• Coreea de Nord a declarat luni că Premierul japonez Fumio Kishida a propus un summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.
  • Nu va exista niciun progres în relațiile dintre Coreea de Nord și Japonia atâta timp cât guvernul lui Kishida va ridica problema cetățenilor japonezi răpiți în Coreea de Nord.
  • Coreea de Nord și Japonia nu au legături diplomatice, iar relațiile lor au fost umbrite de programul nuclear nord-coreean.

Coreea de Nord a declarat luni că Premierul japonez Fumio Kishida a propus un summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, în timp ce Nordul a îndemnat Japonia să dea dovadă de sinceritate în vederea îmbunătățirii legăturilor bilaterale și a realizării primului summit al țărilor lor în aproximativ 20 de ani, conform AP News.

Guvernul Japoniei nu a răspuns imediat la anunțul nord-coreean. În declarația transmisă de mass-media de stat, sora și oficialul de rang înalt al lui Kim, Kim Yo Jong, a declarat că Kishida a folosit un canal nespecificat pentru a transmite că dorește să se întâlnească personal cu Kim Jong Un la o dată apropiată.

Kim Yo Jong a declarat că nu va exista niciun progres în relațiile dintre Coreea de Nord și Japonia atâta timp cât guvernul lui Kishida va ridica problema cetățenilor japonezi răpiți în Coreea de Nord în deceniile trecute și se va opune la ceea ce ea a descris drept „exercitarea drepturilor suverane” ale Nordului, referindu-se aparent la activitățile de testare a armelor Nordului.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN

„Dacă Japonia continuă să încerce să interfereze cu exercitarea drepturilor noastre suverane și continuă să fie preocupată de problema răpirilor, despre care nu mai este nimic de rezolvat sau de investigat, atunci (oferta Premierului de a purta discuții) va fi etichetată în mod inevitabil ca fiind doar o încercare de a-și îmbunătăți popularitatea”, a declarat ea.

„Atâta timp cât Japonia este ostilă și ne încalcă drepturile noastre suverane, o vom considera ca pe un inamic care se află în ținta noastră, nu ca pe un prieten”, a declarat Kim Yo Jong. „Prim-ministrul ar trebui să știe că nu va putea să se întâlnească cu conducerea țării noastre doar pentru că vrea sau doar pentru că este hotărât să o facă”.

Kishida a declarat anterior că un summit cu Kim Jong Un este important din diverse puncte de vedere, inclusiv pentru a rezolva problema cetățenilor japonezi răpiți. Presa japoneză a relatat că acesta a declarat că nu a fost la curent cu anunțul nord-coreean atunci când a fost întrebat despre acesta luni în Parlament.

Statele Unite și Coreea de Sud și-au extins exercițiile militare și exercițiile trilaterale care implică Japonia ca răspuns la seria provocatoare de teste de armament efectuate de Coreea de Nord începând cu 2022. Armele nord-coreene testate în ultimii ani au inclus rachete cu capacitate nucleară concepute pentru a lovi instalații-cheie din Japonia, precum și pe cele din Coreea de Sud și din SUA continentale.

Coreea de Nord și Japonia nu au legături diplomatice, iar relațiile lor au fost umbrite de programul nuclear nord-coreean, de răpirile de cetățeni japonezi din trecut de către Nord și de colonizarea de către Japonia a Peninsulei Coreene în 1910-45.

După ani de negare, Coreea de Nord a recunoscut în 2002, în cadrul unui summit fără precedent între Kim Jong Il, răposatul tată al lui Kim Jong Un, și Premierul japonez de atunci, Junichiro Koizumi, că agenții săi au răpit 13 japonezi, în principal pentru a instrui spioni în limba și cultura japoneză. Acesta a permis ca cinci dintre ei să se întoarcă în Japonia în acel an, dar a spus că ceilalți au murit. Japonia crede că cel puțin unii dintre ei ar putea fi încă în viață și crede că alte sute de persoane ar fi fost, de asemenea, răpite.

La începutul zilei de luni, presa de stat din Coreea de Nord a raportat că Kim Jong Un a supervizat un exercițiu cu tancuri și a încurajat forțele sale blindate să își ascută pregătirile de război în fața tensiunilor tot mai mari cu Coreea de Sud.

Citește și