• Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți că va bloca planul postbelic al administrației Biden.
  • Casa Albă dorea ca Autoritatea Palestiniană să preia Gaza.
  • Anunțul lui Netanuahu este cel mai clar semn de împotrivire israeliană față de proiectul american de administrare a enclavei după încheierea invaziei israeliene.

„După marele sacrificiu al civililor și soldaților noștri, nu voi permite intrarea în Gaza a celor care educă pentru terorism, susțin terorismul și finanțează terorismul”, a declarat Netanyahu, referindu-se la Autoritatea Palestiniană, care în prezent supraveghează părți din Cisiordania, într-o declarație făcută marți.

„Nu voi permite Israelului să repete greșeala de la Oslo”, a adăugat el, referindu-se la acordul din 1993 care a înființat Autoritatea Palestiniană și pe care Netanyahu l-a criticat mult timp.

Comentariile sale au subliniat diviziunea tot mai accentuată dintre Netanyahu și Casa Albă în ceea ce privește planurile postbelice și au ridicat semne de întrebare cu privire la viabilitatea planului american de a permite Autorității Palestiniene să preia conducerea în Gaza de la Hamas.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Netanyahu a recunoscut „dezacordul” dintre Israel și SUA cu privire la rolul Autorității Palestiniene, afirmând că speră că SUA și Israelul ar putea ajunge la un consens cu privire la guvernarea Gaza, la fel cum sunt de acord cu privire la obiectivul Israelului de a înlătura Hamas.

„Gaza nu va fi nici, nici”, a adăugat el, referindu-se la Hamas și la Fatah, facțiunea palestiniană care controlează Autoritatea Palestiniană.

Oficialii Administrației Biden au recunoscut că Autoritatea Palestiniană va trebui să întreprindă reforme majore, epurându-și conducerea îmbătrânită, stabilind un calendar pentru alegeri și revizuindu-și forțele de securitate, pentru a putea interveni în Gaza. În ultimele săptămâni, oficialii americani s-au întâlnit cu președintele acesteia, Mahmoud Abbas, și cu alți oficiali, pentru a îndemna la astfel de măsuri.

Un guvern interimar încă nedefinit ar putea fi necesar până când Autoritatea Palestiniană își va putea asuma responsabilitatea pentru Gaza, de unde a fost înlăturată în 2007 de către Hamas, au declarat oficialii americani.

Citește și