• Ucraina a declarat că a interceptat două rachete balistice lansate din Crimeea.
  • Vladimir Putin a declarat că autorii atacului de la sala de concerte din Moscova sunt „islamiști radicali”.
  • Un oficial de securitate turc a dezvăluit că atacatorii din Tadjikistan care au comis un atac mortal la Moscova săptămâna trecută au intrat pentru scurt timp în Turcia pentru a-și reînnoi permisele de ședere în Rusia.

UPDATE ORA 21.00 – Sute de mii de locuitori au rămas fără electricitate după un atac asupra infrastructurii energetice din Ucraina

În Harkov și în unele părți din regiunea Zaporizhzhia din sud-estul țării, 200.000 de locuitori au rămas fără electricitate de la atacurile de vinerea trecută asupra infrastructurii energetice a țării.

Deteriorarea foarte serioasă a sistemului energetic face imposibilă conectarea tuturor oamenilor și caselor la rețea și există părți ale orașului în care penele de curent durează 4-6 ore”, a declarat primarul din Harkov, Ihor Terejov, pentru televiziunea de stat.

Astăzi, transportul subteran funcționează deja, însă… (alte) mijloace de transport electric nu funcționează astăzi în Harkov”, a spus el.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Volodymyr Kudrytskyi, șeful Ukrenergo, care operează liniile de transport ale Ucrainei, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă televizate la Harkov, că societatea are un plan pentru a restabili alimentarea cu energie electrică.

UPDATE ORA 19.00 – Ucraina a scufundat sau a dezactivat o treime din navele de război ale Rusiei, afirmă un purtător de cuvânt al marinei militare

Ucraina a scufundat sau a dezactivat o treime din navele de război ale Rusiei în Marea Neagră în puțin peste doi ani de război, potrivit purtătorului de cuvânt al marinei ucrainene.

Cu toate acestea, au fost scufundate doar două din cele aproximativ o duzină de nave de război rusești purtătoare de rachete, iar Ucraina intenționează să continue atacurile, a adăugat Dmytro Pletenchuk.

Scopul nostru final este absența completă a navelor militare ale așa-numitei Federații Ruse în regiunile Azov și Marea Neagră”, a declarat el pentru The Associated Press.

El vorbea după ce Ucraina a lovit nava rusă de debarcare Konstantin Olshansky la Sevastopol. Nava făcuse parte din marina ucraineană înainte ca Rusia să anexeze Crimeea în 2014.

UPDATE ORA 17.00 – Două bănci rusești vor șterge datoriile pentru cei răniți sau uciși în regiunile de frontieră

Două bănci rusești au decis să anuleze datoriile pentru cei uciși sau grav răniți de bombardamente sau drone în regiunile de la granița cu Ucraina.

Sovcombank și Home Bank au declarat că vor anula creditele acordate victimelor din locuri precum Belgorod, la 25 de mile de graniță, unde zeci de civili au fost uciși din 20 februarie 22.

Sovcombank a confirmat măsura într-o declarație în care și-a exprimat condoleanțele față de cei afectați de bombardamente și atacuri cu drone.

UPDATE ORA 15:42 – Zelenski l-a concediat pe Danilov din funcția de Secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei

Zelenski l-a concediat pe Danilov din funcția de Secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei

UPDATE ORA 15:30 – Șeful FSB susține că atacatorii urmau să fie „întâmpinați ca niște eroi” în Ucraina

Potrivit Kyiv Post, Bortnikov a declarat că serviciile occidentale și ucrainene au ajutat islamiștii radicali în orchestrarea atacului asupra sălii de concerte din Moscova.

„Credem că acțiunea a fost pregătită atât de islamiștii radicali înșiși, cât și, bineînțeles, facilitată de serviciile speciale occidentale, iar serviciile speciale ucrainene au ele însele o legătură directă cu acest lucru”, a declarat el.

El a repetat afirmația lui Vladimir Putin potrivit căreia atacatorii au plănuit să fugă peste granița ucraineană – lucru negat de Kiev.

„Vă voi dezvălui un mic secret: urmau să fie întâmpinați ca niște eroi pe partea cealaltă”, a spus dl Bortnikov, potrivit raportului.

UPDATE ORA 15:00 – „Acest lucru este acum o problemă cronică”: Un consilier al lui Zelenski respinge „minciunile” rusești despre atacul din sala de concerte

Înaltul Consilier Prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a răspuns acuzațiilor Rusiei la adresa Ucrainei.

El a declarat pe X: „Minciunile sunt răspândite oficial de (secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai) Patrușev, iar după aceea de „șeful FSB” (Alexander) Bortnikov”.

Șeful FSB al Rusiei, Alexander Bortnikov, a sugerat că Marea Britanie, SUA și Ucraina se află în spatele atacului din sala de concerte din Moscova.

UPDATE ORA 13:00 – NATO ia în considerare posibilitatea de a doborî rachete rusești în apropierea granițelor sale

NATO ia în considerare posibilitatea de a doborî rachetele rusești care se apropie prea mult de granițele sale, potrivit unui raport al postului de știri polonez RMF24.

Polonia a fost nevoită să trimită avioane de vânătoare pentru a-și proteja spațiul aerian în timpul atacului cu drone și rachete al Rusiei asupra Ucrainei de duminică, în timpul căruia o rachetă a intrat în spațiul aerian al Poloniei timp de 39 de secunde.

Ministrul adjunct de externe al Poloniei, Andrzej Szejna, a declarat pentru RMF24: „[Rusia] știa că dacă racheta se deplasa mai departe în Polonia, ar fi fost doborâtă. În cadrul NATO se analizează diverse concepte, inclusiv ca astfel de rachete să fie doborâte atunci când se află foarte aproape de granița NATO.”

Nu este prima dată când o rachetă din conflictul ucrainean se abate în spațiul aerian al Poloniei. La 29 decembrie anul trecut, o rachetă rusă a intrat în spațiul aerian polonez, punând apărarea țării în alertă maximă. Iar la 15 noiembrie 2022, o rachetă a zburat în Polonia, ucigând doi civili. Ulterior, s-a dovedit a fi un proiectil ucrainean rătăcit, lansat pentru a intercepta o rachetă rusă.

UPDATE ORA 11:00 – Fosta navă ucraineană era pregătită pentru a fi folosită împotriva Ucrainei

Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, a declarat că nava de debarcare Konstantin Olshansky a fost renovată și „era pregătită pentru a fi folosită împotriva Ucrainei”.

Acesta este motivul pentru care a fost luată decizia de a o lovi cu o rachetă anti-navă Neptun de fabricație ucraineană, a adăugat el.

A trecut aproximativ un deceniu de când nava a fost confiscată de Rusia în momentul în care aceasta a anexat Crimeea. Imaginea de mai jos este din 23 martie 2014, când echipajul ucrainean părăsește nava care fusese blocată de forțele rusești.

Ucraina controlează în continuare câteva sute de kilometri de coastă a Mării Negre, dar nu dispune de nave de război mari.

Dar a efectuat o serie de lovituri asupra Flotei rusești din Marea Neagră folosind rachete sau drone maritime.

Duminică, Kievul a revendicat lovituri asupra altor două nave rusești de debarcare în Crimeea.

UPDATE ORA 9:30 – Ucraina lovește o navă rusă cu o rachetă

Marina ucraineană a declarat că a lovit cu o rachetă nava de debarcare Konstantin Olshansky. Rusia a capturat nava de la Ucraina în 2014.

„În prezent, această navă nu este capabilă de luptă”, a declarat purtătorul de cuvânt al marinei, Dmytro Pletenchuk.

Nava Konstantin Olshansky a fost capturată de Rusia în timpul anexării Crimeei. Se pare că a fost vopsită în culorile marinei rusești și a primit un nou număr de pavilion.

UPDATE ORA 9:00 – Clădire din Harkov lovită de resturi de drone

O clădire de patru etaje a fost lovită de resturile unei drone doborâte de Ucraina, a declarat un oficial.

Guvernatorul orașului Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că imobilul din orașul Harkov, situat în nord-estul țării, a fost lovit la scurt timp după ora 1.00 dimineața.

Nu au fost raportate victime.

Armata ucraineană a declarat anterior că a doborât toate cele 12 drone lansate de Rusia în cursul nopții.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Lucrătorii de urgență ucraineni s-au ocupat astăzi de consecințele unui atac în Kiev.

Ucraina a declarat că a interceptat două rachete balistice lansate din Crimeea.

Cu toate acestea, resturile de rachete au provocat pagube semnificative – în special în districtul Pecherskyi din capitală.

Ucraina a afirmat că a lovit o navă rusă în apropiere de Crimeea. Într-o actualizare realizată de unitatea de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, oficialii au declarat că nava Yamal a fost lovită sâmbătă.

Citește și