• Hezbollah a atacat poziții israeliene în Liban cu artilerie și „arme adecvate”.
  • Într-un raid aerian israelian în Gaza, cinci persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în tabăra de refugiați Bureij.
  • Agenția Wafa raportează că victimele au fost duse la Spitalul Martirilor Al-Aqsa din Deir el-Balah.

UPDATE ORA 22.00 – Hamas confirmă prezența unei delegații la Cairo

O delegație a Hamas va vizita sâmbătă Egiptul, a declarat un oficial Hamas neidentificat pentru agenția de presă Reuters.

Anunțul vine în contextul în care se așteaptă ca liderii din Gaza să ofere un răspuns scris la o propunere israeliană privind un acord de încetare a focului și de eliberare a prizonierilor captivi. Oficialul Hamas a vorbit după ce directorul CIA, William Burns, ar fi sosit în capitala egipteană.

Citând o sursă egipteană de rang înalt, televiziunea egipteană de știri Al Qahera, afiliată statului, a relatat, de asemenea, că Cairo va primi sâmbătă delegația Hamas pentru a discuta despre evoluțiile situației.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
SINGUR PE LUME

UPDATE ORA 20.00 – „Complet greșite”: Un ministru britanic nu este descurajat de sancțiunile împotriva Iranului

Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, și comandanții militari britanici care îi vizează pe Houthis în Yemen se numără printre oficialii din Marea Britanie și SUA care au fost incluși pe lista neagră de către Iran.

Shapps a declarat într-o postare pe X: „Iranul este responsabil pentru o mare parte din instabilitatea regională” prin ceea ce el a numit o „rețea ilegală de proxeneți ai terorii”, inclusiv Hamas, Hezbollah și Houthis.

UPDATE ORA 19.00 – Un înalt diplomat al UE condamnă atacul asupra convoiului de ajutoare

Anterior, două convoaie de ajutoare iordaniene care transportau alimente, făină și alte ajutoare umanitare au fost atacate de coloniști israelieni în timp ce se îndreptau spre Gaza, relatează agenția iordaniană de știri Petra, administrată de stat.

Un oficial european de rang înalt a denunțat împiedicarea accesului ajutoarelor în teritoriul afectat de război, unde sute de mii de palestinieni se confruntă cu foametea.

UPDATE ORA 17.00 – Credincioșii creștini ortodocși marchează Vinerea Mare în Ierusalimul de Est ocupat

Comunitatea creștină ortodoxă din Palestina marchează Vinerea Mare, ziua în care se crede că Iisus Hristos a fost crucificat.

Ca parte a ceremoniilor tradiționale, creștinii palestinieni refac pașii lui Iisus, purtând o cruce într-un marș spre Biserica Sfântului Mormânt.

Cu toate acestea, creștinii palestinieni din Cisiordania ocupată, cărora li se acordă de obicei permise de călătorie pentru a participa la ceremonie, pentru prima dată nu pot lua parte la aceasta.

UPDATE ORA 16.00 – Houthi spun că vor viza navele care se îndreaptă spre Israel în orice zonă accesibilă

„Vom viza orice navă care se îndreaptă spre porturile israeliene din Marea Mediterană în orice zonă pe care o putem atinge”, a declarat Yahya Sarea, purtătorul de cuvânt militar al grupării yemenite, într-un discurs televizat.

Houthis atacă nave în Marea Roșie și în Golful Aden din noiembrie, în ceea ce ei spun că este o campanie de solidaritate cu palestinienii și împotriva războiului Israelului în Gaza.

UPDATE ORA 15:20 – Sirenele de avertizare a rachetelor au sunat într-un oraș israelian

Sirene de avertizare aeriană au fost auzite în orașul Zivon din nordul Israelului, în apropiere de granița cu Libanul, potrivit presei israeliene.

Sirenele au sunat la scurt timp după ce armata israeliană a interceptat un avion ostil care a intrat în spațiul aerian israelian dinspre Liban.

UPDATE ORA 15:00 – Armata israeliană afirmă că a doborât un avion ostil lansat din Liban

Un avion ostil care a intrat în spațiul aerian israelian din Liban a fost doborât de apărarea aeriană, a anunțat armata, fără a identifica tipul obiectului aerian.

Aceasta a adăugat că șrapnelul rezultat în urma interceptării a aterizat pe o clădire din zona Julis, provocând pagube minore.

UPDTAE ORA 14:40 – O lovitură israeliană distruge o clădire municipală lângă Khan Younis

Un raid aerian israelian a vizat sediul municipalității Abasan, situat la est de orașul Khan Younis, distrugându-l complet.

Atacul militar al Israelului asupra enclavei, care durează de aproape șapte luni, a distrus peste 100 de clădiri guvernamentale, precum și majoritatea locuințelor, unităților comerciale și școlilor.

Reconstrucția teritoriului ar costa aproximativ 40 de miliarde de dolari – și ar dura zeci de ani – potrivit unei evaluări a ONU.

UPDATE ORA 13:00 – Planul de urgență al OMS pentru incursiunea de la Rafah este doar un „plasture”

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății afirmă că agenția a pregătit un plan de urgență în cazul în care Israelul își va duce la îndeplinire incursiunea planificată în Rafah, în Gaza, dar a declarat că acesta nu va fi suficient pentru a preveni o creștere substanțială a numărului de morți.

„Vreau să spun cu adevărat că acest plan de contingență este un plasture”, a declarat Rik Peeperkorn, reprezentantul OMS pentru teritoriile palestiniene ocupate, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva, prin intermediul unui link video.

„Nu va preveni absolut deloc mortalitatea și morbiditatea suplimentară substanțială preconizată, cauzată de o operațiune militară”.

UPDATE ORA 12:00 – Exportatorii turci caută rute alternative pentru comerțul cu Israel

Exportatorii turci cu comenzi ferme caută modalități de a-și trimite mărfurile în Israel prin țări terțe, după ce Turcia a oprit comerțul bilateral, au declarat patru surse din sectorul exporturilor pentru noua agenție Reuters.

Raportul vine după ce ministrul comerțului, Omer Bolat, a declarat anterior că Turcia nu va relua comerțul cu Israelul până când nu va fi asigurat un armistițiu permanent în Gaza, precum și un flux neîngrădit de ajutor umanitar.

UPDATE ORA 10:00 – Iranul afirmă că echipajul unei nave din Israel a fost eliberat în cadrul unui act umanitar

Iranul a eliberat echipajul unei nave sub pavilion portughez sechestrate și legate de Israel, în ceea ce a descris drept un act umanitar, a declarat ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, adăugând că Teheranul a păstrat controlul asupra navei.

„Nava sechestrată, care și-a oprit radarul în apele teritoriale ale Iranului și a pus în pericol securitatea navigației, se află în detenție judiciară”, a declarat joi seară Ministerul iranian de Externe, citat de Amirabdollahian. Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice ale Iranului a preluat controlul navei MSC Aries, care avea un echipaj de 25 de persoane, în Strâmtoarea Ormuz la 13 aprilie, acuzând-o de „încălcarea legilor maritime”.

Confiscarea a avut loc la doar câteva zile după un presupus atac israelian asupra consulatului Iranului din Damasc, Siria, pentru care Teheranul a promis că va riposta.

UPDATE ORA 9:25 – The Wall Street Journal: Sinwar consideră că a câștigat deja războiul

Potrivit mediatorilor din țările arabe care sunt în discuții cu Hamas, Sinwar consideră că a câștigat deja războiul, indiferent dacă supraviețuiește sau nu, deschizând ochii lumii asupra suferinței palestinienilor și aducând conflictul pe agenda mondială.

Scopul pe termen lung al lui Sinwar, spun mediatorii, este de a ridica blocada asupra Fâșiei, de a pune capăt presiunii militare israeliene asupra Hamas și de a asigura supraviețuirea organizației teroriste. Grupul caută „garanții” internaționale pentru orice încetare a focului.

În unele dintre mesajele pe care brațul militar al Hamas le-a transmis mediatorilor arabi, Sinwar a afirmat că timpul este de partea lui și că cu cât așteaptă mai mult, cu atât este mai mare presiunea internațională asupra Israelului și a activităților acestuia în Gaza. El este, de asemenea, optimist că conflictul din cadrul guvernului israelian îl va forța pe Netanyahu să demisioneze.

UPDATE ORA 9:20 – Bloomberg: Turcia a oprit toate exporturile și importurile către și din Israel

Bloomberg: Turcia a oprit toate exporturile și importurile către și din Israel începând de astăzi, potrivit două surse turce familiarizate cu chestiunea.

UPDATE ORA 09:00 – Atacuri de artilerie israeliană au lovit un cartier din orașul Gaza

Bombardamentele de artilerie se intensifică în cartierul Zeitoun, la sud-est de Gaza City.

Atacurile au loc după ce avioanele de război israeliene au bombardat ieri o casă rezidențială din același cartier, omorând doi civili și rănind alții.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Gruparea armată libaneză spune că a lansat două lovituri asupra pozițiilor israeliene joi după-amiază, scrie Al Jazeera.

Primul atac a folosit obuze de artilerie pentru a viza un loc din Fermele Shebaa ocupate de Israel și a obținut o lovitură directă, a spus Hezbollah.

„Arme adecvate” au fost trase în a doua lovitură asupra unei poziții din dealurile Kfarchouba, a adăugat acesta.

Iar agenția de presă palestiniană, Wafa, raportează că cinci persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în urma unui raid aerian israelian care a lovit un grup de oameni în tabăra de refugiați Bureij din centrul Gazei.

Agenția spune că au fost transferați la Spitalul Martirilor Al-Aqsa din Deir el-Balah.