• Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a decis să desființeze cabinetul de război.
  • Criticii lui Netanyahu îl acuză că întârzie încheierea războiului, deoarece aceasta ar însemna o anchetă privind eșecurile guvernului.
  • Gideon Rahat, Președintele departamentului de Științe Politice de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a declarat că interesul lui Netanyahu este să aibă un război cu uzură lentă.

UPDATE ORA 22:00 – Armata israeliană revendică atacuri împotriva unor ținte Hezbollah

Armata afirmă că a efectuat o serie de lovituri precise împotriva unui grup aparținând unității aeriene a grupării armate libaneze.

„Unitatea a condus zeci de operațiuni cu ajutorul unor drone explozive și de colectare împotriva Israelului și a forțelor [israeliene]. Armata [israeliană] va continua să zădărnicească operațiunile unității în zonă”, a postat aceasta pe X.

Recomandări

AVEM DATELE ALEGERILOR!
TRUMP VS. BIDEN, CINE ARE DREPTATE?
CE SE ALEGE DE UK
AZI ÎNCEPE NEVERSEA
AZI SĂRBĂTOREȘTI ZIUA INDEPENDENȚEI SUA
BRIDGERTON E IARĂȘI ÎN TOP

UPDATE ORA 21:00 – ONU estimează aproape 40 de milioane de tone de moloz generate în Gaza

Programul ONU pentru Mediu (UNEP) a publicat un raport care evidențiază „impactul profund” al războiului Israelului asupra Fâșiei Gaza.

Potrivit constatărilor ONU, se estimează că, din 7 octombrie, au fost generate aproximativ 39 de milioane de tone de moloz.

„Escaladarea conflictului începând cu 7 octombrie 2023 a avut în mod clar un impact profund asupra oamenilor și mediului din Gaza”, notează raportul, subliniind că „bombardamentele intensive ale Israelului au dus la o intensitate fără precedent a distrugerilor în ceea ce privește infrastructura, bunurile de producție și furnizarea de servicii”.

UPDATE ORA 20:00 – Netanyahu se va întâlni cu familiile prizonierilor uciși, în timp ce criticile se întețesc

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a invitat rudele prizonierilor uciși în Gaza la o întâlnire la domiciliul său, au declarat pentru AFP mai multe familii, în timp ce criticile privind răspunsul său la criză se amplifică.

Dintre cei 116 prizonieri aflați încă în Gaza, 41 au murit, potrivit armatei israeliene.

În total, 19 cadavre au fost recuperate din teritoriu, iar peste 100 au fost eliberate în noiembrie, în cadrul unui acord de armistițiu de o săptămână.

Netanyahu a fost supus unor presiuni tot mai mari pentru modul în care a gestionat războiul, proteste săptămânale cerând un acord cu Hamas pentru eliberarea prizonierilor.

UPDATE ORA 19:00 – Blinken: Livrarea de arme americane către Israel este încă în curs de examinare

Blinken spune că Washingtonul încă revizuiește un transport de bombe de mari dimensiuni pentru Israel, din cauza îngrijorării că acestea ar putea fi folosite în zone dens populate.

Blinken a fost întrebat, în cadrul unei conferințe de presă, despre situația transporturilor de arme, după ce Netanyahu a declarat că Blinken l-a asigurat săptămâna trecută că administrația Biden lucrează pentru a elimina restricțiile asupra transporturilor de arme.

La jumătatea lunii mai, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a confirmat, în cadrul unei mărturii în fața Congresului, rapoartele potrivit cărora SUA au pus în pauză „un transport de muniții cu încărcătură mare” către Israel.

UPDATE ORA 18:00 – Coloniști israelieni rănesc doi palestinieni în satul Burin

Coloniști israelieni au rănit doi palestinieni într-un atac în satul Burin, la sud de Nablus, în Cisiordania ocupată, relatează agenția palestiniană de presă Wafa.

Purtătorul de cuvânt al Semilunii Roșii, Ahmed Jibril, a declarat că echipajele de ambulanță au transferat cele două persoane rănite, identificate ca fiind o femeie de 54 de ani și un bărbat de 50 de ani, la un spital din apropiere.

Surse locale au declarat că un grup de coloniști israelieni i-a bătut sever pe cei doi rezidenți.

UPDATE ORA 17:00 – Hezbollah publică imagini din dronă care susțin că arată supravegherea orașului Haifa

Hezbollah a publicat o înregistrare video de nouă minute și 31 de secunde cu ceea ce a declarat că sunt imagini culese din avionul său de supraveghere a unor locații din Israel, inclusiv a orașului Haifa, a mării și a aeroporturilor.

Haifa se află la 27 km de granița libaneză.

Hezbollah a trimis atât drone de supraveghere, cât și drone de atac în Israel în ultimele opt luni, în timp ce face schimb de focuri cu armata israeliană în paralel cu războiul din Gaza.

UPDATE ORA 16:00 – Capacitatea de asistență medicală din Gaza a scăzut cu 70%, potrivit ministerului

Războiul Israelului în Gaza a pus la pământ o mare parte din sectorul sanitar din Gaza și a redus capacitatea clinică a acestuia cu 70%, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă.

Ca urmare, Gaza se bazează mai mult pe spitalele de campanie, care adesea nu dispun de servicii de bază, pentru a trata pacienții care nu pot găsi locuri în spitale.

Până la 7 iunie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a documentat 476 de atacuri asupra unităților sanitare din Gaza, care au provocat moartea a 727 de persoane și rănirea a 933.

UPDATE ORA 15:20 – Conflictul din Gaza a provocat daune majore mediului, potrivit ONU

Conflictul din Gaza a creat o poluare fără precedent a solului, a apei și a aerului în regiune, distrugând sistemele de canalizare și lăsând tone de resturi de la dispozitivele explozive, potrivit unui raport al ONU privind impactul războiului asupra mediului.

O evaluare preliminară a Programului ONU pentru Mediu afirmă că războiul a anulat rapid progresele limitate înregistrate în îmbunătățirea instalațiilor de desalinizare a apei și de tratare a apelor uzate din regiune, în refacerea zonei umede de coastă Wadi Gaza și în investițiile în instalații de energie solară.

Armele explozive au generat aproximativ 39 de milioane de tone de resturi. Fiecare metru pătrat din Fâșia Gaza este acum plin de peste 107 kg de resturi, ceea ce reprezintă de peste cinci ori mai mult decât resturile generate în timpul bătăliei pentru Mosul, Irak, în 2017, se arată în raport.

UPDATE ORA 14:30 – Coloniștii israelieni atacă sate palestiniene din Cisiordania ocupată

Coloniști israelieni ilegali au atacat sate palestiniene din Cisiordania ocupată, a anunțat agenția de presă palestiniană Wafa.

Coloniștii israelieni au atacat locuitorii palestinieni din orașul Deir Dibwan, la est de Ramallah, aruncând cu pietre, rănind trei persoane. Coloniștii au atacat, de asemenea, vehicule palestiniene în orașul Huwara, la sud de Nablus.

În sud, coloniștii israelieni au înființat un avanpost ilegal pe terenuri palestiniene aflate în proprietate privată la est de Hebron. De la 7 octombrie, 548 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania ocupată de forțele israeliene și de coloniști, iar peste 5 200 au fost răniți.

UPDATE ORA 12:00 – Conflictul dintre Israel și Hezbollah a durat destul de mult: Trimisul SUA

Înaltul emisar american Amos Hochstein se adresează acum presei din Beirut, unde se află într-o vizită diplomatică pentru a încerca să reducă tensiunile dintre Israel și Hezbollah.

„Conflictul de-a lungul liniei albastre dintre Israel și Hezbollah a durat destul de mult”, a declarat Hochstein. „Mor oameni nevinovați, proprietățile sunt deteriorate, familiile sunt distruse, iar economia libaneză continuă să scadă.

„Țara suferă fără niciun motiv întemeiat. Este în interesul tuturor să o rezolvăm rapid și pe cale diplomatică.”

UPDATE ORA 10:15 – Trimisul american Hochstein sosește la Beirut

Amos Hochstein, un emisar american de rang înalt, a sosit la Beirut pentru mai multe întâlniri menite să dezamorseze tensiunile dintre Israel și Hezbollah, relatează Agenția Națională de Știri din Liban.

Hochstein, care vine după o călătorie în Israel, urmează să se întâlnească astăzi la prânz (09:00 GMT) cu premierul libanez Mikat, precum și cu președintele Parlamentului, Nabih Berri.

UPDATE ORA 09:00 – Guvernul lui Netanyahu poate fi răsturnat, spune Lapid

Liderul opoziției din Israel, Yair Lapid, este optimist că forțele de opoziție se pot uni pentru a-l înlătura pe Netanyahu de la putere. „Acest guvern ar trebui să fie răsturnat, cred că poate fi răsturnat”, a declarat Lapid în comentarii transmise de radioul 103FM din Israel.

„Acum că Gantz a părăsit în sfârșit guvernul, avem mijloacele necesare. Opoziția va lucra împreună, o vom uni fără ego pentru a da jos guvernul.”

La 9 iunie, Gantz și Gadi Eisenkot au demisionat din cabinetul de război al Israelului, o lovitură pentru Netanyahu, care de atunci a desființat acest organism.

UPDATE ORA 08:30 – Gantz și Hochstein discută despre conflictul Hezbollah în timpul unei întâlniri în Israel

Politicianul de opoziție Benny Gantz s-a întâlnit cu trimisul special al Președintelui SUA, Amos Hochstein, pentru discuții în cadrul cărora Gantz „a subliniat că timpul se scurge pentru un aranjament mediat la nivel internațional” între Israel și Hezbollah.

Hochstein are în prezent întâlniri cu înalți responsabili guvernamentali din Israel, inclusiv cu premierul Netanyahu și cu președintele Herzog, în cadrul unei misiuni americane de detensionare a tensiunilor în spirală cu Hezbollah.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Decizia lui Benjamin Netanyahu de a-și desființa cabinetul de război îi oferă acestuia o marjă de manevră pentru a prelungi războiul din Gaza pentru a rămâne la putere, spune un analist.

Criticii Premierului îl acuză pe acesta că întârzie, deoarece încheierea războiului ar însemna o anchetă privind eșecurile guvernului la 7 octombrie și ar crește probabilitatea unor noi alegeri într-un moment în care popularitatea premierului este scăzută.

„Înseamnă că va lua toate deciziile singur sau cu oameni în care are încredere și care nu îl contestă”, a declarat Gideon Rahat, Președintele departamentului de Științe Politice de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

„Iar interesul său este să aibă un război cu uzură lentă”.

Citește și