• Kasparov a respins ideea că utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune de către Ucraina ar constitui o escaladare a conflictului.
  • Secretarul Apărării din Marea Britanie a declarat că țara își va dubla sprijinul pentru Ucraina.
  • John Healey, secretarul laburist al apărării, a evitat să ofere detalii despre operațiunile specifice ale Ucrainei.

UPDATE ORA 22:00 – Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară membră NATO, afirmă un general britanic

Preocupările cu privire la agresiunea rusă cresc în Europa, alimentate de avansurile Moscovei în estul Ucrainei.

Incertitudinea cu privire la capacitatea Europei de a se apăra a fost agravată de victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA. În timpul campaniei sale, Trump a declarat în mod repetat că SUA ar putea să nu sprijine aliații care nu își îndeplinesc angajamentele privind cheltuielile de apărare ale NATO.

Când a fost întrebat câte brigăzi britanice ar putea fi desfășurate pe flancul estic al NATO în cazul unei escaladări semnificative a Rusiei, Magowan i-a asigurat pe legislatori că Regatul Unit va răspunde imediat dacă va fi solicitat.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

Nu cred că cineva din această sală ar trebui să aibă vreo iluzie că, dacă rușii ar invada Europa de Est în această seară, atunci i-am întâlni în această luptă”, a declarat Magowan în fața comisiei de apărare a Camerei Comunelor.

UPDATE ORA 21:00 – SUA impun sancțiuni împotriva a peste 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank

Departamentul Trezoreriei SUA a impus sancțiuni împotriva a zeci de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, registratori de valori mobiliare și funcționari financiari, conform unei declarații din 21 noiembrie.

„Sancțiunile de astăzi care vizează cea mai mare bancă rusă rămasă nedesemnată, precum și zeci de alte instituții financiare și funcționari din Rusia, vor diminua și degrada și mai mult mașina de război a Rusiei”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.

UPDATE ORA 20:00 – Putin a promis să anunțe civilii în avans în cazul atacurilor

Putin a promis să anunțe civilii în avans când vor fi lansate din nou arme precum Oreshnik.

Rusia se consideră îndreptățită să folosească arme împotriva instalațiilor acelor țări care permit ca armele lor să fie folosite împotriva instalațiilor rusești”, a declarat Putin.

UPDATE ORA 19:00 – Purtătorul de cuvânt al Minstrului de Externe rus i s-a cerut să nu comenteze atacul cu rachete balistice asupra Ucrainei în timpul briefingului

Maria Zakharova a stat în apropierea microfonului, astfel încât un bărbat anonim la telefon a putut fi auzit spunându-i: „Masha, loviturile noastre cu rachete balistice, despre care nu am vorbit, nu le comentăm deloc”.

Zakharova a răspuns: „Da, mulțumesc”.

O înregistrare a schimbului de replici a circulat pe internet și prin diverse instituții media.

UPDATE ORA 18:00 – Mai multe explozii violente au fost raportate

O persoană rănită în urma unui atac cu dronă în Beryslav din regiunea Kherson. Au fost raportate explozii în Lyman, după care a urmat o pană de curent.

UPDATE ORA 17:00 – Ucraina este prima țară care se confruntă cu utilizarea rachetelor balistice intercontinentale, susține agenția ucraineană Stratcom

Ucraina este prima țară din lume împotriva căreia a fost utilizată o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), a declarat Centrul ucrainean pentru comunicații strategice (Stratcom) pe 21 noiembrie.

„Vom face totul pentru a ne asigura că Rusia este amintită în istorie doar pentru crimele sale”, a declarat Stratcom într-o declarație.

Forțele ruse au lansat un atac cu rachete asupra orașului Dnipro mai devreme în cursul zilei, presupunând că au folosit o ICBM convențională. Atacul a rănit două persoane.

Dacă Rusia ar folosi o ICBM împotriva Ucrainei, ar fi prima utilizare în război a unei arme concepute pentru a efectua lovituri nucleare cu rază lungă de acțiune.

UPDATE ORA 16:00 – Lovitura ICBM rusească ar fi o „escaladare clară”, afirmă UE

Utilizarea de către Rusia a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) împotriva Ucrainei ar fi o „escaladare clară” din partea Moscovei, a declarat purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano, reporterilor pe 21 noiembrie, după ce Kievul a declarat că forțele ruse au desfășurat arma.

În timp ce evaluăm toate faptele, este evident că un astfel de (atac) ar marca încă o escaladare clară din partea (președintelui rus Vladimir) Putin”, a declarat Stano, potrivit AFP.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat nouă rachete, inclusiv o ICBM convențională, împotriva orașului Dnipro din centrul-est în dimineața zilei de 21 noiembrie, rănind cel puțin două persoane și avariind mai multe clădiri.

UPDATE ORA 15:00 – „Putin folosește Ucraina ca teren de testare”, afirmă Zelenski după atacul ICBM raportat

Aparenta lansare de către Rusia a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) împotriva orașului Dnipro la 21 noiembrie arată că președintele rus Vladimir Putin „folosește Ucraina ca teren de testare”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

„Astăzi (pe 21 noiembrie), a fost o nouă rachetă rusească. Viteza și altitudinea sa sugerează capacități balistice intercontinentale. Investigațiile sunt în curs de desfășurare”, a afirmat Zelenski într-o declarație pe social media.

UPDATE ORA 14:00 – Zelenski susține că viteza și altitudinea loviturii Dnipro arată că a fost ICBM

Liderul ucrainean a insistat că cea mai recentă rachetă rusă asupra Dnipro a prezentat o armă nefolosită în 1.000 de zile de război. Rusia, care a invadat Ucraina în februarie 2022, nu a comentat imediat declarația forțelor aeriene.

Rachetele balistice intercontinentale (ICBM) sunt arme strategice concepute pentru a livra focoase nucleare și reprezintă o parte importantă a descurajării nucleare a Rusiei. Ucrainenii nu au precizat ce fel de focos avea racheta sau ce tip de rachetă este.

UPDATE ORA 13:00 – 15 răniți în atacul cu rachete rusești asupra lui Kryvyi Rih

Doi adolescenți se numără printre cei răniți după o lovitură rusă asupra lui Kryvyi Rih. Șeful Administrației Militare Regionale, Serhiy Lysak, a declarat pe Telegram: „15 răniți în Kryvyi Rih. Printre ei se numără și doi adolescenți. Un tânăr de 17 ani a fost transportat la spital. Un alt tânăr de 16 ani a fost tratat la fața locului.” El a spus că un total de nouă persoane au fost internate în spital.

UPDATE ORA 12:00 – Centrul Dnipro pentru răniți de război avariat în lovitura ICBM rusă

Dnipro a fost cel mai recent oraș care a fost atacat cu rachete ale Rusiei. Primarul municipiului Dnipro, Boris Filatov, a declarat pe Telegram: „În urma bombardamentelor, clădirea centrului de reabilitare pentru persoane cu handicap a fost avariată. Cazanul a fost distrus, geamurile au fost sparte.”

UPDATE ORA 11:00 – Rusia lansează rachete balistice intercontinentale la Dnipro

Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât șase rachete rusești Kh-101 într-o lovitură de dimineață devreme asupra orașului Dnipro. Timp de două ore, de la ora 5 dimineața, joi, Rusia a atacat infrastructura critică a Dnipro, folosind rachete de diferite tipuri, relatează Forțele Aeriene de la Kiev.

Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au interceptat șase rachete Kh-101, adăugând că alte rachete nu au cauzat daune semnificative. Rapoartele victimelor sunt în curs de verificare.

UPDATE ORA 10:00 – Marea Britanie semnează un pact de securitate cu Moldova

Regatul Unit a semnat un nou acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Moldova, în timp ce vecinul vestic al Ucrainei privește cu îngrijorare invazia Rusiei din apropiere și acuză Moscova de amestec în alegerile sale.

Președinta pro-europeană Maia Sandu a câștigat realegerea luna trecută, dar cu o marjă mai mică decât se aștepta, în condițiile în care o mică parte din alegătorii moldoveni au susținut un referendum pentru modificarea Constituției, pentru a include prevederi privind integrarea în Uniunea Europeană.

O declarație a guvernului britanic a precizat că parteneriatul de securitate urmărește „să se bazeze pe cooperarea extinsă dintre cele două țări și să consolideze reziliența Republicii Moldova împotriva amenințărilor externe”. Acordul a inclus 2 milioane de lire sterline pentru a consolida protecția Moldovei împotriva atacurilor cibernetice și un grant de 5 milioane de lire sterline pentru a îmbunătăți serviciile de sănătate pentru refugiați, precum și un acord pentru a asigura întoarcerea în Moldova a cetățenilor săi aflați ilegal în Marea Britanie.

UPDATE ORA 08:00 – Războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu distrug stocurile de apărare aeriană ale SUA

Războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu consumă stocurile de apărare aeriană ale SUA, a avertizat amiralul american de top care supraveghează forțele americane din regiunea Asia-Pacific.

„Cu unele dintre Patriots care au fost folosite, unele dintre rachetele aer-aer care au fost folosite, acum se consumă stocurile și a spune altceva ar fi necinstit”, a declarat amiralul Sam Paparo.

„În mod inerent, aceasta impune costuri asupra pregătirii Americii de a răspunde în regiunea Indo-Pacific, care este teatrul cel mai stresant pentru cantitatea și calitatea munițiilor, deoarece RPC este cel mai capabil adversar potențial din lume”, a spus el, folosind un acronim pentru Republica Populară Chineză.

UPDATE ORA 07:00 – Acțiunea SUA de a trimite mine antipersonal e criticată de grupurile pentru drepturile omului

Grupurile umanitare au criticat utilizarea minelor antipersonal deoarece acestea reprezintă o amenințare persistentă la adresa civililor. Amnesty International a calificat decizia SUA drept „nechibzuită” și un „regres profund dezamăgitor”.

„Aceasta este o decizie nechibzuită și un regres profund dezamăgitor pentru un președinte care a fost odată de acord că minele terestre expun mai mulți civili unui risc crescut de vătămare. Este devastator și, sincer, șocant faptul că președintele Biden a luat o decizie atât de consecventă și periculoasă chiar înainte ca moștenirea sa din serviciul public să rămână în cărțile de istorie”, a declarat Ben Linden, director de advocacy pentru Europa și Asia Centrală al Amnesty International SUA.

În plus, ministrul de externe al Norvegiei, Espen Barth Eide, a calificat decizia drept „foarte problematică”, deoarece Ucraina este semnatară a unei convenții internaționale care se opune utilizării minelor terestre.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Garry Kasparov a respins sugestiile potrivit cărora faptul că Ucraina, folosind rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în Rusia, ar fi o escaladare a războiului. Kasparov a spus: „De ani de zile, Rusia bombardează cu rachete și drone în fiecare zi. Ani! Orașe întregi au fost șterse, zeci de mii de civili uciși. Nu o tratați ca pe o escaladare când Ucrainei i se permite să riposteze la țintele militare de pe teritoriul agresorului”.

Secretarul Apărării din Marea Britanie spune că Marea Britanie „își dublează sprijinul pentru Ucraina”. Adresându-se după ce a fost ridicată o moțiune de ordine în legătură cu rapoartele conform cărora rachetele Storm Shadow au fost folosite de Ucraina pentru a lovi Kursk, secretarul laburist al apărării, John Healey, nu a negat că rachetele au fost folosite.

Acesta a spus că nu poate „intra în detalii operaționale suplimentare.” Dar el a menționat: „Noi, ca națiune și guvern, ne dublăm sprijinul pentru Ucraina” și că „acțiunea Ucrainei pe câmpul de luptă vorbește de la sine”.

Citește și