• Aripa armată a Jihadului Islamic Palestinian a lansat rachete din Fâșia Gaza către orașele israeliene, conform raportului Al Jazeera.
  • Grupul a reivindicat bombardarea orașelor Sderot și Niram, precum și așezările din jurul Fâșiei Gaza, într-un presupus răspuns la acțiunile considerate „crime” ale „inamicului sionist” împotriva poporului palestinian.
  • Armata israeliană a declarat că a interceptat o rachetă trasă spre Sderot, potrivit presei locale, într-un episod care indică escaladarea tensiunilor între cele două părți.

UPDATE ORA 22:00 – PRCS: Un copil printre cei uciși astăzi în bombardamentul israelian de la Nuseirat

Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS) a distribuit o înregistrare video cu echipajele sale care transportă cadavrele a trei palestinieni, dintre care unul este un copil, care au fost uciși astăzi în timp ce armata israeliană și-a continuat atacurile asupra centrului Gaza.

Aceasta a precizat că decesele au survenit în urma unui atac asupra unui apartament rezidențial.

UPDATE ORA 20:50 – Armata israeliană bombardează din nou sudul Libanului

Agenția de stat libaneză National News Agency relatează că avioanele de război israeliene au efectuat două atacuri, unul asupra zonei Wadi al-Asafir și altul asupra cartierului al-Maslkh din satul Khiam din sudul Libanului.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

UPDATE ORA 20:30 – Blinken ajunge în Israel

Secretarul de stat american a aterizat după ce a părăsit astăzi Iordania.

Blinken a declarat că va face presiuni pentru un acord de încetare a focului în cadrul întâlnirilor cu oficialii israelieni și, mai devreme, a declarat că va discuta cu premierul Benjamin Netanyahu măsurile pe care Israelul trebuie să le ia în continuare pentru a crește fluxul de ajutor în Gaza, în timp ce va avea întâlniri în această țară miercuri.

UPDATE ORA 19:30 – Secretarul general al ONU avertizează împotriva operațiunii Rafah

Antonio Guterres afirmă că o operațiune în Rafah ar avea un „impact devastator asupra palestinienilor din Gaza”.

„Toți membrii Consiliului de Securitate, precum și multe alte guverne, și-au exprimat în mod clar opoziția față de o astfel de operațiune. Fac apel la toți cei care au influență asupra Israelului să facă tot ce le stă în putință pentru a o împiedica”, a îndemnat el. El a adăugat că peste 1,2 milioane de persoane s-au refugiat la Rafah după ce au fugit de bombardamentele israeliene în nordul Gaza.

„Ei au foarte puțin de mâncare, abia au acces la asistență medicală, au puține adăposturi și nu au unde să se ducă în siguranță. În nordul Gaza, cei mai vulnerabili – de la copii bolnavi la persoane cu dizabilități – mor deja de foame și de boli. Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita o foamete cauzată de om, care poate fi prevenită în totalitate”, a declarat Guterres.

UPDATE ORA 18:20 – Netanyahu „înțelege foarte bine” ce înseamnă să nu intri în Rafah, spune Ben-Gvir

Netanyahu a anunțat că o incursiune în Rafah va avea loc „indiferent dacă există sau nu un acord (de încetare a focului)”, după ce a avut întâlniri cu membrii de dreapta ai coaliției sale guvernamentale, inclusiv cu ministrul securității Itamar Ben-Gvir.

Într-o declarație video pe X, Ben-Gvir a salutat declarația lui Netanyahu și a spus: „L-am avertizat pe prim-ministru [cu privire la consecințele] dacă, Doamne ferește, Israelul nu intră în Rafah”.

„Primul ministru mi-a auzit cuvintele, a promis că Israelul va intra în Rafah, a promis că războiul nu se va încheia și a promis că nu va exista o înțelegere nesăbuită. Salut aceste lucruri. Cred că premierul înțelege foarte bine ce va însemna dacă aceste lucruri nu vor avea loc”, a adăugat el.

UPDATE ORA 18:00 – În Iordania, Blinken subliniază necesitatea unui ajutor suplimentar pentru Gaza

Secretarul de stat american s-a întâlnit separat cu regele Abdullah al II-lea și cu ministrul de externe Ayman Safadi, atât în ceea ce privește ajutorul, cât și în ceea ce privește diplomația pentru o încetare temporară a focului în Gaza, care să includă eliberarea prizonierilor și prizonierilor.

Făcând apel la dublarea eforturilor de a aduce ajutoare în Gaza, Antony Blinken a remarcat eforturile Iordaniei de a aduce alimente și provizii și a lăudat „munca extraordinară” desfășurată de ONU.

„Acesta este un moment critic pentru a ne asigura că se face tot ceea ce trebuie făcut”, a declarat Blinken în timp ce se întâlnea la Amman cu coordonatorul ONU pentru ajutor umanitar și reconstrucție în Gaza, Sigrid Kaag.

Guvernul SUA s-a confruntat cu critici în legătură cu politica sa de înarmare a Israelului, despre care criticii spun că încalcă legile americane care interzic ajutorul militar și vânzarea de arme către țările implicate în încălcări ale drepturilor omului.

UPDATE ORA 17:00 – Ministerul Afacerilor Religioase acuză Israelul de profanare a trupurilor palestiniene

Ministerul pentru Dotări și Afaceri Religioase din Gaza a emis o declarație în care acuză armata israeliană de mutilarea cadavrelor a sute de palestinieni morți, inclusiv de efectuarea de decapitări și dezmembrări post-mortem. Acesta a calificat presupusa mutilare a cadavrelor drept o încălcare a sfințeniei morților, care este „o crimă religioasă, umanitară și morală”.

De asemenea, ministerul a declarat că, începând cu 7 octombrie, forțele israeliene au „comis atrocități la care istoria nu a mai fost martoră, cu acoperire globală, cu sprijin american flagrant și cu o tăcere rușinoasă din partea organizațiilor internaționale”.

Oamenii nu beneficiază de înmormântări corespunzătoare, a adăugat acesta, „deoarece armata israeliană folosește buldozere pentru a arunca cadavrele într-o groapă mare și apoi le acoperă cu gunoaie”. Acest lucru a fost documentat în complexul medical al-Shifa, în complexul medical Nasser și în spitalul Kamal Adwan”.

UPDATE 15:00

Într-un interviu acordat revistei Time, Donald Trump a declarat că liderul israelian Netanyahu a primit critici pentru că nu a reușit să prevină atacul Hamas și că țara are „mulți oameni buni” care ar putea îndeplini misiunea în locul său.

„7 octombrie nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”, a spus Trump. „Totul a fost acolo pentru a opri asta. Și o mulțime de oameni știau despre asta, știți, mii și mii de oameni știau despre asta. Dar Israelul nu a știut despre asta și cred că el este învinuit foarte tare pentru asta”.

Întrebat despre perspectiva ca Netanyahu să fie înlocuit de ministrul Benny Gantz, despre care se crede că este văzut mai favorabil la Washington, Trump a spus: „Nu este o idee bună: „Cred că Benny Gantz este bun, dar nu sunt pregătit să spun asta.

UPDATE 14:00

Blinken se întâlnește la Amman cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și cu ministrul de externe Ayman al-Safadi. Se așteaptă ca discuțiile lor să se concentreze asupra opririi războiului Israelului în Gaza, asupra primirii mai multor ajutoare în acest teritoriu devastat de război, precum și asupra reconstrucției și guvernării post-conflict.

Apoi, înainte de a pleca în Israel, va vizita mai multe centre de asistență și se va întâlni cu Sigrid Kaag, coordonatorul ONU pentru ajutor umanitar și reconstrucție în Gaza.

Blinken se va întâlni miercuri cu Netanyahu și cu cabinetul său de război la Tel Aviv, precum și va vizita situri legate de ajutoarele din Gaza. Înainte de vizita sa, Netanyahu a promis că va ataca orașul Rafah din Gaza „cu sau fără” un acord de încetare a focului cu Hamas.

UPDATE 13:00

„Suntem alarmați de situația copiilor și a familiilor care au fost forțate să își părăsească locuințele”, a declarat Edouard Beigbeder, reprezentantul UNICEF în Liban.

El a avertizat în legătură cu „impactul profund pe termen lung” al violențelor. „Facem apel la o încetare imediată a focului și la protejarea copiilor și a civililor”, a spus Beigbeder.

Opt copii au fost uciși în Liban și 75 răniți de la începutul ostilităților dintre Israel și gruparea libaneză Hezbollah, în octombrie, a declarat UNICEF, citând cifrele Ministerului Sănătății Publice din această țară.

Peste 92.000 de persoane, dintre care aproape o treime sunt copii, au fost strămutate. „Fără o încetare permanentă a focului, Libanul riscă un război la scară largă, care ar avea un impact devastator asupra celor 1,3 milioane de copii care trăiesc în prezent în țară”, a declarat Beigbeder.

UPDATE 12:00

Armata israeliană va înceta să mai folosească sistemele de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, înlocuindu-le cu altele mai noi și mai avansate în următoarele două luni, relatează The Times of Israel.

„În prezent, suntem în proces de reducere a [numărului de] baterii până când întregul sistem va fi închis”, a declarat șeful Batalionului 138 al sistemului de apărare aeriană.

Sistemul Patriot, proiectat și fabricat de firma americană Raytheon, a fost desfășurat pentru prima dată de Israel la începutul anilor 1990 și este unul dintre numeroasele sisteme utilizate în cadrul apărării aeriene multistrat a Israelului.

UPDATE 11:00

Rusia afirmă că Statele Unite dau dovadă de ipocrizie, opunându-se anchetei Curții Penale Internaționale (CPI) asupra Israelului, dar susținând mandatul de arestare al acesteia împotriva președintelui Vladimir Putin.

CPI – care poate acuza persoane de crime de război, crime împotriva umanității și genocid – investighează atacul Hamas și asaltul militar devastator al Israelului asupra Gaza, aflat acum în a șaptea lună.

UPDATE 10:00

Navele de război israeliene au deschis focul pe coasta districtelor Nuseirat și Rafah, fără a fi raportate deocamdată victime.

În cursul nopții, s-a înregistrat o intensificare clară a tirurilor de artilerie asupra taberei de refugiați Nuseirat în special. Potrivit martorilor, armata israeliană a folosit drone care eliberează sunetele copiilor și femeilor care cer ajutor. Atunci când oamenii încearcă să îi salveze, sunt atacați.

UPDATE 9:00

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este în drum spre Iordania și apoi spre Israel, cu discuții despre războiul din Gaza în prim plan.

Blinken a declarat luni că ultima propunere israeliană de încetare a focului este o ofertă „extraordinar de generoasă” și că Hamas ar trebui să o accepte „rapid”.

Însă un oficial Hamas a declarat că nu există nimic „generos” în ceea ce privește oprirea atacurilor care au ucis zeci de mii de civili palestinieni, în special copii și femei.

„Atacul în sine este o crimă, așa că atunci când oprești o crimă nu poți pretinde că este o acțiune generoasă din partea israeliană”, a declarat Osama Hamdan, de la Hamas, pentru Al Jazeera.

UPDATE 8:00

Radioul armatei israeliene a declarat că va fi lansat un plan de atac asupra orașului Rafah din sudul Gaza dacă nu se va ajunge la un acord de încetare a focului cu Hamas „în zilele următoare”.

Într-o postare pe rețelele de socializare care atribuie informațiile unor „oficiali din domeniul securității”, radioul israelian GLZ a declarat că „va fi dat ordinul de a lansa o operațiune în Rafah” dacă nu se vor face progrese în următoarele zile în ceea ce privește „negocierile pentru un acord”.

Se spune că negociatorii Hamas pregătesc un răspuns scris la ceea ce se crede a fi o ofertă israeliană de încetare a focului de 40 de zile.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Aripa armată a Jihadului Islamic Palestinian spune că a lansat rachete din Fâșia Gaza către orașele israeliene, scrie Al Jazeera.

Grupul a spus că „a bombardat „Sderot”, „Niram” și așezările din jurul Fâșiei Gaza, ca răspuns la crimele inamicului sionist împotriva poporului nostru”.

Presa locală a raportat că armata israeliană a spus că o rachetă trasă spre Sderot a fost interceptată.