• Votul sponsorizat de SUA a fost adoptat cu 14 voturi pentru, 0 împotrivă și o abținere, doar Rusia nu și-a exprimat decizia.
  • Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție care cere încetarea focului în Gaza după opt luni de război.
  • Ambasadorul adjunct al SUA a declarat că aceasta este cea mai bună și mai realistă oportunitate de a pune capăt războiului.

UPDATE ORA 23:00 – Un tribunal german respinge cererea de blocare a exporturilor de arme către Israel

Un tribunal din Berlin a respins o solicitare urgentă a rezidenților palestinieni de a opri exportul de arme către Israel de către guvernul german, pe motiv că acestea ar putea fi folosite cu încălcarea dreptului umanitar, a relatat agenția de știri Reuters.

Instanța a declarat că reclamanții palestinieni nu au demonstrat că deciziile privind exporturile de arme către Israel sunt de fapt în așteptare, deoarece Germania s-a abținut de la emiterea vreuneia în acest an, sau că este probabil ca Germania să permită exporturi care încalcă dreptul umanitar internațional.

Echipele de avocați care îi reprezintă pe palestinieni au susținut că există motive să se creadă că au loc astfel de încălcări.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Acestea au calificat hotărârea drept de neînțeles, adăugând că guvernul a ținut secrete cererile de export de arme în curs de soluționare.

UPDATE ORA 22:00 – Egiptul și Qatar declară că au primit răspunsul Hamas la acordul de încetare a focului

Egiptul și Qatarul au confirmat că au primit un răspuns din partea Hamas cu privire la acordul de încetare a focului, potrivit unei postări pe Facebook a Ministerului egiptean al Afacerilor Externe.

„Cele două părți confirmă faptul că eforturile lor comune de mediere cu Statele Unite ale Americii vor continua până când se va ajunge la un acord, deoarece mediatorii vor studia răspunsul și se vor coordona cu părțile implicate în ceea ce privește următorii pași”, se mai arată în declarația lor de pe Facebook.

UPDATE ORA 21:00 – Digul militar american din Gaza își reia operațiunile umanitare

Digul militar plutitor al SUA din largul Fâșiei Gaza a reluat aducerea de ajutoare umanitare în enclavă, după ce a fost suspendat timp de două zile din cauza mării agitate din cauza vremii, potrivit a trei oficiali americani, relatează agenția de presă Reuters.

Oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că starea mării s-a îmbunătățit, iar ajutoarele au fost aduse într-o zonă de triaj.

Anterior, digul fusese scos din funcțiune timp de 10 zile pentru reparații.

ONU a declarat că va revizui securitatea înainte de a relua livrările de ajutoare de pe doc.

UPDATE ORA 20:00 – Bilanțul victimelor raidului din Kafr Dhan a crescut la trei morți

Ministerul palestinian al Sănătății raportează acum că trei persoane au fost ucise de gloanțele ocupației [israeliene], în timp ce anterior bilanțul era de un mort.

Vom continua să vă ținem la curent cu situația din Kafr Dhan, rămâneți aici pentru actualizări.

UPDATE ORA 19:00 – Armata israeliană ucide un palestinian într-un raid asupra unui sat de lângă Jenin

Un bărbat a fost ucis și un altul a fost rănit în urma unui raid al forțelor israeliene în satul Kufr Dan din Cisiordania ocupată, relatează agenția oficială palestiniană de presă Wafa.

Ciocniri au izbucnit între luptătorii palestinieni și trupele israeliene, a precizat Wafa, adăugând că un elicopter al armatei israeliene a fost folosit în cadrul operațiunii.

Ciocnirile au avut loc după ce o forță specială s-a strecurat în sat folosind un camion civil și a înconjurat o casă, pe care apoi a atacat-o.

UPDATE ORA 18:00 – Ministerul Sănătății din Gaza îndeamnă statele participante la summitul iordanian să „salveze” Fâșia asediată

Dr. Ashraf al-Qudra, purtător de cuvânt al ministerului, a făcut apel la cei care participă la conferința internațională de urgență privind situația din Gaza să ia „măsuri tangibile și urgente pentru a salva Fâșia Gaza, care a fost distrusă de ocupația israeliană la nivel umanitar și de sănătate”.

Conferința din Iordania afirmă că printre obiectivele sale se numără accelerarea procesului de livrare și furnizare a asistenței umanitare în Gaza într-un mod imediat, suficient și durabil. De asemenea, își propune să identifice necesitățile operaționale, logistice și de aprovizionare pentru a livra de urgență tot ajutorul vital în enclava de coastă.

UPDATE ORA 17:00 – ONU examinează implicarea atât a forțelor israeliene, cât și a celor palestiniene în operațiunea de salvare mortală

Jeremy Laurence, purtătorul de cuvânt al ONU pentru drepturile omului, a declarat că ONU investighează modul în care forțele israeliene au desfășurat sâmbătă o misiune de salvare a prizonierilor din Gaza, care s-a soldat cu sute de palestinieni morți.

„Acest lucru pune serios sub semnul întrebării dacă principiile de distincție, precauție și proporționalitate, care sunt blocuri ale legilor războiului, au fost respectate de forțele israeliene”, a declarat el pentru Al Jazeera.

El a adăugat că ONU investighează, de asemenea, responsabilitatea luptătorilor palestinieni în această chestiune.

UPDATE ORA 16:00 – „Discuții în curs”, dar niciun „răspuns oficial” la planul de încetare a focului susținut de ONU, nici din partea Hamas, nici din partea Israelului

Mediatorii qatarezi și egipteni nu au primit niciun răspuns oficial din partea Hamas sau a Israelului cu privire la propunerea de încetare a focului susținută de ONU, în pofida dorinței aparente a ambelor părți de a lua în considerare acest acord.

Un oficial informat cu privire la discuții a declarat marți pentru Reuters: „Discuțiile sunt în curs de desfășurare între mediatori și Israel și Hamas, în coordonare cu SUA.”, a declarat oficialul.

UPDATE ORA 15:20 – Forțele israeliene afirmă că operațiunea militară din centrul Gaza se încheie

Forțele israeliene au anunțat încheierea operațiunii militare din centrul Fâșiei Gaza, la aproximativ șase zile de la lansarea acesteia.

La 5 iunie, armata israeliană a anunțat că Divizia 98 a început o operațiune la est de tabăra de refugiați Bureij și la est de Deir el-Balah, în guvernoratul central din Gaza.

În timpul operațiunii, forțele israeliene au salvat sâmbătă patru prizonieri în tabăra de refugiați Nuseirat – în acest proces, ucigând peste 270 de palestinieni și rănind alți 700. Hamas a declarat că alți trei prizonieri au fost, de asemenea, uciși în timpul operațiunii.

UPDATE ORA 14:30 – Președintele palestinian Abbas vorbește la summitul din Iordania

Președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, și-a rostit acum discursul la summitul din Iordania.

El a început prin a sublinia dificultățile întâmpinate de palestinienii din Gaza, afirmând că aceștia au nevoie disperată de ajutor medical și de alimente – împiedicate de restricțiile impuse de Israel la trecerea frontierei – și că copiii trebuie să se întoarcă la școală.

„Consiliul de Securitate al ONU și alți parteneri internaționali au un rol important în exercitarea unei presiuni mai mari asupra Israelului pentru a deschide punctele de trecere”, a declarat Abbas, care a reluat, de asemenea, apelurile pentru o încetare imediată și de durată a focului, afirmând că este timpul „să se pună capăt suferinței poporului palestinian”.

UPDATE ORA 14:15 – Șeful ONU îndeamnă părțile să convină asupra unui plan de încetare a focului

Descriind condițiile din Gaza ca fiind „deplorabile”, șeful ONU, Guterres, a făcut apel la toate părțile să ajungă la un acord asupra ultimului plan de încetare a focului.

„Salut inițiativa de pace prezentată recent de președintele Biden și îndemn toate părțile să profite de această oportunitate și să ajungă la un acord”, a declarat Guterres.

UPDATE ORA 13:00 – Un raid israelian cu drone vizează sudul Libanului

Dronele israeliene au atacat orașul Kfar Kila din sudul Libanului.

Între timp, presa israeliană a raportat că opt echipe de pompieri au lucrat pentru a stinge incendiile izbucnite în nordul Israelului în urma bombardamentelor recente din sudul Libanului.

UPDATE ORA 11:20 – Armata israeliană susține că a dezmembrat celule de luptători în Rafah

Forțele israeliene afirmă că au efectuat raiduri țintite în Rafah, eliminând celule de luptători și au apelat la lovituri aeriene în sudul și centrul Gaza.

Potrivit unei declarații militare israeliene, loviturile aeriene au atins 35 de ținte în ultima zi.

Aceste lovituri au provocat numeroase victime civile, inclusiv uciderea unor copii într-un apartament din orașul Gaza. Cel puțin 37.124 de persoane au fost ucise și 84.712 rănite în războiul Israelului din Gaza începând cu 7 octombrie.

UPDATE ORA 11:00 – Blinken se întâlnește cu liderii opoziției din Israel

Secretarul de stat american Antony Blinken a avut în această dimineață, la Tel Aviv, întâlniri cu două figuri cheie ale opoziției israeliene – Benny Gantz și Yair Lapid, relatează The Times of Israel.

Într-o postare pe X, Gantz, care a demisionat duminică din cabinetul de război al Israelului, a declarat că i-a reiterat lui Blinken necesitatea de a aplica „presiune maximă” pentru a determina Hamas să accepte planul de încetare a focului în Gaza votat în Consiliul de Securitate al ONU.

UPDATE ORA 10:00 – Hamas afirmă că un comandant se numără printre cei uciși la Ramallah

Gruparea Hamas afirmă că unul dintre comandanții săi staționați în Cisiordania ocupată se numără printre cele patru persoane ucise de armata israeliană în apropiere de orașul Ramallah.

Într-o declarație, ei l-au numit pe Mohammed Jaber Abdo printre cei patru luptători palestinieni uciși în incidentul de luni seară. Trupele israeliene au efectuat un raid în satul Kafr Nima în căutarea unui bărbat palestinian pe care l-au acuzat că a comis un atac incendiar într-un avanpost israelian ilegal.

Forțele israeliene au deschis focul asupra vehiculului în care se aflau cei patru. Toți cei patru bărbați au fost uciși, iar alte opt persoane au fost rănite în timpul raidului.

UPDATE ORA 09:00 – Armata israeliană afirmă că patru soldați au fost uciși în Gaza

Soldații au fost „uciși luni în luptele din sudul Gaza”, a precizat armata israeliană într-un comunicat, fără a detalia circumstanțele morții lor.

Radioul armatei a precizat că aceștia au fost uciși într-o explozie declanșată într-o clădire din cartierul Shaboura din Rafah.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Votul sponsorizat de SUA a trecut cu 14 voturi pentru, 0 împotrivă și o abținere. Rusia a fost singura țară care s-a abținut.

Este pentru prima dată când Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care se cere încetarea focului după opt luni de război în Gaza de către armata israeliană – un conflict care a ucis peste 37.000 de palestinieni.

Rezoluția care a trecut în Consiliul de Securitate al ONU salută propunerea de încetare a focului anunțată de Președintele Joe Biden, pe care, potrivit Statelor Unite, Israelul a acceptat-o.

Aceasta solicită Hamas, care inițial a declarat că a privit propunerea „pozitiv”, să accepte planul în trei etape. Rezoluția cu caracter obligatoriu îndeamnă Israelul și Hamas „să pună în aplicare integral termenii săi, fără întârziere și fără condiții”.

La începutul zilei de luni, ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood, a declarat reporterilor că aceasta este „cea mai bună și mai realistă oportunitate de a pune capăt, cel puțin temporar, acestui război”.

Citește și