• Biden afirmă că Israelul are responsabilitatea de a răspunde la atacul Hamas din 7 octombrie.
  • Președintele SUA spune că regiunea nu se poate întoarce la status quo-ul de dinaintea atacului și face apel la eforturi pentru o soluție cu două state.
  • Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby: 74 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza.

23.01 – Declarațiile șefului Biroului Politic Hamas, Ismail Haniyeh

Șeful Biroului Politic Hamas, Ismail Haniyeh: Continuarea agresiunii împotriva Gazei va scoate întreaga regiune de sub control. Consecințele potopului Al-Aqsa sunt un rezultat care va însoți toate etapele noastre pe pământul Palestinei și în lupta națiunii și rezistența cu proiectul sionist. Sunt 20 de zile, iar rezistența, condusă de Al-Qassam, își continuă loviturile, își păzește granițele și își direcționează mesajele cu sânge. Rezistența din Gaza este bună. Ocupația nu se va putea recupera din cauza loviturii strategice și a înfrângerii răsunătoare pe care a suferit-o. Sângele din Gaza de partea rezistenței și Al-Qassam vor învinge inamicul Continuarea agresiunii împotriva Gaza va scoate întreaga regiune de sub control. Într-adevăr, astăzi a devenit un butoi fierbinte. Facem apel la țările frate și aliate să exercite presiunea necesară în toate forurile pentru a opri agresiunea împotriva Gazei. Rezistența scrie ultimele capitole ale acestei ocupații pline de ură.

22.50

După opoziţia unor ţări precum Germania, Austria şi Cehia, nici un apel la încetarea focului umanitar nu a fost inclus în mesajul final al liderilor Uniunii Europene, spun aici diplomaţii europeni. Unele țări au cerut un limbaj mai dificil.

Declarația menționează dreptul Israelului de a se apăra, condamnarea masacrului de către Hamas și utilizarea de către acesta a civililor ca scuturi umane, precum și îngrijorarea cu privire la situația umanitară din Gaza.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
SUNTEM ÎN TOPUL DESTINAȚIILOR
INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN AFGANISTAN
ELEVII ROMÂNI MERG ÎN ITALIA
NADAL PIERDE LA ROMA

22.20 – Familiile ostaticilor israelieni protestează pentru eliberarea lor

La Tel Aviv, rudele israelienilor luați ostatici de Hamas în Gaza au organizat un alt protest în această seară cerând eliberarea lor imediată.

În afara Ministerului Apărării din Tel Aviv, ei au scandat: „Aduceți-vă înapoi pe frații noștri. Aduceți-vă copiii înapoi”. Membrii familiei au cerut guvernului lor să facă mai mult pentru a aduce ostaticii acasă, în timp ce țineau pancarte cu numele și fotografiile persoanelor despre care se crede că ar fi răpite de Hamas.

22.00 – Casa Albă a comentat vizita delegației Hamas în Rusia astăzi

Casa Albă: Nu pot vorbi despre starea și circumstanțele uciderii familiei corespondentului AJ Wael Al-Dahdouh și exprimăm condoleanțe. Știm că există victime civile în Gaza, dar nu ar trebui să ne bazăm pe numărul Hamas și pe Ministerul Sănătății din Gaza. Numărul victimelor din Gaza nu este aproape de cifrele care vin de acolo.

21.50 – Pentagonul: Am desfășurat 900 de soldați în Orientul Mijlociu, inclusiv specialiști în sisteme de apărare aeriană

Pentagonul: Am desfășurat 900 de soldați în Orientul Mijlociu, inclusiv specialiști în sisteme de apărare aeriană. Forțele americane au fost atacate de cel puțin 12 ori în Irak și de patru ori în Siria săptămâna trecută.

21.20 – Haaretz: Statele Unite și Uniunea Europeană au cerut Israelului să mărească volumul ajutorului umanitar pentru Gaza

Haaretz: Israelul și-a stabilit un obiectiv săptămâna trecută de a elibera toți prizonierii civili, dar nu este clar ce va plăti în schimb. Statele Unite și Uniunea Europeană au cerut Israelului să mărească volumul ajutorului umanitar pentru Gaza; crearea de coridoare umanitare sigure; Și alocați date fixe pentru a opri atacurile.

20.55 – Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby: 74 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza

74 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, dintre care 12 în ultimele 24 de ore, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby.

20.28 – Purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu: Autoritatea Palestiniană nu are credibilitate

Purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu: Autoritatea Palestiniană nu are credibilitate. Suntem pregătiți pentru intrarea terestră în Fâșia Gaza. Hamas nu este interesat de pace și de încheierea conflictului palestino-israelian.

20.15 – Ministrul israelian al Apărării: Purtăm un război pe două fronturi și suntem pregătiți pentru orice dezvoltare în nord

Ministrul israelian al Apărării: Purtăm un război pe două fronturi și suntem pregătiți pentru orice dezvoltare în nord.

19.40

Ministerul palestinian al Sănătății condus de Hamas a emis un document de 212 de pagini despre care susține că enumeră numele și numerele de identificare a 7.028 de palestinieni care au fost uciși în atacurile israeliene asupra Gaza.

19.00 – Comandamentul superior al batalionului Darj Tafah al organizației teroriste Hamas a fost eliminat

IDF, sub îndrumarea exactă a serviciilor de informații a Shin Bet și Iman, l-a eliminat pe comandantul batalionului Darj Tafah al organizației teroriste Hamas, Rafat Abbas, pe adjunctul său, Ebrahim Jadeva, și pe comandantul luptei și asistenței administrative, Tarek Maruf, folosind avioane de luptă.Toţi trei sunt terorişti.Veterani ai organizaţiei care au participat la campaniile anterioare împotriva Israelului.

Batalionul Darj Tafah este un batalion din Brigada Orașului Gaza, care este considerată cea mai importantă brigadă a organizației teroriste Hamas. Teroriștii batalionului au avut un rol semnificativ în masacrul criminal din 7 octombrie.

18.41 – IDF și ISA l-au ucis pe șef adjunct al Direcției de Informații a Hamas, care era responsabil de planificarea masacrului din 7 octombrie împreună cu Yahya Sinwar

Pe baza informațiilor precise ale IDF și ISA, avioanele de luptă IDF l-au lovit pe șef adjunct al Direcției de Informații a Hamas, Shadi Barud.

În rolul său anterior de șef al Centrului de control al incendiilor din Unitatea de operațiuni a Hamas, Barud a planificat atacurile barbare din 7 octombrie împreună cu Yahya Sinwar. Barud a servit anterior ca comandant de batalion al Hamas în Khan Yunis și a fost responsabil pentru planificarea a numeroase atacuri teroriste împotriva civililor israelieni.

După aceasta, Barud a ocupat mai multe funcții în serviciile de informații militare ale Hamas și a fost responsabil pentru securitatea informațiilor. Până astăzi, el a fost responsabil pentru relațiile de informații pentru Hamas.

18.20 – Hamas afirmă că aproximativ 50 de ostatici au fost uciși de la începutul bombardamentelor israeliene

Un purtător de cuvânt al aripii militare a Hamas afirmă că aproximativ 50 de ostatici deținuți de luptătorii săi din Gaza au fost uciși ca urmare a bombardamentelor Israelului asupra Fâșiei, în urma atacurilor brutale ale Hamas din 7 octombrie.

Abu Obeida nu a oferit detalii suplimentare. BBC nu poate, desigur, să verifice acest număr sau orice alte detalii pe care le-a furnizat în mod independent.

Armata israeliană a identificat 224 de ostatici deținuți de Hamas în Gaza.

17.50 – Un ministru israelian spune că doar Israelul va decide cum să se apere

Ministrul cabinetului de război al Israelului a declarat că va dura ani de zile pentru a restabili securitatea în sudul Israelului.

În remarcile sale la o conferință de presă desfășurată mai devreme la Tel Aviv, Benny Gantz a mai spus că Israelul va lua propriile decizii, pe baza propriilor interese, cu privire la planurile de război în Gaza.

17.30 – Sute de ucraineni au rămas blocați în Gaza, anunță Kievul

Sute de cetățeni ucraineni sunt prinși în Fâșia Gaza fără nicio modalitate de a pleca, a spus guvernul ucrainean.

Ministerul Afacerilor Externe a declarat joi pentru The Washington Post că 357 de ucraineni, inclusiv 208 femei, au informat guvernul că doresc să părăsească Gaza. Cu toate acestea, din cauza închiderii punctului de trecere a frontierei Rafah, ministerul a spus că „în prezent nu există nicio posibilitate de a pleca”.

Ministerul ucrainean a confirmat, de asemenea, că numărul cetățenilor ucraineni uciși în atacul mortal al Hamas în Israel din 7 octombrie a crescut la 21, cu unul dispărut. Trei ucraineni au fost uciși în Gaza, doi dintre ei copii, a spus ministerul.

17.02 – Ministerul sănătății palestinian a declarat că un adolescent a fost ucis în Cisiordania

Ministerul Palestinian al Sănătății care activează în Cisiordania spune că un tânăr de 17 ani a fost ucis de „gloanțele de ocupație” în tabăra de refugiați Jalazone, lângă Ramallah.

Nu este clar cine l-a ucis pe băiat. Acesta aduce numărul deceselor palestinienilor din Cisiordania din 7 octombrie la 105, potrivit ministerului.

17.00 – Shekel-ul israelian scade la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, pe fondul speculațiilor privind o operațiune terestră

Moneda israeliană a coborât joi la cel mai scăzut nivel față de dolarul american din ultimii 11 ani, pe fondul speculațiilor tot mai mari că o operațiune terestră a forțelor de apărare israeliene în Gaza ar putea fi iminentă.

Shekelul a scăzut cu 0,44%, ajungând să se tranzacționeze la 4,08 pentru un dolar la jumătatea după-amiezii, ora locală. Ultima dată când shekelul s-a tranzacționat la un nivel atât de scăzut a fost în iulie 2012, potrivit datelor Refinitiv.

Valoarea shekelului a scăzut cu peste 6% de când Hamas a lansat atacul brutal asupra Israelului pe 7 octombrie, iar Israelul a răspuns prin lansarea de atacuri aeriene asupra Gaza.

16.40 – Președintele Yitzhak Herzog a comentat cuvintele secretarului general al ONU, Antonio Guterres

Președintele Yitzhak Herzog a comentat cuvintele secretarului general al ONU, Antonio Guterres, într-un interviu acordat canalului francez de știri BFMTV, spunând că „într-un anumit sens, el a dat de înțeles că sursa acestui rău este legată de conflict. Îi resping cuvintele complet pentru că există un fel de proiecție sau chiar includere a atrocităților în ele. Și la terorismul care s-a întâmplat aici. Problema cu conflictul din regiune este terorismul, care deteriorează procesul de pace între israelieni și palestinieni. Suferim în Israel de terorism nesfârșit și de data aceasta am asistat la cel mai teribil exemplu. De la al Doilea Război Mondial, de la Holocaust, un asemenea număr de evrei nu au fost uciși într-o singură zi”.

Update – Ministrul Apărării va susține o declarație și o conferință de presă în această seară, la ora 19:00, la Kirya

Update – Declarațiile lui Erdogan

Erdogan : „Femeile și copiii nevinovați sunt majoritatea victimelor și nu putem rămâne tăcuți despre ceea ce vedem. Ce se întâmplă în Gaza depășește autoapărarea și s-a transformat în nedreptate, barbarie și massacre. Toate țările occidentale au susținut fără restricții atacul israelian în loc să îi sfătuiască să rămână calmi. Deci unde sunt drepturile omului? Trimit portavioane în loc de nave de ajutor, iar acesta este un standard dublu și o politică cu două fețe. Cel care tăce despre adevăr este un diavol mut și nu vom ezita să spunem adevărul chiar dacă rămânem singuri.”

Președintele turc: „Peste 12.000 de tone de bombe au fost aruncate asupra a 2,3 milioane de oameni în Gaza, care este o zonă foarte îngustă. Câți copii trebuie uciși până când se ajunge la un acord de încetare a focului?”

Update – Un lider din Qatar implicat în eforturile de a elibera răpiții

● Sper că toți cetățenii vor putea fi eliberați în câteva zile

● Nu se va întâmpla înainte de o pauză în luptă

● Orice atac la sol israelian va face încercările de eliberare mult mai dificile

Update – IDF și Shin Bet-ul continuă să elimine teroriștii organizației teroriste Hamas

Comandantul matricei de tragere de rachete din sectorul nordic Khan Yunis a fost eliminat. Avioanele de luptă ghidate de informații de la Shin Bet și Amman l-au eliminat pe comandantul grupului de tragere de rachete North Khan Yunis al organizației teroriste Hamas, Hassan al-Abdallah.

Update -Liderii UE se întâlnesc pe tema Israel-Gaza, dar nu toți sunt pe aceeași lungime de undă

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene se vor întâlni mai târziu la Bruxelles pentru a discuta despre criza în desfășurare din Orientul Mijlociu. Înaintea summitului, Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a indicat că blocul comunitar va face presiuni pentru o pauză a luptelor, astfel încât să se permită intrarea ajutorului umanitar în Gaza.

Cu toate acestea, nu toți cei 27 de membri ai UE sunt de acord. În timp ce toate statele membre sunt în general de acord cu faptul că ajutorul trebuie să fie permis în Gaza cât mai curând posibil, unele dintre ele ezită să sprijine o pauză în lupte, de teamă că aceasta ar limita capacitatea Israelului de a se apăra împotriva atacurilor teroriste.

Conflictul dintre Israel și Gaza este deosebit de dificil pentru UE. Printre cei 27, există state membre precum Irlanda și Luxemburg care susțin din punct de vedere istoric drepturile palestinienilor. Apoi, există țări precum Franța și Polonia, care din punct de vedere istoric tind să privească afacerile externe dintr-o perspectivă de securitate.

În cele din urmă, există țări precum Austria și Germania, pentru care orice legătură cu Israelul este dificilă din punct de vedere diplomatic din cauza rolurilor lor în cel de-al Doilea Război Mondial și în Holocaust.

Dincolo de problema imediată a războiului în desfășurare, Europa are propriile preocupări legate de consecințele acestei crize.

„S-ar putea să existe deplasări similare celor din Siria și Irak”, a declarat un diplomat de rang înalt din UE pentru CNN. „Asta a dus la diviziuni uriașe în societatea europeană – creșteri ale antisemitismului și islamofobiei. În mod ideal, ne dorim ca războiul să se încheie înainte ca acest lucru să se extindă la granițele noastre”.

Update – Comandantul Gărzii Revoluționare Iraniene: Dacă sioniștii lansează un atac la sol în Gaza, vor fi îngropați acolo

Update – Blindatele și tancurile israeliene au făcut un „raid limitat” pe timpul nopții

Armata israeliană a făcut un „raid limitat” pe timpul nopții în partea de nord a Fâșiei Gaza, dar s-a retras ulterior.

UPDATE ORA 05.41 – 114 milioane de persoane au fost strămutate în întreaga lume

Peste 114 milioane de persoane ar fi strămutate din cauza conflictelor din întreaga lume, potrivit unui raport al Agenției ONU pentru refugiați, care a fost întocmit înainte de izbucnirea războiului din Israel și Gaza în această lună.

UPDATE ORA 02.30 – Mai multe țări fac apel la o „pauză umanitară” în Gaza

O agenție umanitară a Organizației Națiunilor Unite avertizează că ar putea fi nevoită să își întrerupă serviciile în Gaza dacă nu se livrează combustibil – spunând că timpul se scurge. Israelul își continuă bombardamentele violente și blochează complet enclava palestiniană.

Mai multe țări au cerut acum „pauze umanitare” pentru a permite intrarea mai multor ajutoare în Gaza.

UPDATE ORA 02.00 – Camera Reprezentanților din SUA adoptă o rezoluție de susținere a Israelului în războiul împotriva Hamas

Camera Reprezentanților a Statelor Unite a adoptat o rezoluție de susținere a Israelului în războiul împotriva Hamas.

Aceasta a fost prima măsură care a ajuns pe ordinea de zi după ce președintele Mike Johnson a fost ales miercuri după-amiază, după trei săptămâni în care Camera nu a avut președinte.

Rezultatul a fost de 412 la 10, nouă democrați și un republican votând împotrivă. Alți șase legislatori au votat „prezent”.

UPDATE ORA 01.30 – SUA și Rusia nu reușesc să treacă rezoluțiile privind Gaza în Consiliul de Securitate al ONU

Statele Unite și Rusia nu au reușit să adopte miercuri, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, rezoluții privind conflictul din Gaza.

Rusia și China au pus veto la proiectul de rezoluție al SUA privind Orientul Mijlociu, în timp ce proiectul de rezoluție al Rusiei nu a obținut suficiente voturi pentru a fi adoptat. Acesta nu a reușit să obțină cele nouă voturi necesare pentru a fi luat în considerare.

Rezultatul pentru rezoluția SUA a fost anunțat ca fiind „10 voturi pentru, 3 împotriva veto-ului și 2 abțineri”.

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, s-a declarat „profund dezamăgită” de veto.

UPDATE ORA 01.10 – Orașul Rishon LeZion, lovit de un atac cu rachete

Orașul israelian, Rishon LeZion, situat la aproximativ 16 kilometri sud de Tel Aviv, a fost lovit de un atac cu rachete miercuri seara, ora locală, potrivit serviciilor de urgență israeliene, Magen David Adom (MDA).

UPDATE ORA 01.00 – Peste 613.000 de persoane strămutate se adăpostesc în facilități ONU

Numărul persoanelor strămutate intern (IDP) care se adăpostesc în facilitățile ONU din Gaza a depășit 613.000, potrivit unei declarații de miercuri a agenției ONU din Gaza.

Știre inițială

Președintele Joe Biden a declarat că Israelul are „responsabilitatea” de a răspunde la atacul Hamas din 7 octombrie, dar că trebuie să suporte „povara” de a proteja viețile civililor, scrie CNN.

Regiunea nu se poate întoarce la status quo-ul de dinaintea atacului, a declarat Biden în cadrul unei conferințe de presă, în timp ce a făcut apel la reluarea eforturilor pentru o soluție cu două state.

Biden a spus că ajutorul umanitar trebuie să curgă mai repede în Gaza și a adăugat că este îngrijorat de atacurile asupra palestinienilor din Cisiordania de către „coloniștii extremiști”.

„Israelienii și palestinienii merită să trăiască unul lângă altul în siguranță, demnitate și pace”, a declarat el în Rose Garden.

„Nu se poate reveni la status quo-ul de la 6 octombrie. Asta înseamnă să ne asigurăm că Hamas nu mai poate teroriza Israelul și nu mai poate folosi civilii palestinieni ca scuturi umane. Înseamnă, de asemenea, că, atunci când această criză se va încheia, trebuie să existe o viziune asupra a ceea ce va urma”.