• Putin a declarat ziua de 24 martie ca zi de amintire a celor 133 de persoane ucise la Primăria Crocus.
  • Steagurile au fost coborâte, evenimentele de divertisment anulate și publicitatea suspendată pe canalele de televiziune.
  • Zilele de doliu național au fost declarate de 29 de ori în Rusia din 1993.

UPDATE 22.30 – Instanța numește doi suspecți

Tribunalul districtual Basmanny din Moscova a numit doi suspecți în atacul Primăriei Crocus: 

  • Dalerdjon Barotovici Mirzoiev 
  • Saidakrami Murodali Rachabalizoda

Presa de stat rusă TASS raportează că au fost acuzați, fără a oferi detalii.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Suspecții se pot confrunta cu închisoare pe viață, relatează o altă agenție de presă de stat, RIA.

UPDATE 21.30 – Suspecții de atac în sala de concerte ajung la tribunalul din Moscova

Suspecții atacului terorist din Rusia au ajuns la un tribunal districtual din Moscova.

A existat o prezență puternică a poliției în jurul tribunalului, care se așteaptă să determine restricții înainte de proces pentru bărbați.

Comitetul de Investigații din Rusia îi suspectează că au deschis focul asupra mulțimilor de participanți la concert la Primăria Crocus din capitală, ucigând cel puțin 137 de persoane.

Unul dintre suspecți a fost condus legat la ochi în sala de judecată.

UPDATE 20.30 – „Aproape 4.000 de oameni” donează sânge după atacul terorist

Aproape 4.000 de oameni s-au prezentat pentru a dona sânge în weekendul după atacul de la Primăria Crocus, relatează presa de stat rusă RIA Novosti.

Se presupune că cel puțin 154 de persoane sunt rănite.

Între timp, un flux constant de oameni s-a adăugat la un memorial improvizat lângă sala de concert, creând o movilă uriașă de flori.

„Este o tragedie care ne-a afectat toată țara”, a spus una dintre cei îndoliați, angajata grădiniței Marina Korshunova.

„Pur și simplu nu are sens de ce copiii mici au fost afectați de acest eveniment”.

UPDATE 19.30 – Polonia cere explicații după ce racheta rusă „încalcă spațiul aerian”

Polonia a cerut o explicație Rusiei după ce a raportat că una dintre rachetele sale s-a rătăcit pentru scurt timp în spațiul aerian polonez în timpul unui atac major cu rachete asupra Ucrainei.

Ministerul polonez de externe intenționează să-l cheme pe ambasadorul rus, după ce incidentul l-a determinat pe membrul NATO să activeze avioanele de luptă F-16.

Racheta a făcut parte din al treilea mare atac al Rusiei asupra Ucrainei în ultimele patru zile, iar al doilea care a vizat capitala, Kiev.

Ministerul de Externe al Varșoviei a declarat că „va cere explicații de la Federația Rusă în legătură cu o altă încălcare a spațiului aerian al țării”.

„Mai presus de toate, solicităm Federației Ruse să oprească atacurile aeriene teroriste asupra locuitorilor și teritoriul Ucrainei, să pună capăt războiului și să abordeze problemele interne ale țării”.

O rachetă de croazieră a intrat în spațiul aerian polonez la ora locală 4.23, deasupra satului Oserdow, între o jumătate de milă și o milă peste graniță, timp de 39 de secunde, a spus Varșovia.

Ministrul Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a spus că ar fi fost doborâtă dacă ar exista vreun indiciu că se îndreaptă către o țintă în Polonia.

Andrzej Szejna, un adjunct al ministrului de externe, a declarat pentru TVN24 că ministerul intenționează să-l cheme pe ambasadorul Rusiei în Polonia și să îi înmâneze o notă de protest.

O rachetă a ucis doi cetățeni polonezi în 2022, despre care oficialii occidentali au spus că a fost trasă greșit de un sistem de apărare aeriană ucrainean.

UPDATE 18.30 –  O ofensivă asupra Crimeei ar putea forța mâna lui Putin

Spre deosebire de optimismul de anul trecut conform căruia Ucraina va valorifica sprijinul militar occidental pentru a împinge forțele ruse din Ucraina, perspectivele Kievului din acest an par mult mai puțin pozitive.

Furnizarea de arme occidentale a fost pusă în pericol cu ​​ajutorul SUA de 60 de miliarde de dolari (47 de miliarde de lire sterline) care este în prezent legat în procesul politic.

În plus, cuferele de război ale națiunilor occidentale nu mai pot asigura cantitatea – sau calitatea – de arme necesară. 

Între timp, propria bază industrială de apărare a Rusiei a fost plasată pe picior de război, finanțată din veniturile petroliere ale Rusiei, iar Moscova importă și cantități mari de muniție și rachete din Coreea de Nord și Iran.

În ciuda faptului că a înregistrat victime, Rusia se află pe primul loc în regiunea Donbas, iar Ucraina se luptă să țină sub control presiunea militară rusă. 

Teritoriul este principala măsură a succesului în acest război de uzură, iar președintele Zelenski va fi îngrijorat de faptul că atacul rusesc va fi susținut pe tot parcursul verii – ceea ce ar putea avea consecințe grave pentru Ucraina. 

Putin prețuiește o parte a Ucrainei mai presus de restul

Cu toate acestea, războiul este o întreprindere complexă, iar lupta împotriva bătăliilor brutale de uzură nu este singura modalitate de a învinge.

Doctrina militară occidentală folosește conceptul de „centre de greutate”.

Adică, care este singurul lucru la care inamicul tău ține cel mai mult și pe care nu ar vrea să-l piardă?  

Deși Vladimir Putin pare să vrea să subjugă întreaga Ucraine, nu va dori să riște să piardă Crimeea. 

Peninsula Crimeea – și în special Sevastopol – are o mare semnificație istorică pentru Rusia. 

Dacă Ucraina ar amenința stăpânirea Rusiei, ar putea oferi un calcul foarte diferit pentru ambițiile militare ale președintelui Putin.

Asediarea Crimeei ar putea influența sfârșitul războiului

Majoritatea analiștilor militari cred că eliberarea Crimeei ar fi o provocare militară foarte dificilă pentru Ucraina.

Cu toate acestea, dacă ar fi să-și concentreze acțiunea militară ofensivă pe peninsula Crimeea, ar putea forța Rusia să-și reevalueze strategia.  

În ciuda faptului că nu are nicio flotă militară, Ucraina a forțat flota rusă de la Marea Neagră să caute adăpost în estul Crimeei.  

Ucraina a demonstrat, de asemenea, capacitatea de a deteriora drumul și podul feroviar Kerci care leagă Crimeea de Rusia.

Asediarea Crimeei, folosind un amestec de rachete, drone și atacuri amfibii, ar putea influența decizia lui Vladimir Putin cu privire la negocierea războiului.

Ucraina trebuie să găsească o modalitate de a contracara avantajul militar rusesc al masei și al puterii de foc – și rapid – sau lunile următoare s-ar putea dovedi foarte dificile pentru președintele Zelenski și colegii săi ucraineni. 

UPDATE 17.30 – Shapps: „Distrugerea” principalelor nave rusești este un „moment istoric”

Secretarul apărării britanic a numit atacul de noapte al Ucrainei în Marea Neagră un „moment istoric”.

„Distrugerea” navelor cheie de acolo arată că Rusia „nu mai poate exercita acțiuni în siguranță”, a spus Grant Shapps.

Aceasta este prima referire la „distrugere” de când Kievul a declarat că a lovit două nave de aterizare și un centru de comunicații în lovituri.

„Acesta este un moment istoric pentru Ucraina și o nouă schimbare în dinamica Mării Negre”, a spus Shapps.

„După ani de control ilegal rusesc asupra Crimeei, distrugerea acestor nave cheie rusești marchează o etapă semnificativă. 

„Înseamnă că Putin nu mai poate exercita în siguranță diverse acțiuni în Marea Neagră, chiar dacă flota rusă a operat acolo din 1783”.

UPDATE 16.00 – Purtătoarea de cuvânt a Rusiei ridiculizează explicația SUA pentru atacul terorist de la Moscova

Nu trebuie să avem încredere în explicația Americii despre atacul terorist de la sala de concerte din Rusia, deoarece Washingtonul încă nu a stabilit cine l-a ucis pe președintele John F Kennedy în 1963, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului rus de externe.

„ISIS poartă singura responsabilitate pentru acest atac”, a declarat Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al SUA.

„Nu a existat nicio implicare ucraineană”.

Dar purtătoarea de cuvânt a Moscovei, Maria Zakharova, a comentat: „Dacă ar putea rezolva așa repede asasinarea propriului președinte Kennedy.

„Dar nu, de mai bine de 60 de ani, nu au reușit să afle cine l-a ucis.

„Sau poate și ISIS?

„Sau vor mai întârzia încă 60 de ani cu detalii, jucându-se cu orice „incertitudine constructivă”?”

Doamna Zakharova, scriind pe Telegram, a făcut referire și la ceea ce ea a numit „finanțarea activităților teroriste ale grupului criminal organizat de la Kiev de către democrații liberali americani”.

Un afiliat al Statului Islamic a revendicat atacul de la Primăria Crocus, la nord-vest de Moscova, în care au fost ucise cel puțin 137 de persoane.

Vladimir Putin, însă, nu a menționat public gruparea islamistă în legătură cu atacatorii, care, a susținut el, încercau să evadeze în Ucraina. 

El a mai susținut că unii din „partea ucraineană” se pregăteau să-i ajute să treacă granița. 

UPDATE 15.30 – Rusia lansează un avion de luptă în apropierea a două bombardiere americane

Rusia a aruncat un avion de luptă MiG-31 în urma apropierii a două bombardiere americane B-1B de granița cu Rusia peste Marea Barents, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Aeronava americană s-a întors odată ce MiG-31 a ajuns în aer, a adăugat ministerul. 

UPDATE 14:00 – Ucraina intensifică importurile de energie electrică în urma atacurilor rusești

Ucraina a crescut importurile de energie electrică și a oprit exporturile după o serie de atacuri rusești cu rachete și drone. „Pentru ziua curentă, importurile de energie electrică sunt prognozate la 14.900 de megawați oră (Mwh)”, a spus Ministerul ucrainean al Energiei. „Nu sunt așteptate exporturi”. Rusia a declarat că atacurile sale duminică dimineața au vizat instalațiile de producere a energiei electrice și a gazelor din Ucraina.

De asemenea, centralele de generare și transport au fost atacate de Rusia vineri, provocând întreruperi semnificative în multe regiuni. Duminică, au fost vizate instalațiile energetice din trei regiuni ucrainene. Rusia s-a concentrat asupra unei fabrici de infrastructură critică în regiunea Lviv, a spus Ministerul. „Echipamentul a luat foc, iar instalația a fost scoasă din energie”, se spune. „Nu au fost victime. Consecințele sunt în curs de evaluare”. Ministerul a adăugat că liniile electrice din regiunea Kiev au fost avariate, cu 1.400 de gospodării pierzând curent.

UPDATE 12:50 – Polonia îl acuză pe Putin că a încălcat spațiul aerian cu un atac cu rachete asupra Liovului

Oland a acuzat Rusia că și-a încălcat spațiul aerian în această dimineață cu o rachetă de croazieră lansată asupra țintelor din vestul Ucrainei.

Rusia a lansat 57 de rachete și drone asupra Ucrainei la primele ore, inclusiv atacând Kievul și regiunea de vest a Liovului, care se află în apropierea graniței cu Polonia.

UPDATE 11:10 – Nave rusești de debarcare din Marea Neagră au fost atacate, spune Ucraina

Armata ucraineană a declarat că a lovit două nave mari de debarcare rusești în timpul atacurilor de noapte asupra Crimeei. Kievul a declarat că a lovit, de asemenea, un centru de comunicații și alte infrastructuri folosite de flota rusă a Mării Negre.

Crimeea a fost anexată forțat de Rusia în 2014. Un oficial rus din peninsulă a declarat că apărarea antiaeriană a doborât peste 10 rachete deasupra portului Sevastopol.

UPDATE 10:50 – Un atac aerian rusesc lovește „infrastructura critică” din Lviv

Un atac aerian rusesc a lovit infrastructura critică din regiunea de vest a Ucrainei Lviv, a declarat guvernatorul local Maksym Kozytskyi.

„Au fost două lovituri preliminare ale aceleiași infrastructuri critice pe care ocupanții au vizat-o noaptea”, a declarat domnul Kozytskyi pe Telegram.

Rusia a atacat atât Lvovo, cât și capitala Kiev, cu 57 de rachete și drone duminică dimineața, au spus oficialii. Apărarea ucraineană a distrus 18 din 29 de rachete lansate de Rusia și 25 din 28 de drone de atac, a declarat forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

UPDATE 8:00 – Kievul a fost lovit de mai multe explozii în timpul unui bombardament rusesc

Explozii multiple au lovit Kievul și întreaga Ucraină a fost pusă în alertă, în timp ce Rusia a lansat un val de lovituri aeriene.

Polonia spune că și-a activat forțele aeriene pentru a asigura siguranța spațiului aerian polonez, după ce loviturile au vizat și regiunea de frontieră ucraineană Lviv.

Atacurile au început în capitală la ora 05:00. Armata ucraineană a declarat că sistemele sale de apărare aeriană au fost angajate în respingerea atacului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

O zi de doliu la nivel național a început în Rusia.

Vladimir Putin a declarat ziua de 24 martie ca zi de amintire a celor 133 de persoane ucise la Primăria Crocus.

Steagurile au fost coborâte, evenimentele de divertisment anulate și publicitatea suspendată pe canalele de televiziune, potrivit publicației de știri de stat RIA Novosti.

Citește și