• Serviciile franceze spun că au indicii privind implicarea ISIS-K în atentatul de la Moscova.
  • Macron dezvăluie că mai multe atentate au fost dejucate în ultimele luni în Franța.
  • Korassan este o branșă a Statului Islamic în Caucazi.

Franța a ridicat nivelul de alertă atentat la maxim după un Consiliu de Securitatea desfășurat aseară la Elysée.


Serviciile secrete afirmă că au indicii privind implicarea ISIS -Korassan în atentatul de la Moscova, iar Emmanuel Macron a dezvăluit că mai multe tentative au fost dejucate în Franța în ultimele luni.

De ce a fost nevoie să se ridice nivelul de alertă atentat în Franța?

Existau deja indicii privind un pericol asupra Jocurilor Olimpice din această vară de la Paris, ceea ce a fost confirmat și de către Emmanuel Macron, care a declarat azi că mai multe proiecte de atentat în Franța au fost dejucate în ultimele luni.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR


Daca privim ultimii ani, in 2017, 43 de atentate au fost dejucate, 1500 de persoane arestate și 6500 de persoane se afla sub supraveghere.
Acest nivel de alertă presupune mobilizarea tuturor resurselor de care dispune operațiunea Santinelle, asta înseamnă și armata, care vă patrula pe străzi, va controla persoane în special la intrarea în sălile de spectacol sau marile magazine.


La fel ca SUA, Franța spune că care indicii privind originea atentatului de la Moscova, respectiv o branșă a Statului Islamic, Korassan. „Am oferit serviciilor rusești, precum și partenerilor noștri din regiune, o cooperare sporită ”, a spus președintele francez . „Trebuie să ne ferim de orice instrumentalizare sau denaturare, ci să fim exigenți și eficienți”, a adăugat el.

Ce este această nouă branșă a ISIS?

„EI-K” a fost fondata în ianuarie 2015. Korassan este numele medieval al Afghanistanului iar efectivele de care dispune în Afghanistan sunt între 1500 și 2200 de oameni. Dar pericolul este activarea la distanta a simpatizanților sai. Korassan activează în Caucazi, si dincolo de frontierele Afghanistanului

De vineri seara, Statul Islamic, în acest caz „filiala” sa afgană, IS din Khorasan (EI-K), și-a sporit dovezile privind implicarea în atentatul de la Moscova, publicând texte, fotografii ale teroriștilor, imagini de la camerele GoPro prin Amaq, una dintre rețelele de propaganda ale ISIS. Cu toate acestea, Kremlinul continua sa afirme ca nu exploateaza aceasta pista.

Un plan de atac de atac în Stockholm a fost dejucat cu trei zile înainte de atacul de la Moscova, de către poliția germană care a arestat doi afghani membri ai EI-K.

Citește și