• Negocierile de la începutul acestei luni s-au centrat pe o propunere de încetare a focului de șase săptămâni
  • Declarațiile au venit la câteva ore după ce o delegație egipteană a încheiat o vizită în Israel.
  • Egiptul a avertizat că o ofensivă în Rafah ar putea avea „consecințe catastrofale”.

UPDATE ORA 22:00 – Biden a reiterat poziția cu privire la Rafah în apelul cu Netanyahu

Casa Albă spune că președintele american Joe Biden a vorbit cu premierul israelian și „și-a reiterat poziția clară” cu privire la o posibilă invazie a orașului de graniță cu Gaza, Rafah.

O declarație emisă de Casa Albă nu a oferit mai multe detalii despre acea parte a conversației.

Washingtonul a spus că nu ar putea sprijini o operațiune Rafah fără un plan umanitar adecvat și credibil.

Recomandări

ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

Vorbind mai devreme, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că Israelul a fost de acord să asculte preocupările și gândurile SUA înainte de a lansa o invazie.

Câțiva dintre aliații Israelului, Națiunile Unite și marile ONG-uri au cerut Israelului să nu invadeze orașul din sudul Fâșiei Gaza, în care se adăpostesc în prezent sute de mii de palestinieni strămuți.

Mai devreme, am raportat că președintele palestinian Mahmoud Abbas a spus că numai SUA ar putea opri Israelul să lanseze invazia terestră a lui Rafah.

UPDATE ORA 21:00 – Forțele israeliene au reținut 15 palestinieni în Cisiordania ocupată

Potrivit Comisiei pentru afacerile deținuților și foștilor deținuți și al Societății prizonierilor palestinieni, printre deținuți se numără o fată, doi copii și foști prizonieri.

Detențiile au avut loc în Tulkarem, Qalqiliya, Jenin, Tubas, Salfit, Ierihon și au ocupat Ierusalimul de Est peste noapte.

„Aceasta aduce numărul palestinienilor reținuți de forțele israeliene din 7 octombrie la 8.495”, au spus organizațiile.

Șaisprezece deținuți au murit în închisorile israeliene de atunci, au adăugat organizațiile. Cadavrele tuturor, cu excepția unuia, sunt reținute de autoritățile israeliene, împiedicând familiile să le îngroape.

UPDATE ORA 20:00 – Casa Albă face apel la proteste „pașnice” universitare, în timp ce sute de oameni sunt arestați

Casa Albă spune că protestele pro-palestiniene care au zguduit universitățile americane în ultimele săptămâni trebuie să rămână pașnice după ce poliția a arestat 275 de persoane în patru campusuri separate în weekend.

„Cu siguranță respectăm dreptul la proteste pașnice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, pentru programul This Week de la ABC.

Valul de demonstrații a început la Universitatea Columbia din New York, dar de atunci s-a răspândit rapid în toată țara – chiar și la nivel global.

În timp ce pacea a predominat în multe campusuri, numărul protestatarilor reținuți – uneori de poliție în echipament anti-revolta, folosind substanțe iritante chimice și tasere – crește rapid.

Acestea includ 100 la Universitatea Northeastern din Boston, 80 la Universitatea Washington din St Louis, 72 la Universitatea de Stat din Arizona și 23 la Universitatea Indiana.

Printre cei arestați la Universitatea din Washington s-a numărat și candidata la președinția Partidului Verzilor, Jill Stein, care a acuzat poliția pentru tacticile agresive, despre care spunea că au provocat genul de necazuri pe care trebuie să le potolească.

UPDATE ORA 19:00 – World Central Kitchen va relua operațiunile în Gaza

World Central Kitchen (WCK) spune că va relua operațiunile în Gaza luni, după ce eforturile de ajutor au fost suspendate în urma uciderii a șapte angajați în loviturile cu drone israeliene.

„Reluăm operațiunile noastre cu aceeași energie, demnitate și concentrându-ne pe hrănirea cât mai multor oameni. Până în prezent, am distribuit peste 43 de milioane de mese și suntem dornici să livrăm alte milioane”, a declarat Erin Gore, director executiv.

„Mâncarea este un drept universal și munca noastră în Palestina a fost cea mai salvatoare misiune din istoria noastră organizațională de 14 ani. Vom continua să aducem cât mai multă hrană în Gaza, inclusiv în nordul Gazei, pe cât posibil – pe uscat, aer sau pe mare.”

WCK a mai anunțat că are 276 de camioane, echivalentul a aproape opt milioane de mese, gata să intre prin Rafah Crossing. De asemenea, grupul intenționează să trimită camioane în Gaza din Iordania.

UPDATE ORA 18:00 – Senatorul SUA se întreabă dacă Departamentul de Stat evaluează corect utilizarea armelor de către Israel

Senatorul american Chris Van Hollen a pus la îndoială dacă administrația Biden evaluează în mod corespunzător conformitatea Israelului cu legea internațională, în urma unui raport de știri conform căruia unii oficiali americani nu consideră că asigurările acestei țări nu sunt credibile.

„Această raportare aruncă serioase îndoieli cu privire la integritatea procesului din administrația Biden pentru a verifica dacă guvernul Netanyahu respectă legea internațională în Gaza”, a declarat Hollen, un democrat, într-un comunicat.

Un raport recent al Reuters a constatat că unii înalți oficiali l-au sfătuit pe secretarul de stat Antony Blinken că nu consideră că asigurările Israelului că folosește arme furnizate de SUA în conformitate cu dreptul internațional umanitar „credibile sau de încredere”.

„Determinarea privind respectarea dreptului internațional este una de fapt și de drept. Faptele și legea nu trebuie ignorate pentru a obține un rezultat politic predeterminat. Credibilitatea noastră este pe linie”, a spus Hollen.

UPDATE ORA 17:00 – Gantz din Israel avertizează că guvernul nu va avea „niciun drept” să existe dacă acordul este respins

Ministrul israelian al cabinetului de război Benny Gantz spune că dacă guvernul respinge un acord de eliberare a captivilor din Gaza, „nu va avea dreptul să continue să existe”.

„Intrarea în Rafah este importantă în lunga luptă împotriva Hamas. Întoarcerea răpiților noștri, abandonați de guvernul 7.10, este urgentă și de o importanță mult mai mare”, a scris Gantz pe X.

„Dacă se ajunge la o schiță responsabilă pentru întoarcerea răpiților cu sprijinul întregului sistem de securitate, care nu implică sfârșitul războiului, iar miniștrii care au condus guvernul pe 7.10 o împiedică – guvernul nu va avea dreptul de a continua să existe și să conducă campania.”

Comentariile lui Gantz le contrazic pe cele ale ministrului de finanțe de extremă-dreapta Bezalel Smotrich, care a avertizat anterior că guvernul lui Netanyahu nu ar avea „niciun drept la existență” dacă ar accepta un acord de încetare a focului și nu ar intra în Rafah.

Acordul asupra acordului de armistițiu ar reprezenta „pedeapsa cu moartea pentru ostatici și un pericol existențial imediat pentru statul Israel”, a spus Smotrich.

UPDATE ORA 16:00 – Armistițiu înseamnă că guvernul condus de Netanyahu nu are „dreptul de a exista”

Ministrul de Finanțe de extremă-dreapta, Bezalel Smotrich, l-a îndemnat pe Netanyahu să nu dea înapoi de la un atac asupra lui Rafah, spunând că acceptarea propunerii de încetare a focului a Egiptului ar constitui o înfrângere umilitoare pentru Hamas.

Fără a eradica entitatea guvernantă din Gaza, Smotrich a spus într-o declarație video adresată lui Netanyahu: „Un guvern condus de tine nu va avea dreptul să existe”.

Întrebat dacă Smotrich – care nu este membru al cabinetului de război al lui Netanyahu – avea detalii despre vreo propunere egipteană, purtătorul de cuvânt al său nu a comentat imediat.

Țările occidentale, inclusiv SUA, au cerut Israelului să se abțină de la atacarea orașului de graniță, invocând potențiale victime civile „catastrofale”.

UPDATE ORA 15:30 – Abbas îi mulțumește premierului Iordaniei pentru sprijin în timpul întâlnirii de la Riad

Președintele Abbas sa întâlnit cu prim-ministrul iordanian Bishr Khasawneh în marja reuniunii speciale a Forumului Economic Mondial de la Riad, a informat Wafa. În timpul întâlnirii, Abbas și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul regelui Abdullah al II-lea pentru cauza palestiniană și pentru dreptul lor la un stat independent cu capitala sa în Ierusalimul de Est ocupat.

El a avertizat, de asemenea, despre violența în curs în Cisiordania ocupată, pericolele invaziei militare a Israelului asupra Rafah și necesitatea de a furniza mai mult ajutor umanitar și medical în Gaza. Khasawneh a reafirmat sprijinul ferm al Iordaniei pentru poporul palestinian și s-a angajat să le ofere sprijin și sprijin pentru a-și atinge drepturile legitime depline.

UPDTAE ORA 14:30 – Poliția israeliană arestează 5 coloniști care au legătură cu violența din Cisiordania

Times of Israel relatează că poliția a arestat cinci coloniști israelieni în Cisiordania ocupată, fiind suspectați de „crime naționaliste”. Arestările lor sunt legate de un val de violențe care a avut loc la mijlocul lunii aprilie în mai multe sate și orașe palestiniene, când Malachei Shalom, în vârstă de 14 ani, a dispărut și ulterior a fost găsit mort.

Zeci de coloniști au luat cu asalt satul al-Mughayyir, la nord-est de Ramallah, ucigând un palestinian și rănind cel puțin 25 de persoane. Casele au fost vandalizate, iar vehiculele au fost incendiate în urma atacurilor.

UPDATE ORA 14:00 – Forțele aeriene israeliene continuă să lovească „ținte teroriste”

Armata israeliană spune că în ultima zi avioanele de luptă și alte avioane au continuat să lovească „ținte teroriste, inclusiv infrastructura teroristă, locuri de lansare, teroriști înarmați și posturi de observare” care erau gata să ținteze teritoriul israelian.

Într-o actualizare situațională pe Telegram, armata a spus că forțele navale ajută, de asemenea, la atingerea „țintelor terorii și au oferit sprijin de foc, asistând trupele terestre”.

UPDATE ORA 13:00 – Delegația Hamas va vizita Cairo luni

Un oficial Hamas, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat agenției de presă Reuters că o delegație va vizita luni Cairo pentru discuții de încetare a focului în Gaza. Oficialul a spus că delegația va discuta o propunere de încetare a focului oferită de mediatori și răspunsul Israelului.

Sâmbătă, un oficial înalt al Hamas, Khalil al-Hayya, a declarat că grupul analizează o propunere israeliană, dar nu a oferit detalii. El a adăugat că oferta de armistițiu israeliană a fost ca răspuns la o propunere Hamas de acum două săptămâni.

UPDATE ORA 12:00 – Președintele palestinian Abbas spune că numai SUA pot opri invazia din Rafah

Liderul palestinian, care se află în capitala Arabia Saudită, Riad, pentru a participa la Forumul Economic Mondial, a spus că se așteaptă la un atac în orașul din sudul Gazei în zilele următoare.

Peste 1,4 milioane de oameni sunt înghesuiți în Rafah. Având în vedere o astfel de densitate a populației, grupul pentru drepturile omului și agențiile ONU au avertizat în mod repetat, orice operațiune militară acolo ar provoca un dezastru umanitar.

UPDATE ORA 11:00 – Arabia Arabia avertizează asupra consecințelor economice ale războiului din Gaza

Arabia Saudită a cerut „stabilitate” regională, deoarece Riad a avertizat cu privire la efectele războiului în curs din Gaza asupra sentimentului economic global la începutul unui summit la care au participat lideri regionali și globali.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, liderii palestinieni și oficiali de rang înalt din alte țări care încearcă să negocieze o încetare a focului între Israel și Hamas sunt pe lista invitaților la summitul din capitala Riad.

Războiul din Gaza, împreună cu conflictele din Ucraina și din alte părți, au pus „o mare presiune” asupra „dispoziției” economice”, a declarat ministrul saudit de finanțe, Mohammed al-Jadaan, la una dintre primele discuții din cadrul Forumului Economic Mondial (WEF) de două zile.

UPDATE ORA 10:30 – Israelul atinge obiectivele Hezbollah din sudul Libanului

Armata israeliană spune că a lovit ținte Hezbollah în sudul Libanului. Actualizarea armatei vine după ce grupul legat de Iran a declarat sâmbătă peste noapte că a tras zeci de rachete asupra unei colonii israeliene din nordul Israelului.

De la începutul războiului din Gaza, în octombrie, cele două părți au făcut schimb de focuri aproape zilnic, strămutând zeci de mii de oameni de ambele părți. Peste 350 de libanezi și 22 de israelieni au fost uciși în schimburile de graniță. În timp ce aceste schimburi au rămas în mare parte limitate la zonele de frontieră, ele au crescut în amploare și intensitate.

UPDATE ORA 10:00 – Arabia Saudită prezidează o întâlnire pentru a discuta despre Gaza

Ministrul de Externe al Arabiei Saudite, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, a prezidat o întâlnire la Riad cu reprezentanți din șase țări arabe pentru a discuta situația din Gaza, a informat Agenția de presă saudită.

Grupul a subliniat necesitatea de a pune capăt războiului Israelului împotriva Gaza și importanța recunoașterii statului Palestina. Ei au respins, de asemenea, orice încercare de a îndepărta palestinienii din operațiunea lor terestră și militară din Rafah – zona cea mai suică a enclavei care adăpostește aproximativ 1,2 milioane de persoane strămutate în urma războiului de aproape șapte luni al Israelului.

UPDATE ORA 09:20 – Un grup pentru drepturile omului afirmă că SUA trebuie să acționeze în urma dovezilor că Israelul blochează ajutorul american pentru Gaza

Democracy for the Arab World Now (DAWN) afirmă că guvernul SUA trebuie să acționeze în baza „dovezilor ample” că Israelul blochează ajutorul umanitar american către Gaza. DAWN a reacționat la un raport al Reuters potrivit căruia un raport intern al Departamentului de Stat al SUA ar fi ridicat „întrebări serioase” cu privire la faptul că Israelul încalcă dreptul internațional în Gaza.

„Confirmarea scursă a Departamentului de Stat că Israelul a restricționat transportul și livrarea asistenței umanitare americane nu lasă nicio îndoială: Legea americană impune suspendarea ajutorului militar acordat Israelului”, a declarat Sarah Leah Whitson, directorul executiv al DAWN.

Organizația de advocacy cu sediul în SUA a citat secțiunea 620i din Legea americană privind asistența externă, care interzice SUA să acorde asistență țărilor care „[restricționează] transportul sau livrarea asistenței umanitare a Statelor Unite”.

UPDATE ORA 09:00 – Mii de oameni se adună în orașe din Israel pentru a cere un acord de captivitate

Mii de protestatari s-au adunat în mai multe orașe israeliene pentru a presa guvernul să facă mai mult pentru a elibera zeci de prizonieri încă deținuți în Gaza.

Demonstrațiile de sâmbătă seara au avut loc în contextul în care oficialii israelieni și cei ai Hamas au reînnoit eforturile pentru un acord de armistițiu. Apelurile pentru discuții au fost, de asemenea, reactivate după ce aripa militară a grupării palestiniene a publicat o înregistrare video în care se pretinde că doi prizonieri fac apel la guvernul israelian pentru a obține eliberarea lor.

„Faptul că l-am văzut pe tatăl meu astăzi nu face decât să sublinieze pentru noi toți cât de mult trebuie să ajungem la un acord cât mai curând posibil și să îi aducem pe toți acasă”, a declarat Ilan Siegel, fiica unuia dintre prizonierii care apar în videoclipul Hamas.

UPDATE ORA 08:00 – Cel mai înalt diplomat francez în Liban, în încercarea de a opri escaladarea conflictului Israel-Hezbollah

Ministrul de Externe, Stephane Sejourne, se află astăzi în vizită în Liban pentru a promova propuneri de prevenire a unei noi escaladări și a unui potențial război între Israel și gruparea libaneză Hezbollah, pe fondul războiului în curs de desfășurare în Gaza.

„Obiectivul este de a preveni o conflagrație regională și de a evita ca situația să se deterioreze și mai mult la granița dintre Israel și Liban”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului de Externe, Christophe Lemoine, în cadrul unei conferințe de presă.

Franța are legături istorice cu Libanul, iar la începutul acestui an, Sejourne a transmis o inițiativă prin care propunea ca unitatea de elită a Hezbollah să se retragă la 10 km de granița israeliană și ca Israelul să oprească loviturile în sudul Libanului.

Franța are 700 de soldați bazați în sudul Libanului ca parte a forței de menținere a păcii a Națiunilor Unite, care numără 10.000 de oameni.

UPDATE 5:00

Departamentul de poliție al Universității Indiana din Bloomington, Statele Unite, spune că 23 de protestatari au fost arestați.

Poliția de stat din Indiana și poliția Universității Indiana le-a spus protestatarilor pro-palestinieni că nu pot să instaleze corturi și să campeze în campus.

Când corturile nu au fost îndepărtate, poliția a arestat și a transportat protestatarii la Centrul de Justiție din comitatul Monroe sub acuzația de violare de domiciliu și rezistență la arestare.

Într-o declarație a poliției se arată: „Departamentul de poliție al Universității Indiana continuă să sprijine protestele pașnice din campus care respectă politica universității”.

UPDATE 4:00

Corespondenții Al Jazeera spun că 30 de rachete au fost lansate din Liban spre Israel.

Corporația israeliană de radiodifuziune a raportat că au fost trase rachete din Liban spre zona Meron, situată în nordul Israelului.

Mass-media și platformele israeliene au difuzat scene care arată explozii deasupra zonei.

UPDATE 2:00

Tatăl ministrului israelian, Haim Biton, a fost grav rănit într-un accident de mașină, sâmbătă seara la Ierusalim, scrie presa israeliană, citată de Jerusalem Post. În accident ar fi fost implicat și Biton. Acum 2 zile, Ministrul israelian al securității naționale, Itamar Ben-Gvir, a fost rănit ușor într-un accident de mașină.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Unul dintre oficialii Hamas, Khalil al-Hayya, nu a oferit detalii despre oferta Israelului, dar a spus că este un răspuns la o propunere Hamas de acum două săptămâni.

Negocierile de la începutul acestei luni s-au centrat pe o propunere de încetare a focului de șase săptămâni și eliberarea a 40 de prizonieri în schimbul eliberării a sute de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene.

O declarație separată a Hamas a spus că liderii a trei facțiuni principale active în Gaza au discutat despre încercările de a pune capăt războiului. Nu a menționat propunerea israeliană.

Declarațiile au venit la câteva ore după ce o delegație egipteană a încheiat o vizită în Israel.

Egiptul a avertizat că o ofensivă în Rafah ar putea avea „consecințe catastrofale” asupra situației umanitare din Gaza, precum și asupra păcii și securității regionale.

Citește și