LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 72. Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că 70% dintre palestinienii uciși în teritoriu în timpul războiului sunt femei și copii/ Armata israeliană afirmă că a descoperit cel mai mare tunel al Hamas din Fâșia Gaza

Palestinians look for survivors of the Israeli bombardment of the Gaza Strip in Rafah, Sunday, Dec. 3, 2023. (AP Photo/Hatem Ali)

UPDATE 22.00 – Un jurnalist a declarat că a fost împușcat de un lunetist israelian în timp ce lucra în Jabalia, în nordul Gaza

Mohammed Balousha, care lucrează pentru canalul Al Mashhad, deținut de Emiratele Arabe Unite, a declarat pentru Washington Post că filma un reportaj în apropierea casei sale sâmbătă după-amiază, când a fost împușcat în coapsă. El a spus că purta o cască și o legitimație de presă în acel moment.

El a declarat ziarului că a fost inconștient timp de aproximativ 20 de minute după ce a fost împușcat și că i-a luat șase ore să ajungă la etajul al doilea al casei sale, unde ținea o trusă de prim ajutor.

El a spus că a fost transferat „pe o scândură de lemn atașată la un scaun cu rotile” la o clinică locală și apoi, mai târziu, la un alt centru de sănătate, unde i s-a spus că a suferit o dublă fractură la coapsă.

UPDATE 21.00 – Consiliul de Securitate al ONU a amânat un vot prin care se cerea o încetare durabilă a ostilităților

Consiliul de Securitate al ONU a amânat un vot prin care se cerea o încetare durabilă a ostilităților pentru a acorda mai mult timp pentru a răspunde obiecțiilor SUA privind formularea proiectului de rezoluție.

Votul trebuia să aibă loc luni la mijlocul după-amiezii la New York, dar SUA au declarat că nu pot susține o referire la o încetare a ostilităților, dar ar putea accepta o suspendare a ostilităților.

Țările arabe care au negociat textul au declarat că au fost încurajate de abordarea SUA, care sugerează că Casa Albă încearcă să găsească o formulare pe care să o poată susține, spre deosebire de a se limita pur și simplu la veto-ul rezoluțiilor, poziție pe care a adoptat-o cu privire la o pauză umanitară la 18 octombrie și cu privire la o încetare a focului umanitară urgentă la 9 decembrie.

UPDATE 20.00 – Gallant: Civilii s-ar putea întoarce în curând în nordul Gaza

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că forțele israeliene au obținut o „realizare foarte semnificativă și de succes” pe câmpul de luptă împotriva Hamas.

Vorbind la conferința de presă comună cu Lloyd Austin, Gallant a declarat că eliminarea conducerii Hamas „va fi realizată, sperăm, în curând”.

Israelul va trece treptat la următoarea fază a operațiunilor din război, în care populația locală ar putea să se întoarcă în nordul Fâșiei Gaza, a spus el.

UPDATE 19.00 – Peste 200 de camioane care transportau ajutoare umanitare au fost inspectate și transferate în Fâșia Gaza

Peste 200 de camioane care transportau ajutoare umanitare au fost inspectate și transferate duminică în Fâșia Gaza, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului israelian.

Tal Henrich, în cadrul unui briefing zilnic, a declarat că 122 de camioane au intrat în Gaza prin punctul de trecere Rafah și 79 de camioane prin punctul de trecere Kerem Shalom.

Punctul de trecere Kerem Shalom dintre Israel și Gaza a fost deschis duminică pentru camioanele cu ajutoare pentru prima dată de la izbucnirea războiului, au declarat oficialii, într-o măsură menită să dubleze cantitatea de alimente și medicamente care ajunge în teritoriu.

UPDATE 18.00 – Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că protejarea civililor palestinieni din Gaza „este atât o datorie morală, cât și un imperativ strategic”

Statele Unite vor continua să „îndemne la protejarea civililor” și la creșterea fluxului de ajutor umanitar în Gaza, a declarat Austin în cadrul unei conferințe de presă la Tel Aviv.

SUA lucrează, de asemenea, pentru a stabiliza regiunea și pentru a se asigura că conflictul „nu escaladează dincolo de Gaza”, a spus el, adăugând că SUA solicită „urgent” Iranului să „ia măsuri pentru a detensiona situația”.

Austin a declarat că în timpul întâlnirilor sale de astăzi a discutat despre „necesitatea de a lua măsuri urgente pentru a stabiliza Cisiordania”, adăugând că atacurile coloniștilor extremiști împotriva palestinienilor trebuie să înceteze, iar cei care comit violențe trebuie să fie trași la răspundere.

UPDATE 17.00 – Președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, a descris războiul dintre Israel și Gaza ca fiind o amenințare la adresa securității naționale a țării sale și „la adresa cauzei palestiniene în general”

Comentariile lui Sisi au fost făcute în contextul în care și-a asigurat un al treilea mandat de șase ani în funcție, după ce a obținut 89,6% din voturi în cadrul unor alegeri în care nu s-a confruntat cu adversari serioși, a anunțat luni autoritatea electorală națională din Egipt.

Unii alegători au citat războiul din Gaza ca motiv pentru a vota pentru actualul președinte egiptean, care s-a prezentat mult timp ca un bastion al stabilității în regiune, potrivit Reuters.

UPDATE 16.00 – Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, ar urma să facă presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt operațiunilor majore de luptă din Gaza în timpul unei vizite

Acesta va fi cel mai recent test pentru a vedea dacă Washingtonul își poate folosi sprijinul său neclintit pentru ofensivă pentru a atenua impactul devastator al acesteia asupra civililor palestinieni, relatează Associated Press.

Franța, Marea Britanie și Germania – unii dintre cei mai apropiați aliați ai Israelului – s-au alăturat apelurilor internaționale pentru încetarea focului în weekend, iar protestatarii israelieni au cerut guvernului să relanseze discuțiile cu Hamas privind eliberarea mai multor ostatici după ce trei dintre ei au fost uciși din greșeală de trupele israeliene în timp ce fluturau un steag alb.

UPDATE 15.00 – 19.453 de persoane ucise, anunță Ministerul Sănătății din Gaza

Potrivit unui bilanț realizat de Ministerul Sănătății din Gaza, 19.453 de persoane au fost ucise de la începutul atacurilor israeliene asupra Gaza, la 7 octombrie.

Acesta a precizat că 52.286 de persoane au fost rănite.

UPDATE 14.00 – Premierul britanic a declarat că în conflictul dintre Israel și Hamas au fost pierdute prea multe vieți de civili

Premierul britanic a declarat că în conflictul dintre Israel și Hamas au fost pierdute prea multe vieți de civili și și-a reiterat apelul pentru o „încetare durabilă a focului” care să permită eliberarea ostaticilor.

Purtătorul de cuvânt al lui Rishi Sunak a declarat că o încetare durabilă a focului este una care poate dura, dar a adăugat că Marea Britanie nu pledează pentru o încetare generală și imediată a ostilităților.

În condițiile în care luptele terestre intense s-au extins luna aceasta în întreaga Fâșie Gaza și în condițiile în care se desfășoară o catastrofă umanitară, unii lideri au început să își înăsprească limbajul cu privire la numărul tot mai mare de morți în rândul civililor palestinieni.

Săptămâna trecută, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Israelul își pierde sprijinul din cauza bombardamentelor „nediscriminatorii” din Gaza și că liderul său, Benjamin Netanyahu, ar trebui să își schimbe strategia.

UPDATE 13.00 – Directorul CIA, Bill Burns, se va întâlni luni, în Polonia, cu prim-ministrul Qatarului

Directorul CIA, Bill Burns, se va întâlni luni, în Polonia, cu prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, și cu șeful agenției israeliene de spionaj Mossad, David Barnea, potrivit unor informații.

Întâlnirea de la Varșovia urmează să discute un potențial nou acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de Hamas în Gaza, relatează Axios, citând doi oficiali americani și israelieni.

UPDATE 12.00 – Cinci soldați israelieni uciși în Gaza

Forțele de apărare israeliene (IDF) au anunțat că alți cinci soldați au fost uciși în Gaza.

Trei dintre ei au fost uciși în sudul Gaza, unde au avut loc unele dintre cele mai aprige lupte.

Un alt soldat a murit din cauza rănilor, după ce a fost grav rănit săptămâna trecută. În ciuda superiorității militare a Israelului, forțele sale au fost vulnerabile la ambuscadele militanților care operează din tunelurile subterane din zonele civile.

UPDATE 11.00- Patru palestinieni uciși în Cisiordania într-un raid israelian în curs, a declarat ministerul Sănătății

Patru palestinieni au fost uciși luni în tabăra de refugiați Faraa, la sud de orașul Tubas din Cisiordania, într-un raid militar israelian în curs, a anunțat ministerul palestinian al Sănătății într-un comunicat.

UPDATE 10.00- Presiuni asupra SUA pentru a nu proteja Israelul din nou

I se va cere Consiliului de Securitate al ONU să susțină un nou apel pentru o încetare urgentă și durabilă a ostilităților care să permită livrarea de ajutor umanitar pe uscat, pe mare și în aer.

Noua rezoluție face presiuni asupra SUA pentru a nu proteja Israelul din nou, folosind dreptul de veto ca unul dintre cei cinci membri permanenți ai celor 15 puternici consilii de securitate.

Cea mai recentă rezoluție nu conține nicio critică explicită la adresa Hamas, o absență care a determinat SUA să voteze împotriva încetării focului sau să întrerupă rezoluțiile în trecut. Dar solicită eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor, precum și accesul umanitar.

UPDATE 9.00- Israelul se confruntă cu mai multe acuzații de crime de război

„Condițiile din interiorul acelui complex bisericesc se deteriorează, înțelegem că aproximativ 300 de oameni sunt în interiorul complexului și caută adăpost acolo”, spune Rossi.

Un lunetist militar israelian a împușcat și ucis două femei în parohia Sfânta Familie din orașul Gaza, sâmbătă, potrivit Patriarhiei Latine a Ierusalimului. Mama și fiica mergeau spre Mănăstirea Surorii, a spus patriarhia, când au izbucnit focuri de armă. „Una a fost ucisă în timp ce încerca să o ducă pe cealaltă în siguranță”, se adaugă.

Vestea l-a determinat pe Papa Francisc să condamne Israelul, sugerând că țara folosea tactici de „terorism” în Gaza.

UPDATE 8.00- „Posibilă explozie” în apele din apropierea Yemenului

Operațiunile de comerț maritim al Regatului Unit (UKMTO) a emis o notă consultativă în care afirmă că a înregistrat o „posibilă explozie” în apele de lângă Yemen.

Țara găzduiește grupul Houthi, care a vizat în ultimele săptămâni nave comerciale din Marea Roșie.

S-a raportat o posibilă explozie la două mile marine de o navă situată la aproximativ 30 de mile marine de portul Mokha din Yemen.

UPDATE 6.00- Încă patru soldați uciși în Gaza: Armata israeliană

Armata israeliană a anunțat că cei patru soldați au fost uciși în timpul ultimelor confruntări dintre forțele sale și grupările armate palestiniene din sudul Fâșiei Gaza.

Unul dintre soldați a murit din cauza rănilor suferite duminică, în urma luptelor de joi, a precizat armata.

Un alt soldat a fost, de asemenea, raportat ca fiind rănit.

UPDATE 4.00- Doi răniți în timp ce forțele israeliene continuă raidurile nocturne în Cisiordania ocupată

Unul dintre cei doi tineri răniți de gloanțe reale în apropiere de Qalqilya a fost arestat de autoritățile israeliene, care anterior au blocat un echipaj de ambulanță pentru a-l duce la spital, a declarat Semiluna Roșie pentru agenția palestiniană de știri Wafa.

Întinderea rănilor tânărului reținut nu a fost imediat clară, a precizat Wafa, adăugând că a doua victimă rănită din satul Baqat al-Hatab a fost transportată la un spital pentru tratament.

Forțele israeliene au efectuat, de asemenea, raiduri separate în următoarele zone:

Nablus
Jericho
Orașul Habla, la sud de Qalqilya
tabăra de refugiați Dheisheh din Betleem
orașul Yatta, la sud de Hebron
Satul Beit Awwa, la sud-vest de Hebron

UPDATE 3.00-Armata israeliană postează o înregistrare video în care îi învață pe soldați „regulile de luptă

Armata israeliană a postat o altă înregistrare video în care unul dintre șefii săi învață un grup de soldați să nu tragă asupra unei persoane care se predă.

„Dacă sunt doi gazani cu un steag alb care ies să se predea, de ce am trage în ei? Categoric nu”, se vede cum spune generalul-locotenent Herzi Halevi în videoclipul postat pe X.

Videoclipurile vin în contextul în care apar noi detalii despre cei trei prizonieri israelieni care au fost uciși vineri de armata israeliană în Gaza.

UPDATE 1.00-470 de camioane cu ajutoare au trecut de inspecții și se îndreaptă spre Gaza prin punctul de trecere Rafah, afirmă Israelul

Un total de 470 de camioane cu ajutoare au fost trimise la punctul de trecere Rafah din Egipt pentru a intra în Fâșia Gaza, după ce au trecut prin inspecții de securitate, a declarat duminică colonelul Moshe Tetro, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului israelian al Apărării.

Anunțul vine în urma deciziei guvernului israelian de săptămâna trecută de a permite ca camioanele cu ajutoare să fie inspectate la Kerem Shalom pentru prima dată de la atacul Hamas din 7 octombrie.

Guvernul SUA a făcut presiuni asupra Israelului pentru a redeschide punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom pentru a permite camioanelor cu ajutoare umanitare să intre direct în enclava palestiniană în regim de urgență.

Vineri, cabinetul de război israelian a aprobat o măsură temporară de descărcare a camioanelor care transportă ajutoare umanitare sosite din Egipt pe partea dinspre Gaza a punctului Kerem Shalom – în loc ca acestea să treacă prin Rafah, a adăugat Tetro.

Această decizie, potrivit acestuia, va „crește cantitatea de ajutor care intră în Fâșia Gaza, unde va continua să fie întâmpinat de organizațiile internaționale de ajutorare care îl vor livra populației din Gaza”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Aproximativ 18.800 de palestinieni – dintre care 70% erau femei și copii – au murit în Gaza între 7 octombrie și 15 decembrie, a anunțat duminică Ministerul palestinian al Sănătății de la Ramallah într-un comunicat, scrie CNN.

Peste 300 de lucrători din sectorul sanitar, 86 de jurnaliști, 135 de angajați ai Agenției Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat și aproximativ 35 de echipaje ale apărării civile sunt incluse în bilanțul morților, a precizat ministerul.

Ministerul a adăugat că mai mult de 51.100 de persoane ar fi fost rănite, iar alte zeci de persoane sunt date dispărute.

Ministerul a mai spus în raportul său că doar opt din cele 36 de spitale sunt parțial funcționale în enclavă și că ratele de ocupare au urcat la 206% în secțiile de internare și la 250% în unitățile de terapie intensivă.

CNN nu poate verifica aceste cifre în mod independent. Ministerul își bazează cifrele pe datele primite de la spitalele din Gaza controlate de Hamas.

Săptămâna trecută (10 decembrie), Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că au lovit peste 22.000 de ținte în Gaza de la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Exit mobile version