• Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că o operațiune desfășurată de luptătorii grupării a fost un răspuns direct la amenințările din Israel.
  • Hezbollah a trimis luptătorii la metri distanță de baza militară Ramia de-a lungul graniței.
  • „Dacă luptătorii noștri ar fi vrut să meargă la situl Ramia, ar fi făcut-o și dacă ar fi vrut să intre în sit, ar fi intrat”, a declarat Nasrallah.

UPDATE 21:00

Corespondentul Al Jazeera relatează că armata israeliană a efectuat bombardamente violente de artilerie în zonele de sud ale cartierului Sabra din orașul Gaza.

UPDATE 20:00

Poliția orașului New York spune că 34 de persoane sunt reținute în urma unui protest pro-palestinian la Muzeul Brooklyn din New York, vineri.

Ei au raportat deteriorarea unor opere de artă și hărțuirea personalului de securitate de către demonstranți.

Recomandări

BOMBELE RUSEȘTI CAD TOT ÎN RUSIA
ISRAELUL REDUCE ACȚIUNILE MILITARE DIN GAZA
CONTINUĂ NEGOCIERILE PENTRU PREZIDENȚIALE
ORBAN, VIZITĂ ISTORICĂ ÎN UCRAINA
SE RĂCOREȘTE VREMEA
HAOS PE OTOPENI

În timpul demonstrației de vineri, demonstranții pro-Palestine au instalat corturi în hol și au desfășurat un banner „Palestina liberă” de pe acoperișul clădirii înainte ca poliția să se mute pentru a face arestări.

Poliția orașului a declarat că cele 34 de persoane aflate în arest sunt în curs de procesare, iar acuzațiile erau în curs de stabilire.

Organizatorii, inclusiv grupul Within Our Lifetime, au cerut susținătorilor să „inunda” și să „dezocupe” muzeul, spunând că vor să preia clădirea până când oficialii „dezvăluie și renunță” la orice investiții legate de acțiunile Israelului în Gaza.

UPDATE 19:00

Jonas Gahr Støre a apelat la X pentru a îndemna toate părțile aflate în război în Gaza să se angajeze cu o propunere de încetare a focului prezentată de președintele american Joe Biden în această săptămână.

Pe 28 mai, Norvegia, împreună cu Irlanda și Spania au anunțat că recunosc oficial Palestina ca stat. Mișcarea a fost salutată de palestinieni și condamnată de guvernul israelian, care a răspuns retrăgându-și ambasadorii din toate cele trei națiuni și refuzându-și trimișii.

UPDATE 18:00

Liderul opoziției israeliene Yair Lapid a criticat guvernul că nu are un plan pentru a doua zi după încheierea războiului în Gaza.

„Acum șapte luni am publicat programul „Gaza: The Day After”. Nu credeam că guvernul va lua planul și îl va pune în aplicare, dar am sperat ca Netanyahu să-și implementeze cel puțin propriul plan ca răspuns.

„Orice program. Au trecut 7 luni și guvernul încă nu are un plan strategic clar, doar titluri goale”, a scris Lapid pe X, citând tweet-ul său din decembrie 2023 în care își expune planul de după război.

Lapid a adăugat că, în timp ce războiul se află într-un „loc diferit astăzi”, guvernul „se clătina și rămâne în urmă”.

„Asta se întâmplă atunci când guvernul refuză să-și definească obiectivele. Atașez din nou planul aici. Nu este încă prea târziu”, a spus el.

UPDATE 17:00

Ministrul de Externe al Belgiei, Hadja Lahbib, a spus că țara ei „condamnă încercările parlamentului israelian de a clasifica UNRWA drept organizație teroristă și de a elimina imunitatea personalului său”, referindu-se la agenția ONU pentru refugiații palestinieni.

„Activitățile UNWRA sunt esențiale pentru palestinieni în fața situației umanitare dramatice din Gaza”, a spus ea la X.

UPDATE 16:00

Emmanuel Macron a susținut propunerea lui Biden de încetare a focului, spunând că lucrează cu partenerii Franței din regiune pentru „pace și securitate pentru toți”.

„Eliberarea ostaticilor, o încetare permanentă a focului pentru a lucra spre pace și progres în soluția celor două state”, a scris Macron pe X.

UPDATE 15:00

Ministrul italian de externe și-a reiterat opoziția față de utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de țara sa în interiorul Rusiei, avertizând asupra unei situații „delicate” în care trebuie evitate mișcările „pripite”.

A existat o mișcare din ce în ce mai mare pentru a permite Ucrainei să folosească arme furnizate de Occident pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, dar Italia a fost prudentă.

„Este un moment foarte delicat, nu trebuie să facem pași greșiți” și trebuie să evităm „pașii și declarațiile pripite”, a declarat Antonio Tajani în cadrul unei reuniuni la Rapallo, în nord-vestul Italiei, potrivit agențiilor de presă AGI și ANSA.

UPDATE 14:00

Armata israeliană afirmă că o rachetă sol-aer a fost trasă spre o dronă a forțelor aeriene în spațiul aerian libanez.

„UAV-ul [vehicul aerian fără pilot] a fost lovit și a căzut pe teritoriul libanez. Incidentul este în curs de examinare. IAF (Forțele Aeriene Israeliene) vor continua să opereze în spațiul aerian libanez pentru a îndeplini misiunile [militare]”, a declarat armata într-un comunicat pe Telegram.

UPDATE 13:00

Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS) și-a înmormântat astăzi colegul Mohammed Jihad Abed, angajat al Departamentului de gestionare a riscurilor de dezastre, după ce a fost ucis într-un atac israelian asupra locuinței sale din Rafah, noaptea trecută.

Organizația a precizat că moartea lui Abed ridică la 33 numărul total al membrilor PRCS uciși în Gaza de la începutul războiului, dintre care „19 au fost uciși în timp ce își îndeplineau sarcinile umanitare”.

UPDATE 12:00

Liderul opoziției israeliene îl îndeamnă pe Netanyahu să țină cont de apelul lui Biden pentru un armistițiu în Gaza și a oferit sprijinul partidului său pentru guvern.

„Guvernul Israelului nu poate ignora discursul de consecință al președintelui Biden. Există un acord pe masă și acesta ar trebui [să fie] încheiat”, a declarat Yair Lapid la X.

„Îi reamintesc lui Netanyahu că are o plasă de siguranță din partea noastră pentru un acord de eliberare a ostaticilor dacă [ministrul israelian al Securității, Itamar] Ben-Gvir, și [ministrul israelian al Finanțelor, Bezalel] Smotrich părăsesc guvernul”.

Anterior, Netanyahu a emis o declarație ca răspuns la discursul lui Biden privind încetarea focului, afirmând că condițiile Israelului pentru a pune capăt războiului din Gaza „nu s-au schimbat” și că sfârșitul războiului se va face cu „distrugerea capacităților militare și de guvernare ale Hamas”.

UPDATE 11:00

Ministrul de externe al Arabiei Saudite, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, a vorbit cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în timpul căreia au discutat despre ultima propunere de încetare a focului în Gaza, anunță agenția de presă saudită de stat.

UPDATE 10:00

Un copil palestinian în vârstă de 13 ani a murit din cauza malnutriției și deshidratării la Spitalul Martirilor Al-Aqsa din Deir el-Balah, în centrul Gaza, a anunțat agenția de presă Wafa.

Surse medicale au declarat că numărul morților din cauza malnutriției și deshidratării a crescut la 37 de persoane în Gaza, potrivit raportului.

UPDATE 9:00

Canalul palestinian Al-Aqsa Channel anunță că o jurnalistă, identificată ca fiind Ola Al-Dahdouh, a fost ucisă într-un atac dimineața dimineață asupra locuinței sale din orașul Gaza.

UPDATE 8:00

Premierul Justin Trudeau a declarat că propunerea de încetare a focului înaintată de președintele american Joe Biden este o oportunitate de pace pe care „toate părțile trebuie să o profite”.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Trudeau a declarat că acordul propus pentru a pune capăt războiului din Gaza ar putea „pune capăt suferinței” și reprezintă o oportunitate de a „reveni pe calea păcii”.

„Canada a cerut o încetare imediată a focului, o creștere urgentă a asistenței umanitare fără obstacole și eliberarea tuturor ostaticilor”, a spus el.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Armata din Israel a desfășurat la începutul acestei săptămâni exerciții în apropierea graniței cu Libanul pentru a simula atacuri „în profunzimea” teritoriului libanez.

Într-un discurs, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că o operațiune desfășurată marți de luptători ai grupării a fost un răspuns direct la amenințările israeliene.

În timpul unuia dintre cele mai mari atacuri asupra bazei militare Ramia, situată de-a lungul graniței, de la începutul războiului, Hezbollah a declarat că și-a trimis luptătorii la „metri distanță” de bază.

„Dacă luptătorii noștri ar fi vrut să meargă la situl Ramia, ar fi făcut-o și dacă ar fi vrut să intre în sit, ar fi intrat”, a declarat Nasrallah.

O înregistrare video de patru minute care documentează atacul a arătat luptători Hezbollah trăgând cu grenade propulsate de rachete, rachete ghidate antitanc și obuze de mortier asupra bazei Ramia.

Citește și