• Au izbucnit noi confruntări violente între armata israeliană și Hezbollah pe granița dintre Liban și Israel.
  • Hezbollah a revendicat atacuri asupra elicopterelor militare israeliene cu rachete sol-aer și a lovit mai multe locații de-a lungul graniței, inclusiv Margaliot și orașul Kiryat Shmona.
  • În replică, armata israeliană a efectuat lovituri cu artilerie și tancuri în Liban, provocând un deces în orașul Kafr Kila, conform Agenției Naționale de Știri din Liban.

UPDATE ORA 22.00- Ofensiva Israelului reușește sau eșuează?

Ofensiva militară a Israelului în Gaza a provocat pagube semnificative Hamas, dar pare departe de a le da lovitura mortală militanților palestinieni pe care liderii israelieni au promis când a început atacul în urmă cu 11 săptămâni.

Recomandări

CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
NASA CAUTĂ URMELE VIEȚII PE MARTE
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
CINE E MUHAMMAD MUKHABAR?

În lupte lente, din stradă la stradă, susținute de bombardamente necruțătoare, Israelul spune că a obținut câștiguri pe câmpul de luptă împotriva Hamas și a început să-și demonteze infrastructura militară. Dar experții și foștii ofițeri militari americani spun că progresul este temporar și că nu există niciun semn că militanții sunt pe punctul de a o înfrângere strategică.

UPDATE ORA 21.00- Crucea Roșie spune că centrul de ambulanță din Gaza este sub atac israelian

Crucea Roșie Palestiniană a declarat că forțele israeliene au asediat depozitul lor de ambulanțe în apropierea orașului Jabalia, ruinat din Gaza.

„Obuze intense de artilerie persistă în vecinătatea centrului, însoțite de focuri de armă ale lunetiştilor israelieni”, a declarat PRCS într-un comunicat tradus de NBC News. „Acest lucru reprezintă o amenințare la adresa siguranței a 127 de persoane, inclusiv paramedici, voluntari și familiile acestora, printre care se numără 22 de persoane rănite care primesc tratament în interiorul centrului”.

UPDATE ORA 19.00- Raportul Human Rights Watch spune că Meta, Instagram „suprimă la nivel global” vocile în sprijinul palestinienilor

Meta a „suprimat sistemic și global” voci în sprijinul palestinienilor pe Instagram și Facebook, a declarat astăzi Human Rights Watch într-un raport.

Peste 1.050 de eliminări și alte suprimări ale conținutului postat de palestinieni și susținătorii acestora au fost înregistrate în perioada octombrie-noiembrie a acestui an, se arată în raportul Meta’s Broken Promises: Systemic Censorship of Palestine Content pe Instagram și Facebook.

UPDATE ORA 18.00- Zeci de uciși în raiduri asupra caselor din Khan Younis, spune Ministerul Informației din Gaza

Cincizeci și cinci de persoane au fost ucise în raiduri la casele din Khan Younis în ultimele 24 de ore, a anunțat astăzi ministerul de informații din Gaza, condus de Hamas.

Bombele trase din bărci au provocat, de asemenea, zeci de morți și răniți în Rafah, se arată în actualizarea ministerului.

UPDATE ORA 17.00- 93% dintre cei strămutați din sudul Gazei au „un consum inadecvat de alimente”, spune UNRWA

UNRWA, agenția ONU pentru refugiați palestinieni, a declarat că aproximativ 93% dintre persoanele strămutate din sudul Gazei au „un consum inadecvat de alimente”.

UPDATE ORA 16.00- Spitalele din nord sunt închise, a declarat oficialul din domeniul sănătății din Gaza

Sute de răniți mor în spitalele din nordul Gazei din cauza lipsei de servicii, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Palestinian al Sănătății, Dr. Ashraf Al-Qudra.

Într-o declarație pe Telegram, Al-Qudra l-a citat în mod special pe Al-Shifa, spunând că absența serviciilor la complex a dus la moartea răniților. Organizația Mondială a Sănătății a descris Al-Shifa ca o „baie de sânge” săptămâna trecută, cu sute de noi pacienți sosind continuu și doar o mână de medici, asistente și voluntari care să-i trateze.

UPDATE ORA 15:00 – Hamas refuză continuarea eliberării ostaticilor până când Israelul nu acceptă să pună capăt războiului

Hamas afirmă că grupurile palestiniene au respins perspectiva eliberării altor ostatici până când Israelul nu va accepta să pună capăt războiului din Gaza.

Într-o declarație în limba arabă transmisă pe Telegram, Hamas a spus: „Există o decizie națională palestiniană conform căreia nu ar trebui să se vorbească despre prizonieri sau acorduri de schimb decât după o încetare completă a agresiunii”.

Nu este clar la ce alte facțiuni palestiniene se referă declarația. Jihadul Islamic, o grupare mai mică din Fâșia Gaza, deține, de asemenea, ostatici israelieni.

Negocierile privind realizarea unui nou armistițiu în război au loc în prezent la Cairo, în Egipt, deși discuțiile inițiale de miercuri nu au dat niciun rezultat, Hamas declarând că nu va fi de acord cu o nouă pauză temporară a luptelor.

În timpul unei încetări a focului de șase zile, la sfârșitul lunii noiembrie, 105 ostatici israelieni au fost eliberați în schimbul palestinienilor deținuți în închisori. Se crede că aproximativ 120 de ostatici israelieni se află încă în captivitate.

Israelul a respins în repetate rânduri o încetare permanentă a focului cu Hamas, ministrul securității naționale, Itamar Ben Gvir, afirmând într-o postare pe X că oprirea forțelor israeliene înainte ca Hamas să fie învinsă și toți ostaticii să fie returnați ar constitui un „eșec”.

UPDATE ORA 13:00 – Spitalele din nordul Gaza au devenit „ospicii”, spune OMS

Spitalele din nordul teritoriului au devenit „ospicii” în care oamenii „așteaptă să moară”, potrivit lui Sean Casey, șeful echipei OMS, după o vizită recentă.

Nu mai există nicio capacitate chirurgicală în nord, a spus Casey, ceea ce înseamnă că pacienții cu răni grave vor muri din cauza infecțiilor rănilor.

El a subliniat lipsa gravă a alimentelor și a apei, descriind întâlnirea cu oameni cu răni grave netratate care l-au implorat nu pentru medicamente, ci pentru apă.

Dr. Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS în Gaza, a declarat că și-ar dori să vadă mult mai mulți pacienți evacuați din Gaza pentru a fi tratați în Egipt sau în alte țări.

UPDATE ORA 11:00 – Urmează un nou vot în Consiliul de Securitate al ONU privind încetarea focului în Gaza

În cursul zilei de astăzi va mai avea loc o altă încercare în cadrul Consiliului de Securitate al ONU de a vota o rezoluție prin care se solicită suspendarea luptelor în Gaza.

Au loc negocieri diplomatice tensionate cu privire la formularea rezoluției pentru a evita un nou veto al SUA, iar principalul punct de blocaj ar fi legat de inspecția și monitorizarea ajutorului umanitar care intră în Gaza.

Emiratele Arabe Unite, autorul proiectului de rezoluție, a declarat ieri că discuțiile continuă la cel mai înalt nivel. Ambasadorul țării la ONU, Lana Nusseibeh, a declarat miercuri că obiectivul este ca rezoluția să fie adoptată cu impact.

Întrebat dacă Statele Unite se vor opune din nou veto-ului rezoluției, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că se lucrează pentru a se asigura că ajutoarele care ajung în Gaza nu vor fi îngreunate de niciun efort la ONU.

La începutul acestei luni, majoritatea membrilor Consiliului de Securitate al ONU au susținut o încetare imediată a focului în Gaza, 13 din 15 membri votând în favoarea acesteia. Statele Unite s-au opus prin veto cererii, iar Marea Britanie s-a abținut.

Israelul se opune unei încetări permanente a focului, insistând că nu va pune capăt războiului până când Hamas nu va fi dezmembrat

UPDATE ORA 09:00 – Forțele israeliene spun că au găsit o rețea de tuneluri conectate la locuințele liderilor Hamas

Forțele israeliene afirmă că au descoperit o rețea de tuneluri în inima orașului Gaza, cu intrări conectate la casele liderilor Hamas.

Forțele de apărare israeliene susțin că liderii Hamas au folosit rețeaua bine construită de tuneluri zilnic și în situații de urgență.

Imaginile par să arate că tunelurile puteau fi accesate prin scări în spirală și aveau uși grele de explozie, electricitate și instalații sanitare.

UPDATE ORA 08:00 – SUA afirmă că au loc negocieri „serioase” privind armistițiul – dar perspectivele rămân incerte

SUA afirmă că la Cairo au loc negocieri „serioase”. Dar discuțiile inițiale de miercuri de la Cairo nu au dat roade.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, le-ar fi spus mediatorilor egipteni că nu vor mai fi eliberați alți ostatici israelieni până când nu va exista o încetare permanentă a focului.

Israelul susține că războiul nu se va încheia până când Hamas nu va fi eliminat. Cairo spune că va relua negocierile cu Hamas.

UPDATE ORA 04:00 – Israelul afirmă că a descoperit o rețea „substanțială și elaborată” de tuneluri folosite de Hamas în orașul Gaza

Armata israeliană a publicat înregistrări video care, potrivit acesteia, arată o rețea de tuneluri în centrul orașului Gaza.

Armata a declarat că a descoperit rețeaua după ce a asigurat controlul operațional asupra Pieței Palestina, o piață din centrul orașului. Videoclipurile pretind că arată o serie de puțuri de tunel și puncte de acces care duc în subteran.

Într-o înregistrare video, o cameră coboară o scară lungă înainte de a continua pe un hol îngust și arcuit pentru a ajunge la o ușă de explozie.

Într-un alt videoclip, o cameră coboară o scară lungă în spirală spre un alt tunel. Într-un clip, este identificat un pasaj către rețeaua de tuneluri, ascuns în spatele unei cutii de electricitate.

Mai multe dintre puțurile tunelurilor par să fi fost demolate, lucru despre care armata israeliană a spus că a fost făcut de luptătorii Hamas.

UPDATE ORA 02:00 – Muncitorilor palestinieni li se permite acum să lucreze în coloniile israeliene din Cisiordania

Muncitorii palestinieni se întorc la muncă în coloniile israeliene din Cisiordania, potrivit Times of Israel.

Între 8.000 și 10.000 de lucrători palestinieni sunt afectați de această decizie. Muncitorii provin din Cisiordania, dar au fost restricționați să lucreze în așezările evreiești din Cisiordania pe fondul războiului dintre Israel și Hamas.

Miercuri, angajatorii israelieni au făcut o petiție către IDF pentru a le permite palestinienilor să se întoarcă să lucreze la întreprinderile lor.

Știre inițială

Au avut loc noi schimburi de focuri între armata israeliană și Hezbollah peste granița dintre Liban și Israel, scrie CNN.

Hezbollah a declarat că a țintit elicoptere militare israeliene cu rachete sol-aer și a lansat, de asemenea, atacuri asupra altor câteva locații de-a lungul graniței, inclusiv Margaliot, în apropiere de orașul Kiryat Shmona.

Armata israeliană a declarat că artileria și tancurile au lovit mai multe locații din Liban ca răspuns la tirurile primite. Un bărbat a fost ucis când forțele israeliene au deschis focul asupra orașului libanez de frontieră Kafr Kila, a declarat Agenția Națională de Știri din Liban.