• De când a lansat războiul ca răspuns la atacurile din 7 octombrie comise de Hamas, Netanyahu a promis că va elimina grupul Hamas.
  • Guvernul american dorește ca războiul dintre Israel și Hamas să se încheie cât mai curând posibil”.
  • Zone întinse din Gaza au fost transformate în ruine.

UPDATE ORA 20.00 – IDF a ucis din greșeală trei ostatici israelieni

Forțele de Apărare Israeliene au anunțat vineri că „au identificat în mod eronat trei ostatici israelieni drept o amenințare, drept urmare forța a tras asupra lor și au fost uciși”.

Într-o declarație lansată vineri, purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a scris: „În timpul luptei din Shejaiya, o forță IDF a identificat în mod eronat trei ostatici israelieni ca fiind o amenințare. Drept urmare, forța a tras în ei și au fost uciși. În timpul unei scanări și inspecții a zonei incidentului, a apărut o suspiciune cu privire la identitatea morților. Cadavrele au fost duse spre examinare pe teritoriul israelian, după care s-a dovedit că erau trei ostatici israelieni”.

UPDATE ORA 19.00 – Lufthansa va relua zborurile către Tel Aviv

Compania aeriană germană Lufthansa a anunțat că va relua zborurile către Tel Aviv începând cu 8 ianuarie 2024. Într-o declarație lansată vineri, Lufthansa a spus: „Într-o primă fază, Lufthansa Airlines va oferi inițial patru zboruri săptămânale din Frankfurt și trei zboruri săptămânale din Munchen. Austrian Airlines planifică opt conexiuni săptămânale și SWISS cinci zboruri săptămânale.

Într-un prim pas, companiile aeriene ale Grupului Lufthansa vor oferi astfel un total de 20 de conexiuni săptămânale către și dinspre Tel Aviv. Aceasta corespunde cu aproximativ 30 la sută din programul regulat de zbor. Vor fi utilizate aeronave din familia Airbus A320. Acesta a adăugat că programul de zbor oferă „conexiuni bune de transfer din Israel în America de Nord și înapoi prin hub-urile din Frankfurt, Munchen, Viena și Zurich”.

Programul de zbor va fi publicat pe 18 decembrie și zborurile vor putea fi rezervate începând cu acea dată. Lufthansa și-a suspendat zborurile către și dinspre Tel Aviv pe 9 octombrie. Zborurile sale către Beirut, Liban, au fost de asemenea suspendate și au fost reluate astăzi de Lufthansa, Swiss și Eurowings.

UPDATE ORA 18.00 – Criza umanitară continuă în Gaza

Criza umanitară în curs de desfășurare în Gaza, ca urmare a atacurilor Israelului de-a lungul Fâșiei, se înrăutățește din cauza condițiilor umanitare îngrozitoare, a lipsei de ajutor și a vremii rece, a declarat vineri Societatea Semilunii Roșii din Palestina.

UPDATE ORA 17.00 – Abbas i-a spus lui Sullivan că Gaza este o parte „integrantă” a statului palestinian

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a spus consilierului american pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, că Gaza este o „parte integrantă” a statului palestinian, potrivit Agence France Presse.

Biroul său a spus într-o declarație că „președintele a subliniat că separarea sau orice încercare de a izola orice parte a acesteia este inacceptabilă”.

Abbas „a subliniat nevoia urgentă de a opri agresiunea israeliană în curs, în special genocidul care este comis în aceste zile asupra poporului palestinian din Gaza”, se mai arată în declarație. El a spus că este esențial ca „civilii să fie feriți de necazurile și devastările cauzate de mașina de război israeliană”.

UPDATE ORA 16.00 – Armata israeliană a aruncat pliante în anumite părți din sudul Libanului

Armata israeliană a aruncat pliante în anumite părți din sudul Libanului, prin care îi avertizează pe rezidenți să nu ajute Hezbollah, pentru prima dată de la începutul războiului cu Hamas, relatează Agence France-Presse (AFP).

La frontiera dintre Liban și Israel au avut loc schimburi de focuri mortale, în principal între armata israeliană și mișcarea Hezbollah susținută de Iran, care spune că acționează în sprijinul Hamas.

Un locuitor al orașului de graniță Kfarshuba, care a cerut anonimatul din motive de securitate, a declarat pentru AFP că pliantele au fost aruncate de o dronă vineri dimineață.

UPDATE ORA 15:00 – Apeluri internaționale pentru ca Israelul să acționeze cu privire la violența coloniștilor din Cisiordania

Marea Britanie și mai mult de o douăsprezece țări partenere au emis o declarație comună prin care solicită Israelului să ia „măsuri imediate și concrete pentru a combate violența record a coloniștilor” în Cisiordania ocupată.

„Această creștere a violențelor extremiste ale coloniștilor comise împotriva palestinienilor este inacceptabilă”, se arată într-o declarație comună publicată de guvernul britanic.

Țările, printre care se numără Australia, Canada și Franța, au declarat: „Acum trebuie luate măsuri proactive pentru a asigura protecția efectivă și imediată a comunităților palestiniene”.

În declarație se mai spune că națiunile partenere consideră că așezările israeliene din Cisiordania ocupată sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional.

UPDATE ORA 13:00 -Un judecător decide că SUA pot furniza piese pentru avioanele de luptă din Olanda către Israel

Guvernul olandez nu este obligat să oprească furnizarea de piese pentru avioanele de luptă F-35 dintr-un depozit operat de SUA în Olanda.

Tribunalul districtual din Haga a publicat o hotărâre ca răspuns la o acțiune în justiție introdusă de mai multe ONG-uri – Oxfam Novib, mișcarea pacifistă PAX Netherlands și The Rights Forum.

ONG-urile au susținut că Olanda încalcă dreptul internațional prin furnizarea către Israel de piese destinate echipamentelor de luptă, în timp ce, potrivit grupurilor, guvernul olandez știe că Israelul încalcă astfel principiile fundamentale ale dreptului războiului.

Miniștrii olandezi au declarat că au analizat situația de pe teren, precum și dreptul Israelului la autoapărare.

Judecătorul a ajuns la concluzia că guvernul a luat decizii rezonabile pentru a permite continuarea furnizării de piese.

UPDATE ORA 12:00 – Rebelii houthi din Yemen atacă o navă în Marea Roșie

O rachetă lansată dintr-o zonă controlată de rebeli din Yemen a lovit o navă cargo în Marea Roșie.

Nu se cunoaște încă amploarea pagubelor provocate, dar se pare că proiectilul a provocat un incendiu pe puntea navei, care ar fi fost deținută de germani.

Houthis din Yemen, susținuți de Iran, au atacat navele pe rutele de navigație din Marea Roșie de la începutul războiului dintre Israel și Hamas din Gaza, în urmă cu peste două luni, într-o campanie despre care spun că are ca scop sprijinirea palestinienilor.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a vorbit despre aceste atacuri în cadrul conferinței sale de presă susținute anterior la Tel Aviv, descriindu-i pe rebelii houthi drept o „amenințare la adresa libertății de navigație pentru transportul maritim comercial” și a adăugat că partenerii internaționali lucrează pentru a face față acestei amenințări.

Nave de război americane, franceze și britanice patrulează în zonă și au doborât mai multe rachete trase asupra navelor

UPDATE ORA 11:00 – IDF afirmă că a distrus cartierul general al batalionului Hamas din nordul Gaza

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) afirmă că a capturat și distrus cartierul general al batalionului Shejaiya al Hamas, cu sediul într-un cartier estic al orașului Gaza.

Purtătorul de cuvânt al FDI, Avichay Adraee, a postat pe X că luptătorii Hamas din cadrul unității au fost „eliminați” de loviturile avioanelor, tancurilor și inginerilor care au distrus un tunel din complex.

Cartierul Shejaiya a fost scena unor lupte intense pe parcursul conflictului. Mai multe blocuri de apartamente rezidențiale de acolo au fost distruse de către IDF, iar la începutul acestei săptămâni, nouă soldați israelieni au fost uciși în zonă într-o ambuscadă.

Într-o altă actualizare privind luptele din alte părți, FDI afirmă că a vizat, de asemenea, „infrastructura teroristă din inima orașului Khan Younis”. De asemenea, afirmă că a distrus un depozit de arme și o serie de vehicule găsite într-un tunel, despre care afirmă că au fost folosite în atacurile din 7 octombrie.

UPDATE ORA 10:00 – Grevele continuă să se intensifice în sudul Gaza

Continuă bombardamentele intense ale forțelor israeliene asupra orașelor și localităților din Gaza, inclusiv asupra orașelor Khan Younis și Rafah din sud.

Oficiali palestinieni din domeniul sănătății au declarat că patru persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise și alte câteva persoane au fost rănite într-un atac aerian israelian asupra unei case din Khan Younis în această dimineață devreme, iar alte informații despre alți palestinieni răniți au fost transportate la spitalul Nasser din oraș.

Agenția palestiniană de știri WAFA a declarat că, în cursul nopții, lovituri aeriene israeliene au ucis și rănit, de asemenea, persoane în Rafah. Se spune că una dintre lovituri ar fi lovit un bloc de locuințe din apropierea spitalului Kuweit din oraș.

În sudul Fâșiei Gaza au putut fi văzute coloane groase de fum negru dinspre Israel după zorii zilei de vineri. Cauza fumului nu a fost cunoscută imediat.

Mulți locuitori din Gaza au fugit spre Rafah, după ce Israelul i-a îndemnat să părăsească anumite părți din Khan Younis – unde sute de mii de persoane au fugit deja din nordul Gaza la începutul luptelor. Israelul crede că liderii Hamas se ascund în sudul Fâșiei Gaza.

UPDATE ORA 9:00 – Copii s-ar fi aflat printre cei uciși în loviturile din Gaza în timpul nopții

Israelul a continuat bombardamentul intens asupra Gaza în cursul nopții, iar printre cei uciși în loviturile asupra orașelor Khan Younis și Rafah din sud se numără și copii.

Recent, SUA – cel mai apropiat aliat al Israelului – s-a arătat din ce în ce mai îngrijorată de numărul victimelor civile și de criza umanitară provocată de război.

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că discuțiile sale cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre trecerea la o fază mai precisă a operațiunilor militare au fost „constructive”. Rapoarte neconfirmate sugerează că SUA fac presiuni în acest sens până la sfârșitul anului.

La Washington, președintele american Biden a declarat că nu dorește ca Israelul să înceteze să mai atace Hamas, dar că vrea ca acesta „să se concentreze asupra modului de a salva vieți de civili”. Astăzi, Sullivan urmează să se întâlnească cu oficiali ai Autorității Palestiniene în Cisiordania ocupată.

În altă ordine de idei, forțele speciale israeliene ar fi recuperat cadavrul unui ostatic israelian, Elia Toledano, care a fost răpit de Hamas de la un festival de muzică la 7 octombrie. Se crede că mai mult de 100 de ostatici sunt încă în viață în Gaza.

UPDATE ORA 8:00 – Israelul recuperează trupul unui alt ostatic, Elia Toledano

Într-o declarație recentă, IDF spune că forțele sale speciale au recuperat corpul bărbatului în timpul unei operațiuni în Gaza.

Elia Toledano, în vârstă de 28 de ani, a fost luat ostatic la festivalul de muzică Supernova pe 7 octombrie, alături de prietena sa Mia Schem, care a fost eliberată în urmă cu două săptămâni, în timpul pauzei temporare a luptelor.

Corpul lui Toledano a fost returnat în Israel, unde a fost identificat de către ofițerii medicali și poliție.

„IDF transmite familiei sincere condoleanțe”, se arată într-un comunicat.

UPDATE ORA 03:00 – Hamas: Tunelurile din Gaza au fost construite pentru a rezista unor posibile tentative de inundare

Hamas și-a construit tunelurile pentru a rezista la eventuale încercări de a pompa apă în ele, a declarat un purtător de cuvânt al grupării militante.

UPDATE ORA 02:00 – Houthis din Yemen revendică un atac cu dronă asupra unei nave container în drum spre Israel

Forțele armate yemenite, susținute de Iran și conduse de Houthi, au afirmat joi, într-o declarație, că forțele sale navale au atacat o navă de containere în timp ce „se îndrepta spre entitatea israeliană”.

Houthis au declarat că atacul a fost executat de o dronă, rezultând o lovitură directă, și că a avut loc după ce echipajul navei ar fi refuzat să răspundă la apelurile forțelor navale yemenite.

Compania daneză de transport maritim Maersk a declarat joi că este „profund îngrijorată” în legătură cu incidentul în care a fost implicată nava sa, Maersk Gibraltar, și că nava călătorea de la Salalah, Oman, la Jeddah, Arabia Saudită.

UPDATE ORA 01:00 – Sullivan se întâlnește cu Abbas pentru a discuta planul pentru Gaza după încetarea împușcăturilor

Jake Sullivan se întâlnește cu președintele palestinian Mahmoud Abbas.

Autoritatea palestiniană reînnoită va fi de mare interes. Nimeni nu știe cu adevărat ce înseamnă asta.

Este un lucru despre care SUA vorbesc de câteva săptămâni. Ei doresc ca Autoritatea Palestiniană să preia conducerea în Fâșia Gaza după ce se vor opri împușcăturile. Este ceva ce Israelul spune că nu se poate întâmpla.

Știre inițială

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, din nou, că războiul împotriva Hamas va continua până la victoria absolută”.

De data aceasta, remarcile au fost făcute în timp ce se întâlnea cu consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, care se află în vizită în Israel, în timp ce se fac tot mai multe apeluri pentru încetarea focului în Gaza, pe fondul numărului tot mai mare de victime și al agravării crizei umanitare.

De când a lansat războiul ca răspuns la atacurile din 7 octombrie comise de Hamas, Netanyahu a promis că va elimina grupul.

Zone întinse din Gaza au fost transformate în ruine și peste 18.000 de persoane au fost ucise, potrivit autorităților sanitare locale, inclusiv aproximativ 7.000 de copii. Sute de mii de alte persoane au fost strămutate și se luptă acum să supraviețuiască pe fondul unei penurii generalizate de bunuri de bază.

Guvernul american dorește ca războiul dintre Israel și Hamas să se încheie cât mai curând posibil”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională.

John Kirby s-a adresat reporterilor din Washington DC în legătură cu vizita de astăzi la Tel Aviv a consilierului american pentru securitate națională, Jake Sullivan.

El a spus că Sullivan a discutat în cadrul discuțiilor despre trecerea Israelului la operațiuni de intensitate redusă” în Gaza în viitorul apropiat”. Dar nu vreau să pun o dată limită”, a adăugat Kirby.

De asemenea, el a spus că SUA nu dictează israelienilor termenii în ceea ce privește timpul pe care trebuie să îl ia”.

Războiul trebuie să dureze atât timp cât consideră ei că trebuie să dureze pentru a putea elimina această amenințare, dar, evident, cu toții ne dorim să se termine cât mai curând posibil”, a spus el.

Citește și