• În prezent, IDF ”zdrobește” nordul Fâșiei Gaza, conform presei din Israel.
  • Explozii uriașe rezultate în urma raidurilor lansate de avioanele de război israeliene la est de Khan Yunis.
  • 31 de jurnaliști uciși în războiul dintre Israel și Hamas, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor.

21:19 – Jack Lew a fost confirmat ca viitor ambasador al SUA în Israel

Senatul american l-a confirmat marți pe Jack Lew în funcția de viitor ambasador al SUA în Israel.

Administrația Biden a subliniat importanța deplasării lui Lew pe teren ca parte esențială a sprijinului său pentru Israel după atacul Hamas din 7 octombrie și operațiunea militară ulterioară din Gaza

21:18 – Autoritatea de trecere a frontierei de la Rafah: 81 de palestinieni răniți vor intra mâine în Egipt pentru tratament medical

21:10 – Netanyahu a făcut apel la liderii europeni și le-a cerut să primească răniții din Gaza

Netanyahu a făcut apel la liderii europeni și le-a cerut să primească răniții din Gaza și, de asemenea, să ajute la transferul răniților în spitale mobile care vor fi înființate la granița cu Egiptul.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Un oficial politic a spus că: „Marea Britanie este de asemenea așteptată să trimită o navă pentru a primi răniți și strămuțiți din Gaza. Scopul Israelului: evacuarea rezidenților Gaza din centru și sud pentru a crește activitatea la sol.”

20:20 – Casa Albă: Există indicii că stocul de combustibil din Fâșie s-ar putea epuiza încă de mâine, spune John Kirby

20:15 – Ministerul francez de Externe: Doi copii francezi au murit în nordul Gazei și reînnoim apelul la un armistițiu umanitar

19:52 – Purtătorul de cuvânt al Pentagonului: Din 17 octombrie, bazele noastre din Irak și Siria au fost atacate de 27 de ori

19:48 – Pentagonul: Statele Unite vor trimite 300 de soldați suplimentari în Orientul Mijlociu

Statele Unite vor trimite 300 de soldați suplimentari în Orientul Mijlociu, a anunțat Pentagonul, oferind capacități legate de eliminarea munițiilor explozive, comunicații și alte forme de sprijin.

19:00 – Premierul egiptean a declarat că: „Țara este pregătită să sacrifice milioane de vieți pentru a se asigura că nimeni nu va invada teritoriul său

18:23 – Ismail Haniyeh: Urmărim eforturile valoroase ale Iranului la nivel regional și internațional pentru a sprijini poporul palestinian și apreciem acest lucru.

18:22 – Iran: Amir Abdullahian: Regiunea este în faza de a lua o decizie istorică, iar partidele de rezistență din regiune decid singure și nu așteaptă decizii politice

18:00 – UNICEF numește Gaza „un cimitir pentru mii de copii”

17:33 – Yemenul declară oficial război Israelului

Au fost raportate informații despre un atac cu rachete asupra Israelului din Yemen, marți. A existat o declarație oficială care indică faptul că țara intră oficial în luptă, potrivit The Odessa Journal.

Purtătorul de cuvânt oficial al forțelor armate yemenite, generalul de brigadă Yahya Saree Anu, a spus că țara sa declară oficial război Israelului.

Declarația se referă la „a treia operațiune în sprijinul fraților oprimați din Palestina”.

Purtătorul de cuvânt yemenit a recunoscut că au fost lansate rachete spre Israel, inclusiv un „număr semnificativ de rachete balistice”. În plus, au fost lansate drone.

Atacurile au vizat „instalații inamice din teritoriile ocupate”.

„Vom continua să desfășurăm atacuri de calitate superioară folosind rachete și drone până când agresiunea Israelului va înceta”, a adăugat purtătorul de cuvânt oficial yemenit.

De asemenea, Saree a precizat că loviturile vor continua până când Forțele de Apărare Israeliene (IDF) vor înceta operațiunile în sectorul Gaza.

Anterior, s-a raportat interceptarea unei rachete de clasă „sol-sol” lansată din zona Mării Roșii spre orașul Eilat din sudul Israelului.

17:32 – Mișcarea Hamas: Facem apel la ciocniri cu soldații de ocupație, care acționează în mod sadic prin scenele brutale de tortură ale poporului nostru din Cisiordania

17.00 – Secretarul de stat american Anthony Blinken într-un mesaj către Iran: „Am fost clari când am spus că dacă atacurile asupra noastră din Orientul Mijlociu nu se opresc, noi vom răspunde”

16.15 – Bombardamentul israelian din tabăra Jabalia a provocat distrugerea a aproximativ 20 de locuințe, iar Ministerul Sănătății din Gaza raportează că 100 de cetățeni au fost martirizați până acum în masacrul din Jabalia

16.00 – Directorul FBI declară în fața comisiei senatoriale că Hamas reprezintă cea mai mare amenințare după ISIS

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat în fața unei comisii senatoriale că Hamas reprezintă cea mai mare amenințare de la ISIS încoace în ceea ce privește inspirația terorismului intern.

Wray a declarat că extremiștii, fie că lucrează singuri ca lupi singuratici, fie că sunt cuprinși în grupuri mici, ar putea folosi războiul dintre Israel și Gaza ca pretext pentru a planifica atacuri în SUA, deși nu există indicii că Hamas are intenția sau capacitatea de a lansa atacuri în SUA.

15.42-Premierul egiptean respinge apelul pentru refugiați palestinieni în Sinai

Prim-ministrul egiptean a respins orice plan de relocare în masă a persoanelor strămutate din Gaza în peninsula egipteană Sinai.

Presa locală din Israel a raportat că unii oficiali israelieni doresc să relocheze civili din Gaza în nord-estul Egiptului.

Însă, în timpul unei vizite în nordul Sinaiului, Mostafa Madbouly a declarat că niciun conflict regional nu ar trebui rezolvat pe seama Egiptului.

14.29-Israelul afirmă că „zeci de teroriști” au fost uciși în operațiunea terestră din Gaza

În ultima sa actualizare operațională, IDF afirmă că forțele sale au „lovit un avanpost terorist Hamas în nordul Fâșiei Gaza” în ultimele ore.

Postând imagini video cu forțele israeliene pe teren în Gaza, FDI mai spune că trupele sale au:

  • au ucis „zeci de teroriști”
  • Distrus celule de lansare a rachetelor antitanc
  • au distrus posturi de lansare și observare a rachetelor
  • Confiscat „numeroase arme” – inclusiv pistoale și bombe

În plus, armata a precizat că lupte „aprige” au avut loc în interiorul Fâșiei Gaza.

13.50-Numarul ostaticilor este acum de 240, in creștere față de anunțurile precedente

13.45-Houthi din Yemen au declarat marți că au lansat drone către Israel, ca răspuns la războiul acestei țări împotriva Hamasului palestinian

13.15- Numărul celor uciși în Gaza a crescut cu peste 200

Cel puțin 8.525 de persoane au fost ucise în Gaza începând cu 7 octombrie, tocmai a anunțat ministerul sănătății controlat de Hamas.

Printre palestinienii uciși se numără 3.542 de copii și 2.187 de femei, precum și 130 de lucrători din domeniul sănătății, precizează ministerul.

Luni, bilanțul victimelor se ridica la 8.306 morți.

12.23-Atacurile aeriene israeliene se concentrează asupra orașului Gaza

Noaptea trecută, a existat o mică pauză în atacurile aeriene aici, în Khan Younis. În această dimineață, atacurile aeriene au fost reluate în unele zone, anunță BBC.

Sudul este considerat mai sigur – dar Israelul continuă să țintească zona în care aproximativ două treimi din populație s-a mutat acum, după ce a fost avertizată să părăsească nordul.

Principalul obiectiv al loviturilor aeriene israeliene este acum orașul Gaza. Foarte puțini oameni mai pot comunica acolo.

11.30- Israelul afirmă că mii de persoane fug din sudul Libanului, în timp ce focul transfrontalier continuă

Cu puțin timp în urmă, un purtător de cuvânt al IDF a informat presa cu privire la ultima situație din Israel și din regiune.

Contraamiralul Daniel Hagari a repetat o mulțime de actualizări despre „loviturile aeriene și terestre integrate și coordonate” asupra a sute de ținte Hamas din Gaza.

10.36- IDF: În timpul ultimelor operațiuni: Teroriștii Hamas au fost eliminați.

IDF:

„În timpul ultimelor operațiuni:

Teroriștii Hamas au fost eliminați.
Forțele aeriene au lovit ținte și infrastructură teroriste.
Infanteria noastră a lovit în jur de 300 de ținte, inclusiv

  • Rachete antitanc
  • Lansatoare de rachete
  • Tuneluri subterane” 

10.30- Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Jonathan Conricus a confirmat marți dimineața că „trupele israeliene se află în diferite părți ale Fâșiei Gaza de nord”.

„Am adus vehicule puternic blindate, tancuri, vehicule blindate de luptă, buldozere”, a adăugat el, adăugând că a înțeles că „situația (umanită) este dificilă, dar nu este vina noastră”.

10.00- IDF susține că l-au ucis pe comandantul Hamas care a condus atacurile asupra kibbutzimului Erez și Netiv Ha’asara

Forțele de Apărare Israelului susțin că l-au ucis pe comandantul batalionului Hamas Beit Lahiya, Nisam Abu Ajina, într-un atac aerian în nordul Fâșiei Gaza.

Potrivit Forțelor de Apărare Israelului, Abu Ajina a fost responsabil pentru comanda teroriștilor Hamas care au efectuat atacul mortal asupra Kibbutzului Erez și Netiv Ha’asara pe 7 octombrie.

9.50-Nu există nicio amenințare la adresa civililor din cauza unei intruziuni aeriene în Marea Roșie, spune IDF

Într-o actualizare privind „aeronava ostilă” menționată anterior, IDF spune acum că a identificat o „țintă aeriană” care se apropie de teritoriul israelian în apropiere de Eilat.

Actualizarea spune că „nu a existat nicio amenințare sau risc pentru civili”.

Nu se precizează dacă ținta a fost distrusă de apărarea aeriană sau dacă a fost interceptată în alt mod.

9.30- BBC: Alertă de avioane ostile în orașul israelian de la Marea Roșie

Sirenele de raid aerian au sunat în orașul Eilat din sudul Israelului după o „intruziune a unui avion ostil”, anunță Forțele de Apărare Israeliană.

Acesta nu a oferit detalii despre natura aeronavei sau originea acesteia. Rapoartele de la radioul israelian sugerează că o dronă a fost doborâtă deasupra Mării Roșii.

Eilat este cel mai sudic oraș din Israel, situat pe malul Mării Roșii, în apropiere de granițele cu Iordania și Egipt – la aproximativ 200 km de Gaza.

8.30-FDI a fost atacat cu rachete antitanc și mitraliere în luptele terestre din Gaza

Potrivit BBC, Forțele de apărare israeliene au publicat o actualizare a ofensivei lor în Gaza, afirmând că aproximativ 300 de ținte au fost lovite în ultima zi, atât prin lovituri aeriene, cât și prin atacuri terestre.

De asemenea, IDF afirmă că „numeroși teroriști Hamas au fost uciși” de către trupe, care au luptat cu „celule teroriste care au tras spre ele atât rachete antitanc, cât și focuri de mitralieră”.

Printre țintele lovite cu succes, se precizează în actualizare, se numără posturi de lansare a rachetelor antitanc și a rachetelor sub puțuri de tunel, precum și complexe militare în interiorul tunelurilor subterane.

04:00 – Ambasadorul SUA la ONU condamnă uciderea tuturor civililor

Adresându-se Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, ambasadorul SUA Linda Thomas-Greenfield a subliniat importanța protejării tuturor civililor prinși în conflictul din Orientul Mijlociu.

„Condamnăm uciderea civililor palestinieni și îndemnăm Israelul să prevină aceste atacuri, colaborând cu Autoritatea Palestiniană”, a declarat Thomas-Greenfield.

03:00 – Netanyahu respinge cererile de încetare a focului pe măsură ce operațiunile la sol se intensifică

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a precizat că Israelul nu va fi de acord cu o încetare a focului pe măsură ce operațiunile terestre ale țării în Gaza se vor intensifica.

Prim-ministrul israelian susține că „acesta este un timp pentru război”, iar pacea se va semna doar în condițiile impuse de Israel.

Între timp, un purtător de cuvânt al Hamas a declarat că Israelul nu a reușit să intre în Gaza „cu excepția unor zone limitate” și a descris situația umanitară din enclavă ca fiind „dezastruoasă”.

02:00 – Avioanele de luptă israeliene atacă infrastructura organizației teroriste Hezbollah pe teritoriul libanez

Avioanele de vânătoare au atacat cu puțin timp în urmă infrastructurile organizației teroriste Hezbollah de pe teritoriul Libanului. Au fost distruse arme, poziții și locuri folosite de organizație.

01:00 – Hagari: Vom aduce ostaticii acasă

Daniel Hagari, contraamiral în armata israeliană și purtător de cuvânt al instituției militare, a susținut o conferință de presă în care a dat asigurări că toți ostaticii vor fi recuperați.

”Militarii israelieni continuă să extindă operațiunea la sol în Fâșia Gaza. Forțe suplimentare de infanterie, blindaje și inginerie de luptă intră în Gaza pentru continuarea operațiunilor coordonate pe uscat și aer.

Trupele noastre au eliminat zeci de teroriști în ultima zi. Planul de război decurge conform intenției și va continua să continue în conformitate cu misiunile noastre.

Toți suntem dedicați și avem obligația morală de a face totul. Totul pentru a aduce toți ostaticii acasă”, a declarat Hagari.

00:30 – Avioanele de luptă israeliene bombardează singurul spital specializat în tratarea bolnavilor de cancer din Gaza

Ministerul turc de Externe a condamnat atacurile israeliene, care au lovit spitalul din sudul orașului Gaza. Unitatea medicală a fost construită cu sprijinul guvernului de la Ankara.

00:05 – Delegatul rus la Consiliul de Securitate: Israelul ignoră opinia majorității covârșitoare a membrilor ONU cu privire la încetarea violenței

00:00 – AP: Oficialii israelieni își retrag refuzul de a acorda vize de intrare oficialilor Națiunilor Unite

23:50 – Biroul primului ministru:

Ajutorul umanitar îi oferă Israelului o marjă importantă de realizare a obiectivelor războiului.

Ajutorul umanitar nu este din Israel, ci de la părți internaționale.

Acestea sunt alimente și medicamente care sunt inspectate fizic și monitorizate de oficialii de securitate israelieni și trec prin Egipt.

Toate transporturile sunt destinate populației civile – și dacă se dovedește că sunt luate de Hamas, vor fi oprite.

23:47 – SUA: Propunerea de aprobare a unui ajutor de 14,3 miliarde de dolari pentru Israel a fost pusă pe masa Congresului, dar unii membri democrați ai Congresului susțin că sursa fondurilor „vine de la poporul american”

23:40 – Ministrul de Externe iranian: Informația noastră este că forțele americane din „Israel” nu sunt consultative, ci mai degrabă prezente în teatrul de război

Știrea inițială

Începând de luni, cel puțin 31 de jurnaliști au fost uciși în războiul dintre Israel și Gaza până în prezent, potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor, mai mulți decât în orice alt conflict din 1992 încoace.

Citește și: