• Premierul Benjamin Netanyahu spune că operațiunea la sol a Israelului în Gaza marchează „a doua etapă” a ceea ce spune el va fi un război „lung și dificil” cu Hamas.
  • Vorbind într-o adresă televizată, el confirmă că comandanții israelieni sunt dislocați „în toată Fâșia Gaza”, în timp ce bombardamentele grele continuă.
  • Președintele Iranului avertizează cu privire la un răspuns global la acțiunile Israelului.

22.00 – Sara Netanyahu a făcut presiuni pentru publicarea tweet-ului premierului împotriva șefilor armatei și Shin Bet

Familia Netanyahu a considerat că răspunsul prim-ministrului la întrebarea dacă a primit un avertisment cu privire la intențiile Hamas de a începe un război a fost insuficient

  • Soția premierului l-a presat să publice tweet-ul care includea acuzații împotriva șefilor instituției de securitate, contrar poziției unor consilieri
  • Gantz nu i-a dat un ultimatum lui Netanyahu, ci l-a făcut presiuni să își ceară scuze
  • În urma criticilor publice, Biroul Primului Ministru a șters tweet-ul și și-a cerut scuze
  • În biroul premierului a avut loc o dezbatere animată timp de multe ore, Sara Netanyahu, pe de o parte, împingând să publice tweet-ul, iar pe de altă parte, consilierul premierului Ofer Golan și ceilalți consilieri media ai lui Netanyahu care s-au opus. În final, premierul a publicat un mesaj pe X și Telegram la 1:10 noaptea, în care scria: „În niciun moment nu am primit un avertisment cu privire la intențiile de război din partea Hamas. Toți oficialii de securitate, inclusiv șeful Forțelor de Apărare Israeliene și șeful Shin Bet, au estimat că Hamas a fost descurajat”.

21.30 – Semiluna Roșie spune că greva din apropiere a umplut spitalul Al-Quds cu fum și praf

Marwan Jilani, directorul general al Societății Semilunii Roșii din Palestina, a vorbit despre situația din spitalul Al-Quds, spitalul din orașul Gaza despre care autoritățile israeliene au spus că ar trebui să îl evacueze.

El spune că zona din jurul spitalului a fost atacată, provocând panică printre numeroasele persoane strămutate care se adăpostesc în zonă.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.

21.00 – Israel ia în serios încercările de a dăuna cetățenilor israelieni și evreilor de pretutindeni

Biroul Primului Ministru, Ministerul Afacerilor Externe și Cartierul General al Securității Naționale (NSH) monitorizează evoluția evenimentelor din sudul Rusiei, în provincia Daghestan.

Israelul se așteaptă ca autoritățile ruse de aplicare a legii să mențină siguranța tuturor cetățenilor și evreilor israelieni oriunde s-ar afla și să acționeze cu hotărâre împotriva revoltelor și împotriva instigării sălbatice îndreptate împotriva evreilor și israelienilor.

20.30 – Casa Albă: Biden i-a subliniat lui Netanyahu necesitatea ca apărarea Israelului a cetățenilor săi să fie în concordanță cu dreptul internațional umanitar

Casa Albă: Biden și Sisi s-au angajat să accelereze și să mărească fluxul de ajutor către Gaza, începând de astăzi și în mod continuu.

20.00 – Procurorul pentru crime de război este gata să viziteze Israelul și Gaza

Aflat la marginea complexului aflat chiar dincolo de punctul de trecere Rafah, procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a avertizat că peste graniță, în Gaza, se dezvoltă o situație umanitară dezastruoasă.

Vorbind într-o înregistrare video partajată pe X, Khan a declarat că speră să poată vizita Gaza și Israelul în cadrul misiunii sale actuale.

El a precizat că CPI are în desfășurare investigații active în ceea ce privește crimele care ar fi fost comise în Israel la 7 octombrie, dar și în legătură cu Gaza și Cisiordania. Jurisdicția Curții datează din 2014.

19.30 – Vicepremierul Iordaniei afirmă că violențele nu vor face decât să înrăutățească lucrurile

„Am spus tuturor: susțineți Israelul. Dar nu sprijiniți Israelul dacă sprijiniți acest război”, a insistat Ayman Safadi, viceprim-ministru și ministru de externe al Iordaniei, atunci când l-am întrebat despre sprijinul pe care multe state occidentale, aliați cheie ai Iordaniei, îl acordă acum operațiunilor militare ale Israelului.

„Recunoaștem durerea Israelului la 7 octombrie”, a spus el. Dar el a adăugat: „Sprijiniți Israelul sprijinind pacea și numai pacea va aduce sprijin fiecărui palestinian și fiecărui israelian”.

19.00 – SUA afirmă că Israelul trebuie să facă distincție între țintele Hamas și civili

Președintele Biden va discuta cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu în cursul zilei de astăzi, potrivit consilierului pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

În cadrul unei intervenții la CNN, Sullivan a declarat că guvernul Israelului și forțele sale militare „ar trebui să ia toate mijloacele posibile pe care le au la dispoziție pentru a face distincția între Hamas – teroriști care sunt ținte militare legitime – și civili, care nu sunt”.

Ulterior, în cadrul emisiunii This Week de la ABC, el a declarat că Hamas „se ascunde în spatele populației civile, ceea ce pune o povară suplimentară asupra Israelului pentru a face diferența între teroriști și civili nevinovați, dar acest lucru nu diminuează responsabilitatea pe care o au în temeiul dreptului umanitar internațional și al legilor războiului de a face tot ce le stă în putință pentru a proteja populația civilă”.

18.20 – Declarațiile purtătorului de cuvânt al guvernului palestinian, Ibrahim Melhem

Purtătorul de cuvânt al guvernului palestinian, Ibrahim Melhem: „Războiul de la sol va duce ocupația acolo unde i-a condus pe 7 octombrie, pentru că ceea ce s-a întâmplat este o explozie a cazanului de furie stocata in inima victimei de 75 de ani”.

17.50 – Gallant: La întâlnirea cu familiile răpiților și celor dispăruți, le-am subliniat profunzimea angajamentului meu personal

Gallant: La întâlnirea cu familiile răpiților și celor dispăruți, le-am subliniat profunzimea angajamentului meu personal, și pe cel al sistemului de securitate în ansamblu, de a îndeplini importanta misiune națională: returnarea celor răpiți la cei dragi. Mă ocup de angajament în fiecare zi – cei răpiți și cei dispăruți din inima și gândurile mele. Sunt hotărât să câștig războiul, iar întoarcerea celor răpiți face parte din victorie.

17.30 – 10 camioane de ajutor trec din Egipt în Gaza printr-un punct cheie de trecere a frontierei

10 camioane de ajutor au trecut de procedurile de inspecție la punctul de trecere a frontierei Rafah și au fost primite duminică de Semiluna Roșie Palestiniană de pe partea Gaza, potrivit unui jurnalist independent CNN aflat la sol pe partea egipteană.

„Astăzi am primit 10 camioane de la frații noștri la Semiluna Roșie Egipteană prin trecerea Rafah, care conțin alimente și produse de necesitate medicală. Numărul total de camioane primite până acum a ajuns la 94, în timp ce combustibilul nu a fost încă lăsat să intre”, Semiluna Roșie Palestiniană a declarat într-o declarație actualizată duminică după-amiază.

16.50 – Benjamin Netanyahu a făcut un tur al marinei

16.10 – Președintele Herzog s-a întâlnit la reședință cu reprezentanții familiilor persoanelor răpite și dispărute

La întâlnire participă aproximativ 70 de membri ai familiei a 35 de răpiți și persoane dispărute. În zilele următoare, președintele este așteptat să se întâlnească cu alți reprezentanți ai familiilor celor răpiți și dispăruți. Anterior, ministrul Apărării Galant s-a întâlnit cu reprezentanți ai familiilor celor răpiți și dispăruți.

15.50 – Președintele Iranului avertizează cu privire la un răspuns global la acțiunile Israelului

„SUA au trimis mesaje Axei Rezistenței, dar au primit un răspuns clar pe câmpul de luptă. Crimele regimului sionist au depășit liniile roșii, ceea ce ar putea forța pe toată lumea să ia măsuri.”

El a mai susținut că împuterniciții Iranului din regiune sunt „independenți” și „nu primesc nicio comandă de la Teheran”.

15:05 – Israelul a deschis o conductă de apă

Israelul a decis să deschidă o a doua conductă de apă la sudul Fâșiei Gaza: cabinetul de război și instituția de securitate sunt cei care au luat decizia, care, conform estimărilor, a fost luată din cauza – presiunii americane.

Se preconizează că 45-50 de camioane vor intra astăzi în Fâșia Gaza, astfel încât ajutorul umanitar va crește „până la 100 de camioane” pe zi

15:00 -Un purtător de cuvânt al armatei israeliene: „Am atacat clădiri, puncte de observare și infrastructură militară aparținând Hamas”

14:10 – Prim-ministrul și ministrul de Externe Qatar: „Subliniem necesitatea de a lucra pentru o încetare imediată a focului și eforturi concertate pentru a reduce amploarea violenței”

14:00 – Ministrul de Externe kuweitian: „Suntem împotriva normalizării dacă nu se înființează un stat palestinian la granițele din 1967 și aderăm la această decizie și nu există cale de întoarcere”

12:55 – Reporter Al Jazeera : „Sirenele sună în orașele israeliene, inclusiv Tel Aviv și Herzliya, pentru a doua oară în mai puțin de 10 minute”

12:20 – Educația palestiniană: „2.000 de studenți și peste 70 de cadre educaționale au fost uciși în Gaza până acum”

11:50 – Autoritatea israeliană de radiodifuziune: „20 de militanți Hamas uciși când ieșeau dintr-un tunel din nordul Gazei, încercând să efectueze un atac”

11:30 – Israelul a confirmat că 229 de persoane au fost luate ca ostatici de către Hamas

Operațiunea terestră israeliană din Gaza, care a început sâmbătă, complică eforturile de eliberare a ostaticilor luați de Hamas, a declarat guvernul din Qatar.

„Această escaladare îngreunează considerabil situația”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed al-Ansari.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că a început a doua etapă a războiului împotriva Hamas, cu scopul de a distruge armata și guvernul Hamas și de a elibera ostaticii reținuți în Gaza.

„Luptătorii noștri eroici au un singur scop: să distrugă acest inamic și să asigure existența țării noastre. Să nu se mai întâmple niciodată”, a declarat Netanyahu.

UPDATE – La ultima conferinţă de presă, Benjamin Netanyahu a spus: „Întotdeauna am spus „Niciodată din nou”. Niciodată din nou este acum”.

Premierul Israelului spune că inima lui este frântă după ce s-a întâlnit cu familiile celor răpiţi, promiţând: „Vom folosi orice ocazie pentru a-i readuce pe fraţii şi surorile răpiţi în îmbrăţişarea familiilor lor. Răpirea lor este o crimă împotriva umanităţii”, îl citează publicaţia Times of Israel.

Netanyahu îi denunţă şi pe cei care „îndrăznesc să-i acuze pe soldaţii noştri de crime de război” drept ipocriţi şi mincinoşi.

UPDATE – Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant: ,,Am realizat o evaluare a situaţiei. Aseară am realizat o etapă a războiului. Vom continua să fim puternici şi precişi şi vom urmări orice terorist” 

UPDATE – Qatar şi Arabia Saudită caută pacea 

În timp ce Israelul se apără vehement că se luptă pentru supravieţuire într-un război cu mai mulţi inamici jihadişti, musulmanii din întreaga lume ies din nou la proteste, criticând acţiunile de bombardamente ale Israelului asupra zonelor civile din Fâşia Gaza.

Ministrul saudit al Apărării,  Khalid bin Salman, se îndreaptă la Washington pentru a discuta cu Joe Biden, în timp ce temerile de război regional se intensifică.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatarului spune că ofensiva terestră israeliană în Gaza lansată ieri a complicat semnificativ eforturile Doha de a asigura eliberarea ostaticilor luaţi din Israel ţinuţi în Gaza.

,,Aşa cum am menţionat, vom continua cu toate partidele, să lucrăm contracronometru să ne asigurăm că vom ajunge la o înţelegere şi să sperăm că s-ar putea întâmpla, desigur, escaladarea o face mai complicată, dar aşa cum ai auzit azi, pe durata escaladării, premierul Netanyahu a menţionat o mediere în Gaza în schimbul de prizonieri. Am discutat cu un purtător de cuvân de la Hamas că sunt gata pentru schimbul de prizonieri”, a spus MAJED AL-ANSARI, purtăorul de cuvânt al Min.de Externe (Qatar)

UPDATE -Israelul bombardează Siria şi Liban 

Ieri seară, Israelul a bombardat un complex al grupării teroriste Hezbollah şi o serie de posturi de observare din sudul Libanului, ca răspuns la rachetele lansate de terorişti.

Israelul a bombardat şi posturi ale armatei siriene şi poziţii ale miliţiei pro-iraniene în zona Quneitra, ca ripostă împotriva rachetelor inamice trase de pe Înălţimile Golan.

Între timp, bombardamentele intensificate israeliene şi ciocnirile cu teroriştii Hamas continuă în Fâşia Gaza.

UPDATE : Erdogan: Israelul comite crime de război în Gaza 

Recep Erdogan, dictatorul Turciei, a acuzat Israelul pentru crime împotriva umanităţii la un miting popular, susţinând că ce se întâmplă în Gaza nu este apărare, ci un masacru.

Erdogan îi laudă pe palestinienii din Fâşia Gaza pentru că ar duce o luptă de rezistenţă eroică împotriva ocupaţiei israeliene, cu toate că sunt imagini ce demonstrează că palestinienii militanţi şi membrii grupării teroriste Hamas au răpit, torturat şi ucis tineri nevinovaţi la un festival muzical dedicat păcii, pe ziua fatidică de 7 octombrie.

,,Hei Israel, cum ai ajuns aici? Cum ai intrat aici (Gaza)? Eşti un ocupant. Eşti o organizaţie. Poporul turc ştie acest lucru.

Israel, te vom declara ca criminal de război către lume.

Ce s-a întâmplat în Gaza nu este apărare, dar un masacru josnic pe faţă.

Rezistenţa determinată şi credincioasă arătată de gazani va ajunge în istorie ca un act epic de rezistenţă”.

UPDATE – Israelul îşi retrage diplomaţii din Turcia

Anunţul a fost făcut de ministrul israelian de externe, Eli Cohen, care a spus că reprezentanţii diplomatici din Turcia au fost rechemaţi „pentru a efectua o reevaluare a relaţiilor dintre Israel şi Turcia”.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat în cadrul unui miting pro-palestinian, la Istanbul, că Israelul este „occupant” şi şi-a repetat poziţia conform căreia Hamas nu este o organizaţie teroristă.

„Reiterez faptul că Hamas nu este o organizaţie teroristă. Israelul a fost foarte ofensat de acest lucru. (…) Israelul este un occupant”, a declarat el la miting.

UPDATE -Președintele Consiliului de Administrație al Vodafone Egipt, Hani Mahmoud, a declarat pentru Al Sharq Channel:

  • Am pregătit stații mobile pentru a le transporta la granița dintre Egipt și Gaza pentru a consolida internetul și rețelele mobile, în coordonare cu agențiile guvernamentale.
  • Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor a subliniat importanța restabilirii comunicațiilor și internetului în Gaza, pentru că acest lucru salvează victimele și răniții.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a comentat despre ideea de schimb de prizonieri la o conferință de presă. El a spus că ideea unui acord de schimb care să implice ostatici pentru prizonieri a fost discutată în cadrul cabinetului de război israelian, dar a refuzat să ofere detalii despre detalii, spunând că acest lucru ar fi contraproductiv.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a avertizat că operațiunile terestre pe scară largă israeliene în Gaza ar putea produce consecințe „catastrofale”, cu posibil alte mii de morți civili.

Volker Turk le-a îndemnat celor două părți și altora cu influență în regiune să facă totul pentru a detensiona conflictul.

„Se pare că bombardamentele și operațiunile terestre din Gaza de aseară de către forțele israeliene au fost cele mai intense de până acum, ducând această criză teribilă la un nou nivel de violență și durere”, a spus el.

„Agravând mizeria și suferința civililor, atacurile israeliene asupra instalațiilor de telecomunicații și închiderea ulterioară a internetului i-au lăsat efectiv pe locuitorii din Gaza fără de unde să știe ce se întâmplă în Gaza și i-au îndepărtat de lumea exterioară”. Israelul spune că operațiunile sale militare din Gaza au ca scop distrugerea Hamas și a infrastructurii sale, astfel încât să nu mai poată organiza atacuri.

Citește și