• „Este prea târziu să-i ajutăm pe morți, dar îi putem ajuta pe cei vii”, a declarat directorul general, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
  • 23 de spitale din orașul Gaza și nordul teritoriului au primit ordin de evacuare.
  • Blinken spune că sarcina lui pentru această călătorie este să împiedice conflictul dintre Israel și Hamas.

13.30 – Biroul lui Netanyahu spune la sfârșitul întâlnirii Netanyahu-Blinken: „Nu există nicio aprobare pentru intrarea combustibilului în Fâșia Gaza”

13.28 – 319 persoane rănite în război sunt spitalizate în prezent în Israel

Ministerul israelian al Sănătății a declarat că 319 persoane rănite în războiul dintre Israel și Hamas sunt în prezent spitalizate, dintre care 55 sunt în stare gravă și 137 în reabilitare.

13.23 – Blinken va face presiuni asupra Israelului pentru o pauză în lupte care să permită o mediere, spun surse diplomatic

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va face presiuni asupra Israelului pentru o „pauză” în atacurile aeriene din Gaza pentru „a permite medierea”, a declarat pentru CNN o sursă diplomatică familiarizată cu negocierile.

Blinken se află în prezent în Israel, unde se întâlnește cu înalți oficiali și intenționează să transmită acest mesaj cât timp se află în țară, a adăugat sursa.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Calendarul pauzei nu este clar în acest moment. O sursă diplomatică iordaniană a declarat, de asemenea, pentru CNN că, în cadrul discuțiilor cu secretarul de stat american, „Iordania va cere cu tărie o încetare imediată a focului”.

13.20 – Yedioth Ahronoth: „Forța de artilerie israeliană a bombardat Gaza cu 8.000 de obuze de la începutul războiului”

13.00 – Ministerul Sănătății din Gaza: „9.227 de martiri în Gaza din 7 octombrie”

12.40 – Ministerul iranian de Externe: „America a dovedit că este o parte decisivă a continuării războiului și genocidului din Gaza și nu face parte din soluție”

12.10 – Gaza raportează un atac puternic al Forțelor Aeriene asupra unui cartier din tabăra Al-Maazi în această dimineață, iar în urma atacului, zeci au fost uciși și mulți au fost îngropați sub dărâmături

12.00 – Purtătorul de cuvânt al IDF: Suntem la un nivel ridicat de pregătire în nord, Iranul îndeamnă proxy săi să ne deturneze de la luptele din Gaza

11.50 – Israelul ia în considerare înființarea unui tribunal specializat pentru a judeca crimele comise de Hamas în timpul masacrului

Ministerul israelian al Justiției ia în considerare înființarea unui tribunal specializat pentru a judeca crimele de război comise de Hamas în timpul asaltului ucigaș din 7 octombrie.

Procurorul general israelian Gali Baharav-Miara, administrația instanțelor și biroul procurorului au avut recent consultări pe această temă.

În același timp, surse din Ministerul Justiției au declarat că nu a fost exclusă posibilitatea ca teroriștii Hamas să fie judecați într-un tribunal districtual obișnuit, ai cărui trei judecători vor fi desemnați doar în acest scop și nu vor trebui să se ocupe de alte cazuri.

11.20 – Erdogan: „Palestina este martoră la o tragedie umanitară fără precedent”

10.50 -Președintele turc: În Gaza se comit crime împotriva umanității, iar spitalele sunt bombardate cu brutalitate

10.30 – Un sondaj de opinie pentru ziarul israelian Maariv: 28% cred că Netanyahu este potrivit să conducă guvernul, față de 49% pentru Gantz.

10.00 – Armata israeliană anunță uciderea a 4 dintre soldații săi în timpul unei confruntări din nordul Fâșiei Gaza

9.38 – O declarație comună către purtătorul de cuvânt al IDF și purtătorul de cuvânt al Shin Bet

Comandantul batalionului Zabra Tel Elhua al organizației teroriste Hamas a fost eliminat; Forțele IDF continuă bătăliile la sol în Fâșia Gaza

Avioanele de luptă ale IDF, ghidate de informații precise de la Amman și Shin Bet, l-au ucis pe Moztapa Delol, comandantul batalionului Zabra Tel Elhua, care a jucat un rol central în conducerea luptei împotriva forțelor IDF în Fâșia Gaza. Delol a îndeplinit mai multe funcții în batalionul și Brigada orașului Gaza a organizației teroriste Hamas.

În plus, avioanele de luptă și elicopterele și forțele de artilerie, sub conducerea militarilor Brigăzii Nahal, au eliminat o serie de teroriști care operau împotriva forțelor terestre. Ca parte a activității soldaților IDF din Brigada 551 de a scana zona Beit Hanon au fost localizate multe arme și materiale de informații, inclusiv, printre altele, arme de tip Kalashnikov și un pistol-mitralieră, cartușe, grenade, încărcături, RPG, media și hărți.

În timpul nopții, avioanele de luptă au atacat infrastructuri teroriste și au eliminat teroriști ai organizației teroriste Hamas. În același timp, luptătorii brațului maritim au atacat o serie de clădiri conduse de forțele terestre din care au tras în forțele noastre și au distrus poziții de rachete antitanc.

9.37 -Haaretz: Yossi Cohen, fost șef al Mossad-ului, este responsabil pentru dosarul „Gaza după război”

9.36 – Video cu forțele israeliene din Gaza

9.30 – Secretarul de stat american, Antony Blinken, a sosit în Israel

9.20 – După decizia cabinetului: Muncitorii palestinieni sunt aduși în Fâșia Gaza prin trecerea Kerem Shalom

9.00 – Statele Unite au lansat drone de supraveghere deasupra Gazei în ultimele săptămâni în căutarea ostaticilor luați de Hamas

6.30-ONU afirmă că loviturile israeliene au ucis cel puțin 23 de persoane care se adăposteau în centrele de asistență din Gaza

Atacurile aeriene israeliene de joi au ucis cel puțin 23 de persoane care se adăposteau în patru facilități ale Națiunilor Unite în Fâșia Gaza, potrivit unui bilanț actualizat al biroului umanitar al ONU.

Aproape 20.000 de persoane strămutate se adăposteau în aceste facilități administrate de Agenția ONU pentru ajutor și lucrări pentru refugiații palestinieni (UNRWA) atunci când au fost lovite loviturile mortale, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).

6.00-Rusia va trimite un transport de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza, anunță un minister guvernamental

CNN: Rusia va trimite în Fâșia Gaza un transport de 28 de tone (aproximativ 31 de tone americane) de ajutoare umanitare, potrivit Ministerului rus pentru Situații de Urgență.

5.30-Ministrul de externe al Iordaniei îi va spune lui Blinken că Israelul trebuie să înceteze războiul din Gaza

4.30-La solicitarea Președintelui EmmanuelMacron, Franța va juca rolul de „Națiune-cadru” în ceea ce privește asistența medicală pentru civilii din Gaza

Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, îi va spune secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, că „războiul israelian în Gaza” trebuie să înceteze, potrivit unei declarații publicate joi pe contul X al Ministerului Afacerilor Externe și al Expaților.

4.00-Ministrul francez al Apararii, Sebastien Lecornu, a anunțat ca al doilea port elicopter francez va fi trimis in Gaza in susținerea spitalelor

3.30-Cabinetul de securitate al Israelului afirmă că va trimite înapoi în enclavă muncitorii din Gaza aflați pe teritoriul său

Cabinetul de securitate al Israelului a anunțat joi că va trimite înapoi în enclavă lucrătorii din Gaza care se află în prezent pe teritoriul israelian și, de asemenea, va reduce finanțarea destinată Autorității Palestiniene pentru Gaza.

3.00-Președintele irlandez avertizează împotriva „pedepsei colective” din Gaza

Higgins a făcut apel la Uniunea Europeană și la comunitatea internațională mai largă să pună capăt conflictului, afirmând că acestea au responsabilitatea de a susține și de a apăra dreptul internațional.

„Pierderile îngrozitoare de vieți omenești civile care continuă în Gaza și în Israel trebuie să fie abordate”, a declarat Higgins într-o declarație. „Când vine vorba de protecția copiilor, nicio altă problemă nu ar trebui să stea în cale nici măcar un minut.”

Declarația sa a criticat în special țintirea spitalelor, spunând că este „pur și simplu inacceptabil ca spitalele și cei îngrijiți în cadrul lor să fie amenințați de lipsa de resurse de bază, să fie avariate sau chiar amenințate cu distrugerea”.

2.30-Biden și consilierii avertizează Israelul că suferința civililor din Gaza va slăbi sprijinul public pentru războiul împotriva Hamas

Potrivit CNN, președintele american Joe Biden și consilierii săi de top avertizează Israelul cu tot mai multă forță că îi va fi din ce în ce mai greu să își urmărească obiectivele militare în Gaza, pe măsură ce se intensifică protestele la nivel mondial cu privire la amploarea suferințelor umanitare din această zonă.

Biden, secretarul apărării Lloyd Austin și secretarul de stat Antony Blinken – care a plecat joi spre Israel cu un mesaj privind protejarea vieților civile – au insistat în mod explicit asupra acestui caz în conversațiile private recente cu israelienii, spunându-le că erodarea sprijinului va avea consecințe strategice grave pentru operațiunile forțelor de apărare israeliene împotriva Hamas.

2.00-Flăcări intense luminează cerul din Gaza

Cerul din nordul Fâșiei Gaza a fost luminat de rachete de semnalizare și explozii pe măsură ce bombardamentele s-au intensificat joi seara târziu.

Editorul diplomatic internațional al CNN, Nic Robertson, aflat în Sderot, Israel, a văzut cum, timp de peste 30 de minute, rachete de semnalizare au plouat pe Gaza, luminând cerul nopții. Volumul de rachete de semnalizare a fost mai intens decât s-a văzut în ultimele săptămâni, începând cu 7 octombrie.

Focarul rachetelor de semnalizare pare să se afle în zona Beit Hanoun din nordul Gaza, la aproximativ 3,5 km de Sderot, a declarat Robertson.

1.30-Informațiile americane sugerează că Assad din Siria a fost de acord să trimită sistemul rusesc de apărare antirachetă către Hezbollah via Wagner Group

Potrivit CNN, Statele Unite au informații potrivit cărora președintele sirian Bashar al-Assad a fost de acord să furnizeze grupului militant libanez Hezbollah un sistem de apărare antirachetă de fabricație rusească, potrivit a două persoane care cunosc aceste informații.

Organizația rusească de mercenari Wagner Group, care operează în Siria, a fost însărcinată cu efectuarea livrării sistemului de rachete sol-aer SA-22, au declarat persoanele respective.

1.00-Ministrul iranian de externe afirmă că a discutat situația din Gaza cu liderul politic al Hamas

Ministrul iranian de externe a discutat joi seară cu liderul politic al Hamas, a anunțat oficialul iranian pe rețelele de socializare.

Ministrul iranian al afacerilor externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că el și liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, au discutat despre „situația din Gaza și Cisiordania”.

0.30-SUA au informații că președintele sirian Bashar al-Assad a fost de acord să furnizeze Hezbollah-ului libanez un sistem de apărare antirachetă fabricat rusesc – CNN

0.10- Presa israeliană, citând TASS:

Secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a emis un ultimatum SUA prin intermediari, cerând ca operațiunea militară a Israelului în Gaza să fie oprită până pe 3 noiembrie, relatează ziarul Al-Jarida din Kuweit, citând surse diplomatice iraniene.

Potrivit surselor, dacă SUA nu se conformează acestei cereri, în discursul său televizat de vineri, Nasrallah va anunța „o mobilizare generală a milițiilor șiite pentru război cu Israelul și va lansa operațiuni militare împotriva Israelului din toate direcțiile”.

Al-Jarida subliniază că secretarul general al Hezbollah a convenit asupra ultimatumului cu Ismail Kani, șeful Forței Quds a Gărzilor Revoluționare Iraniene, care a sosit marți în capitala libaneze, Beirut.

Potrivit surselor ziarului, șeful Forței Quds, Qani, a declarat mai devreme, la o reuniune a Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, că aliații regionali ai Teheranului ar putea pierde sprijinul popular dacă nu se „alătură luptei pentru sprijinirea poporului palestinian”.

0.05-Camera Reprezentanților din SUA adoptă un controversat proiect de lege privind ajutorul acordat Israelului – Reuters

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat joi un proiect de lege extrem de politizat care prevede acordarea unui ajutor de urgență de 14,3 miliarde de dolari pentru Israel, pregătind o confruntare cu Casa Albă și Senatul.

Casa Albă, precum și atât democrații, cât și republicanii din Senat, doresc ca ajutorul pentru Israel să fie împachetat împreună cu Ucraina, deși republicanii din Camera Reprezentanților și noul președinte ales al Camerei, Mike Johnson, au optat pentru separarea celor două din cauza scepticismului crescând în cadrul grupului republican.

Proiectul de lege al Camerei a mai atras critici și pentru că a compensat costul ajutorului pentru Israel prin anularea aceleiași sume de finanțare pentru IRS – o mișcare care ar crește dramatic deficitul și ar duce la pierderi de venituri de aproape 27 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.

23.55-Parlamentul algerian a acordat președintelui Abdel-Majid Taboune autoritatea de a declara război Israelului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Organizația Mondială a Sănătății a făcut un apel urgent pentru accesul umanitar în Gaza, numind condițiile de acolo „de nedescris”.

„Este prea târziu să-i ajutăm pe morți, dar îi putem ajuta pe cei vii”, a declarat directorul general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă la Geneva. El a spus că spitalele erau înghesuite de răniți întinși pe coridoare – în timp ce morgile au fost pline de cadavre și medicii au efectuat intervenții chirurgicale fără anestezie.

Paisprezece din cele 36 de spitale din Gaza nu mai funcționează, iar 23 de spitale din orașul Gaza și nordul teritoriului au primit ordin de evacuare, potrivit agenției.

„Rămânem fără cuvinte pentru a descrie oroarea care se desfășoară în Gaza”, a spus șeful OMS. „Avem nevoie de o pauză umanitară în luptă, în mod ideal, o încetare a focului. Avem nevoie de acces neîngrădit și trecere în siguranță.” Într-o scurtă remarcă făcută înainte de a pleca într-o altă călătorie în Orientul Mijlociu, secretarul de stat american a spus că acestea sunt „vremuri provocatoare”.

El spune că sarcina lui pentru această călătorie este să împiedice conflictul dintre Israel și Hamas să se transforme într-un conflict mai larg, să asigure întoarcerea tuturor ostaticilor americani în Gaza și să pună bazele pentru o soluție durabilă de pace în două state.


Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a discutat telefonic joi cu viceprim-ministrul și ministrul kuweitian al apărării, șeicul Ahmad Fahad Al-Ahmad Al Sabah. Potrivit Pentagonului, Austin „a subliniat angajamentul SUA de a sprijini apărarea partenerilor săi din regiune și s-a consultat cu ministrul cu privire la prevenirea unei noi escaladări a conflictului”.

Citește și