• Extrema dreaptă ocupă aproape un sfert din locuri în Parlamentul European, dar rămâne divizată în două grupuri.
  • Conservatorii creștin-democrați progresează, social democrații stagnează, liberalii de centru pierd teren.
  • Prăbușirea cea mai spectaculoasă o înregistrează verzii, care pierd 30% din locurile pe care le aveau la Strasbourg.

Rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European la nivel global înregistrează câteva aspecte marcante. Valul extremei stângi nu a spart barajele, dreapta tradițională iese întărită, iar verzii suferă o prăbușire netă. Însă ecuația pentru constituirea grupurilor politice este complicată, iar constituirea noii Comisii este  și mai dificilă.

Care este configurația noului Parlament European?

Partidul Popular European rămâne principala forță politică în Europa, progresând, după ce în 2009, 2014 și 2019 a pierdut teren. Social-democrații (S&D), al doilea grup din hemiciclul comunitar, este relativ stabil.  În pierdere de viteză sunt și liberalii din Renew care ocupau centrul hemiciclului și Verzii.

Dreapta naționalistă și suveranistă ar trebui să ocupe mai mult de un sfert din hemiciclu. Dar influența ei reală asupra vieții politice europene va depinde de capacitatea de a forma o alianță. Până acum, cele două grupuri constituite ale extremei drepte nu au reușit niciodată să coopereze din cauza unor diferențe ideologice serioase, de exemplu în privința Rusiei.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Grupul conservatorilor și reformiștilor europeni din care face parte Fratelli d’Italia al Georgiei Meloni ar trebui să aibă 73 de aleși, față de 68 astăzi, în timp ce grupul Identitate și Democrație se va îmbogăți cu cei 30 de reprezentanți care îi permit să rămână la 58 de aleși, ca în 2019 după ce a exclus AfD-ul german.

Sunt de așteptat recompuneri ale extremei drepte ale căror consecințe, în această etapă, sunt încă greu de evaluat.

Cum stau celelalte grupuri politice?

Extrema stângă a înregistrat rezultate bune în Finlanda, Suedia, Franța, Belgia, Italia și ar trebui să obțină 36 de mandate, față de 37 acum cinci ani.

În stânga, social-democrații (S&D) au rezistat, reținând un grup de aproximativ 139 de aleși, față de 140 în prezent. SPD-ul german a înregistrat cu siguranță pierderi, dar performanța sa slabă a fost în mare parte compensată de rezultatele bune ale listei francezului Raphaël Glucksmann sau Partidului Socialist Spaniol și Partidului Democrat Italian.

În centru, cu 80 de aleși, liberalii din Renew au cunoscut un serios eșec, deoarece au pierdut în jur de douăzeci de locuri la Strasbourg. Este consecința  rezultatelor slabe ale majorității prezidențiale în Franța și ale Ciudadanos din Spania. În această etapă, grupul lor rămâne al treilea în Parlamentul European, dar este urmat îndeaproape de extrema dreaptă, iar reorganizările din zilele următoare vor fi decisive în acest sens.

Care este, în aceste condiții, soarta Ursulei von der Lyen?

Având în vedere rezultatele de duminică, PPE, social-democrații și liberalii ar trebui să poată reface actuala lor coaliție – reunind 403 parlamentari.

Pentru ca Ursula să fie renumită, trebuie mai întâi susținută de șefii de stat și de guvern, cu majoritate calificată. Numic nu e sigur încă.

Citește și