• Nu există niciun semn de progres în negocierile critice privind armistițiul și schimbul de prizonieri din Egipt, Hamas și Israelul refuzând să se retragă de la cerințele lor de bază.
  • Hamas spune că vrea garanții din partea Statelor Unite că Israelul nu va lansa o invazie terestră în sudul Rafah, deoarece oficialii israelieni insistă că atacul va avea loc, indiferent dacă se ajunge la un acord de încetare a focului.
  • Agenția Națională de Știri Libaneză (NNA) raportează mai multe atacuri israeliene asupra sudului Libanului, inclusiv asupra Al Dhahira, Aita al-Shaab, Tayr Harfa, Alma ash-Shaab și Kfar Kila.

UPDATE ORA 23:00 – Cooperarea Islamică denunță „războiul genocid” al Israelului în Gaza

Organizația pentru Cooperare Islamică (OCI) a cerut membrilor săi să impună „sancțiuni Israelului, puterii ocupante și să stopeze exportul de arme și muniții folosite de armata sa”.

Rezoluția, văzută de agenția de presă AFP, îi îndeamnă pe membrii „să exercite presiuni diplomatice, politice și juridice și să ia orice măsuri descurajatoare pentru a opri crimele ocupației coloniale israeliene și războiul pe care îl poartă împotriva poporului palestinian, inclusiv prin aplicarea de sancțiuni”.

De asemenea, a cerut „o încetare a focului imediată, permanentă și necondiționată”.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

În noiembrie 2023, s-a întâlnit cu Liga Arabă la Riad pentru un summit comun, condamnând acțiunile forțelor israeliene în Gaza, dar abținându-se să stabilească măsuri economice și politice punitive împotriva Israelului.

UPDATE ORA 22:30 – Netanyahu spune că victoria Gaza este „singura modalitate de a ne garanta existența”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat din nou că „victoria” în războiul din Gaza va fi o problemă existențială pentru Israel, în timpul unei ceremonii de comemorare a Holocaustului organizată de stat.

„Testul nostru este să continuăm și să rămânem împreună până când vom ajunge la victorie, deoarece acestea sunt zile fatidice și aceasta este singura modalitate de a ne garanta existența și viitorul”, a spus el, citat de Times of Israel.

El a subliniat că Hamas are „aceeași intenție” ca și naziștii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de a elimina poporul evreu, însă nu au reușit să facă acest lucru, deoarece Israelul este acum capabil să se „apere”.

Acest lucru vine în momentul în care Netanyahu și-a subliniat în mod repetat intenția de „victorie totală” în Gaza, prin lansarea unei invazii terestre a Rafah, unde se adăpostesc aproximativ 1,5 milioane de palestinieni.

UPDATE ORA 22:00 – O casă avariată într-un raid israelian asupra orașului din sudul Libanului

Videoclipurile care circulă online arată distrugerea cauzată în urma unui raid israelian asupra Markaba mai devreme astăzi.

Verificate de unitatea de verificare a faptelor de la Al Jazeera, Sanad, imaginile arată fumul negru care acoperă zona, în timp ce una dintre casele de acolo poate fi văzută fiind deteriorată.

Membrii Apărării Civile sunt arătați lucrând pentru a curăța dărâmăturile împrăștiate.

UPDATE ORA 21:30 – Armata israeliană revendică atacul asupra instalației UNRWA „folosită de Hamas”

Armata israeliană spune că a colaborat cu agenția de informații internă a Israelului Shin Bet pentru a ataca o instalație aparținând agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), despre care susține că a fost folosită de Hamas.

Acesta a spus că instalația este situată în centrul Gazei și a fost folosită ca „centru de comandă și control” pentru a lansa atacuri asupra soldaților israelieni în ultimele săptămâni.

Armata israeliană a susținut că atacul său a fost efectuat într-un mod pentru a „evita cât mai mult rău posibil” persoanelor care nu sunt implicate în activitățile Hamas.

Israelul a susținut în mod constant că facilitățile ONU sunt folosite de Hamas și a folosit acest lucru ca justificare pentru a lovi zeci de școli și alte facilități UNRWA, dar Națiunile Unite respinge afirmațiile.

UPDATE ORA 21:00 – Școlile UNRWA au fost folosite drept adăposturi

Aproximativ 300.000 de copii din Gaza obișnuiau să-și primească educația în școlile conduse de Agenția Națiunilor Unite de Ajutor și Lucrări pentru Refugiații din Palestina (UNRWA).

Unele dintre aceste școli au fost acum complet distruse sau avariate de atacurile militare israeliene. Cele mai multe dintre ele trebuie folosite ca adăposturi de urgență.

„Educația s-a oprit brusc și sentimentul de siguranță al copiilor s-a spulberat – privând copiii profund traumatizați de orice speranță pentru un viitor mai bun”, spune agenția.

UPDATE ORA 20:30 – Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor condamnă decizia Israelului de a închide Al Jazeera

Grupul de supraveghere spune că această mișcare ar putea crea un precedent periculos pentru alte mass-media internaționale și instituții de știri care lucrează în țară.

„CPJ condamnă închiderea biroului Al-Jazeera din Israel și blocarea site-urilor web ale canalului”, a declarat directorul de program Carlos Martinez de la Serna la New York.

„Această mișcare creează un precedent extrem de alarmant pentru restricționarea instituțiilor media internaționale care lucrează în Israel. Cabinetul israelian trebuie să permită Al-Jazeera și tuturor instituțiilor media internaționale să opereze liber în Israel, în special în timpul războiului.”

UPDATE ORA 20:00 – Hezbollah revendică atacuri multiple asupra Israelului după multiple salve cu rachete

Grupul armat libanez a susținut astăzi mai devreme lovituri cu rachete în nordul Israelului, armata israeliană spunând că au fost lansate până la 65 de rachete.

Hezbollah a revendicat un total de nouă atacuri asupra pozițiilor israeliene până în prezent, accelerând ritmul ciocnirilor la graniță, deoarece Israelul spune că se pregătește pentru un atac în Rafah, în sudul Gazei.

Ultimul atac revendicat de grup a vizat așezarea Kfar Giladi, cu mai multe atacuri pretinse că au lovit Yuval, al-Samaqa și al-Malkiyya.

UPDATE ORA 19:30 – Armata israeliană afirmă că locul de lansare a rachetelor Hamas a fost distrus în Rafah

Armata israeliană a distribuit imagini despre care spune că arată lansarea a 10 rachete de către Hamas mai devreme astăzi de la Rafah, în sudul Gazei, către o zonă de la punctul de trecere Karem Abu Salem (Kerem Shalom).

A spus că la scurt timp după lansări, avioanele sale de luptă au început bombardarea, lovind și „structuri militare” din zona de lansare.

Hamas a spus că rachetele au vizat un cartier general militar de la trecere, provocând victime soldaților israelieni.

UPDATE ORA 19:00 – Directorul CIA se va întâlni cu premierul Qatarului pentru a susține discuțiile de armistițiu

William Burns călătorește la Doha pentru a avea o întâlnire de urgență cu prim-ministrul Qatarului, a declarat pentru Reuters un oficial informat despre negocierile în curs de desfășurare între Israel și Hamas.

„Burns este în drum spre Doha pentru o întâlnire de urgență cu prim-ministrul Qatar, menită să exercite presiune maximă asupra Israelului și Hamas pentru a continua negocierile”.

Perspectivele pentru o încetare a focului în Gaza au părut slabe, deoarece Hamas și-a reiterat cererea de încheiere a războiului în schimbul eliberării captivilor, o perspectivă pe care Netanyahu a exclus-o în mod repetat.

UPDATE ORA 18:30 – ONU trage un semnal de alarmă cu privire la „criza sanitară” din Gaza

O altă criză se așterne, deoarece mii de tone de deșeuri se adună în Fâșia Gaza, inclusiv până la 40.000 de tone numai în Jabalia, potrivit agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA).

„Tânțarii, muștele și șobolanii se răspândesc, la fel și bolile. Situația se va agrava doar pe măsură ce temperaturile vor crește”, spune agenția, adăugând că palestinienii, inclusiv sute de mii de copii, supraviețuiesc cu mai puțin de 1 litru de apă de persoană pe zi.

UPDATE ORA 18:00 – SUA au oprit livrarea de muniție către Israel

Administrația președintelui american Joe Biden a oprit săptămâna trecută un transport de muniție de fabricație americană îndreptată spre Israel, a informat presa americană Axios.

Potrivit lui Axios, aceasta este prima dată de la începutul războiului din Gaza în octombrie anul trecut când Statele Unite au împiedicat transportul de arme către armata israeliană.

UPDATE ORA 17:30 – Delegația Hamas va părăsi discuțiile de la Cairo

Într-o declarație, grupul palestinian spune că runda actuală de discuții de încetare a focului din capitala egipteană s-a încheiat și că echipa sa de negocieri va pleca la Doha în această seară, după două zile de întâlniri.

„Delegația mișcării a transmis răspunsul mișcării fraților mediatori din Egipt și Qatar, unde au avut loc discuții aprofundate și serioase cu aceștia”, se arată în declarația Hamas.

Anterior, șeful Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că grupul este dornic să ajungă la o încetare a focului cuprinzătoare care va pune capăt „agresiunii” israeliene în Gaza și l-a acuzat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru „sabotarea” negocierilor.

UPDATE ORA 17:00 – Președintele francez îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un armistițiu

Mesajul președintelui francez Emmanuel Macron a venit într-un apel telefonic susținut duminică între cei doi lideri.

„Președintele l-a încurajat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să finalizeze cu succes aceste negocieri care ar putea duce la eliberarea ostaticilor, protecția civililor printr-o încetare a focului și o detensionare regională”, a declarat președinția franceză într-un comunicat.

UPDATE ORA 16:00 – „Netanyahu, du-te la Rafah acum!”: Ben-Gvir

Ministrul Securității Naționale de extremă-dreapta israelian, Itamar Ben-Gvir, l-a îndemnat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu într-o postare pe X să „mergi la Rafah acum!”.

„Nu am atacat Gaza și am primit ziua de 7 octombrie”, a scris el, referindu-se la atacul Hamas din Israel din acea zi.

Mai devreme, am raportat că ministrul de Finanțe al Israelului, Bezalel Smotrich, a cerut public cabinetului de război să nu „se predea”, așa cum a strigat „Rafah acum” la o demonstrație la Ierusalim.

Mai multe agenții de ajutor și națiuni au avertizat că un atac la sol asupra Rafah, unde se adăpostesc peste un milion de palestinieni strămutați, ar duce la o pierdere catastrofală de vieți omenești și ar agrava și mai mult criza umanitară din Fâșia Gaza.

UPDATE ORA 15:30 – Qatar, angajat în rolul său de mediator, nu va ceda presiunilor, spun sursele diplomatice

Surse diplomatice au spus că Qatarul nu va accepta nicio presiune din partea părților externe și este angajat în rolul său de mediator între Hamas și Israel.

Sursele au spus că Qatarul a declarat că nu se impune de nicio parte a conflictului și că nu poate întreprinde nicio mediere decât dacă părțile implicate îi solicită acest lucru.

Aceștia au adăugat că Qatarul, în medierea sa dintre Hamas și Israel, a fost supus unor presiuni care amenințau să-i perturbe activitatea de mediator „onest și de încredere”, într-un mod pe care nu îl experimentase anterior.

UPDATE ORA 15.00 – Sfârșitul războiului din Gaza ar menține Hamas la putere: Netanyahu

Netanyahu și-a înăsprit refuzul față de cererile Hamas de încetare a războiului din Gaza în schimbul eliberării prizonierilor, afirmând că acest lucru ar menține grupul la putere și ar reprezenta o amenințare pentru Israel.

El a declarat că Israelul este dispus să întrerupă luptele din Gaza pentru a asigura eliberarea prizonierilor încă deținuți de Hamas, despre care se crede că sunt peste 130.

„În timp ce Israelul și-a arătat disponibilitatea, Hamas rămâne înrădăcinat în pozițiile sale extreme, prima dintre ele fiind cererea de a ne retrage toate forțele din Fâșia Gaza, de a pune capăt războiului și de a lăsa Hamas la putere”, a declarat Netanyahu, adăugând: „Israelul nu poate accepta acest lucru”.

UPDATE ORA 14.00 – Mai mulți răniți în urma unui atac cu rachete din Gaza: Consiliul regional israelian

Mai multe persoane au fost rănite într-un atac cu rachete din Gaza care a vizat declarația evreiască Kerem Shalom din sudul Israelului, potrivit autorităților israeliene.

Consiliul regional Eshkol, citat de presa israeliană, a declarat că rachetele au lovit o zonă deschisă în apropierea unei poziții militare, provocând răniți.

Aripile armate ale Hamas și Jihadului Islamic Palestinian au revendicat atacul în declarații pe Telegram.

UPDATE ORA 13.00 – Bilanțul victimelor din Gaza a ajuns la 34.683 de morți, în timp ce ofensiva israeliană continuă

Bilanțul morților în lunile de ofensivă israeliană a crescut la 34.683 de morți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Cel puțin 78.018 palestinieni au fost răniți de când Israelul și-a lansat ofensiva brutală pe 7 octombrie, a precizat ministerul într-un comunicat duminică.

UPDATE ORA 12.00 – Negocierile privind încetarea focului între Israel și Hamas au fost reluate la Cairo, ajungând într-un punct critic

Organizația teroristă Hamas a dat de înțeles că ar accepta un acord de încetare a focului dacă ar avea garanția că Israelul se va retrage complet din Gaza după 124 de zile, când toate cele trei faze ale acordului vor fi finalizate, arată Times of Israel.

Pe de altă parte, premierul Netanyahu a declarat că armata Israelului va intra în Rafah cu un acord sau fără, pentru a-i găsi pe ostaticii răpiți pe 7 octombrie.

UPDATE ORA 11.00 – Interdicția din Turcia va afecta consumatorii israelieni în câteva zile

Site-ul israelian de știri Calcalist afirmă că repercusiunile financiare ale interdicției turcești îi vor afecta în curând pe israelieni, deoarece materiile prime de bază nu vor mai ajunge, prețurile produselor de bază și ale alimentelor vor crește, iar prețurile locuințelor vor crește.

În raportul Calcalist se afirmă că decizia Turciei de a întrerupe legăturile comerciale cu Israelul a fost o „surpriză totală” în Israel, care a crezut că amenințările Ankarei de a interzice mărfurile erau amenințări goale din cauza războiului din Gaza.

UPDATE ORA 10.00 – Israelienii efectuează mai multe arestări în Cisiordania ocupată

Forțele israeliene au arestat încă doi palestinieni în orașele Ramallah și el-Bireh, potrivit agenției de știri Wafa.

De asemenea, au bătut grav un tânăr în Orașul Vechi din Ierusalimul ocupat, a precizat agenția.

Anterior au fost raportate arestări în Nablus și Hebron.

UPDATE ORA 09.00 – „Lumea înțelege că Israelul nu este un fraier’: Ministru israelian”

Cotidianul israelian Haaretz relatează că ministrul Transporturilor din această țară, Miri Regev, a declarat într-un interviu acordat sâmbătă seară postului Channel 14 că Israelul „a răspuns la lansările din Iran și a înțeles mesajul”.

De asemenea, Regev a fost întrebată despre posibilitatea unei ofensive terestre în Rafah și a spus „Am ezitat cu Rafah; armata a fost în Khan Younis, iar apoi ne-am ocupat de Iran. Slavă Domnului, cu ajutorul tehnologiei israeliene și a deciziilor pe care le-am luat, am reușit să interceptăm pentru prima dată lansările care au fost lansate din Iran spre Israel. Am răspuns, iar Iranul a primit mesajul, iar lumea înțelege că Israelul nu este un fraier.”

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un înalt oficial israelian a minimalizat perspectivele unui sfârşit complet al războiului din Gaza, potrivit agenţiei de presă Associated Press, chiar dacă negocierile de încetare a focului continuă în capitala egipteană Cairo.

Oficialul, care a vorbit cu AP sub condiția anonimatului, a declarat că Israelul s-a angajat să lanseze o invazie terestră a lui Rafah și că nu va fi de acord în nicio circumstanță să pună capăt războiului ca parte a unui acord de eliberare a captivilor.

Presa israeliană a raportat că declarația a fost dictată de Netanyahu, al cărui guvern ar putea fi amenințat dacă acceptă un astfel de acord, deoarece politicienii duri din cabinetul său cer un atac la sol asupra lui Rafah.

Anterior, ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, din fracțiunea de extremă dreapta Otzma Yehudit, a declarat că Netanyahu s-a angajat să refuze un acord „nechibzuit” cu Hamas, adăugând că liderul israelian cunoaște prețul încălcării angajamentelor sale.

Citește și