• Fake News din Rusia: 2.000 de militari francezi au fost trimiși de Macron în Ucraina.
  • Fake News din Rusia: 554 de militari francezi luptă deja pe front.
  • România și-a luat măsuri de precauție pentru a se proteja de intoxicări în timpul alegerilor.

„Aceasta este prima ingerință în campania electorală pentru alegerile europene”- a declarat
ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, după un val de știri false generate de Moscova și menite să manipuleze opinia publică. Fenomenul nu se limitează la Franța.

Se știe că Rusia recurge la intoxicări și ne așteptam la o ingerință a Moscovei în campania pentru europene. Cum a demarat aceasta ingerință denunțată de ministrul Lecornu ?

În general, cu puțin antrenament reușești să recunoști o știre care este « fabricată » în laboratoarele de la Moscova și răspândită fie prin conturi false cu aparența de media online, fie prin diferite relee – oameni politici sau jurnaliști – cumpărați de Puțin.

Asaltul a început imediat după anunțata victorie stratosferica a lui Putin la Prezidențiale. O știre lansata cât se poate de official prin agenția Tass de către seful spionajului extern rus afirmă cât se poate de ritos că Franța se pregătește să trimită 2.000 de soldați în Ucraina, pentru confruntare cu armata rusă. Informația are o aparență de realitate pentru că Macron a repetat nu o data că va trebui să nu excludem o astfel de posibilitate, doar că nu e cazul acum și nu direct în tranșee. Informația a fost de altfel respinsa oficial de Paris.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?

În aceeași linie care implică direct oficiali rusi, purtatorul de cuvânt al Ambasadei ruse la Paris a făcut săptămână aceasta turul platourilor de televiziune pentru a afirma că 545 de soldați francezi au fost trimiși de guvern pe front și 251 sunt déjà morți. La întrebare jurnalistei de la LCI : cine sunt aceștia ? Care e identitatea lor ? Unde putem vedea listele ? Alexander Macogonov a dat din colț în colț. Un fost spion KGB refugiat în Franța a decriptat de altfel aceste cifre : trebuie întotdeauna să plece de la o realitate – și anume, există voluntari francezi integrați în armata ucrainiana – și să fie foarte precise : 251 de morți și nu 200 sau 300.

Trebuie să ne temem de astfel de « infoxuri » și în România ?

În mod evident, pentru că desi este discretă, Romania este totuși în prima linie și Putin a spus deja că vrea să își recupereze zonele de influență așa cum erau ele înainte de 1991 și căderea URSS. Au existat deja ciberatacuri, ca un aperitiv la ce urmează în acest an superelectoral, iar ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, a confirmat că s-au luat masuri speciale de protectie pentru a împiedică răspândirea de știri false. Mai greu să o faci este însă când ele sunt propagate chiar prin gura unor influenzeri cu mii sau zeci de mii de urmăritori.

Citește și