LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 86. IDF confirmă că a tras focuri de avertisment în apropierea unui convoi de ajutoare ONU

UPDATE ORA 22.00-Comunitățile israeliene evacuate în urma atacurilor Hamas se vor putea întoarce în curând, afirmă ministrul israelian al Apărării

Israelul spune că unele comunități strămutate după atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 se vor putea întoarce în curând acasă.

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat luni că cetățenii israelieni din casele aflate pe o rază de 4 până la 7 kilometri (aproximativ 2,5 până la aproximativ 4 mile) la nord de Fâșia Gaza vor putea începe o întoarcere treptată în viitorul apropiat.

Într-o declarație video după un tur al kibbutzului Dorot, în apropiere de granița cu Gaza, în sudul Israelului, Gallant a declarat că întoarcerea va începe cu comunitățile cele mai îndepărtate, iar mai târziu se va trece la toate cele rămase.

Gallant a declarat că forțele israeliene „își cunosc misiunea… astfel încât aici, în comunitățile noastre din sud, viața își va relua cursul”.

UPDATE ORA 20.00-Oficial american: Retragerea de către Israel a unor trupe din Gaza pare a fi începutul unei faze de mai mică intensitate a războiului

Anunțul Israelului că începe să-și reducă numărul de trupe din Gaza arată semnele trecerii treptate a țării la o fază de mai mică intensitate a războiului, a declarat luni un înalt oficial american.

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat mai devreme luni că încep să reducă numărul de soldați de pe teren în Gaza, în timp ce se pregătește pentru lupte prelungite pe parcursul anului 2024.

Statele Unite au făcut presiuni asupra oficialilor israelieni pentru a începe faza mai chirurgicală a luptelor, în timp ce armata israeliană continuă să vizeze Hamas.

Oficialul a declarat că această măsură reflectă succesul pe care forțele IDF l-au avut în nordul Gaza în ceea ce privește dezmembrarea capacităților militare ale Hamas.

Cu toate acestea, oficialul a avertizat că încă se mai poartă lupte în nord și că nu pare să reflecte nicio schimbare în sudul Gaza.

UPDATE ORA 18.00-Armata israeliană se așteaptă ca luptele să continue „pe tot parcursul” anului 2024, în timp ce își retrage unele trupe din Gaza

Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) se așteaptă ca războiul din Gaza să dureze „pe tot parcursul” acestui an, în timp ce începe să reducă numărul de soldați din teritoriu și se pregătește pentru o nouă fază a conflictului, a declarat un purtător de cuvânt militar.

Brigăzile 551 și 14 – formate din rezerviști – se vor întoarce la familiile lor și la viața civilă în această săptămână, a precizat luni FDI într-o declarație.

Brigada 828, care pregătește comandanți de escadrilă, brigada 261, care pregătește ofițeri de armată, și brigada 460, care pregătește corpul blindat, se vor întoarce la antrenamentele programate, a precizat IDF.

Într-un briefing de duminică, purtătorul de cuvânt al FDI, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că obiectivele războiului „necesită lupte prelungite”.

UPDATE ORA 16.00- Numărul deceselor în Gaza ajunge la 21.978, spune Ministerul Sănătăţii

Un total de 21.978 de palestinieni au fost uciși și 56.697 au fost răniți în loviturile israeliene din Gaza începând cu 7 octombrie, a declarat Ministerul Sănătății din Gaza. Cifrele includ 156 de palestinieni uciși și 246 răniți în ultimele 24 de ore, adaugă ministerul.

UPDATE ORA 15.00- Ministerul de Externe al Iranului a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri

Ministerul de Externe al Iranului a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri după ce un atac aerian israelian într-un cartier din Damasc a fost raportat că a ucis un general iranian de rang înalt în decembrie.

„Prin reprezentanța Iranului, am comunicat cu secretarul general al ONU [António Guterres] și am cerut consiliului de securitate să își asume datoria de a menține pacea internațională și de a preveni compromiterea păcii regionale”, a declarat purtătorul de cuvânt Nasser Kanani, citat de Al Jazeera. după cum a spus în conferința de presă săptămânală.

UPDATE ORA 14.00- Watchdog spune că 2023 a fost cel mai rău an pentru violența colonilor israelieni

Coloniștii israelieni au ucis cel puțin 10 palestinieni și au incendiat zeci de case în Cisiordania ocupată în 2023, devenind cel mai violent an înregistrat pentru atacurile coloniștilor, a declarat un organ de supraveghere israelian. Numeroase atacuri din Cisiordania au fost efectuate de un grup mare de coloni israelieni, iar violența a crescut după atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, a declarat Yesh Din, un grup pentru drepturile omului.

„Cel puțin 10 palestinieni au fost uciși de coloniști și zeci de case și vehicule au fost incendiate” anul trecut, a spus Yesh Din, care a început să monitorizeze violența coloniștilor împotriva palestinienilor în 2006.

UPDATE ORA 13.00- A treia etapă a războiului va dura „cel puțin șase luni”

De la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, în care gruparea militantă a ucis 1.140 de persoane și a capturat până la alte 250 ca ostatici, oficialii israelieni au spus că intenționează să ducă războiul în trei etape.

Primul a fost bombardarea intensă pentru a curăța rutele de acces pentru forțele terestre și a încuraja civilii să evacueze; a doua a fost invazia care a început la 27 octombrie.

Oficialul, care a vorbit mai devreme, a declarat pentru Reuters că armata trece acum la a treia etapă, deoarece tancurile și soldații israelieni au invadat o mare parte din Fâșia Gaza.

„Acest lucru va dura cel puțin șase luni și va implica misiuni intense de curățare împotriva teroriștilor. Nimeni nu vorbește despre porumbeii păcii zburați din Shajaia”, a spus oficialul, referindu-se la un district din Gaza devastat de lupte.

UPDATE ORA 12.00- Israelul va retrage unele trupe din Gaza pentru a trece la operațiuni mai țintite – oficial

Israelul retrage unele trupe din Gaza pentru a trece la operațiuni mai direcționate împotriva Hamas, a declarat un oficial israelian. Oficialul a spus că retragerea s-a concentrat pe rezerviști – dintre care Israelul a recrutat 300.000 pentru război – și a fost conceput pentru a „redinamiza economia israeliană”.

Dar oficialul a declarat pentru Reuters că unele dintre trupele retrase din Gaza în sud vor fi pregătite pentru rotație la granița de nord cu Libanul, ai cărui militanți Hezbollah au făcut schimb de focuri cu Israelul în solidaritate cu palestinienii. Israelul a avertizat că, dacă Hezbollah nu se dă înapoi, se profilează un război complet al Libanului.

Atât Hamas, cât și Hezbollah sunt susținute de Iran, ai cărui aliați militanți din Siria, Irak și Yemen au desfășurat și atacuri cu rază mai lungă împotriva Israelului. „Situația de pe frontul libanez nu va avea voie să continue. Această perioadă de șase luni este un moment critic”, a spus oficialul.

UPDATE ORA 11.00- Zeci de mii de oameni protestează împotriva războiului Israelului din Gaza

Zeci de mii de oameni au mărșăluit luni la Istanbul pentru a protesta împotriva războiului Israelului din Gaza și uciderea soldaților turci de către militanții kurzi în afara legii în Irak.

Manifestația, convocată de o fundație care îl numără printre membrii săi pe Bilal Erdogan, fiul președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a început după ce mulțimile au făcut rugăciunile de dimineață, relatează AFP.

Protestatarii fluturând steaguri turcești și palestiniene s-au adunat la Podul Galata de pe Bosfor, scandând: „Ucigașul Israel, plecați din Palestina” și „Allahu Akbar” (Dumnezeu este cel mai mare).

UPDATE ORA 10.00- Marea Britanie are în vedere atacuri aeriene asupra rebelilor Houthi

Se pare că Marea Britanie are în vedere atacuri aeriene asupra rebelilor Houthi, după ce SUA au declarat că marina sa a scufundat trei bărci care vizau o navă container în Marea Roșie.

Grant Shapps, secretarul apărării, a declarat că guvernul nu va ezita să ia „acțiuni directe” pentru a preveni noi atacuri, pe fondul unor rapoarte că Regatul Unit și SUA pregătesc o declarație comună pentru a lansa un avertisment final către grupul yemenit. Aceasta vine după ce armata americană a spus că patru bărci din zonele controlate de Houthi din Yemen au tras în Maersk Hangzhou și au ajuns la câțiva metri de navă în timp ce elicopterele americane au tras în spate.

UPDATE 8.00- „Obiectivele războiului necesită lupte prelungite”

Într-un briefing de presă din ajunul Anului Nou, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, contraamiralul Daniel Hagari a indicat că conflictul ar putea continua până în 2024, spunând că „Obiectivele războiului necesită lupte prelungite” și că managementul forțelor de apărare „sunt concepute pentru a asigura planificarea și pregătirea pentru continuarea anului 2024… înțelegând că vom fi solicitați pentru sarcini suplimentare și război pe parcursul acestui an.”

UPDATE 5.00-Hamas lansează rachete împotriva Israelului la câteva momente de la începutul noului an

Israelul a interceptat cel puțin 12 rachete lansate din Gaza la doar câteva minute de la începutul anului 2024, potrivit unei echipe CNN din Tel Aviv care a asistat la atac.

Sirenele au fost auzite în toate regiunile din sudul și centrul Israelului.

Brigăzile Al-Qassam, aripa militară a Hamas, au publicat o declarație în care au afirmat că au bombardat Tel Avivul cu o ploaie de rachete „M90” la miezul nopții, ora locală.

Forțele de Apărare ale Israelului au recunoscut luni dimineața devreme tirul de rachete într-o postare pe rețelele de socializare.

„An nou, același terorism Hamas. În timp ce 129 de israelieni sunt încă ținuți prizonieri de Hamas în Gaza, Hamas a decis să înceapă și anul 2024 prin lansarea unui baraj de rachete asupra Israelului. Nu există un An Nou „fericit” până când nu vor fi toți acasă”, a declarat IDF.

ȘTIREA INIȚAILĂ

Forțele de apărare israeliene afirmă că soldații din nordul Fâșiei Gaza au încercat să oprească joi un convoi umanitar al ONU și au tras „focuri de avertisment care nu au fost îndreptate spre vehicule”.

Agenția ONU pentru Ajutor și Lucrări (UNRWA) din Gaza a declarat pentru CNN la începutul acestei săptămâni că soldații israelieni au tras asupra convoiului său în timp ce acesta se deplasa pe o rută desemnată de armata israeliană.

După ce a analizat incidentul, IDF a declarat duminică că, după ce și-a încheiat livrarea de ajutoare, convoiului i s-a cerut de către trupele israeliene să își schimbe traseul de întoarcere spre sud „pentru a proteja siguranța convoiului de luptele care se desfășurau în apropiere de acea zonă”.

„Soldații FDI prezenți pe teren nu au fost la curent cu schimbarea traseului. Ca urmare a acestui fapt, când convoiul a sosit, soldații aflați pe teren au operat pentru a-l opri, inclusiv prin tragerea unor focuri de avertisment care nu au fost îndreptate spre vehicule. Când vehiculele s-au oprit, forțele au încetat focul”, se arată în raport.


Nu s-au înregistrat victime în incident, dar unul dintre vehicule a fost avariat de „ricoșeele de la focurile de avertisment care au fost trase”, a precizat IDF.

Exit mobile version