• Toate tipurile de vopsea sunt formate din unul sau mai mulți pigmenți, care sunt molecule ce conferă tatuajelor culoarea specifică.
  • Mai mult de jumătate din cerneala analizată conținea polietilen glicol, cunoscut și sub numele de PEG.
  • Studiile au descoperit că negrul de fum, pigmentul negru primar folosit în tatuaj, poate fi contaminat cu unele dintre aceleași molecule cauzatoare de cancer.

Tatuajele sunt o formă incredibil de comună de auto-exprimare care datează de mii de ani, scrie CBS News. Majoritatea artiștilor de tatuaj respectă reguli stricte de sănătate și salubritate, așa că ați putea presupune că și cerneala pentru tatuaje este reglementată cu atenție.

Dar, până la 90% dintre pigmenții pentru tatuaje din SUA ar putea fi etichetate greșit. Acesta nu este doar un caz de lipsă de pigment sau de o discrepanță minoră. Acești pigmenți au conținut potențial aditivi care nu au fost enumerați pe ambalaj.

Ce se află în cerneală?

Toate tipurile de vopsea sunt formate din unul sau mai mulți pigmenți, care sunt molecule ce conferă tatuajelor culoarea specifică și un fel de purtător pentru acel pigment. Înainte de secolul al XX-lea, pigmenții utilizați în tatuaj includeau cenușa, cărbunele, mineralele sau alte materiale naturale. Pe la mijlocul secolului al XX-lea, totuși, artiștii au început să-și facă propria vopsea folosind pigmenți și coloranți sintetici.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Astăzi, aproape toți pigmenții utilizați în tatuaje sunt fabricați din molecule sintetice care oferă culori strălucitoare – cu excepția pigmenților albi și negri.

În ultimele câteva decenii, producția de vopsea pentru tatuaje s-a mutat de la artiștii individuali, la marile companii care produc cerneală specială și le vând artiștilor.

Ingrediente nelistate

Mai mult de jumătate din cerneala analizată conținea polietilen glicol, cunoscut și sub numele de PEG. O varietate de produse medicale conțin PEG, inclusiv laxative. Cu toate acestea , poate provoca reacții alergice, iar în cazul tatuajului, cercetările au sugerat că expunerea repetată la PEG ar putea duce la insuficiență renală.

O diagramă care arată structura chimică a polietilenglicolului
Structura chimică a polietilenglicolului

De asemenea, a fost găsit propilenglicol în 15 tipuri de vopsea, deși nu a fost listat ca ingredient în niciuna dintre ele. Propilenglicolul este, în general, netoxic și similar structural cu glicerina, care este folosită pentru a îngroșa cerneala. Chiar dacă propilenglicolul este sigur pentru majoritatea oamenilor, unii oameni sunt foarte alergici la acesta. De fapt, a fost Alergenul anului 2018 al Societății americane de dermatită de contact.

O reacție alergică la propilenglicol poate provoca erupții cutanate, mâncărime și vezicule.

Din cele 54 tipuri de vopsea analizate, 29 au raportat pigmenții corecti, în timp ce restul fie nu au raportat, fie au raportat pigmenții greșiți. Aceasta este o problemă cunoscută în vopseaua pentru tatuaje pe care producătorii de cerneală nu au abordat-o încă.

Preocupări legate de pigment

Studiile au descoperit că negrul de fum, pigmentul negru primar folosit în tatuaj, poate fi contaminat cu unele dintre aceleași molecule cauzatoare de cancer găsite în evacuarea mașinii și fumul de țigară.

Mulți pigmenți roșii, galbeni și portocalii sunt pigmenți azoici, care conțin doi atomi de azot conectați. Acești pigmenți dau cernelii culori strălucitoare și vii, dar în timp se pot descompune în agenți cancerigeni.

Reglementările din Europa interzic utilizarea pigmentului albastru 15 și verde 7 care conțin cupru, UE a interzis acești pigmenți din cauza îngrijorării că utilizarea lor în vopselele de păr poate provoca cancer de vezică urinară, deși cercetătorii nu au studiat încă această legătură în tatuaje.

Un nou accent pe reglementare

FDA începe să acorde mai multă atenție ceea ce privește vopseaua pentru tatuaje. În 2022, Congresul a adoptat Legea privind reglementarea modernizării produselor cosmetice, sau MoCRA , care a acordat FDA autoritate extinsă de a reglementa cerneala pentru tatuaje.

FDA încă decide cum să implementeze MoCRA, dar actul va necesita o etichetare exactă a ingredientelor .

În prezent, nu există un consens clar în cercetare cu privire la siguranța sau nu a tatuajelor, deoarece pot provoca infecții și reacții alergice. În plus, tatuajele variază foarte mult ca mărime, culoare și locație fizică pe corp.

Studii precum cel din laboratorul meu sunt o piesă importantă în stabilirea a ceea ce este de fapt într-un tatuaj, astfel încât cercetătorii să poată înțelege mai bine orice evenimente adverse, cum ar fi reacțiile alergice pe termen lung, pe care le-ar putea provoca.

Înțelegerea a ceea ce este în cerneală ajută, de asemenea, medicii să identifice ce probleme de sănătate ar trebui să caute la persoanele tatuate.

Problemele de sănătate legate de tatuaj despre care știu cercetătorii provin de la artiștii necalificați care urmează protocoale de salubritate slabe. Pentru a preveni potențialele probleme de sănătate, cei care iau în considerare un tatuaj pot lucra cu un artist experimentat și instruit, care urmează cele mai bune practici pentru igienă și îngrijirea ulterioară a tatuajului.

Citește și