• Un oficial Hamas a declarat că echipa facțiunii pentru discuții, condusă de un înalt oficial, Moussa Abu Marzouk, va zbura în China în cursul zilei de vineri.
  • Hamas conduce de facto Fâșia Gaza din 2007, după ce a învins partidul Fatah al Președintelui Mahmoud Abbas în alegerile parlamentare.
  • Fatah exercită o autonomie limitată în Cisiordania ocupată.

UPDATE ORA 18:00 – Biden spune că familiile captive au „cuvântul” lui

Președintele american Joe Biden a postat online o fotografie cu întâlnirea cu Abigail Edan, tânăra care fusese luată captivă în Gaza după atacul din 7 octombrie condus de Hamas în sudul Israelului – la Biroul Oval la începutul acestei săptămâni.

„Nu mă voi odihni până când fiecare ostatic, ca Abigail, smuls din familiile lor și ținut de Hamas nu va fi din nou în brațele celor dragi. Ei au cuvântul meu. Familiile lor au cuvântul meu”, a scris Biden pe X.

Abigail, care a împlinit patru ani în perioada în care a fost în captivitate, a fost eliberată ca parte a unui acord negociat de Qatar, Egipt și Statele Unite în noiembrie.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

UPDATE ORA 17:00 – Ministrul turc de externe va călători în Arabia Saudită pentru discuții în Gaza

Hakan Fidan va lua parte și la discuțiile din Gaza, după cum am raportat, vor avea loc în Arabia Saudită duminică și luni, potrivit surselor diplomatice turce citate de AFP.

Sursele, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au spus că Fidan se va întâlni la Riad cu membri ai Organizației pentru Cooperare Islamică și ai Ligii Arabe, precum și cu miniștri de externe din mai multe țări occidentale.

Aceștia au adăugat că discuțiile vor acoperi și livrarea de ajutor umanitar în Gaza.

UPDATE ORA 16:00 – Blinken este așteptat la summitul saudit de mâine

Secretarul de stat al SUA se va alătura mâine la peste o duzină de lideri globali și diplomați de top pentru Forumul Economic Mondial (WEF), care se va concentra pe războiul din Gaza, potrivit președintelui WEF, Borge Brende.

Alți participanți așteptați includ președintele palestinian Mahmoud Abbas și prim-miniștrii Qatarului, Iordaniei, Egiptului și Irakului.

Brende a spus că vor avea loc discuții privind criza umanitară din Gaza și discuțiile de încetare a focului în curs, care au cunoscut „un nou impuls”.

UPDATE ORA 15:30 – Miting pro-Palestina în desfășurare în Gothensburg din Suedia

Zeci de oameni mărșăluiesc pe străzile orașului suedez pentru a-și exprima sprijinul pentru palestinieni și pentru a cere o încetare imediată a focului în Gaza, arată un flux live al mitingului postat de Centrul Media European Palestinian.

Protestatarii pot fi văzuți cu steaguri și kefiie palestiniene, susținând pancarte cu sloganuri precum „Palestina liberă”, „Boicotați Israelul” și „Începerea focului acum”. Marșuri săptămânale de solidaritate cu palestinienii au avut loc în orașe din întreaga lume de la începutul războiului, în timp ce demonstrațiile pro-Palestine care au început în universitățile americane în ultimele săptămâni s-au extins în continuare la nivel global.

UPDATE ORA 15:00 – Al-Sadr din Irak sprijină protestele din campusul american din Gaza

Muqtada al-Sadr, un influent lider musulman șiit din Irak, și-a exprimat sprijinul pentru taberele pro-palestiniene din universitățile din SUA.

„Vocea universităților americane care cer încetarea terorismului sionist este vocea noastră”, a spus el într-o declarație, cerând încetarea acțiunilor poliției împotriva lor. „Solicităm oprirea represiunii împotriva vocilor care pledează pentru pace și libertate”, a adăugat al-Sadr.

UPDATE ORA 14:30 – Trei persoane au fost ucise la nord de tabăra de refugiați Nuseirat

Grevele israeliene au lovit un grup de oameni în zona Wadi Gaza, la nord de tabăra Nuseirat, ucigând cel puțin trei dintre ei, relatează colegii noștri de la sol.

Atacul urmează rapoartele noastre despre o lovitură anterioară asupra unei case din tabăra de la Nuseirat, care a ucis cel puțin șapte persoane, inclusiv numeroși copii.

UPDATE ORA 14:00 – Ministerul Sănătății din Gaza avertizează asupra răspândirii bolilor și a epidemiei

Acesta este rezultatul revărsărilor de ape uzate, a adunării deșeurilor pe străzi și tabere pentru strămutați și a răspândirii insectelor în fâșia asediată, potrivit Ministerului.

Pe fondul creșterii temperaturii, un astfel de amestec de elemente amenință un „dezastru pentru sănătate”, a spus Ministerul. „Facem apel la toate instituțiile internaționale și umanitare implicate să intervină rapid”, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 13:30 – Președintele palestinian, lideri internaționali se vor întâlni la Riad pentru discuțiile din Gaza

Întâlnirile din capitala Arabia Saudită sunt de așteptat să aibă loc în zilele următoare, pe marginea Forumului Economic Mondial (WEF). „Avem actorii cheie acum la Riad și sperăm că discuțiile pot duce la un proces de reconciliere și pace”, a declarat președintele WEF, Borge Brende, la o conferință de presă, menționând că criza umanitară din Gaza va fi pe ordinea de zi.

Președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas și Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken vor participa la întâlniri alături de lideri regionali, inclusiv Prim-Ministrul Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, a spus el. Ministrul de Externe al Arabiei Saudite, prințul moștenitor al Omanului și oficiali din Bahrain vor fi, de asemenea, acolo, în timp ce Ministrul de Externe al Egiptului va informa oficialii cu privire la o rundă de discuții pe care negociatorii egipteni au purtat vineri în Israel, în efortul de a relua eforturile blocate de a pune capăt luptei din Gaza.

UPDATE ORA 13:00 – Palestinienii uciși în raidul la Jenin au fost „lăsați să sângereze”

Până acum, în Cisiordania, au avut loc patru raiduri în orașe și șapte în sate și orașe. Și tocmai în ultimele 30 de minute, am auzit că la vest de Ramallah, un sat este acum atacat de forțele israeliene. Raidul de pe Tulkarem s-a încheiat acum trei sau patru ore. Forțele israeliene au intrat și au luat camerele de securitate de pe stradă în fața caselor palestiniene pe care locuitorii le folosesc pentru a monitoriza raidurile.

Într-un raid asupra Jeninului, tineri palestinieni au fost uciși. Ceea ce știm este că au fost lăsați să sângereze timp de aproximativ o oră, înainte ca ambulanțele să li se permită să sosească și să le asiste.

UPDATE ORA 12:00 – Numărul morților în atacurile israeliene asupra Gaza crește

Numărul de persoane ucise în atacurile israeliene asupra Gaza de la începutul războiului a crescut la 34.388, potrivit ultimelor cifre ale Ministerului Sănătății în teritoriul asediat și bombardat.

Alți 77.437 au fost răniți în aceeași perioadă, a spus ministerul

UPDATE ORA 11:30 – Un bărbat ucis în nord-vestul Israelului

Radioul armatei israeliene spune că un bărbat a fost împușcat mort de poliția israeliană în satul Jadeidi-Makr, nord-vestul Israelului.

Se spunea că ofițerii l-au rănit mortal pe suspect în timp ce acesta scotea ceea ce părea a fi un obiect ascuțit. Circumstanțele incidentului erau investigate, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 11:00 – Forțele israeliene împușcă în portul de pescuit din Gaza

Canonierele israeliene au tras cu mitraliere grele spre portul unui pescar din orașul Gaza, precum și către tabăra Shati din nordul Gazei.

Vine după ce forțele israeliene au împușcat ieri în pescarii care lucrau în largul coastei Rafah din Gaza, ucigând pe unul și rănind pe altul.

UPDATE ORA 10:00 – Armata israeliană pretinde că a lovit 25 de ținte militare în Gaza în ultima zi

Armata a vizat depozitele de arme Hamas, locurile de lansare și bazele din toată Fâșia, ucigând în același timp numeroși luptători, a spus armata. Multe dintre operațiuni au avut loc în centrul Gazei, unde atacurile aeriene israeliene, îndreptate de trupe la sol, au vizat o celulă Hamas, precum și un vehicul care transporta opt dintre luptătorii grupului, a spus armata israeliană.

Ultimele lovituri aeriene ale Israelului în Gaza au provocat, de asemenea, victime civile, ucigând 15 persoane, inclusiv femei și copii, în tabăra de refugiați Nuseirat, Khan Younis și Rafah.

UPDATE ORA 9:45 – Iranul afirmă că echipajul unei nave legate de Israel va fi eliberat

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, i-a spus omologului său portughez Paulo Rangel că membrii echipajului de pe o încărcătură confiscată la mijlocul lunii aprilie au primit acces consular și vor fi eliberați, a relatat presa iraniană. El a adăugat că ambasadorii lor la Teheran au fost informați, dar nu a menționat când va avea loc eliberarea.

La 13 aprilie, Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) a capturat în apropierea strâmtorii Ormuz nava MSC Aries, sub pavilion portughez, și echipajul acesteia, format din 25 de membri. Nava era asociată cu firma Zodiac Maritime, cu sediul la Londra, parte a partidului Zodiac Group, condus de miliardarul israelian Eyal Ofer și de familia sa.

Atacul a avut loc după ce un presupus atac aerian israelian a lovit consulatul iranian din capitala siriană Damasc, ucigând un comandant de top al IRGC.

UPDATE ORA 9:20 – Poliția londoneză spune că se pregătește pentru noi proteste

Poliția metropolitană a anunțat într-un comunicat că se pregătește pentru două proteste organizate de Campania de Solidaritate cu Palestina (PSC) și de grupul pro-Israel Enough is Enough, care vor avea loc la Londra în cursul zilei de astăzi.

Acesta este cel de-al 13-lea protest național organizat de PSC de la începutul războiului. Poliția Metropolitană a precizat într-un comunicat că costul operațiunii de menținere a ordinii la protest a ajuns la aproximativ 38,4 milioane de lire sterline (47,9 milioane de dolari).

Cel puțin 415 persoane au fost arestate până în prezent, se arată în document, adăugând că 193 „au fost arestate pentru infracțiuni antisemite”. Aproximativ 15 persoane au fost arestate sub suspiciunea de a susține Hamas, a adăugat documentul.

UPDATE ORA 08:45 – Atleții palestinieni vor fi invitați la Jocurile Olimpice de la Paris

Între șase și opt atleți palestinieni sunt așteptați să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris, unii dintre ei urmând să fie invitați de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) chiar dacă nu se califică pentru Jocurile Olimpice, a declarat președintele acestuia, Thomas Bach, pentru agenția de presă AFP.

Jocurile se vor deschide pe 26 iulie.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un diplomat cu sediul la Beijing a declarat că China va găzdui discuțiile pentru unitatea palestiniană între Hamas și rivalul său Fatah. Un oficial al Fatah a declarat că o delegație condusă de Azzam al-Ahmed, un înalt oficial al grupului, a plecat în China. Un oficial Hamas a declarat că echipa facțiunii pentru discuții, condusă de un înalt oficial Hamas, Moussa Abu Marzouk, va zbura acolo în cursul zilei de vineri.

„Susținem consolidarea autorității Autorității Naționale Palestiniene și sprijinim toate facțiunile palestiniene în realizarea reconcilierii și creșterea solidarității prin dialog și consultare”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unui briefing obișnuit, fără a confirma întâlnirea.

Vizita va fi prima dată când se știe public că o delegație a Hamas a mers în China de la începutul războiului Israelului în Gaza. Hamas conduce de facto Fâșia Gaza din 2007, după ce a învins partidul Fatah al președintelui Mahmoud Abbas în alegerile parlamentare. Hamas a expulzat apoi Fatah din enclavă după ce acesta din urmă a refuzat să recunoască rezultatul votului.

Fatah, recunoscută la nivel internațional sub numele de Autoritatea Palestiniană, exercită o autonomie limitată în Cisiordania ocupată.

Citește și