• Dr. Suhaib al-Hams, directorul spitalului kuweitian, a confirmat sosirea victimelor, declarând că „guvernoratul Rafah a devenit o țintă continuă a armatei din Israel”.
  • „Ocupația din Israel folosește arme interzise la nivel internațional, iar tipul de răni pe care le primim este fără precedent.
  • SUA cer o anchetă „minuțioasă și transparentă” asupra gropilor comune.

UPDATE ORA 19:45 – Focuri de armă transfrontaliere în nordul Israelului și sudul Libanului

Armata israeliană afirmă că trei rachete au fost lansate din Liban în zona Arab al-Aramshe, în nordul Israelului. De asemenea, aceasta a declarat că au fost detectate patru lansări de rachete spre zona Har Dov, o zonă din Fermele Shebaa.

Fermele Shebaa, care este revendicată de Liban, a fost capturată de Israel în Războiul de Șase Zile din 1967. Armata israeliană a mai spus că forțele sale aeriene au lovit o structură militară a Hezbollah în zonele Aalma El Chaeb și Kfarchouba din sudul Libanului.

Din 8 octombrie, Hezbollah și armata israeliană au făcut schimb de focuri. În ultimele luni, frecvența și gravitatea atacurilor au crescut, ceea ce a condus la temeri că tensiunile ar putea duce la o conflagrație regională mai mare.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

UPDATE ORA 18:45 – Armata israeliană așteaptă undă verde pentru a intra în Rafah

Armata a declarat că este pregătită să intre oricând cabinetul va stabili o dată. Aceasta spune că va evacua mai întâi toți cei peste un milion de palestinieni care se adăpostesc în Rafah.

Aproximativ 150.000 au plecat deja, a spus aceasta, adăugând că atunci când vor primi ordinul, restul vor fi evacuați – dar acest lucru va dura câteva săptămâni.

Sugestia din ultimele zile din partea armatei este că nu va avea loc o invazie majoră și totală a Rafahului dintr-o dată, ci va fi mai graduală, poate ca răspuns la presiunea enormă din partea SUA și a altor țări.

UPDATE ORA 18:15 – Ministerul Sănătății din Gaza avertizează că spitalele rămân fără combustibil

Ministerul Sănătății din Gaza avertizează că generatoarele nu vor mai funcționa în spitale din cauza lipsei de combustibil.

„Facem apel la toate instituțiile interesate, internaționale și umanitare să intervină și să furnizeze rapid combustibilul necesar pentru a continua să ofere servicii pacienților și să le păstreze viețile”, se arată într-o declarație a ministerului postată pe rețelele de socializare.

Introducerea combustibilului în Gaza a fost o problemă spinoasă, deoarece Israelul îl clasifică drept un articol cu „dublă utilizare”, care poate fi folosit atât în scopuri militare, cât și civile.

UPDATE ORA 18:00 – Biden numește un nou emisar special pentru problemele umanitare din Orientul Mijlociu

Noul emisar special este Lise Grande, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat. Grande, care îl va înlocui pe David Satterfield, este în prezent șefa Institutului independent al SUA pentru Pace.

În cei 25 de ani petrecuți la ONU, ea a condus, printre altele, operațiuni de ajutorare în Yemen, Irak și Sudanul de Sud.

UPDATE ORA 16:45 – Israelul retrage o brigadă de infanterie pentru a se pregăti pentru invazia de la Rafah

Brigada Nahal, una dintre principalele unități de infanterie ale armatei israeliene, a fost retrasă din Gaza pentru a se pregăti pentru o invazie iminentă la Rafah, informează armata israeliană pentru Times of Israel. Brigada, care a finalizat recent cinci operațiuni în centrul Gaza, are acum timp să se odihnească, să se antreneze și să revizuiască planurile pentru „viitoarele ofensive”, relatează Times of Israel.

Ieri, un oficial israelian de rang înalt din domeniul apărării a declarat pentru Reuters că armata este pe deplin pregătită să acționeze în Rafah și că așteaptă doar acordul guvernului.

Oficialii medicali ai ONU au avertizat că un atac total asupra Rafah, unde se adăpostesc aproximativ 1,5 milioane de palestinieni strămutați, ar fi o catastrofă umanitară „dincolo de orice imaginație”.

UPDATE ORA 15.00 – 20 de cadavre din gropile comune ar fi fost „îngropate de vii”

Zece cadavre găsite în gropile comune din Gaza aveau mâinile legate, în timp ce altele aveau încă tuburi medicale atașate la ele, ceea ce indică faptul că este posibil să fi fost îngropate de vii, a declarat Mohammed Mughier, membru al Apărării Civile Palestiniene.

„Avem nevoie de o examinare medico-legală pentru aproximativ 20 de cadavre pentru persoanele despre care credem că au fost îngropate de vii”, a declarat Mughier.

UPDATE ORA 14.00 – Producătorii de arme din SUA se pregătesc să obțină profituri uriașe

Doi dintre cei mai mari producători de armament din SUA – Lockheed Martin și RTX – vor avea parte de o creștere majoră a vânzărilor, în condițiile în care SUA solicită echipamente militare mai scumpe pentru a le trimite în Ucraina și Israel.

Miercuri, Biden a semnat o lege care desemnează un nou ajutor militar în valoare de 17 miliarde de dolari pentru Israel și de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Acest lucru înseamnă că SUA vor trebui să cumpere și să refacă echipamentele militare, inclusiv rachete și drone produse de RTX și interceptoare care înarmează sistemul de apărare antirachetă Patriot produs de Lockheed Martin.

UPDATE ORA 13.00 – 58% din cele 392 de cadavre găsite în gropi comune nu au fost identificate: Apărarea civilă din Gaza

Din 392 de cadavre recuperate în gropile comune din Gaza, doar 65 au fost identificate, a declarat Yamen Abu Sulaiman, șeful departamentului de apărare civilă din Khan Younis.

Restul cadavrelor rămân neidentificate din cauza descompunerii avansate sau a mutilării, a declarat Abu Sulaiman, subliniind că există dovezi că unele victime ar fi fost torturate.

UPDATE ORA 12.00 – Forțele coaliției conduse de SUA afirmă că au doborât patru drone și o rachetă anti-navă lansată de miliția Houthi din Yemen.

Comandamentul Central al SUA (Centcom) a declarat într-o declarație pe X că racheta viza probabil MV Yorktown, o navă maritimă sub pavilion american. Patru drone au fost, de asemenea, distruse.

„S-a stabilit că [racheta balistică anti-navă] și dronele [vehicule aeriene fără pilot] reprezentau o amenințare iminentă pentru navele americane, ale coaliției și navele comerciale din regiune”, a precizat Centcom.

UPDATAE ORA 11.00 – SUA cer o anchetă „minuțioasă și transparentă” asupra gropilor comune

Casa Albă afirmă că dorește „răspunsuri” din partea autorităților israeliene după descoperirea unor gropi comune în spitale din Gaza distruse în timpul asediilor israeliene.

Peste 300 de cadavre de persoane – care ar fi fost ucise și îngropate de forțele israeliene la spitalul Nasser din Khan Younis – au fost recuperate până în prezent. Au fost localizate și alte morminte la spitalul al-Shifa din nordul țării.

„Vrem răspunsuri. Vrem ca acest lucru să fie investigat în mod complet și transparent”, a declarat consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, reporterilor.

UPDATE ORA 10.00 – Doi copii printre cei uciși în atacul de la Rafah

Două persoane ucise într-o lovitură asupra unei locuințe din Rafah în timpul nopții au fost copii mici, identificați de către dosarele de la spital ca fiind Sham Najjar, în vârstă de 6 ani, și Jamal Nabahan, în vârstă de 8 ani.

Aceștia se numără printre cei peste 14.500 de copii uciși în enclavă de la începutul războiului Israelului în Gaza, iar alte mii de copii au fost răniți.

UPDATE ORA 09.00 – Aviația israeliană bombardează Gaza, în timp ce forțele terestre sunt pregătite pentru invazia de la Rafah

Forțele aeriene israeliene au efectuat miercuri peste 50 de lovituri asupra unor ținte din Fâșia Gaza, raportează observatorii de război, în timp ce oficialii militari au reiterat că forțele lor sunt „pe deplin pregătite” pentru o invazie terestră la Rafah.

Potrivit celei mai recente actualizări a câmpului de luptă de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) și de la Proiectul Amenințărilor Critice (CTP), oficialii israelieni au declarat că ordinul de invazie a Rafahului are nevoie doar de „aprobarea” premierului israelian Benjamin Netanyahu.

UDATE ORA 07.00 – O navă militară grecească interceptează 2 drone Houthi

Nava – care face parte din misiunea navală a UE în Marea Roșie – a angajat dronele lansate de gruparea Houthi din Yemen către o navă comercială.

„Joi dimineață, fregata grecească Hydra, în timp ce escorta o navă comercială în Golful Aden, a tras asupra a două drone”, a declarat pentru Reuters un oficial neidentificat al Ministerului Apărării. „A distrus una dintre ele, în timp ce a doua s-a îndepărtat”.

UPDATE ORA 02:00 – Atacul israelian asupra Rafah a ucis trei persoane și a rănit „mai mulți”

Cel puțin trei palestinieni au fost uciși și alți „câțiva” au fost răniți într-un atac aerian israelian care a lovit o casă rezidențială din orașul Rafah, relatează agenția de presă palestiniană Wafa.

A citat surse care spun că avioanele de luptă israeliene au vizat o casă care aparținea familiei Jamal, care era „plină de oameni”.

Peste 1,5 milioane de palestinieni se adăpostesc în prezent în Rafah, unde Israelul a amenințat în mod repetat că va trimite trupe terestre pentru o invazie terestră.

UPDATE ORA 01:00 – Forțele israeliene atacă orașul de la sud de Hebron

Filmări distribuite de surse palestiniene pe Telegram și verificate de Al Jazeera, arată soldați israelieni efectuând un raid în Yatta, la sud de orașul ocupat Hebron din Cisiordania.

Videoclipul arată vehicule ale armatei israeliene care intră în oraș, iar trupele trăgând cu canistre cu gaze lacrimogene asupra rezidenților palestinieni.

Săptămâna trecută și în weekend, armata israeliană a efectuat mai multe raiduri violente în Cisiordania, ucigând cel puțin 14 persoane în orașul Tulkarem și provocând distrugeri pe scară largă.

Știre inițială

Mai mulți palestinieni au fost uciși și alții au fost răniți, majoritatea grav, în urma bombardamentului armatei israeliene asupra unei case în această seară în tabăra de refugiați Yabna din centrul orașului Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.

Dr. Suhaib al-Hams, directorul spitalului kuweitian, a confirmat sosirea victimelor, declarând că „guvernoratul Rafah a devenit o țintă continuă a [armatei israeliene]”.

„Ocupația israeliană folosește arme interzise la nivel internațional, iar tipul de răni pe care le primim este fără precedent, cum ar fi amputarea membrelor și lacerații ale corpului”, a declarat al-Hams.

Dr. Jamal al-Hams, unul dintre membrii personalului medical al spitalului, a declarat că majoritatea rănilor care au ajuns la spital sunt grave și că unul dintre răniți a murit ca urmare a rănilor sale.

Citește și