• China oferă ajutor economic și de securitate” Rusiei, afirmă serviciile secrete americane.
  • Zelenski spune că lumea trebuie să doboare fantezia bolnavă a lui Putin de a continua războiul.
  • SUA pregătesc primul pachet de ajutor în armament pentru Ucraina din ultimele luni.

UPDATE ORA 22.00 – SUA vor trimite Ucrainei pachete de arme de 300 de milioane de dolari, chiar dacă stocurile se scad

SUA vor trimite arme de 300 de milioane de dolari în Ucraina, chiar dacă sunt necesare 10 miliarde de dolari pentru a restabili stocurile de arme pe care le-au trimis la Kiev pentru a le ajuta în lupta împotriva invaziei rusești de ani de zile.

Pentagonul a găsit câteva economii de costuri în contractele sale pentru a găsi fondurile pentru pachetul de arme, în timp ce Congresul nu a reușit până acum să acorde ajutoare suplimentare.

UPDATE ORA 20.00 – Danemarca anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina

Danemarca a anunțat marți un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, care acoperă muniții și alte tipuri de sprijin militar și are o valoare de aproximativ 2,3 miliarde de coroane daneze (336,6 milioane de dolari).

Recomandări

JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
ÎȚI INTRĂ LA SUFLET
APPLE, ÎN DISCUȚII CU OPENAI
AU GĂSIT CHEIA SUCCESULUI

Sistemele de artilerie și mortiere sunt foarte solicitate de Ucraina. Prin acest pachet de donații, oferim o contribuție substanțială la lupta pentru libertate a Ucrainei, atât sub forma unor sisteme de artilerie CAESAR suplimentare, cât și a muniției care le însoțește”, a declarat ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, într-o declarație, potrivit unei traduceri Google.

UPDATE ORA 19.00 – Un oficial UE afirmă că activele rusești înghețate vor genera până la 21 miliarde de dolari

Un oficial de rang înalt al UE afirmă că activele rusești înghețate vor genera probabil între 15 și 20 de miliarde de euro în profituri după impozitare până în 2027, în funcție de ratele dobânzilor la nivel mondial.

Vrem să ajutăm Ucraina, dar va trebui să ne asigurăm, de asemenea, că nu există o încălcare a stabilității financiare”, a declarat oficialul UE, care este aproape de negocierile privind utilizarea activelor.

În momentul în care războiul se va încheia și se vor putea face toate deconturile, toți banii care au fost reținuți provizoriu vor fi, de asemenea, transferați Ucrainei. Dar avem nevoie de o sumă semnificativă în Euroclear… pentru că Euroclear se va confrunta cu o mulțime de pretenții”, a spus oficialul.

UPDATE ORA 18.00 – Moldova îl convoacă pe ambasadorul rus în legătură cu secțiile de votare

Oleg Vasnetsov a fost convocat în legătură cu decizia de a deschide secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia în regiunea separatistă Transnistria.

Ministerul de Externe a convenit anterior asupra unei secții de votare în capitala Republicii Moldova, Chișinău, pentru alegerile de vineri până duminică, dar Moscova ar urma să deschidă în schimb șase secții de votare în regiunea separatistă Transnistria.

Această acțiune încalcă dreptul internațional, subminând suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a declarat ministerul.

UPDATE ORA 17.00 – Președintele României își anunță candidatura la șefia NATO

Președintele României a anunțat că va candida la conducerea NATO.

Klaus Iohannis a declarat că alianța trebuie să își reînnoiască perspectiva asupra misiunii sale”, iar Europa de Est are o contribuție valoroasă în discuțiile și deciziile NATO”.

Marea Britanie, SUA, Franța și Germania l-au susținut pe premierul olandez demisionar Mark Rutte pentru a deveni primul șef nou în ultimii zece ani.

UPDATE ORA 15.00 – SUA pregătesc primul pachet de ajutor în armament pentru Ucraina din ultimele luni

SUA pregătesc un pachet de ajutor de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, primul de acest fel din acest an, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani.

Unul dintre oficiali a declarat că finanțarea provine din creditele rambursate Pentagonului pentru achiziții recente.

America nu a mai trimis asistență militară Ucrainei de luni de zile, după ce republicanii de linie dură din Camera Reprezentanților au blocat un proiect de lege bipartizan al Senatului în valoare de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

Un număr covârșitor de senatori, inclusiv 22 de republicani, au aprobat proiectul de lege, dar Donald Trump-ales și președintele Camerei, Mike Johnson, a blocat votul în camera inferioară.

UPDATE ORA 14:00 – O dronă ucraineană lovește primăria din Belgorod

Atacul cu dronă a rănit două persoane, inclusiv o femeie lovită de schije, și a aruncat în aer ferestrele clădirii, potrivit guvernatorului din Belgorod, Viaceslav Gladkov.

Operațiunile în cadrul instalației continuă, relatează agenția rusă de știri TASS.

UPDATE ORA 13:00 – Un avion militar rusesc s-a prăbușit

Avionul militar de transport s-a prăbușit în regiunea Ivanovo, în vestul țării, cu 15 persoane – opt membri ai echipajului și șapte pasageri – la bord, potrivit Ministerului rus al Apărării.

O anchetă este în curs de desfășurare pentru a determina cauza prăbușirii, care a avut loc după ce a izbucnit un incendiu la unul dintre motoare, a precizat ministerul.

UPDATE ORA 11:00 – Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, a declarat că nu există nicio problemă directă de siguranță ca urmare a faptului că personalului ucrainean i s-a interzis accesul la centrala nucleară

Centrala nucleară Zaporojie, controlată anterior de compania de stat ucraineană Energoatom, a fost capturată de forțele ruse în timpul invaziei Ucrainei de acum doi ani și continuă să se afle în prima linie a războiului.

UPDATE ORA 09:00 – Regiunile rusești ar fi fost atacate de un val de drone, rachete și bombardamente ucrainene

Autoritățile ruse au declarat că șapte regiuni au fost vizate de un val de drone ucrainene în cursul nopții, atacurile fiind îndreptate împotriva regiunilor Belgorod, Briansk, Kursk, Leningrad, Moscova, Oryol și Tula.

Sistemele de apărare antiaeriană au distrus și interceptat 25 de drone ucrainene (cunoscute și sub numele de UAV, vehicule aeriene fără pilot) în timpul nopții deasupra acestor regiuni, a anunțat Ministerul rus al Apărării, potrivit unui comunicat publicat de agenția de presă Tass.

Știre inițială

Volodimir Zelenski a declarat că lumea are o sarcină comună actuală” de a doborî fantezia bolnavă a lui Vladimir Putin de a avea suficient timp pentru a continua războiul”.

În discursul său zilnic, președintele ucrainean a declarat că, în opinia sa, este posibil ca omologul său de la Moscova să intensifice mobilizarea” după imitarea alegerilor” de la sfârșitul acestei luni.

El a spus: Când vine vorba de mobilizarea sa de resurse și finanțe, precum și de rămășițele legăturilor Rusiei cu lumea, trebuie să limităm totul și mai mult, și mai tare. Și toți cei care prețuiesc viața națiunii sale, trebuie să se implice în acest lucru. Fiecare lider.”

Citește și