• Guvernatorul Belgorodului a raportat că Ucraina a atacat districtul Borisov, distrugând o instalație de comunicații cu o dronă kamikaze în satul Nikitskoye.
  • În satul Tsapovka, forțele ucrainene au lovit o întreprindere agricolă cu obuze, cauzând pagube materiale.
  • La marginea satului Bogun-Gorodok, trei dispozitive explozive au fost aruncate dintr-un quadcopter, deteriorând acoperișul unei clădiri rezidențiale fără a provoca victime.

UPDATE ORA 22.00 – Zelenski îl numește pe Putin drept „inutil” din cauza atacului de la concert

Volodimir Zelenski l-a calificat pe Vladimir Putin drept un lider „fără valoare” pentru răspunsul său la atacul Primăriei Crocus.

Președintele ucrainean l-a acuzat pe Putin pentru că a rămas „tăcut pentru o zi” înainte de a învinovăți în mod fals Ucraina într-o mișcare „complet previzibilă”.

Miile de ruși care mor pe pământul ucrainean ar fi mai bine folosiți pentru a opri teroriștii acasă, a spus Zelenski.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Ei au condus sute de mii dintre teroriștii lor aici, pe pământul ucrainean” 

„Ei luptă împotriva noastră și nu le pasă ce se întâmplă în propria lor țară” 

„Toate acestea s-au întâmplat ieri, iar acest Putin fără valoare, în loc să aibă de-a face cu cetățenii săi din Rusia, să li se adreseze, a rămas tăcut pentru o zi – gândindu-se cum să aducă asta în Ucraina. Totul este complet previzibil”.

„Sutele de mii de ruși care sunt în prezent uciși pe pământul ucrainean ar fi cu siguranță suficiente pentru a opri orice terorist”.

UPDATE ORA 21.00 – „Putin poate crește intensitatea câmpului de luptă după atac – dar nu vom ști niciodată ce s-a întâmplat”

Lumea nu va ști niciodată ce s-a întâmplat la Primăria Crocus, deoarece Rusia nu permite niciodată nicio observație internațională sau independentă, spune deputatul ucrainean Kira Rudik.

Același lucru se poate spune despre moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi sau a șefului lui Wagner Evgheni Prigojin, a spus ea Yaldei Hakim pentru The World de la Sky News.

„Indiferent ce s-a întâmplat de fapt, Putin îl va folosi în propriul beneficiu pentru a continua războiul de agresiune asupra Ucrainei și pentru a mobiliza mai mulți ruși să meargă și să moară pe teritoriul ucrainean”.

UPDATE ORA 20.00 – Atacul terorist poate fi folosit pentru a justifica mobilizarea în masă a soldaților

Afirmația rusă că Ucraina ar fi fost implicată în atac este „total lipsită de sens”, spune editorul pentru afaceri internaționale Dominic Waghorn.

Vorbind despre The World cu Yalda Hakim, el spune că era, de asemenea, „total previzibil” ca Kremlinul să dea vina pe Ucraina.

Moscova „a inundat zona” cu afirmații contradictorii care îi vor deruta publicul intern și îi vor lăsa cu „impresie persistentă” că Ucraina a fost implicată.

„Există posibilitatea ca rușii să folosească acum acest lucru pentru a justifica o mobilizare în masă sau alte eforturi pe care doresc să-și întărească războiul în Ucraina”, spune Waghorn.

El adaugă: „Vor folosi asta pentru beneficii maxime de propagandă”.

Cu toate acestea, atacul a demonstrat că securitatea rusă nu a fost pregătită – baza gărzii naționale era aproape de sala de concert, dar le-a luat o oră și jumătate să răspundă, spune Waghorn.

„Ar fi putut fi acolo în cinci sau șase minute, și nu au fost”, adaugă analistul de securitate Michael Clarke .

El spune că a fost înclinat să creadă că nu a fost o operațiune de „steagul fals”, ci în schimb o „defecțiune reală a securității”.

UPDATE ORA 19.00 – Arme și muniție găsite la locul atacului teroriat

Comitetul de Investigații al Rusiei a publicat noi fotografii de la locul atacului. 

A fost găsită o pungă neagră plină cu muniție, împreună cu o armă. 

În interiorul clădirii, care a fost incendiată în timpul atacului, au fost văzuți și agenți de intervenție.

UPDATE ORA 17.00 – Toți atacatorii sunt cetățeni străini – susține Ministerul de Interne al Rusiei

Ministerul de Interne al Rusiei spune că toți cei patru bărbați înarmați care au atacat aseară Primăria Crocus de lângă Moscova sunt cetățeni străini.

Au existat multe speculații cu privire la naționalitățile atacatorilor, cu sugestii că ar putea fi din Tadjikistan sau chiar că ar fi cetățeni ruși. 

Ministerul nu le-a confirmat naționalitățile sau identitățile. 

UPDATE ORA 16.00 – Oamenii în doliu continuă să se adune

Cei îndoliați s-au adunat în fața Primăriei Crocus pentru a aduce un omagiu celor 133 de persoane care au fost confirmate decedate până acum – după ce teroriștii au luat cu asalt locul aseară.

Unii care s-au adunat s-au oprit să urmărească discursul lui Vladimir Putin pe telefoanele mobile, iar de atunci a continuat să sosească un flux constant de oameni. 

UPDATE ORA 15.00 – Ucraina neagă din nou implicarea în atac

Ucraina a negat din nou orice implicare în atacul de aseară de lângă Moscova.

FSB-ul rus a declarat mai devreme că suspecții despre care se credea că ar fi implicați în împușcătura din Primăria Crocus încercau să treacă în Ucraina și aveau contacte acolo.

Vladimir Putin a repetat aceste afirmații în adresa sa adresată poporului rus (vezi postarea anterioară).

Într-un interviu recreat chiar înainte de comentariile președintelui, Andriy Yusov, de la Direcția Principală de Informații a Ucrainei, a declarat pentru Reuters: „Aceasta este, desigur, o altă minciună a serviciilor speciale ruse, care nu are nimic în comun cu realitatea și nu se opune niciunei. critică.”

UPDATE ORA 14.30 – Toți suspecții au fost reținuți și atacatorii au încercat să evadeze spre Ucraina, spune Putin

Vladimir Putin a numit atacul de aseară un „atac terorist sângeros și barbar” și spunând că cei implicați au încercat să evadeze și să treacă în Ucraina. 

„Toți cei patru autori direcți ai atacului terorist, toți cei care au împușcat și au ucis oameni, au fost găsiți și reținuți”, spune el.

„Au încercat să se ascundă și s-au deplasat spre Ucraina, unde, conform datelor preliminare, li s-a pregătit o fereastră pe partea ucraineană pentru a trece frontiera de stat”, susține el. 

Ucraina a negat cu fermitate orice implicare. 

Un total de 11 persoane au fost reținute, adaugă președintele – serviciile de securitate spunând anterior că ceilalți șapte arestați erau complici. Putin declară zi de doliu pentru ziua mâine și transmite condoleanțe familiilor celor uciși în atac. 

„Teroriștii, ucigașii se pot aștepta la un singur lucru, se pot aștepta la pedepse”, spune el.

UPDATE ORA 14.00 – Fostul purtător de cuvânt al lui Putin este „99% sigur” că Ucraina a fost implicată în atac

Un fost purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin a susținut că este 99% sigur că Ucraina a fost implicată în atacul de aseară de la Primăria Crocus.

Serghei Markov a spus că teroriștii au fost reținuți în timp ce încercau să treacă granița cu Ucraina prin regiunea Bryansk – care se învecinează și cu Belarus.

„Sunt 99% sigur că autoritățile ucrainene au luat parte la organizarea acestui atac terorist”, a spus el pentru Sky News.

Evidențiind afirmația sa, el a spus că atacul nu a fost în stilul Statului Islamic și a spus că Ucraina a efectuat anterior atacuri teroriste ca acesta. 

UPDATE ORA 13.00 – Cel puțin 115 au murit în atac

Cel puțin 115 persoane au murit în urma atacului de aseară în apropiere de Moscova, a anunțat comisia de investigație rusă.

„La locul atacului terorist din sala de concerte a Primăriei Crocus, când serviciile de urgență curățau dărâmăturile, au fost găsite mai multe cadavre ale morților”, a spus comisia.

„Astfel, numărul morților este în prezent de 115 persoane.”

UPDATE ORA 12.00 – Ucraina vizează rafinăria de petrol și regiunea de graniță în atacuri peste noapte

Ucraina pare să fi continuat să vizeze infrastructura petrolieră rusă și regiunile de graniță cu drone în atacuri peste noapte.

Oficialii ruși raportează un ucis la Belgorod și cinci răniți în urma atacurilor cu drone. 

Belgorod se află la granița cu Ucraina, lângă regiunea Harkov. 

În plus, un incendiu a izbucnit la rafinăria de petrol Kuibyshev din regiunea Samara din Rusia, după ce o dronă ucraineană a atacat-o la primele ore.

Incendiul a cuprins unitatea primară de rafinare a petrolului din instalație, deținută de cel mai mare producător de petrol din Rusia, Rosneft. 

Ucraina a vizat o serie de rafinării rusești cu atacuri cu drone în ultimele săptămâni, deseori întrerupându-le activitatea.

UPDATE ORA 11.30 – „Răspuns clar pe câmpul de luptă” dacă Ucraina este implicată, spune un oficial rus

Ucraina ar trebui să se aștepte la un „răspuns clar” pe câmpul de luptă dacă se constată că este implicată în atacul de aseară din apropiere de Moscova, a declarat un înalt oficial rus. 

Andrei Kartapolov, care prezidează Comitetul de apărare al Rusiei, a declarat pentru presa de stat RIA că „Ucraina și patronii săi sunt principalii actori în atacul terorist”. 

Ucraina a negat categoric orice implicare, în timp ce Statul Islamic și-a revendicat responsabilitatea. 

Serviciul de securitate rus (FSB) susține că suspecții despre care se crede că ar fi implicați în împușcătura din Primăria Crocus încercau să treacă în Ucraina și aveau contacte acolo. 

„Dacă se confirmă informații despre urma ucraineană în atacul terorist, ar trebui să existe un răspuns clar pe câmpul de luptă”, a spus RIA, citând dl Kartapolov. 

UPDATE ORA 11.15 – Suspecții „intenționau să treacă în Ucraina”, spune FSB

Suspecții despre care se presupunea că ar fi implicați în atacul terorist din Primăria lui Crocus încercau să treacă în Ucraina, a declarat presa de stat citată de serviciul de securitate rus (FSB).

„După atacul terorist, infractorii intenționau să treacă granița dintre Federația Rusă și Ucraina și aveau contacte relevante din partea ucraineană”, a declarat TASS, citat de FSB. 

Comisia de investigație a Rusiei a declarat separat că un total de patru persoane au fost reținute în apropierea graniței cu Ucraina, în regiunea Bryansk. 

UPDATE ORA 11.00 – FSB din Rusia confirmă că a arestat 11 suspecți

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a emis o declarație prin care confirmă că a arestat 11 suspecți după atacul terorist din Primăria Crocus de vineri seară. Acesta susține că suspecții încercau să fugă la granița dintre Rusia și Ucraina.

În declarația, raportată de presa rusă, FSB spune:

În urma acțiunilor serviciilor speciale și organelor de drept, au fost reținute 11 persoane, inclusiv 4 teroriști care au fost implicați direct în atentatul terorist de la Primăria Crocus.

După comiterea atacului terorist, infractorii intenționau să treacă granița ruso-ucraineană și aveau contacte relevante pe partea ucraineană. Ancheta asupra atacului terorist continuă.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat vineri că Kievul nu are nimic de-a face cu atacul.

UPDATE ORA 10.00 – Kremlinul a primit informații americane cu privire la un potențial atac

Informațiile americane cu privire la un potențial atac terorist la Moscova au fost primite de Kremlin, a declarat o sursă principală de informații pentru presa de stat rusă.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a declarat aseară că SUA au împărtășit informații despre un potențial atac terorist la Moscova cu guvernul Rusiei la începutul acestei luni.

„O sursă din serviciul rus de informații a confirmat cuvintele reprezentantului oficial al Consiliului de Securitate Națională al SUA cu privire la transferul de informații despre atacul terorist către partea rusă”, a spus TASS.

UPDATE ORA 09.00 – Cel puțin 93 de morți în atac, patru copii în spital

Cel puțin 93 de persoane au fost confirmate morți în urma atacului de aseară din regiunea Moscova, potrivit comisiei de anchetă a Rusiei.

„Numărul morților va crește și mai mult”, se arată într-un comunicat. „Conform datelor preliminare, cauzele morții au fost rănile împușcate și otrăvirile cu produse de ardere”.

Comitetul a mai spus că bărbații înarmați au folosit „lichid inflamabil” pentru a incendia sala de concert în timp ce oamenii se aflau încă înăuntru.

„În prezent se efectuează examinări balistice, genetice și de amprentă”.

UPDATE ORA 08.00 – Statul Islamic și-a revendicat vineri responsabilitatea pentru un atac mortal în care oamenii înarmați în echipament de luptă au intrat într-o sală de concert din Moscova, aruncând explozibili

Cel puțin 60 de persoane au fost ucise și peste 145 au fost rănite în urma atacului de la Crocus Concert Hall din nord-vestul Moscovei, cu un incendiu major care a ars în clădire timp de ore întregi.

Mai mulți copii care participau la o competiție de dans în același loc s-au numărat printre cei răniți în atac, potrivit rapoartelor, unul dintre ele aparent ucis.

Serviciile de securitate ruse au spus că îi caută de urgență pe autori, dar că trei sau patru dintre vinovați „în costume de camuflaj verde” ar fi putut scăpa într-o mașină albă.

La începutul acestei luni, ambasada SUA la Moscova a făcut pasul neobișnuit de a lansa un avertisment de alertă cu privire la un potențial atac terorist, sfătuind cetățenii americani să evite adunările mari, inclusiv concertele.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ucraina a atacat districtul Borisov din regiunea Belgorod cu o dronă, distrugând o instalație de comunicații. Asta spune guvernatorul regiunii, Vyacheslav Gladkov.

„Regiunea Borisov este sub focul Forțelor Armate ale Ucrainei. În satul Nikitskoye, o infrastructură de comunicații a fost atacată de o dronă kamikaze. Nu au fost victime. Există pagube la instalație”, a scris el pe Telegram.

Gladkov a mai spus că satul Tsapovka a fost atacat de forțele armate ucrainene; conform informațiilor preliminare, nu au fost victime.

„Mai multe obuze au lovit teritoriul unei întreprinderi agricole – sunt avariate într-una dintre clădiri, au fost avariate și comunicațiile”, a adăugat el.

Potrivit lui Gladkov, la marginea satului Bogun-Gorodok, trei dispozitive explozive au fost aruncate dintr-un quadcopter; nu au fost victime; acoperișul unei clădiri rezidențiale private a fost deteriorat.