• Erdogan: Hamas nu e organizație teroristă, ci un grup de luptători pentru eliberare.
  • Azi are loc la Istanbul, Atatürk, „Marele miting pentru Palestina” anunțat de Erdogan.
  • Erdogan și-a anulat deplasarea pe care o avea planificată în Israel.

În timp ce armata israeliană și-a lansat operațiunea terestră în Gaza, Erdogan face apel la Israel să „oprească această nebunie” și să „pună capăt atacurilor”. De asemenea, președintele anunță Marele miting pentru Palestina”, care va avea loc pe terenul vechiului aeroport Atatürk din Istanbul. Mai mult, Recep Erdogan declară că Hamas nu e o organizație teroristă, ci un grup de luptători pentru eliberare, și nu se va mai deplasa în Israel, aşa cum era planificat.

„Nu aș spune că Turcia ține partea Hamas. Aș spune că Erdogan are o problemă în acest sens și chiar sunt analize în presa internațională vizavi de părerile personale ale președintelui Turciei. E o poveste foarte lungă. Erdogan a fost tot timpul empatic cu această cauză a Hamas și în general, cu cea a palestinienilor, încă de când era tânăr politician, de dinainte să ajungă premier al Turciei. Această poziționare a Turciei că Hamas nu este organizație teroristă este împărtășită de mai multe țări arabe, cel puțin nouă, pentru că situația din Orient a făcut ca majoritatea partidelor din Orient să aibă și brațe militare”, a explicat Sorina Matei, editor Aleph News.

Erdogan: „Hamas nu este o organizaţie teroristă”

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat miercuri că organizaţia islamistă palestiniană Hamas, care a lansat un atac împotriva Israelului pe 7 octombrie şi a ucis peste 1.400 de oameni, „nu este o organizaţie teroristă”, ci un „grup de luptători pentru eliberare”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

„Întregul Occident consideră Hamas o organizaţie teroristă. De aici vă spun: Israel, ai putea fi tu; Occidentul îţi datorează multe. Dar Turcia nu-ţi datorează nimic. Hamas nu este o organizaţie teroristă. Este un grup de luptători pentru eliberare, care luptă pentru a-şi proteja pământul şi cetăţenii”, a declarat Erdogan în faţa membrilor partidului său din parlamentul de la Ankara, transmite EFE.

„Cert este că Erdogan, ce face zilele acestea, că nu e astăzi prima oară când spune că Hamas nu este o organizație teroristă, nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Erdogan a mai avut asemenea ieșiri în 2018, în 2009, când, inclusiv pe președintele Israelului l-a acuzat că ucide copiii palestinienilor. Apoi a fost un incident în 2010 între flota turcească și armata israeliană, care s-a terminat foarte prost, cu mai mulți morți. Decizia asta de a cultiva această relație pare a fi în totalitate alegerea personală a lui Erdogan și nu neapărat o alegere strategică”, a spus Sorina Matei, editor Aleph News.

Comunicațiile cu Gaza au fost întrerupte complet aseară, iar singurele surse de informații sunt Armata Israeliană (IDF) și oficialii Hamas care se află în afara Fâșiei Gaza. Hamas a anunțat peste noapte că trupele sale luptă cu cele israeliene în interiorul Gaza, iar IDF a publicat imagini cu coloanele de blindate care au intrat în Gaza.

„Turcia, prin intermediul lui Erdogan, a cultivat o relație deschisă cu liderii Hamas. Turcia le-a dat pașapoarte, rezidență liderilor Hamas. O parte din liderii Hamas au călătorit prin lume cu pașapoarte turcești, cu dublă cetățenie. Turcia este bănuită că sprijină militar organizația Hamas”, a explicat Sorina Matei, editor Aleph News.

Citește și