATE ORA 18.00

Eforturile de a ajunge la două spitale din nordul Fâșiei Gaza în weekend au avut doar un succes parțial din cauza întârzierilor la punctele de control și a luptelor în curs de desfășurare, potrivit doctorului Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.

„La 20 aprilie, OMS și partenerii și-au putut încheia doar parțial misiunea la spitalele Kamal Adwan și Al-Awda din cauza întârzierilor severe la punctele de control și a ostilităților în curs de desfășurare”, a scris Tedros luni pe X.
Ca urmare, a spus el, „combustibilul și proviziile medicale nu au ajuns la Kamal Adwan, pentru a doua oară în ultimele 7 zile, iar partenerii nu au putut, de asemenea, să evalueze nevoile la Al-Awda pentru a sprijini restabilirea serviciilor. Acest lucru sporește și mai mult riscurile pentru sănătatea pacienților critici care sunt tratați acolo”.

UPDATE ORA 17.00

Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a cerut țărilor să facă presiuni asupra Israelului pentru a împiedica o invazie terestră a orașului Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.

„Toți trebuie să aibă greutate asupra Israelului pentru a-l împiedica să atace Rafah. Un astfel de atac ar fi un alt masacru”, a scris el luni pe X.
Safadi a adăugat că „radicalii din guvernul israelian [împing] o explozie în [Cisiordania]”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat la începutul acestei luni că a fost stabilită o dată pentru o ofensivă terestră în Rafah și că „intrarea în Rafah” este necesară pentru o „victorie completă asupra Hamas”.

UPDATE ORA 15.00 – Netanyahu critică planurile raportate ale SUA de a sancționa unitatea IDF

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și alți miniștri au criticat aspru planurile raportate ale administrației Biden de a sancționa o unitate a Forțelor de Apărare Israelului (IDF) pentru presupuse abuzuri ale drepturilor omului în Cisiordania ocupată.

Presupusele abuzuri preced atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și se spune că ar fi implicat membri ai batalionului Netzah Yehuda din Cisiordania ocupată.

Netanyahu a postat pe X în weekend: „Sancțiunile nu trebuie impuse Forțelor de Apărare Israelului!”

UPDATE ORA 14.00 – Peste 200 de cadavre găsite într-o groapă comună din spitalul Nasser, spune Apărarea Civilă Gaza

O groapă comună cu 210 cadavre a fost descoperită la spitalul Nasser din sudul Gazei de către lucrătorii Apărării Civile din Gaza, în urma retragerii forțelor israeliene din zonă pe 7 aprilie.

Lucrătorii încă caută cadavrele altor 400 de persoane dispărute după ce o ofensivă israeliană de luni de zile a lăsat în ruină orașul Khan Younis, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Apărării Civile și șeful misiunii de căutare, Raed Saqr.

Un interlocutor CNN care a vizitat duminică la fața locului a spus că oamenii au îngropat trupurile membrilor familiei care au fost uciși în terenul spitalului, ca măsură temporară.

UPDATE ORA 13.00 – Șeful serviciului de informații al armatei israeliene a demisionat în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie

Șeful secției de informații a armatei israeliene și-a dat demisia din cauza eșecurilor unității sale în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie.

„S-a decis că MG Aharon Haliva își va înceta funcția și se va retrage din IDF, odată ce succesorul său va fi numit într-un proces ordonat și profesionist”, au declarat luni Forțele de Apărare Israelului într-un comunicat.
Generalul-maior Aharon Haliva, care a servit în IDF timp de 38 de ani, este prima personalitate militară de rang înalt care a demisionat în urma atacurilor din 7 octombrie, când luptătorii Hamas au luat cu asalt granița cu Israel.

Atacul a fost văzut pe scară largă ca un eșec major al serviciilor de informații israeliene, mai mulți oficiali de top din apărare și securitate s-au prezentat în octombrie pentru a-și asuma responsabilitatea într-o oarecare măsură pentru pașii greșiți care au dus la atacuri.

UPDATE ORA 12.00 – Doi arestați în atacul de la Ierusalim

Poliția israeliană a arestat doi suspecți după ce trei persoane au fost rănite ușor într-un atac cu mașina în Ierusalim, luni dimineață.

Poliția a spus că forțele lor au percheziționat zona după ceea ce ei au descris drept un „atac terorist” pe strada Mordechai Tekhelet, la ora locală 8 a.m. (1 a.m. ET).

După incident, două persoane – pe care poliția le-a numit teroriști – au ieșit din mașină cu arme și apoi le-au aruncat în timp ce fugeau de la fața locului pe jos. Poliția a spus că nu a reușit să deschidă focul înainte de a fugi.

UPDATE ORA 11.00 – Liderii străini europeni cer sancțiuni împotriva Iranului și coloniștilor israelieni din Cisiordania

Liderii străini europeni au cerut luni pentru sancțiuni împotriva Iranului și a coloniștilor israelieni din Cisiordania ocupată, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE.

Șeful UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a spus că miniștrii vor discuta despre sancțiunile împotriva Iranului, explicând că speră că „toți vor fi de acord” cu „un pachet mare de sancțiuni”.

SUA și-au extins deja sancțiunile împotriva Iranului după ce au lansat peste 300 de rachete și drone către Israel într-un atac de represalii pentru un atac aerian suspectat mortal asupra consulatului său din Damasc.

Borrell a spus că ar trebui luate în considerare și sancțiunile împotriva „colonilor violenți” din Cisiordania.

UPDATE ORA 10.00 – Israelul își intensifică atacurile asupra taberelor de refugiați din Gaza

Oamenii încă se acomodează cu consecințele ultimelor 24 de ore. Cel puțin 24 de persoane au fost ucise, majoritatea femei și copii, în interiorul unor locuințe rezidențiale, în urma loviturilor israeliene.

Armata israeliană continuă să bombardeze Fâșia Gaza, concentrându-și acum atacurile în zonele centrale, unde taberele de refugiați sunt lovite în mod repetat, iar unitățile sanitare, clădirile rezidențiale și infrastructura sunt distruse.

Oamenii sunt pur și simplu adunați dintr-un loc în altul. Atacurile sunt peste tot. Putem spune cu siguranță că întreaga Fâșie Gaza a fost vizată în mod egal.

UPDATE ORA 09.00 – Doi civili au fost răniți într-un atac în Ierusalimul de Vest

Poliția israeliană a anunțat că doi civili au fost răniți într-un atac cu un vehicul care a intrat în plin în Ierusalimul de Vest.

Într-un comunicat postat pe X, aceasta a precizat că cei doi „teroriști” au fugit de la locul faptei, iar pe traseul lor de fugă a fost găsită o pușcă. Forțele de securitate au fost desfășurate pentru a-i vâna pe suspecți.

UPDATE ORA 07.00 – Irakul afirmă că în spatele atacului asupra unei baze americane s-ar afla elemente în afara legii

Agenția de știri AFP are o declarație a forțelor de securitate irakiene cu privire la atacul cu rachete care a vizat o bază militară din Siria care găzduiește o coaliție condusă de SUA.

Comunicatul acuză „elemente în afara legii că au vizat cu rachete o bază a coaliției internaționale în inima teritoriului sirian”, în jurul orei 21:50 (18:50 GMT), potrivit AFP.

Ca răspuns, forțele irakiene au lansat o operațiune majoră de căutare în nordul provinciei Ninive și au găsit vehiculul folosit în atac, se arată în comunicat

UPDATE ORA 02:00 – Netanyahu reafirmă forța militară necesară pentru eliberarea captivilor

Scurgerile de la o reuniune a cabinetului de război care a avut loc astăzi au apărut în mass-media israeliană, premierul israelian mustrându-i pe cei care fac parte din echipa de negocieri pentru că au vorbit cu mass-media și au scurs informații despre care el spune că sunt false și acuzându-i că au aceste informații. relațiile cu jurnaliștii și reporterii care oferă Hamas pârghia de a-și întări poziția.

Iar prim-ministrul israelian a spus public într-o adresă din această seară că va fi mai dur cu Hamas și îi va da mai multe lovituri, spunând că singura modalitate de a aduce înapoi captivii este prin presiunea militară și politică.

Știre inițială

Echipe ale apărării civile palestiniene recuperează 180 de cadavre dintr-o groapă comună din interiorul complexului medical Nasser din Khan Younis din Gaza, la două săptămâni după ce forțele israeliene s-au retras din zonă.

Statele Unite au votat împotriva acordării calității de membru cu drepturi depline al ONU pentru palestinieni. Israelul a atacat Iranul. Congresul SUA a aprobat creșterea ajutorului militar acordat Israelului.

Este ziua 198 a războiului. Peste 34.000 de palestinieni din Gaza au fost uciși. Mai mult de 23.000 dintre aceștia sunt femei și copii. Și cel puțin 8.000 de persoane sunt în continuare date dispărute.

Armata israeliană a declarat că un ofițer rezervist rănit grav într-un atac cu drone și rachete al Hezbollah asupra comunității Arab al-Aramshe, aflată la granița de nord, a cedat în urma rănilor suferite.

Arab al-Aramshe este un sat cu majoritate arabă din nordul Israelului, în apropiere de granița libaneză.

Armata l-a identificat pe comandantul adjunct al companiei din Brigada Etzioni ca fiind Dor Zimel, în vârstă de 27 de ani.

Citește și