• Armata israeliană a lansat un nou atac terestru în Cisiordania, înaintând în mai multe direcții cu sprijinul a 80 de vehicule blindate.
  • Situația umanitară în Gaza devine tot mai critică, cu avertizările agențiilor umanitare ONU că nu mai există locuri sigure pentru adăpostirea oamenilor.
  • În urma unui atac israelian în sudul Fâșiei Gaza, 10 persoane, inclusiv copii, au fost ucise, iar ONU confirmă că livrarea de ajutoare este blocată de lipsa comunicațiilor și a combustibilului.

UPDATE 21:00 – Biden afirmă că Autoritatea Palestiniană ar trebui să guverneze în cele din urmă Fâșia Gaza și Cisiordania

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat sâmbătă că Autoritatea Palestiniană ar trebui să guverneze în cele din urmă Fâșia Gaza și Cisiordania în urma războiului dintre Israel și Hamas.

Într-un articol de opinie publicat în Washington Post, Biden a mai spus că SUA sunt pregătite să emită interdicții de viză împotriva „extremiștilor” care atacă civili în Cisiordania.

UPDATE 19:00 – Armata israeliană afirmă că se află în apropierea unuia dintre cele mai „importante” bastioane Hamas

Forţele de Apărare israeliene (IDF) au declarat că îşi „extind activităţile” în Fâşia Gaza, luptele având loc în oraşul Gaza.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?

Trupele au întâlnit unul dintre „principalele batalioane” ale Hamas în cartierul Zaytun, potrivit armatei israeliene.

De asemenea, soldaţii săi au acţionat la periferia oraşului Jabaliya, unde, potrivit Tzahal, se afla „unul dintre cele mai importante bastioane teroriste” – „centrul de comandă şi control al Brigăzii din nordul Gaza”.

„Numeroşi” luptători Hamas au fost ucişi şi au fost lovite infrastructuri subterane, a precizat IDF.

Armata a precizat că infanteria şi blindatele israeliene au fost atacate cu rachete antitanc şi dispozitive explozive.

UPDATE 18:00 – Scholz îi transmite lui Netanyahu că e „nevoie urgentă” de o atenuare a crizei umanitare din Gaza

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, i-a spus sâmbătă premierului israelian Benjamin Netanyahu că există o „nevoie urgentă” de a atenua criza umanitară din Gaza, unde forțele israeliene au promis că vor distruge gruparea militantă Hamas.

Scholz „a subliniat necesitatea urgentă de a îmbunătăți situația umanitară a locuitorilor din Fâșia Gaza”, a precizat biroul său într-un comunicat după o convorbire telefonică între cei doi lideri. „Încetarea focului umanitar ar putea contribui la o îmbunătățire semnificativă a îngrijirii populației”, a adăugat Scholz.

UPDATE 17:00 – Turcia va încerca să reconstruiască Gaza dacă se va ajunge la încetarea focului, afirmă Erdogan

Turcia va depune eforturi pentru a reconstrui infrastructura, spitalele și școlile avariate din Gaza dacă se va ajunge la o încetare a focului în această zonă, a declarat sâmbătă președintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit presei din Turcia.

„Dacă se va ajunge la o încetare a focului, vom face tot ce este necesar pentru a compensa distrugerile provocate de Israel”, a declarat Erdogan reporterilor în avionul său care se întorcea dintr-o călătorie la Berlin, unde a purtat discuții cu liderii germani.

„Vom face eforturi pentru a reconstrui infrastructura avariată din Gaza și pentru a reface școlile, spitalele, instalațiile de apă și energie distruse”, a declarat el.

UPDATE 16.00 – IDF spune că a livrat alimente și apă la al Shifa, pe fondul rapoartelor de exod în masă

Forțele de Apărare ale Israelului susțin că au livrat un pachet substanțial de ajutoare la spitalul al Shifa, în contextul în care s-a raportat un exod în masă al pacienților, personalului medical și al altor persoane strămutate.

În ultima sa actualizare, forțele de intervenție au declarat că au livrat spitalului 6.000 de litri de apă și peste 2.300 kg de alimente inclusiv pește, conserve, pâine, produse tartinabile și curmale”.

Această activitate a fost realizată în paralel cu activitățile FDI pentru a localiza și contracara terorismul în spital”, a precizat aceasta. De asemenea, a repetat afirmațiile sale potrivit cărora s-a oferit să își extindă asistența pentru a ajuta la evacuări.

UPDATE 15.00 – Ministrul iordanian de externe a declarat că trupele arabe nu vor merge în Gaza, criticând dur războiul purtat de Israel împotriva Hamas

Ayman Safadi a intrat sâmbătă în conflict cu consilierul principal al lui Joe Biden pentru Orientul Mijlociu, afirmând că o pauză umanitară nu ar trebui să fie condiționată de eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas. Trimisul american, Brett McGurk, a declarat că responsabilitatea eliberării ostaticilor revine Hamas, ca o cale spre creșterea ajutorului umanitar și o pauză a luptelor.

Cei doi s-au adresat la summitul de securitate IISS Manama Dialogue din Bahrain, unde a fost exprimată în mod repetat furia arabă față de refuzul Israelului de a negocia o soluție cu două state.

UPDATE 14.00 – Pacienți, personal și evacuați de război părăsesc spitalul al-Shifa

Oficialii din domeniul sănătății spun că mulți pacienți, personal medical și persoane strămutate din cauza războiului în curs au părăsit cel mai mare spital din Gaza, care a fost preluat de forțele israeliene la începutul săptămânii.

Oficialii palestinieni și armata israeliană au oferit versiuni contradictorii cu privire la ceea ce a determinat exodul în masă din spitalul al-Shifa, potrivit AP.

Oficialii din domeniul sănătății spun că au primit un ordin de evacuare din partea armatei sâmbătă dimineața, în timp ce armata a declarat că a oferit un pasaj sigur celor care sperau să plece. Înainte de plecare, câteva mii de persoane, inclusiv pacienți în stare gravă, erau blocate în al-Shifa în condiții groaznice.

UPDATE 13.00 – Noul ministru britanic de externe, David Cameron, a discutat cu ministrul israelian de externe

Noul ministru britanic de externe, David Cameron, a discutat cu ministrul israelian de externe

Lordul Cameron, care a ocupat funcția de prim-ministru britanic între 2010 și 2016, a vorbit vineri cu omologul său, Eli Cohen.

Într-o declarație pe X, fostul Twitter, el a postat: „Am vorbit ieri cu ministrul israelian de externe @EliCoh1 și i-am împărtășit condoleanțele mele pentru civilii israelieni uciși în atacul terorist brutal al Hamas din 7 octombrie. Am discutat despre situația din Gaza și despre necesitatea unor pauze umanitare. Ne-am angajat să prevenim o instabilitate regională mai largă.”

UPDATE 12.00 – Ministerul Sănătății condus de Hamas spune că 120 de pacienți sunt încă la Al-Shifa

Ministerul Sănătății din Gaza, administrată de Hamas, afirmă că sute de persoane au fugit pe jos din spitalul Al-Shifa în această dimineață, potrivit agenției de presă AFP.

Ministerul spune că 120 de pacienți răniți se află încă în spital, împreună cu un număr nespecificat de copii prematuri.

Anterior, oficialii din domeniul sănătății au declarat pentru AFP că „450 de răniți și pacienți cu boli cronice” nu au putut fi mutați și că un număr de personal medical va rămâne la spital pentru a-i îngriji.

UPDATE 11.00 – Trupele israeliene ordonă prin difuzoare evacuarea spitalului în următoarea oră – AFP

Trupele israeliene au ordonat sâmbătă, prin difuzoare, evacuarea spitalului Al-Shifa „în următoarea oră”, a relatat un jurnalist AFP aflat la fața locului, în timp ce trupele cercetau unitatea în căutarea unor ascunzători ale Hamas.

Spitalul Al-Shifa – cel mai mare din Gaza – a devenit centrul războiului dintre Israel și Hamas, care a intrat în a șaptea săptămână după atacurile din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

Israelul susține că Hamas operează o bază sub Al-Shifa, acuzație pe care militanții o neagă. Organizația Națiunilor Unite a estimat că 2.300 de pacienți, personal și palestinieni strămutați se adăposteau la Al-Shifa înainte ca trupele israeliene să intervină miercuri.

UPDATE 10.00 – Brett McGurk a declarat sâmbătă că eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas va duce la o creștere a livrărilor de ajutor umanitar

Principalul consilier al președintelui american pentru Orientul Mijlociu a declarat sâmbătă că eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas va duce la o creștere a livrărilor de ajutor umanitar și la o pauză semnificativă a luptelor din Gaza.

„Ostaticii sunt eliberați, veți vedea o schimbare semnificativă, semnificativă”, a declarat Brett McGurk la summitul de securitate IISS Manama Dialogue din Bahrain.

Reuters mai relatează că prințul moștenitor al Bahrainului, vorbind la summitul de vineri, a făcut apel la Hamas să elibereze femeile și copiii israelieni ținuți ostatici și ca Israelul să elibereze în schimb din închisorile sale femeile și copiii palestinieni despre care a spus că sunt non-combatanți.

UPDATE 09.00 – Ministrul iordanian de externe pune la îndoială eliminarea Hamas

Ministrul de externe al Iordaniei a declarat că nu înțelege cum ar putea fi atins obiectivul Israelului de a nimici gruparea militantă palestiniană Hamas, relatează Reuters.

Ayman Safadi a declarat sâmbătă: Israelul spune că vrea să elimine Hamas. Sunt o mulțime de militari aici, dar nu înțeleg cum poate fi realizat acest obiectiv”.

El a avertizat că Iordania va face orice este necesar pentru a opri” strămutarea palestinienilor, în contextul în care Israelul bombardează intens Fâșia Gaza, condusă de Hamas, ca represalii la atacul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie.

UPDATE 08.00 – Israelul spune că va permite intrarea a două camioane de combustibil pe zi în Fâșia Gaza

Un oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că va fi permisă intrarea a aproximativ 140.000 de litri de combustibil la fiecare două zile.

Cea mai mare parte din această cantitate este destinată camioanelor care livrează ajutoare, precum și pentru a sprijini ONU în furnizarea de apă și canalizare, a declarat oficialul.

Restul este pentru serviciile de telefonie mobilă și internet, care au fost întrerupte din cauza lipsei de combustibil. Vineri, compania care asigură comunicațiile în Gaza a declarat că serviciile sale au revenit după ce a primit o parte din combustibil prin intermediul Unrwa, agenția ONU pentru refugiații palestinieni.

UPDATE 03.00-SKY NEWS: O instalație de armament a Jihadului Islamic palestinian a fost distrusă, susține IDF

Armata israeliană susține că a distrus o instalație de producție de arme din Gaza folosită de gruparea militantă palestiniană Jihadul Islamic (PIJ).

Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) au declarat că au efectuat explozia joi, după o operațiune care a durat 12 ore, în care trupele sale au fost atacate.

„Postul era un bun important pentru producția de arme”, a precizat FDI într-un comunicat.

UPDATE 01.00-Peste 360 de persoane ar fi fost ucise acum la festivalul de muzică din 7 octombrie, potrivit presei israeliene

Poliția israeliană crede că cel puțin 364 de persoane au fost ucise de atacatorii Hamas la festivalul de muzică Nova din sudul Israelului, pe 7 octombrie, potrivit presei israeliene.

Anterior, oficialii estimaseră numărul de morți la 270.

Canalul 12 de știri din Israel a declarat că a obținut o copie a primului raport al poliției privind atacul și a prezentat unele dintre concluziile raportului în principalul său buletin de știri de vineri seara. Acesta nu a prezentat o copie a raportului.

Șaptesprezece dintre cei morți erau ofițeri de poliție, a raportat Channel 12 News din Israel, citând raportul poliției. Postul de știri a declarat că 40 de participanți la festival au fost răpiți și duși în Gaza.

UPDATE 00.00-Serviciile de internet și telefonie au fost restabilite parțial în unele zone din Gaza, anunță o companie de telecomunicații

Serviciile de internet și telefonie au fost restabilite parțial în unele părți din Fâșia Gaza, a anunțat vineri compania palestiniană de telecomunicații PalTel.

„Acest lucru vine după ce o cantitate limitată de combustibil a fost furnizată prin intermediul UNRWA pentru a ne pune în funcțiune generatoarele principale”, a declarat compania, referindu-se la Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutorarea și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni în Orientul Apropiat.

Două cisterne de combustibil au intrat vineri în Gaza prin punctul de trecere Rafah pentru a fi folosite de agențiile ONU, a declarat vineri o agenție guvernamentală israeliană pentru CNN.

PalTel a declarat că ar trebui să primească o aprovizionare regulată cu combustibil pentru a evita mai multe întreruperi.

NetBlocks, o firmă de monitorizare a internetului cu sediul la Londra, a confirmat că conectivitatea la internet a fost parțial restabilită în Gaza.

„Măsurătorile arată că conectivitatea la internet este parțial restabilită în #GazaStrip, deoarece operatorii raportează o donație de combustibil; serviciul a fost pierdut joi, deoarece generatoarele și rezervele din sectorul telecomunicațiilor s-au oprit; serviciul rămâne semnificativ sub nivelurile de dinaintea conflictului”, a declarat firma într-o postare pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un nou atac terestru din partea Israelului a avut loc în Cisiordania. Se spune că armata israeliană înaintează în mai multe direcții, având sprijinul a 80 de vehicule blindate. În același timp, agențiile umanitare ale ONU avertizează că nu mai există locuri sigure în Gaza, unde oamenii să se poată adăposti, scrie CNN.

În orașul Jenin, mai multe cartiere sunt izolate, iar într-un atac israelian în partea de sud a Fâșiei Gaza au fost ucise 10 persoane, inclusiv copii, conform informațiilor locale.

ONU a confirmat că nu poate livra ajutoare în Gaza astăzi din cauza lipsei de comunicații cu personalul de la fața locului. Liniile telefonice și internetul sunt întrerupte pentru a doua zi consecutiv, iar stocurile de combustibil pentru distribuție sunt insuficiente.

Într-o discuție cu Yolande Knell de la BBC, Juliette Touma de la UNRWA, agenția de ajutorare a ONU pentru palestinieni, a subliniat că situația ar putea evolua rapid dacă comunicațiile și aprovizionarea cu combustibil ar fi restabilite.