• Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că o cale spre o pace permanentă în Gaza trebuie să fie făcută între Israel și Hamas.
  • Recep Tayyip Erdogan: Securitatea nu poate fi obținută prin împușcarea și aruncarea mai multor bombe asupra Gaza.
  • Israelul, care pare să-și fi pierdut complet starea de spirit și acționează ca o organizație, trebuie oprit cât mai curând posibil.

23.15-Presa israeliană: Ca parte a discuțiilor și a opțiunilor privind cine ar putea fi următorul prim-ministru, oficialii vorbesc cu Benny Gantz, Naftali Bennett și Yair Lapid

22.42-Pentagon: Austin poartă discuții cu ministrul saudit al apărării și cele două părți au convenit să lucreze pentru a preveni extinderea regională a conflictului

22.37-Biden: Continuăm să lucrăm pentru a crește fluxul de ajutor umanitar către Gaza și mai avem un drum lung de parcurs

Biden: Israelul trebuie să se apere într-un mod care să fie în concordanță cu dreptul internațional umanitar și să acorde prioritate protejării civililor

22.33-Biden și consilieri de top au discutat despre probabilitatea ca zilele politice ale lui Netanyahu să fie numărate. Președintele i-a transmis acest sentiment premierului israelian într-o conversație recentă – Politico

22.21- Hezbollah: „Suntem pregătiți să intrăm în Israel”

Un comandant de teren Hezbollah în Liban la o întâlnire cu o delegație mass-media iraniană.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
TINERIII VOR VOT OBLIGATORIU
HARRY POTTER DAY
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI

Hezbollah: „Suntem pregătiți să intrăm în Israel și în ocuparea completă a Galileii. Am exersat și am planificat cum să atacăm toate navele de sprijin ale Israelului în ziua în care a fost primit ordinul.

22.20-Purtătorul de cuvânt al IDF: IDF au atacat ținte militare și echipe teroriste pe teritoriul libanez

Purtătorul de cuvânt al IDF:

IDF au atacat ținte militare și echipe teroriste pe teritoriul libanez

Purtătorul de cuvânt al IDF: Astăzi, forțele IDF au atacat o celulă teroristă care plănuia să lanseze rachete antitanc de pe teritoriul libanez spre Israel în zona Mis al-Jebel. În aceeași zonă a fost eliminată o altă echipă teroristă înarmată.

În plus, în urma împușcăturii care a avut loc mai devreme astăzi spre zona Yiftach, IDF a distrus lansatoarele din care au tras teroriștii.

De asemenea, avioanele IDF au atacat recent infrastructura militară și un loc de lansare antitanc al organizației teroriste Hezbollah.

22.15-Înalt oficial al Hamas, Khalil al-Hiya, a declarat pentru Al Jazeera: Conducerea rezistenței care a luat decizia privind operațiunea militară (din 7 octombrie) era conștientă de consecințele așteptate.

21.26-Herzog: Inamicul vrea să stimuleze ura în noi între cetățenii evrei și arabi. Trebuie luptat. Să ne amintim de zecile de cetățeni arabi care au plătit cu viața lor și să ne amintim de soarta împărtășită și de garanția reciprocă pe care o arată cetățenii arabi din Israel

21.20-Comitetul pentru protecția jurnaliștilor: Mai mulți jurnaliști uciși în timp ce acoperă războiul dintre Israel și Hamas decât în orice alt conflict global, cel puțin din 1992 încoace

Din 7 octombrie până în prezent, au fost uciși mai mulți jurnaliști care au acoperit războiul dintre Israel și Hamas decât orice alt conflict global cel puțin din 1992, potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor.

Până la 1 noiembrie, 33 de jurnaliști au fost uciși, iar opt au fost răniți și nouă au fost dați dispăruți sau reținuți.

21.00-Prim-ministrul Binyamin Netanyahu a vorbit astăzi (miercuri) cu prim-ministrul thailandez Sarata Thavisin.

Prim-ministrul Netanyahu și-a exprimat sincerele condoleanțe prim-ministrului Thailandei pentru uciderea și răpirea cetățenilor thailandezi în cadrul atacului terorist criminal al Hamas. Prim-ministrul Thailandei și-a exprimat durerea și durerea pentru teribilul masacr care a avut loc pe 7 octombrie.

Prim-ministrul Netanyahu a spus că Israelul depune toate eforturile pentru a obține eliberarea tuturor răpiților, inclusiv a cetățenilor thailandezi; El a mai menționat că răniții străini, inclusiv thailandezii, primesc cea mai bună îngrijire ca toți cetățenii israelieni.

Prim-ministrul Netanyahu și-a exprimat aprecierea pentru muncitorii thailandezi și pentru contribuția lor la economie și și-a exprimat speranța că mulți dintre cei plecați se vor întoarce în Israel.

Mai târziu, astăzi, premierul Benjamin Netanyahu a vorbit, pentru a treia oară de la izbucnirea războiului, cu cancelarul german Olaf Schulz.

Premierul Netanyahu a trecut în revistă situația luptei în fața cancelarului.

Prim-ministrul Netanyahu i-a mulțumit Cancelarului pentru sprijinul său continuu pentru statul Israel.

20.50-Biroul ONU pentru Drepturile Omului: Loviturile Israelului asupra taberei de refugiați de la Jabalya ar putea fi considerate crime de război

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a avertizat că atacurile Israelului asupra taberei de refugiați Jabalya ar putea fi considerate crime de război – poate cea mai gravă acuzație adusă până în prezent de organismul internațional.

„Având în vedere numărul mare de victime civile și amploarea distrugerilor în urma loviturilor aeriene israeliene asupra taberei de refugiați Jabalya, avem serioase îngrijorări că acestea sunt atacuri disproporționate care ar putea fi considerate crime de război”, a declarat biroul, condus de Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk.

20.40-Shemesh Bakan 11: În cabinetul politic și de securitate s-a dezvoltat o dezbatere foarte aprinsă când miniștrii Smotrich Ben Gabir și Regev au atacat intenția de a permite „despăgubiri” lucrătorilor palestinieni pentru a preveni tensiunile din SUA.

Shemesh Bakan 11: Problema a apărut și în cabinetul social ieri, se pare. Netanyahu: Trebuie să plătim muncitorii palestinieni pentru a nu submina situația de securitate. Aceasta este recomandarea sistemului de securitate. IDF și Shin Bet spun că stau acasă nemulțumiți și fără mijloace de existență. Acest lucru poate încălzi zona

20.25-Purtătorul de cuvânt al IDF: Operațiunea la sol progresează conform planului. Prin planificare anticipată, informații precise și atacuri combinate – forțele noastre au spart liniile frontale de apărare ale Hamas în nordul Fâșiei Gaza.

19.44-Ministrul Apărării Yoav Galant: Am aruncat peste 10.000 de rachete și bombe asupra orașului Gaza

19.39- O declarație comună către purtătorul de cuvânt al IDF și purtătorul de cuvânt al Shin Bet:IDF și Shin Bet l-au eliminat pe șeful sistemului antitanc al organizației teroriste Hamas din Fâșia Gaza

O declarație comună către purtătorul de cuvânt al IDF și purtătorul de cuvânt al Shin Bet:

IDF și Shin Bet l-au eliminat pe șeful sistemului antitanc al organizației teroriste Hamas din Fâșia Gaza

IDF, sub conducerea informațiilor Amman și Shin Bet, l-au eliminat pe Muhammad Atzar, șeful sistemului antitanc al organizației teroriste Hamas, folosind un avion de luptă. Ca parte a funcției sale, Atzar a fost responsabil pentru toate sistemele antitanc din diferitele brigăzi din Fâșia Gaza, a gestionat forța în mod obișnuit și a asistat la activarea acesteia în caz de urgență.

În timpul comandării sistemului antitanc, au fost efectuate o serie de atacuri antitanc împotriva cetățenilor israelieni și a forțelor IDF.

19.25-Gallant: IDF face progrese pe drumul spre înfrângerea Hamas

Galant: Nu ne interesează un război suplimentar, dar suntem pregătiți la granița de nord

Ministrul Apărării: „Este oportun să se transfere imediat fondurile către Autoritatea Palestiniană, astfel încât acestea să fie utilizate de forțele acesteia care ajută la prevenirea terorismului, este oportun să se mențină decizia Cabinetului”

19.20-Oficialii de la frontiera din Gaza: Punctul de trecere a frontierei Rafah din Gaza cu Egiptul se va deschide joi pentru a permite titularilor de pașapoarte străine să părăsească teritoriul.

19.15-Ministrul norvegian de externe: Susținem o încetare imediată a focului în Gaza

18.40-Președintele SUA Joe Biden: Ne așteptăm ca americanii să părăsească Fâșia Gaza astăzi

Președintele SUA Joe Biden : Am reușit să deschidem o rută sigură pentru ieșirea răniților din Gaza și a celor care dețin cetățenia americană

18.22-Oficialul Hamas Ghazi Hamad: ”Vom repeta atacul din 7 octombrie din nou și din nou până când Israelul va fi anihilat

Oficialul Hamas Ghazi Hamad: ”Vom repeta atacul din 7 octombrie din nou și din nou până când Israelul va fi anihilat; Al-Aqsa Flood se va intampla si a doua, si a treia, si a patra oara. Suntem numiti natiune de martiri, si suntem mandri ca sacrificam martiri”.

17.40- Oficialii americani spun că peste 5.000 de cetățeni străini ar putea fi autorizați să părăsească Gaza în cadrul noului acord

Potrivit CNN, oficialii americani se așteaptă ca mai mult de 5.000 de cetățeni străini să poată fi în cele din urmă autorizați să treacă din Gaza în Egipt, ca parte a acordului anunțat astăzi, un oficial american de rang înalt afirmând că numărul total ar putea fi de aproximativ 7.000 de persoane.

Dar oficialul a subliniat că acest număr este departe de a fi exact, iar oficialii au subliniat cât de fluidă este situația pe teren.

17.30-Comandant al armatei israeliene: „Forțele sunt în Gaza, la porțile orașului Gaza


Comandantul Diviziei 162 a armatei israeliene, generalul de brigadă Itzik Cohen, a declarat că „forțele diviziei sunt adânc înfipte în Fâșia Gaza, la porțile orașului Gaza”.

Cohen a adăugat că „în ultimele cinci zile am dezmembrat multe capacități ale Hamas [și] am atacat instalații strategice”.

17.10- Hezbollah, într-un anunț oficial, își exprimă sprijinul pentru organizațiile teroriste din Fâșia Gaza și le cere să continue lupt

16.51- Un hacker yemenit a pătruns în emisiunea Canalului 13

16.49-Purtătorul de cuvânt al IDF: IDF a atacat echipa care a tras cu mortiere cu puțin timp în urmă asupra Shetula

Purtătorul de cuvânt al IDF:

echipele teroriste care au încercat să lanseze rachete antitanc la granița cu Liban au fost atacate

În urma avertismentului din zona Shatula au fost depistate în urmă cu puțin timp o serie de lansări de bombe cu mortar spre zonă, lansările au căzut în spații deschise. Nu sunt victime.
O aeronavă IDF a identificat echipa care a efectuat împușcătura și a atacat-o.

În plus, un tanc IDF a atacat echipele teroriste care încercau să lanseze rachete antitanc de pe teritoriul libanez către teritoriul israelian din regiunea Shatula.

De asemenea, mai multe lansări de mortar au fost depistate în urmă cu puțin timp spre zona Shomara. Nu sunt victime. IDF trage în sursele incendiului.

16.25-Ministrul chinez de externe, Wang Yi: China susține convocarea cât mai curând posibil a unei conferințe internaționale de pace mai autoritare, mai ample și mai eficiente, pentru a readuce problema palestiniană pe calea „soluției celor două state”

16.00- Biroul umanitar al ONU: 123 de palestinieni, dintre care 34 de copii, uciși în Cisiordania începând cu 7 octombrie

Cel puțin 123 de palestinieni, inclusiv 34 de copii, au fost uciși în Cisiordania începând cu 7 octombrie, potrivit biroului umanitar al ONU.

Aproape 1.000 de palestinieni au fost strămutați cu forța, a adăugat OHCA, inclusiv cel puțin 98 de gospodării palestiniene, cuprinzând peste 800 de persoane, alungate din 15 comunități beduine din Zona C.

Alți 121 de palestinieni au fost strămutați în urma demolărilor de locuințe pe motivul a ceea ce OCHA consideră „lipsa de autorizații de construcție eliberate de Israel sau ca măsură punitivă”.

15:28 – Odată cu extinderea operațiunilor terestre ale forțelor terestre, este întreprins un efort combinat multi-armată cu Forțele Aeriene și Marina pentru a neutraliza atacurile la sol și a deteriora în mod semnificativ organizația teroristă Hamas

15:20 – Haaretz: Liderul Hamas Haniyeh: I-am informat pe mediatori că o încetare a focului este necesară pentru acordul privind schimbul de prizonieri

14:00 – Eliberarea străinilor din Gaza este complet separată de negocierile privind ostaticii, subliniază sursele

Acordul de eliberare a străinilor din Gaza în Egipt nu face parte din niciun potențial acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, subliniază mai multe surse.

13:40 – Yedioth Ahronoth Hebrew: „Trebuie să știm că sentimentul care ne-a lovit pe toți pe 7 octombrie va reveni din nou în zilele și săptămânile următoare, din cauza luptelor din interiorul Gazei.”

13:00 – Abdullahian: Mulțumesc Turciei pentru poziția sa de respingere a strămutării populației din Gaza și pentru sprijinul său pentru furnizarea de ajutor umanit

12:40 – Radio Armata Israel: „Mai mult de jumătate dintre companiile din Israel suferă de o pierdere de peste 50% din venituri.”

12:15 – Sănătate în Gaza: Am primit până acum 2.030 de rapoarte de persoane dispărute sub dărâmături

12:00 – Ministerul Sănătății din Gaza: 8.796 de martiri au murit în Fâșia Gaza de la începutul agresiunii israeliene până în prezent

11:40 – Poliția, atacată de evrei ultraortodocși după ce a dat jos steaguri palestiniene și inscripții naziste în Ierusalim

11:00 – Khamenei din Iran face apel la țările musulmane să boicoteze Israelul

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a făcut apel la statele musulmane să înceteze exporturile de petrol și alimente către Israel, cerând încetarea bombardamentelor acestuia asupra Fâșiei Gaza, a relatat presa de stat.

„Bombardamentele asupra Fâșiei Gaza trebuie să înceteze imediat… calea exporturilor de petrol și alimente către regimul sionist trebuie oprită”, a declarat Khamenei într-un discurs, potrivit presei de stat iraniene.

Israelul a promis să elimine Hamas, susținut de Teheran, care conduce Gaza, ca represalii pentru masacrul din 7 octombrie, în urma căruia au murit 1.400 de persoane și sute au fost luate ostatice.

Israelul a lansat un bombardament fără precedent asupra Gaza și a impus un asediu asupra enclavei. Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că peste 8.000 de persoane au fost ucise.

Conducătorii clerici ai Iranului au avertizat Israelul cu privire la o escaladare a situației dacă nu va pune capăt agresiunii împotriva palestinienilor, autoritățile indicând că reprezentanții susținuți de Teheran în Orientul Mijlociu sunt pregătiți să acționeze

10:40 – Ministru israelian: Decizia de a opri sau nu transmisiunile Al Jazeera este în mâinile ministrului Apărării

Plenul Knessetului a aprobat transferul dezbaterii proiectului de lege privind încetarea transmisiunilor Al Jazeera în Israel la Comisia pentru afaceri externe și apărare.

Ministrul Comunicațiilor, Shlomo Karhi, a declarat în cadrul audierii că decizia de a opri difuzarea rețelei din Qatar este în mâinile ministrului Apărării, Yoav Gallant.

„Primul ministru a dat instrucțiuni să se lucreze pentru a închide canalul, suntem hotărâți să continuăm procesul până la finalizarea lui. În ceea ce ne privește, ordinele sunt gata”, a declarat Karhi.

Ca răspuns la o întrebare din partea lui Oded Forer, MK Oded Forer de la Israel Beitenu, cu privire la faptul că Gallant întârzie decizia, Karhi a spus „Chestiunea se află la ușa ministrului apărării, care nu a aprobat-o încă, după care va fi transmisă cabinetului pentru aprobare.”

10:30 – Armata israeliană spune că a lovit 11.000 de ținte în Gaza de la începutul războiului

„De la începutul războiului, Forțele de Apărare Israelului au lovit peste 11.000 de ținte aparținând organizațiilor teroriste din Fâșia Gaza”, a spus armata într-un comunicat.

09:43 – Israelienii confirmă că au pierdut 11 militari

rmata israeliană anunță că în ultimele 24 de ore au fost lupte grele cu militanții Hamas și confirmă faptul că 11 militari din Israel au fost uciși în Gaza, potrivit Sky News.

IDF anunță că 11 militari israelieni au fost uciși în luptele de marți în interiorul Fâșiei Gaza. De asemenea, în ultimele 24 de ore, armata a lovit centrele de comandă și celulele Hamas.

IDF susține că în zona Jabaliya din nordul Fâșiei Gaza, mai mulți luptători Hamas s-au baricadat într-o clădire cu mai multe etaje situată în apropierea unei școli, a unui centru medical și a birourilor guvernamentale. Se pare că trupele israeliene au solicitat un atac aerian asupra țintei.

IDF mai susține că de la începutul războiului a lovit 11.000 de ținte care aparțineau militanților din Fâșia Gaza.

UPDATE ORA 04.00 – Bolivia întrerupe relațiile diplomatice cu Israelul

Bolivia întrerupe relațiile diplomatice cu Israelul, invocând „crimele împotriva umanității comise împotriva poporului palestinian” în urma războiului dintre Israel și Hamas, a anunțat Agenția boliviană de informații (ABI).

Decizia a fost luată marți și a fost anunțată de viceministrul de externe Freddy Mamani și de María Nela Prada, care ocupă funcția de ministru al Președinției Boliviei și ministru interimar de externe. Anunțul a fost făcut la o zi după ce președintele bolivian Luis Arce s-a întâlnit cu ambasadorul palestinian în Bolivia, Mahmoud Elalwani.

De asemenea, Bolivia se pregătește să trimită ajutoare umanitare în Gaza, a precizat ABI.

UPDATE ORA 03.00 – Zeci de camioane cu ajutoare umanitare au trecut în Gaza

Zeci de camioane care transportau ajutoare umanitare au intrat marți în Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah, au confirmat oficialii israelieni și palestinieni.

Societatea Semilună Roșie Palestiniană a declarat marți seara că a primit 59 de camioane. Până marți seara târziu, 70 de camioane au intrat în fâșie, a declarat purtătorul de cuvânt al Coordonatorului activităților guvernamentale din Israel în Teritori (COGAT).

UPDATE ORA 02.00 – Forțele israeliene apără lovitura mortală asupra unei tabere de refugiați din nordul Fâșiei Gaza

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) apără decizia armatei israeliene de a ataca tabăra de refugiați Jabalya din nordul Gaza.

Lovitura israeliană asupra zonei a provocat pagube catastrofale și a ucis un număr mare de persoane, potrivit martorilor oculari și medicilor din enclavă.

Purtătorul de cuvânt, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat marți seară, ora locală, în cadrul unei conferințe de presă, că Israelul a lovit tabăra pentru a-l ucide pe principalul comandant Hamas, Ibrahim Biari, care a fost „esențial în planificarea și executarea atacului din 7 octombrie”.

Știre inițială

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că o cale spre o pace permanentă în Gaza trebuie să fie făcută între Israel și Hamas, susținând că este nevoie de „stabilirea unui nou mecanism de securitate în cooperare cu actorii din regiune”, scrie CNN.

„Am declarat că securitatea nu poate fi obținută prin împușcarea și aruncarea mai multor bombe asupra Gaza; vărsând mai mult sânge, ucigând mai mulți copii și distrugând mai multe spitale, școli, moschei, biserici și piețe”, a declarat Erdogan.

„Credem că Israelul, care pare să-și fi pierdut complet starea de spirit și acționează ca o organizație, trebuie oprit cât mai curând posibil”.