• Ucraina construiește fortificații defensive la Harkov în vederea pregătirii pentru ofensiva rusă.
  • CIO a fost ținta unor farse telefonice după ce a anunțat interzicerea ceremoniilor pentru sportivii ruși.
  • Cel mai mare baraj hidroenergetic al Ucrainei a fost lovit în timpul unui atac aerian al ruşilor.

UPDATE ORA 18:00 – Dronă ucraineană a avariat instalația de comunicații din Belgorod din Rusia

Ucraina a atacat districtul Borisov din regiunea Belgorod cu o dronă, distrugând o instalație de comunicații. Asta spune guvernatorul regiunii, Vyacheslav Gladkov.

„Regiunea Borisov este sub focul Forțelor Armate ale Ucrainei. În satul Nikitskoye, o infrastructură de comunicații a fost atacată de o dronă kamikaze. Nu au fost victime. Există pagube la instalație”, a scris el pe Telegram.

Gladkov a mai spus că satul Tsapovka a fost atacat de forțele armate ucrainene; conform informațiilor preliminare, nu au fost victime.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
DE CE ROMÂNIA NU ARE EURO?
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION

„Mai multe obuze au lovit teritoriul unei întreprinderi agricole – sunt avariate într-una dintre clădiri, au fost avariate și comunicațiile”, a adăugat el.

Potrivit lui Gladkov, la marginea satului Bogun-Gorodok, trei dispozitive explozive au fost aruncate dintr-un quadcopter; nu au fost victime; acoperișul unei clădiri rezidențiale private a fost deteriorat.

UPDATE ORA 17:00 – Cel puțin două persoane au fost rănite în raidul aerian al Rusiei asupra centrului cultural din regiunea Cernihov

Trei rachete antiaeriene au lovit un centru cultural din orașul Semenivka, în districtul Novrogod-Siversky din regiunea Cernihiv din Ucraina, potrivit poliției naționale a țării.

„Se știe dinainte despre bărbatul civil rănit – a fost internat. Cealaltă victimă a refuzat să fie internată”, se arată în comunicatul poliției publicat pe Telegram.

UPDATE ORA 16:00 – Ucraina primește sisteme antidrone din Lituania

Ministerul Apărării din Lituania a anunțat livrarea de sisteme anti-drone în Ucraina.

Declarația sa afirmă că ajutorul militar deja oferit Ucrainei în cadrul sistemului național de apărare include „o gamă largă de arme, muniție, drone, antidrone, pregătire militară, repararea echipamentelor grele și alte asistențe”.

Ministerul a mai spus că Lituania are un plan pe termen lung de sprijinire a Ucrainei, care include un pachet de ajutor militar în valoare de 200 de milioane de euro pentru perioada 2024-2026.

UPDATE ORA 15.00 – „Acest lucru trebuie să înceteze”, spune Borrell după loviturile rusești

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a luat cuvântul după ce Rusia a vizat infrastructura energetică ucraineană.

„Asta trebuie să înceteze! Toți responsabili vor fi trași la răspundere”, a scris el.

UPDATE ORA 14.00 – Guvernul ucrainean a răspuns unui raport din Financial Times conform căruia SUA au cerut Ucrainei să oprească atacurile asupra rafinăriilor de petrol rusești

Vicepremierul, Olha Stefanishyna, a spus că rafinăriile de petrol de pe teritoriul Rusiei Rusia sunt ținte militare legitime.

Răspunzând la povestea FT, ea a spus că Ucraina „își atinge obiectivele” și „operațiunile de mare succes” desfășurate pe teritoriul Federației Ruse.

„Există și declarații ale altor oficiali că acestea sunt scopuri absolut legale din punct de vedere militar. Înțelegem apelurile partenerilor americani. În același timp, luptăm cu capacitățile, resursele și practicile pe care le avem astăzi”, a spus ea, a raportat Hromadske.

UPDATE ORA 13.00 – Rețeaua energetică ucraineană primește ajutor din străinătate

După ce atacurile ruse au vizat infrastructura energetică ucraineană, rețeaua Ucrainei primește asistență urgentă din partea Poloniei, României și Slovaciei, a declarat operatorul național de rețea Ukrenergo, a raportat Reuters.

UPDATE ORA 12.00 – „Greșelile stabilesc cursul întregului secol”, spune ministrul lituanian

Ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, a criticat ferm politicile occidentale față de Ucraina după ultimele lovituri rusești care au vizat Ucraina.

„Am sufocat aprovizionarea cu arme, nu am reușit să oferim suficientă apărare antiaeriană, iar acum le cerem ucrainenilor să stea pe mâini în timp ce rachetele de croazieră aterizează asupra familiilor lor”, a spus el, adăugând: „Astfel de greșeli stabilesc cursul întregului secol. . Și nu există nicio justificare pentru nimic din toate acestea.”

UPDATE ORA 11.00 – Rusia neagă că a vizat în mod deliberat civili

Rusia neagă că a vizat în mod deliberat civili, deși războiul care a început cu invazia sa la scară largă în februarie 2022 s-a soldat cu moartea a mii de oameni, dezrădăcinarea a milioane de oameni și distrugerea orașelor ucrainene.

Moscova spune că atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei sunt lovituri legitime, menite să slăbească armata inamicului.

Cel puțin două persoane au fost ucise și 14 au fost rănite în întreaga țară, a declarat vineri ministrul ucrainean de interne. Alte trei persoane erau date dispărute.

Guvernatorul din Zaporizhzhia, Ivan Fedorov, a declarat separat la televiziunea ucraineană că o a treia persoană a fost ucisă în regiunea sa.

Primarul orașului Kharkiv din estul Ucrainei, Ihor Terejov, a declarat că semafoarele din al doilea oraș ca mărime din Ucraina au încetat să mai funcționeze ca urmare a grevelor asupra instalațiilor electrice.

Cea mai mare companie privată de energie din Ucraina, DTEK, a declarat că Rusia a lansat un atac în masă asupra instalațiilor energetice și a lovit unele dintre centralele termice ale companiei, a relatat televiziunea publică Suspilne.

UPDATE ORA 10.00 – Rusia a tras 88 de rachete și 63 de drone Shahed

Rusia a tras 88 de rachete și 63 de drone Shahed, dintre care doar 37 și, respectiv, 55 au fost doborâte, au precizat forțele aeriene ucrainene, un raport mai prost decât de obicei, care poate reflecta utilizarea pe scară largă a rachetelor hipersonice și balistice, care sunt mai greu de doborât.

UPDATE ORA 09.00 – Cel mai mare baraj hidroenergetic al Ucrainei a fost lovit în timpul unui atac aerian al ruşilor

Compania hidroenergetică de stat Ukrhydroenergo a anunţat vineri dimineaţă că barajul Dnipro din Zaporojia a fost atacat, dar că nu există riscul unei breşe.

„În prezent este un incendiu la staţie. Serviciile de urgenţă şi lucrătorii din domeniul energiei lucrează la faţa locului”, a transmis compania, potrivit Sky News.

Traficul peste baraj este blocat.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a declarat că este cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice din ultima perioadă.

UPDATE 4:00-Loviturile cu rachete ale Rusiei vizează alimentarea cu energie electrică în Harkov

Aproximativ 15 explozii s-au auzite în această dimineață în orașul ucrainean Harkov, a declarat primarul Ihor Terekhov, iar loviturile cu rachete rusești par să vizeze alimentarea cu energie electrică a orașului, provocând pene parțiale de curent.

Terekhov nu a raportat nicio victimă.

În centrul Ucrainei, primarul din Kryvyi Rih, Oleksandr Vilkul, a declarat că s-au auzit explozii în oraș, dar nu a oferit mai multe detalii. Administrația orașului Zaporizhzhia din sudul Ucrainei a raportat, de asemenea, opt lovituri de rachete.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Forțele de apărare au reușit să stabilizeze situația” în estul Ucrainei, a declarat comandantul suprem al țării. Oleksandr Syrskyi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat că a discutat situația de pe front cu șeful armatei franceze, Thierry Burkar, în cadrul unei convorbiri telefonice.

L-am informat [pe acesta] despre situația de pe câmpul de luptă”, a scris el pe Facebook. În special, că forțele de apărare ale Ucrainei au reușit să stabilizeze situația din estul Ucrainei în acest moment”.

Syrskyi a spus că a mulțumit guvernului francez pentru sprijinul constant și consecvent” acordat Kievului.

Citește și