• Un atac armat a avut loc într-o sală de concerte din Moscova. Clădirea găzduiește 7.500 de locuri.
  • Un concert al Grupului Picnic trebuia sa aibă loc acolo. Muzicienii au fost evacuați din clădire, niciunul dintre ei nu a fost rănit.
  • Casa Albă susține că nu avea informații despre pregătirea unui atac terorist la Moscova. ️Casa Albă a spus că nu vede semne că Ucraina sau ucrainenii ar fi fost implicați în atacul terorist de la Moscova.
  • ISIS revendică atacul asupra Primăriei Crocus.
  • Putin a numit ceea ce s-a întâmplat la Crocus un atac terorist sângeros și barbar.
  • Președintele rus Vladimir Putin a aprins duminică o lumânare în memoria victimelor atacului mortal de vineri din sala de concerte Crocus City din regiunea Moscovei.
  • 137 de persoane au murit morți și 182 au fost rănite.

UPDATE 19.00 – Alexander Lukașenko susține că atacatorii de la Moscova au încercat mai întâi să fugă în Belarus

Dictatorul belarus Alexander Lukașenko susține că bărbații suspectați de comiterea atacului terorist de vinerea trecută din apropierea Moscovei au încercat inițial să fugă în Belarus.

Potrivit postului de știri de stat Belta, Lukașenko a declarat că țara sa a sporit puternic securitatea la granița cu Rusia după masacrul armat, ceea ce înseamnă că atacatorii au înțeles că este imposibil să intre în Belarus”.

El a precizat că aceștia și-au schimbat planurile și s-au întors și au plecat spre secțiunea de la granița dintre Ucraina și Rusia”.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?

Cei patru bărbați – toți cetățeni tadjici – sunt acuzați de atacul asupra unei săli de concerte din Moscova, soldat cu cel puțin 139 de morți.

UPDATE ORA 15:21 – Numărul de apeluri care solicită atacuri teroriste în Federația Rusă a crescut

Numărul de apeluri care solicită atacuri teroriste în Federația Rusă a crescut; acestea vin din Ucraina, a informat Garda Națională Rusă.

UPDATE ORA 15:00 – Rudele celor acuzați în dosarul Crocus sunt audiate în Tadjikistan

În Dușanbe, se efectuează măsuri de investigație cu rudele acuzatului în cazul atacului de la Crocus, susține RIA Novosti, citând o sursă din forțele de securitate din Tadjikistan.

Șapte dintre cei arestați în legătură cu atacul asupra lui Crocus sunt originari din Tadjikistan. Al optulea este originar din Kârgâzstan; Tribunalul Basmanny din Moscova l-a trimis marți la un centru de detenție preventivă.

După cum a spus un interlocutor anonim al RIA Novosti, președintele tadjik Rahmon a preluat procedura de la Dușanbe sub control personal.

UPDATE ORA 14:55 – Lukașenko: „Atacatorii Crocus au mers într-o secțiune a graniței ucrainene-ruse pentru că nu au putut pătrunde în Belarus”

Președintele belarus Alexandru Lukașenko, în propriile sale cuvinte, a pus la îndoială afirmația Kremlinului și a propagandei ruse că participanții la atacul de la Primăria Crocus se pregăteau în avans să se retragă în Ucraina.

„Nu au putut merge în Belarus. Curatorii lor (avem suspiciuni despre unii dintre ei, îl voi suna pe Putin și le voi spune suspiciunile mele) – au înțeles că nu pot intra în Belarus. Pentru că în primele minute, la fel cum în Rusia o parte a regiunii a trecut la un regim de securitate sporită, la fel am trecut și noi”, citează agenția de presă BELTA rationamentul lui Lukașenko.

Potrivit președintelui Belarusului, au fost implicate forțele Ministerului Afacerilor Interne, au fost înființate posturi pe drumuri, inclusiv cu Rusia, „au fost implicate forțele KGB, Comitetul de Frontieră de Stat și unele unități militare”.

„De aceea nu au putut intra în Belarus. Au văzut-o. Prin urmare, s-au întors și s-au dus în secțiunea graniței ucrainene-ruse”, a spus Lukașenko.

Cuvintele sale contrazic ceea ce a spus președintele rus Vladimir Putin. „Au încercat să se ascundă și s-au deplasat spre Ucraina, unde, conform datelor preliminare, li s-a pregătit o fereastră pentru a trece frontiera de stat pe partea ucraineană”, a spus Putin într-un discurs televizat sâmbătă.

Marți, teza despre participarea Ucrainei, pe care Kievul o respinge ca fiind absolut falsă, a fost elaborată de secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, și de directorul FSB Alexander Bortnikov.

UPDATE ORA 14:00 – „A fost nevoie de serviciile de informații occidentale și de Ucraina pentru a zgudui situația și a crea panică în societatea din Rusia”, a spus directorul FSB

Acum, departamentul împreună cu serviciile de informații partenere din țările prietene, identifică toți participanții la atacul terorist. Șeful GUR al Ucrainei, Budanov, poate deveni o țintă legitimă pentru Rusia, ca toți cei care comit crime împotriva Federației Ruse, a spus Bortnikov.

UPDATE ORA 13:53 – Directorul FSB Bortnikov a spus că Serviciile Speciale ucrainene au facilitat atacul terorist și că acesta a fost pregătit de islamiști radicali

Bortnikov a spus că SBU ar trebui să fie recunoscută ca organizație teroristă. Directorul FSB a remarcat că amenințarea teroristă din Rusia rămâne. Informațiile transmise de Washington despre pregătirea unui atac terorist au fost de natură generală, i-au răspuns serviciile speciale ruse, a spus directorul FSB.

Bortnikov a promis că vor exista măsuri de răzbunare după atacul terorist de la Crocus.

Ordonatorul atacului terorist din Crocus nu a fost încă identificat: vedem cine l-a organizat, cine l-a recrutat, vom face totul pentru a-i identifica pe organizatori, a spus Bortnikov.

Aceștia lucrează activ cu 11 deținuți în cazul atacului terorist, cercul complicilor identificați va fi mai mare , a menționat directorul FSB.

UPDATE ORA 13:10 – Putin a vorbit în consiliul de conducere al Procuraturii Generale despre atacul terorist de la Crocus

„Sper că procurorii, în cadrul competențelor lor, vor face tot ce este necesar pentru ca infractorii să primească o pedeapsă echitabilă”.

UPDATE ORA 13:00 – Putin: „Anchetatorii stabilesc cu atenție detaliile atacului terorist din Crocus, aflând rolurile teroriștilor”

În consiliul de conducere al Procuraturii Generale, Putin le-a cerut procurorilor militari să pună un accent deosebit pe protejarea drepturilor personalului militar.

„Situația din sfera migrației trebuie să fie sub control”, a spus Putin în consiliul de conducere al Procuraturii Generale. De asemenea, Putin a spus că se așteaptă la eforturi mai mari din partea Procuraturii Generale pentru combaterea corupției.

UPDATE ORA 12:00 – Instanța l-a arestat pe al optulea inculpat în dosarul atacului terorist de la Crocus, Kasimov

UPDATE ORA 11:30 – Liderul LDPR Slutsky la o ședință plenară a Dumei de Stat s-a exprimat în favoarea ridicării moratoriului asupra pedepsei cu moartea

UPDATE ORA 10:00 – Anchetatorii ruși interoghează familiile unor suspecți de terorism din Tadjikistan

Anchetatorii s-au îndreptat spre Tadjikistan pentru a interoga familiile celor patru bărbați acuzați de atacul mortal de săptămâna trecută asupra unei săli de concerte de lângă Moscova, potrivit agenției de știri Reuters.

Trei forțe de securitate tadjice, care nu au fost autorizate să comenteze public, au declarat că oficialii de securitate tadjici au adus familiile la Dușanbe din diferite părți ale țării din Asia Centrală.

Cei patru bărbați acuzați de Rusia de comiterea atacului mortal erau toți din Tadjikistan.

Dalerdzhon Barotovici Mirzoyev, 32 de ani, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, 30 de ani, Shamsidin Fariduni, 25 de ani, și Muhammadsobir Fayzov, 19 ani, au apărut duminică la tribunalul districtual Basmanny din Moscova.

Fiecare dintre ei avea răni care sugerau semne de tortură.

UPDATE 22.20 – SUA afirmă că au avertizat Rusia la începutul lunii martie cu privire la un posibil atac terorist, în pofida negării ambasadorului

Departamentul de Stat al SUA a declarat luni că Statele Unite au avertizat Rusia la începutul lunii martie cu privire la un atac terorist planificat la Moscova „care ar putea viza adunări mari, inclusiv concerte”.

Purtătorul de cuvânt Matthew Miller răspundea astfel unei dezmințiri a ambasadorului rus în SUA, Anatoli Antonov, că Moscova ar fi primit vreun avertisment.

„Le-am dat acel avertisment privat, în conformitate cu datoria noastră de a avertiza … atunci când vedem sau când adunăm informații despre atacuri teroriste sau potențiale atacuri teroriste”, a declarat Miller în cadrul unui briefing de presă.

UPDATE 21.50 – Bilanțul atacului de la sala de concerte din Moscova a crescut la 139 de morți, potrivit unui oficial rus

Încă două persoane au fost confirmate ca fiind moarte în urma atacului brutal comis vineri într-o sală de concerte din Moscova, ridicând bilanțul la cel puțin 139 de morți, a declarat luni un oficial rus de rang înalt.

„Rezultatele inițiale ale anchetei indică faptul că atacul a fost atent planificat și pregătit”, a declarat Alexander Bastrykin, șeful Comitetului de Investigații din Rusia, într-o transmisiune TV în direct.

UPDATE 20.08 – Putin: Știm că atacul terorist din Crocus a fost comis de islamiști radicali

Putin a mulțumit tuturor celor care au ajutat victimele atacului terorist din regiunea Moscovei.

„Societatea rusă a arătat un exemplu de adevărată solidaritate, coeziune și sprijin reciproc după atacul terorist de la Crocus. Statele Unite, prin diverse canale, încearcă să convingă pe toată lumea că se presupune că nu există nicio urmă de la Kiev în sângerosul atac terorist de la Crocus, că este ISIS interzis. Este necesar să obținem răspunsuri la o serie de întrebări dacă islamiștii radicali au decis cu adevărat să lovească Rusia”, a spus Putin.

Putin a spus că forțele armate ruse dețin inițiativa pe toată linia de contact, „contraofensiva” ucraineană a eșuat. Putin a spus că este necesar să se răspundă la întrebarea de ce teroriștii au încercat să plece în Ucraina după ce au comis o crimă în Crocus și cine îi aștepta acolo.

UPDATE 19.20

Dilovar Islomov, în vârstă de 24 de ani, este acuzat că i-a dat lui Shamsidin Fariduni (a fost arestat ieri) o mașină Renault cu 10 zile înainte de atacul terorist. În această mașină, infractorii au ajuns la Crocus și apoi au fugit din loc.

UPDATE 18.50

Statele Unite nu intenționează să ofere Rusiei asistență de securitate după atacul terorist din regiunea Moscova, a anunțat Casa Albă.

UPDATE 17.48

Amichon Islomov, în vârstă de 33 de ani, a fost și el trimis într-un centru de arestare preventivă până pe 22 mai. Niciunul din familia Islomov nu și-a recunoscut vinovăția.

UPDATE 17.00

Al cincilea inculpat în dosarul atacului terorist din Primăria Crocus, Dilovar Islomov, este cetățean al Federației Ruse și lucrează ca taximetrist. Acest lucru reiese din materialele cazului anunțate la Tribunalul Basmanny din Moscova.

Aminchon Islomov are cetățenie rusă, este originar din Dușanbe. Are șapte copii, dintre care doi au șapte și, respectiv, opt luni. Aminchon are patru copii dintr-o căsnicie, trei dintr-o altă căsătorie.

Fără condamnări anterioare, a lucrat ca șofer de autobuz. În instanță, el a spus: „Nu sunt vinovat”, relatează un corespondent din sala de judecată.

UPDATE 16.30 – Comisia de Investigație cere arestarea a încă trei inculpați în cazul atacului terorist de la Crocus

Materialele de anchetă despre trei suspecți care ar putea fi implicați în atacul terorist de la Crocus au fost transferate Tribunalului Basmanny.

Au fost anunțate numele suspecților în atacul terorist. Se pare că aceștia sunt doi frați și tatăl lor:

▫Islomov Aminchon Isroilovici;
▫ Islomov Dilovar Isroilovici;
▫ Isroil Ibrahimovich Islomov.

UPDATE 16.00 – Agențiile franceze de aplicare a legii previn atacurile teroriste aproape în fiecare lună, a declarat ministrul de Interne Darmanin

Franța are un „sistem de informații extrem de eficient”, a subliniat el, adăugând că unele dintre atacurile teroriste prevenite au fost pregătite de IS .

UPDATE ORA 14:42 – ISIS a condamnat tratamentul dur asupra membrilor grupului său și a amenințat Rusia cu noi atacuri teroriste

UPDATE 13:30 – Rusia anunță ca nu mai recunoaște granițele platoului continental al SUA

Ministerul rus de Externe a anunțat nerecunoașterea granițelor externe ale platoului continental al SUA, stabilit unilateral în 2023, un anunt a fost trimis la Washington.

Autoritățile americane au publicat hărți ale platformei continentale extinse, care se întinde dincolo de 200 de mile marine de coastă în Arctica, Atlanticul, Marea Bering, Oceanul Pacific, două secțiuni ale Golfului Mexic și Insulele Mariane.

Departamentul de Stat susține că granițele stabilite de Statele Unite nu creează dispute teritoriale cu Rusia, ci vor necesita o reglementare cu Canada și Japonia.

Șeful Comitetului Dumei pentru Arctica, Kharitonov, a declarat pentru RIA Novosti că este inacceptabil extinderea unilaterală a granițelor pe raft, ceea ce ar putea duce la creșterea tensiunii.

Rusia ia toate măsurile necesare pentru a proteja interesele naționale în această zonă și va continua să le ia , a declarat Karasin, șeful Comitetului Internațional al Consiliului Federației, pentru RIA Novosti.

UPDATE 11:40 – 700 de persoane au fost evacuate din spital, unde erau tratate unele dintre victimele atacului terorist Crocus, din cauza amenințării unei explozii

O scrisoare despre o posibilă explozie a fost trimisă la oficiul poștal al Centrului Național Medical și Chirurgical Pirogov. A raportat IED pe fosfor cu un cronometru de 40 de minute, care au fost amplasate în patru rucsacuri pe mai multe etaje.

Acum toți oamenii au fost scoși din clădire, etajele sunt inspectate de serviciile de informații care sosesc.

UPDATE 11:17 – Declarațiile lui Peskov despre atacul terorist de la Crocus

▪️Putin va ține luni o întâlnire pentru a discuta măsurile luate după atacul terorist din regiunea Moscova.

▪️Kremlinul nu va comenta progresul anchetei.

▪️Serviciile speciale ruse lucrează independent la atacul terorist de la Crocus, nu se vorbește de vreun ajutor din alte țări.

▪️Nu există contacte cu țările occidentale în legătură cu investigarea atacului terorist de la Crocus.

▪️Kremlinul nu participă în prezent la discuția despre posibilitatea ridicării moratoriului asupra pedepsei cu moartea în Rusia.
„Nici o versiune coerentă a atacului terorist din Crocus nu a fost încă exprimată, trebuie să așteptăm informații de la agențiile de aplicare a legii”, a spus Peskov
„Lupta împotriva terorismului necesită cooperare internațională, care în prezent nu se desfășoară în niciun fel din cauza perioadei grave”, a menționat Peskov.

UPDATE 10:07 – n urma măsurilor de anchetă, s-a dovedit că liderul teroriştilor era Shamsidin Fariduni

În urma măsurilor de anchetă, s-a dovedit că liderul teroriştilor era Shamsidin Fariduni – el a fost contactat de curatori când se afla în Turcia. Fariduni a fost singurul cu care a avut contact același „predicator” care a ordonat uciderea în masă a oamenilor pentru bani.

Potrivit unei surse SHOT, Fariduni a ajuns la Moscova pe 4 martie. El a fost cel care a primit instrucțiuni și a informat ceilalți teroriști – a transmis „lecții”, a atribuit roluri și le-a oferit planul final de la curator. Înainte de a începe planificarea, nenorociții nu se cunoșteau, trăiau în locuri diferite.

500 de mii de ruble, după cum a declarat Fariduni în timpul interogatoriului, aceasta a fost „taxa” finală pentru atacul terorist, pe care au trebuit să o împartă în patru. Când a fost reținut, cetățeanul din Tadjikistan a fost confuz cu privire la exact cât ar trebui să plătească – un milion sau jumătate de milion. În total, teroriștii au primit o plată în avans de la curator – 250 de mii de ruble pe cardul lui Fariduni; transferurile au fost efectuate în mai multe tranzacții.

Fariduni a apărut în Crocus pe 7 martie – a fost fotografiat de un fotograf local. În total, el și frizerul Fayzov au vizitat locul concertului de cel puțin cinci ori înainte de atacul terorist.

UPDATE 00:41

Instanța nu a precizat dacă și al patrulea terorist și-a recunoscut vinovăția. Se interpretează ca NU și-a recunoscut-o, având în vedere ca era inconștient.

UPDATE 00:32 – Zakharova a publicat un editorial în presa rusă prin care acuză SUA/ pe Biden ca ghidonează ISIS

„Inginerii politici americani s-au aruncat într-o capcană cu povești că atacul terorist din Primăria Crocus a fost comis de organizația teroristă ISIS, interzisă în Rusia. Este clar de ce fac asta – nu există nicio ieșire.

Miliarde de dolari și o sumă nemaiîntâlnită de arme investite fără socoteală și folosind scheme de corupție în regimul de la Kiev, retorică agresivă față de Rusia <…> – indică direct și indirect implicarea actualilor locuitori ai Casei Albe în sponsorizarea terorismului ucrainean. De aici „scuza” zilnică de către Washington a secțiilor sale din Kiev și încercarea de a se acoperi, împreună cu regimul Zelensky pe care l-au creat, cu omul interzis ISIS.

Și apoi au căzut în propria lor capcană ruginită.

Ce este ISIS?

La un moment dat, ca parte a contracarării Uniunii Sovietice în Afganistan , Washington i-a sprijinit activ pe mujahidin, i-a înarmat și i-a dirijat. <…> În urma acelei campanii afgane a apărut Al-Qaeda.

<<…>

Să părăsim Afganistanul pentru o vreme și să ne mutăm în Irak. <…> În octombrie 2006, pe baza Adunării Consultative Mujahideen, a fost creat un grup jihadist care a unit teroriştii al-Masri cu alţi islamişti – Statul Islamic din Irak (ISI). Abu Omar al-Baghdadi, pe care americanii din anumite motive îl eliberaseră dintr-o închisoare irakiană cu puțin timp înainte, a fost numit lider al noii organizații. Oh, cum!

El a stabilit o cooperare activă cu islamiştii din Siria care luptau împotriva guvernului legitim al lui Bashar al-Assad, iar în aprilie 2013, extinderea domeniului de activitate s-a reflectat în noul nume al organizaţiei teroriste – Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIS).

<<…>

Se pare că, după crearea Al-Qaeda , americanii au contribuit la crearea unui alt monstru – ISIS.

La cererea guvernului legitim al Siriei, în 2015, Rusia a trimis un grup de forțe aeriene pentru a ajuta armata siriană în lupta împotriva terorismului. Acest lucru a perturbat planurile ISIS de a prelua controlul asupra unor teritorii vaste din Irak și Siria.

<<…>

Președintele rus Vladimir Putin în 2015, la o sesiune a Adunării Generale a ONU, a propus crearea unui front unit anti-ISIS, după imaginea coaliției anti-Hitler. Dar ceea ce au primit ca răspuns nu a fost un acord vesel, ci rânjetul bestial al Occidentului. Atunci statele nu numai că nu ne-au ajutat, ci, dimpotrivă, ne-au împiedicat în orice mod posibil în lupta împotriva ISIS. Interesant, nu-i așa?

În același timp, o enclavă extremistă continuă să existe în sud-estul Siriei – așa-zisa. tabăra de refugiați de la At-Tanf, care, sub control american, a devenit un refugiu pentru teroriști și un centru de pregătire a acestora înainte de a fi trimisă în misiune.

Să trecem în Siria <…> În Siria s-a manifestat clar o altă tactică a Casei Albe – luarea de angajamente nefondate de a realiza o delimitare clară și informală a așa-zisului. „opoziție moderată” din partea teroriștilor ISIS. De exemplu, Jabhat Fatah al-Sham (fostă Nusra, care a fost, de fapt, o ramură a Al-Qaida în Siria) și alte bande similare, care au fuzionat în cele din urmă în Hayat Tahrir al-Sham. Într-un cuvânt, „rebrandingul” a fost efectuat, dar încă nu a fost efectuată nicio delimitare. Acest lucru, așa cum probabil a intenționat Washingtonul, prelungește conflictul, crește numărul victimelor și nu ne permite să distrugem complet terenul de reproducere al terorismului internațional.

Printr-o coincidență ciudată, în ultimii ani ISIS și-a ajustat planurile și acum efectuează atacuri în principal împotriva dușmanilor și adversarilor Statelor Unite – talibanii din Afganistan, iranienii, autoritățile legitime ale Siriei și împotriva noastră.

<<…>

❗️ Care este logica, vă întrebați? În bani și putere. Și în contextul interzicerii legale internaționale a intervențiilor directe, este, de asemenea, să semăneze „haos controlat” și să remodeleze ordinea mondială cu mâinile teroriștilor.

Atenție, o întrebare pentru Casa Albă: cu siguranță ISIS, nu te vei răzgândi?”

UPDATE 00:18

Toți riscă închisoare pe viață pentru terorism.

UPDATE 00:12

Instanța l-a arestat si pe teroristul Muhammadsobir Fayzov până pe 22 mai.

UPDATE 23:49

Fariduni la anunțarea hotărârii judecătoreșt și-a recunoscut vinovăția.

UPDATE 23:48

Audierea celui de-al patrulea acuzat, Fayzov Muhammadsobir, a fost de asemenea închisă. Până și doctorii au părăsit camera.

UPDATE 23:46 – Fapte despre a patra persoană implicată în cazul atacului terorist de la Crocus, Muhammadsobir Fayzov

— 19 ani, originar din Tadjikistan;
— singur, fără copii;
— studii medii, înainte a lucrat ca frizer la Ivanovo;
— înregistrată în orașul Ivanovo;
Nu are condamnări anterioare.

UPDATE 23:44 – Al treilea inculpat în cazul atacului terorist de la Primăria Crocus a fost arestat preventiv

Tribunalul Districtual Basmanny din Moscova a ales o măsură preventivă împotriva lui Fariduni Shamsidin, acuzat de săvârșirea unei infracțiuni conform paragrafului „b” al părții 3 a art. 205 din Codul penal al Federației Ruse (act terorist).

Instanța a ales o măsură preventivă sub forma reținerii pe o perioadă de 1 lună 28 de zile, adică până la 22 mai 2024.

UPDATE 23:43

Instanța l-a arestat pe cel de-al treilea inculpat în dosarul atacului terorist de la Crocus Fariduni până pe 22 mai.

Teroristul Fariduni Shamsidin a fost trimis într-un centru de arest preventiv.

UPDATE 23.42

În timpul arestării sale, ochiul lui Muhammadsobir Fayzov a fost scos din orbită. În fața jurnaliștilor, Fayzov nu a deschis ochii și nici nu a vorbit; i-a instalat un cateter. Starea lui nu este specificată.

UPDATE 23.28

Al patrulea terorist, Muhammadsobir Fayzov, a fost dus în sala de judecată pe o targă. A fost rănit în timpul arestării. „El [Fayzov] nu reacționează deloc, este practic o legumă”, relatează un corespondent din sala.

UPDATE 23.20

Al treilea inculpat este din orașul Tadjik Gissar. Căsătorit, are un copil de 8 luni. Are 25 de ani, numele lui este Shamsutdin Faridduni. A venit pentru prima dată în Rusia și a fost angajat oficial ca muncitor. Mai mult, a lucrat nu departe de Crocus Citi Hall – în Krasnogorsk. Nu are condamnări anterioare.

UPDATE 23.00

Cel de-al treilea terorist, Shamsidin Fariduni, de 25 de ani, a fost adus în instanță.

UPDATE 22.45

Pentru cel de-al doilea acuzat în atentatul terorist de la Crocus a fost aleasă o măsură preventivă

Tribunalul Districtual Basmanny din Moscova a ales o măsură preventivă împotriva lui Rachabalizoda Saidakrami Murodali, acuzat de săvârșirea unei infracțiuni conform paragrafului „b” al părții 3 a art. 205 din Codul penal al Federației Ruse (act terorist).

Rachabalizoda și-a recunoscut vinovăția.

Instanța a ales o măsură preventivă sub forma reținerii pe o perioadă de 1 lună 28 de zile, până la 22 mai 2024.

UPDATE 22.20

Anchetatorul a spus că o audiere deschisă „ar putea duce la dezvăluirea secretelor de investigație” și, de asemenea, „ar putea amenința siguranța participanților la proces și a rudelor acestora”.

UPDATE 22.00

Dalerjon Mirzoev, acuzat că ar fi atacat Primăria Crocus, este cetățean al Tadjikistanului, transmite un corespondent de la Tribunalul Basmanny din Moscova, unde se decide problema arestării sale.

Al doilea suspect a fost adus într-o altă cameră. Întâlnirea cu el va avea loc în paralel. Între timp, prima analiză a judecății a început, relatează corespondentul.

UPDATE 21.30

Al doilea terorist, acuzat că l-a atacat pe Crocus, a fost adus în sala de judecată. Acuzațiile vor fi analizate cu ușile închise.

UPDATE 21.00

Doi inculpați în cazul atacului terorist de la Crocus au fost acuzați de comiterea unui act terorist și riscă închisoare pe viață.

UPDATE 20.00

Ministerul Sănătății din Moscova a raportat că numărul victimelor din Crocus a crescut la 182 de răniți și 137 de morți.

UPDATE 19.00

Salvatori, sisteme robotice și echipe canine se află în prezent la fața locului în sala de concerte Crocus City

Peste 300 de „specialiști” și 154 de echipamente se află în prezent la fața locului la sala de concerte Crocus City din Krasnogorsk, în regiunea Moscovei, unde a avut loc vineri un atac terorist, a anunțat duminică pe Telegram Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

Ministerul a precizat că mai mult de 400 de metri cubi de structuri au fost demontate de salvatori, în timp ce sistemele robotice specializate, echipele canine și psihologii din cadrul ministerului continuă să lucreze.

Mai mult de 1.600 de apeluri au fost deja primite pe linia telefonică de urgență a departamentului, a adăugat ministerul.

Postarea a fost însoțită de o înregistrare video care arată zeci de lucrători de urgență săpând printre dărâmăturile sălii de concerte parțial incendiate.

UPDATE 18.30 – Putin a aprins o lumânare în memoria victimelor atacului din sala de concerte

Președintele rus Vladimir Putin a aprins duminică o lumânare în memoria victimelor atacului mortal de vineri din sala de concerte Crocus City din regiunea Moscovei.

De asemenea, Putin și-a exprimat profunde condoleanțe în urma atacului de la Moscova, calificându-l drept un „act terorist barbar” într-o declarație video publicată sâmbătă.

UPDATE 18.00

Victimele atacului terorist au început să primească primele plăți de despăgubiri, a raportat Departamentul de Protecție Socială din Moscova – 5000 de euro rănit/ 30.000 euro – per mort.

UPDATE 17:32

Parchetul General nu a constatat încălcări în organizarea securității la Crocus.

Potrivit unei surse RIA Novosti, nu există cerințe în lege ca să existe gardieni înarmați la astfel de evenimente de masă. În consecință, angajații companiilor de securitate privată nu au fost obligați să dețină arme de foc.

UPDATE 17:03

Kadîrov anunță pe contul său că luptătorii Akhmat care au participat la prinderea teroriștilor au primit 12 medalii „Pentru curaj” și 20 de premii departamentale ale Ministerului Apărării.

„Prieteni! Cei mai distinși angajați ai regimentului AKHMAT-Rusia al Ministerului Apărării RF, implicați în protejarea frontierei de stat în regiunea Bryansk, au primit 12 medalii „Pentru curaj” și 20 de premii departamentale ale Ministerului Apărării RF.

Sub conducerea competentă a dragului FRATE, ofițer militar, comandantul regimentului AKHMAT-Rusia al Ministerului Apărării RF Zaurbek Elimkhanov, personalul unității s-a remarcat în căutarea și neutralizarea teroriștilor deosebit de periculoși care au organizat un atac terorist monstruos în Crocus. Operațiunea s-a desfășurat în comun cu Centrul cu scop special al FSB.

Luptătorii înșiși au refuzat ceremonia de premiere în lumina evenimentelor recente. Prin urmare, imediat după ce și-au primit medaliile, ei s-au întors în serviciu și s-au dispersat în poziții în care continuă să-și servească Patria Mamă. Mulțumesc tuturor apărătorilor Patriei noastre pentru dăruirea față de cauză! AKHMAT-PUTERE!!!”

UPDATE 16:44

Centrul de sânge din Regiunea Moscova a primit 1.341 de litri de sânge și componentele acestuia.

În total, aproape 4.000 de donatori au vizitat centrele de donatori în weekend.

UPDATE 16:40

Putin a aprins o lumânare în biserica de pe teritoriul reședinței sale din Novo-Ogarevo pentru odihna celor uciși în urma atacului terorist de la Crocus, a spus Peskov.

UPDATE 16:27

Potrivit datelor actualizate, 180 de persoane au fost rănite în urma atacului terorist de la Crocus: 142 au fost internate, 32 dintre ele au fost externate, 38 au beneficiat de îngrijiri în ambulatoriu, potrivit datelor Ministerului Sănătății din Regiunea Moscova.

UPDATE 15:59 – Comitetul de Investigații: Imagini cu teroriștii aduși

Doar 62 din 137 de morți au fost identificați până acum.

Anchetatorii criminaliștii Comitetului de Investigații al Federației Ruse își continuă activitatea la locul atacului terorist de la Mall Crocus din Krasnogorsk, regiunea Moscova.

Colectarea și consolidarea procedurală a bazei de probe în cadrul cauzei penale continuă pentru a reconstitui toate circumstanțele incidentului.

În timpul inspectării locului faptei nu au fost găsite cadavre minate sau alte urme de mine.

De la locul tragediei au fost confiscate patru seturi de muniție de luptă (cu descărcare), peste 500 de cartușe și 28 de încărcătoare, precum și două puști de asalt Kalașnikov cu care erau înarmați atacatorii.

În timpul arestării suspecților în regiunea Briansk, într-un automobil Renault au fost găsite și confiscate un pistol Makarov și un încărcător de la o pușcă de asalt Kalașnikov. Pentru armele confiscate au fost ordonate expertizele complexe necesare.

În prezent se desfășoară acțiuni de investigație cu persoanele suspectate de comiterea actului terorist. În viitorul apropiat, anchetatorii Comitetului de Investigații al Comitetului de Investigații al Rusiei vor lua măsuri de luare a unei măsuri preventive sub forma arestului preventiv împotriva a patru suspecți.

Identificarea cadavrelor victimelor este în curs de desfășurare. În prezent, la locul atacului terorist au fost găsite cadavrele a 137 de persoane, dintre care trei sunt copii. Examinarea locului crimei continuă. Până în prezent, au fost identificate 62 de cadavre. Restul morților fac obiectul unor analize genetice pentru a le stabili identitatea.

În prezent, se desfășoară activități de investigare cu victimele. Au început lucrările de eliberare a obiectelor personale, a documentelor și a mașinilor persoanelor care se aflau în complexul de concerte în ziua atacului terorist.


Investigarea cauzei penale se află sub controlul personal al președintelui Comitetului de anchetă al Federației Ruse.

UPDATE 15:48 – Alarma falsă la centrul comercial London Mall

Raport fals despre plasare a unei bombe în centrul comercial „London Mall” din Sankt Petersburg de pe Kallantay. Se publică momentul arestării unui bărbat care a raportat o presupusă bombă.

La fața locului au ajuns Garda Rusă, sniperi și pompieri. Toți vizitatorii au fost evacuați.

UPDATE 15:15 – La Moscova, au început procedurile de identificare a celor uciși în atacul terorist de la Crocus, transmite Departamentul de Sănătate al orașului

Procedura are loc la Biroul de examinare medicală criminalistică din Moscova, unde rudele sunt invitate în prealabil.

Având în vedere complexitatea procedurii, în unele cazuri poate fi necesară o examinare genetică moleculară, care va dura cel puțin două săptămâni, a spus departamentul.

UPDATE 15:10 – Evacuarea centrului comercial London Mall din Sankt Petersburg a început după un apel despre o bombă. Apelantul a fost reținut

Potrivit lui Fontanka, un bărbat a sunat la poliție și a spus că ar fi pus explozibil în centrul comercial London Mall de pe strada Kollontai.

Bărbatul a fost reținut, nu spune exact unde a lăsat pachetul. Clădirea este acum inspectată de experți în explozivi.

UPDATE 13:20 – Președintele Comitetului de Investigații al Rusiei a ținut o ședință operațională și a monitorizat activitatea echipei de investigații la locul atacului terorist din sala de concerte Crocus

Președintele Comitetului de Investigație al Federației Ruse, Alexander Ivanovich Bastrykin, a avut o întâlnire operațională la locul atacului terorist, unde a monitorizat activitatea echipei de investigații și a auzit rapoarte cu privire la ultimele rezultate ale anchetei.

Șeful secției a subliniat că ancheta trebuie să identifice toate persoanele implicate în săvârșirea acestei infracțiuni odioase, remarcând mai ales necesitatea identificării rapide a organizatorilor acesteia, și a cerut o clarificare extrem de temeinică a celor mai mici detalii ale tragediei și o muncă atentă cu toți. Victime și martori oculari.

În timpul întâlnirii, Președintele Comitetului de investigație al Rusiei a dat și instrucțiuni pentru a verifica starea de siguranță la incendiu la instalație, precum și dacă ușile de ieșire de urgență sunt deschise.

Președintele Comitetului de investigație al Rusiei și-a orientat subordonații spre sarcina de a reconstrui în detaliu imaginea atacului terorist, inclusiv evenimentele precedente. În prezent, ancheta continuă pentru strângerea și înregistrarea probelor privind infracțiunile comise.

UPDATE 11:43 – Teroriștii pot fi arestați astăzi la Tribunalul Basmanny

Astăzi, Judecătoria Basmanny poate alege o măsură preventivă pentru cei reținuți sub suspiciunea că ar fi organizat un atac terorist și au împușcat în oamenii din sala de concerte a Primăriei Crocus. Nu există încă o confirmare oficială în acest sens.

Potrivit unui corespondent MSK1, strada Kalanchevskaya de lângă tribunal a fost izolată de ambele părți și împrejmuită cu gard. În apropierea clădirii sunt de serviciu vehicule de poliție rutieră.

UPDATE 23:40 – În Rusia începe o zi de doliu la nivel național

O zi de doliu național a început în Rusia, care este cu trei ore mai devreme decât ora Marii Britanii. Vladimir Putin a declarat ziua de 24 martie drept zi de comemorare a celor 133 de persoane ucise la Primăria Crocus.

Drapelele au fost coborâte în bernă, evenimentele de divertisment au fost anulate, iar publicitatea a fost suspendată pe canalele de televiziune, potrivit agenției de știri de stat RIA Novosti.

Aceasta a raportat că doliul național a fost declarat de 29 de ori din 1993.

UPDATE 22:20 – Zakharova a numit acuzațiile lui Zelenski împotriva Rusiei în legătură cu atacul terorist de la Crocus, auto-expunere

„Singurul șef de stat care a fost suficient de inteligent pentru a acuza Rusia de un atac terorist este Zelenski. Pentru că chiar și șapca unui hoț este în flăcări. Nici un singur blestem nu l-ar putea distruge la fel de puternic ca propria sa declarație de auto-expunere”, a scris ea pe Telegram.

UPDATE 21:55 – Președintele Zelenski a transmis un mesaj cu privire la atacul din Moscova

„Ce s-a întâmplat ieri la Moscova, evident, atât Putin, cât și alți ticăloșii încearcă doar să dea vina pe altcineva. Au întotdeauna aceleași metode. S-a întâmplat deja. Și au fost case aruncate în aer, împușcături și explozii. Și ei întotdeauna dau vina pe alții. Au venit în Ucraina, ne ard orașele – și încearcă să dea vina pe Ucraina. Ei torturează și violează poporul nostru – și sunt învinovățiți. Au condus sute de mii de teroriști ai lor aici, pe pământul ucrainean, luptă împotriva noastră și nu le pasă ce se întâmplă în propria lor țară.

Toate acestea s-au întâmplat ieri, iar acest Putin fără valoare, în loc să aibă de-a face cu cetățenii săi din Rusia, să li se adreseze, a rămas tăcut pentru o zi – gândindu-se cum să aducă asta în Ucraina. Totul este complet previzibil. Sutele de mii de ruși care sunt uciși în prezent pe pământul ucrainean ar fi cu siguranță suficiente pentru a opri orice terorist. Și dacă rușii sunt gata să moară în tăcere în „crocusuri” și să nu pună întrebări serviciilor lor special”, a fost mesajul Președintelui Ucrainei.

UPDATE 20:20 – Un elev de clasa a VIII-a a salvat peste 100 de oameni luând asupra sa evacuarea spectatorilor din Crocus

Islam, în vârstă de 15 ani, lucrează cu jumătate de normă într-o sală de concerte. Își amintea bine instrucțiunile de siguranță.

Când au început împușcăturile, tipul a stat în calea fluxului de oameni și și-a asumat funcțiile de controlor de trafic, îndreptându-i pe cei care alergau spre ieșire.

La un moment dat, Islam a observat că un grup mare de oameni încercau să evadeze într-o fundătură. A intervenit și i-a condus alături de el pe oaspeții înspăimântați ai lui Crocus, prin fum, prin expoziție, în localul de serviciu și de acolo pe stradă. Nimeni din grupul său nu a fost rănit.

UPDATE 19:48 – SUA a recomandat din nou concetățenilor săi să părăsească Rusia

Departamentul de Stat al SUA a recomandat din nou concetățenilor săi să părăsească Rusia.

UPDATE 18:20 – Statele Unite condamnă ferm atacul lui Crocus, a spus Blinken

Potrivit acestuia, Washingtonul condamnă terorismul sub toate formele și manifestările și este solidar cu rușii în lumina atacului asupra lui Crocus.

UPDATE 17:30 – ️ Teroriștii reținuți au fost aduși la Moscova în clădirea principală a Comitetului de anchetă

UPDATE 17:10 – Erdogan l-a sunat pe Putin și și-a exprimat condoleanțe pentru atacul terorist de la Crocus

Erdogan l-a sunat pe Putin și și-a exprimat condoleanțe pentru atacul terorist de la Crocus, a raportat Biroul Prezidențial Turc. În cadrul conversației, el i-a spus Președintelui rus că acest atac terorist a demonstrat necesitatea rezolvării rapide a crizelor din regiune.

UPDATE 16:45 – Ministerul Afacerilor Interne a negat informația că cei reținuți sub suspiciunea de comiterea unui atac terorist în Crocus ar fi cetățeni ai Federației Ruse

În prezent, diviziile de migrație ale Ministerului Afacerilor Interne, în cooperare cu FSB, determină durata șederii fiecăruia în Rusia, a raportat un reprezentant oficial al departamentului.

UPDATE 16:27 – La curățarea molozului, salvatorii găsesc multe fragmente din cadavrele morților

Sursele au raportat că multe dintre cadavrele găsite în incinta lui Crocus nu pot fi identificate rapid – sunt puternic avariate de incendiu și resturi de la podele și acoperișuri prăbușite. În multe cazuri, este pur și simplu un fragment al corpului. Prin urmare, nu există o înțelegere clară a numărului final de victime.

UPDATE 16:08 – GUR a negat cuvintele lui Putin conform cărora teroriștii ar fi plecat în Ucraina

Purtătorul de cuvânt al HUR, Andriy Yusov, a declarat că versiunea răspândită de Rusia, potrivit căreia autorii atacului terorist din „Krokus” au fugit în Ucraina, „nu rezistă niciunei critici”.

„Zonele de frontieră sunt saturate cu trupe inamice, agenți speciali, reprezentanți ai serviciilor speciale, forțelor de securitate. Linia de frontieră este minată. Și, desigur, această versiune nu poate rezista criticilor, toată lumea înțelege asta, cu excepția, poate, populația rusă zombificată”, a menționat el.

În același timp, ambasadorul Belarus a spus că serviciile speciale ale țării sale nu au permis teroriștilor din „Crocus” să treacă granița Republicii Belarus .

UPDATE 16:05 – Viktor Orban i-a trimis o scrisoare de condoleanțe lui Putin

Orban i-a trimis lui Putin o scrisoare de condoleanțe poporului Federației Ruse și asigurări cu privire la intenția Ungariei de a continua lupta împotriva terorismului, a declarat secretarul de presă al premierului.

UPDATE 15:30 – România condamnă ferm orice formă de terorism şi toate atacurile împotriva civililor

„România condamnă ferm orice formă de terorism şi toate atacurile împotriva civililor. Condoleanţe familiilor victimelor atacului terorist de la Crocus din Moscova”, a postat ministerul.

Cel puţin 115 persoane au murit în urma atacului armat de vineri seara din apropierea Moscovei, a anunţat comitetul de anchetă rus.

Guvernatorul regiunii Moscova a declarat că se aşteaptă ca numărul morţilor să crească, în timp ce echipele de salvare continuă să sape la faţa locului.

UPDATE 15:00 – Peste 130 de morți au fost confirmați

Numărul persoanelor ucise în atacul de aseară din apropiere de Moscova a crescut din nou, potrivit autorităților ruse.

Cel puțin 133 de persoane au murit, potrivit comisiei de investigație a Federației Ruse.

UPDATE 14:30 – Putin a numit ceea ce s-a întâmplat la Crocus un atac terorist sângeros și barbar

Putin a numit ceea ce s-a întâmplat la Crocus un atac terorist sângeros și barbar. Putin și-a exprimat recunoștința față de echipajele de ambulanță, pompieri și salvatori care au făcut totul pentru a salva viețile oamenilor. Putin a declarat ziua de 24 martie zi de doliu național.

„Agențiile de anchetă și de aplicare a legii vor face totul pentru a stabili toate detaliile atacului terorist de la Crocus. Infractorii s-au dus să omoare cu sânge rece, să împuște ruși, așa cum au acționat odată naziștii. Au fost introduse măsuri suplimentare anti-terorism la Moscova și în alte regiuni. Cei 4 atacatori au fost arestați în timp ce se îndreptau spre Ucraina și avem informații care sugerează că erau pe cale să fie primiți pe teritoriul Ucrainei”, a spus Putin.

UPDATE 13:30 – Andrei Vorobyov, guvernatorul regiunii Moscova, spune că numărul victimelor din atacul asupra sălii de concert Crocus ar putea încă „crește semnificativ”

Alte peste 140 de persoane au fost rănite, iar 16 dintre aceste persoane sunt încă într-o „stare extrem de gravă”, inclusiv un copil, spun autoritățile ruse.

Alte 44 de persoane sunt în stare gravă, un total de 107 victime fiind tratate la spital, spune ministerul.

UPDATE 13:00 – Ucraina contestă afirmația Rusiei că atacatorii plănuiau să treacă granița

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a emis o declarație în care susține că teroriștii implicați în atacul din Moscova Crocus City plănuiau să treacă granița cu Ucraina și că au „contacte” de partea ucraineană.

Ucraina a numit acuzația „absurdă”.

Un purtător de cuvânt al direcției de informații militare ucrainene – Andriy Yusov – a declarat pentru BBC că zona de frontieră cu Ucraina este „plină de servicii speciale și militare. De asemenea, ultimele evenimente din regiunea Belgorod și Kursk – unde există activitate militară – înseamnă că acesta este un prima linie”.

„A sugera că suspecții se îndreptau spre Ucraina, ar sugera că sunt proști sau sinucigași”.

UPDATE 12:45 – Lukașenko l-a sunat pe Putin și i-a exprimat profunde condoleanțe

Lukașenko l-a sunat pe Putin și i-a exprimat profunde condoleanțe, a transmis cuvinte de sprijin și simpatie rudelor victimelor și, de asemenea, a oferit orice ajutor necesar, a spus Kremlinul.

Putin a informat despre reținerea teroriștilor implicați direct în atac, precum și despre acțiunile de investigație. De asemenea, a fost confirmată disponibilitatea reciprocă de a continua cooperarea în lupta împotriva terorismului.

UPDATE 12:00 – Noi imagini de la Crocus

UPDATE 11:40 – Unul dintre deținuți, Muhammadsobir Fayzov, în vârstă de 19 ani, era un bun frizer în Ivanovo

Potrivit oamenilor care îl cunosc personal, a lucrat în saloane scumpe și a fost popular în rândul clienților. Au fost și cei permanenți care l-au urmat pe maestru dintr-un loc al muncii lui în altul.

În ce moment și de ce ticălosul a decis să ia o cale strâmbă nu este clar. În această seară, a fost prins în regiunea Bryansk, fiind suspectat de împușcarea în masă a oamenilor din Crocus. A încercat să scape de urmărire în același Renault Simbol, dar a fost rănit și reținut.

UPDATE 11:20 – Patru persoane implicate în atacul de la Moscova au fost arestate – presa rusă

Patru persoane implicate în atacul de la sala de concerte din Moscova se numără printre cele 11 reținute, a anunțat șeful Serviciului de Securitate FSB la președintele Vladimir Putin, relatează agențiile de presă ruse.

UPDATE 11:00 – Putin a vorbit la telefon cu Lukașenko, a spus Peskov

Președintele Belarusului și-a exprimat profunde condoleanțe în legătură cu atacul terorist de ieri de la Moscova. Părțile și-au confirmat disponibilitatea de a coopera în lupta împotriva terorismului”, a menționat secretarul de presă al președintelui rus.

UPDATE 10:00 – 44 de persoane, dintre care 2 copii, rănite în atacul terorist de la Primăria Crocus, sunt în stare gravă

44 de persoane, dintre care 2 copii, rănite în atacul terorist de la Primăria Crocus, sunt în stare gravă, relatează asistentul șefului Ministerului Sănătății din Rusia.

Starea a 16 victime ale atacului terorist de la Crocus, inclusiv a unui copil, este extrem de gravă.

UPDATE 09:00 – Declarația completă a Comitetului de anchetă pentru Crocus

▪Acțiunile de anchetă continuă în dosarul penal al atacului terorist din sala de concerte a Primăriei Crocus.

▪La locul incidentului continuă să lucreze o echipă de investigații formată din anchetatori, criminologi și experți din cadrul Comitetului de Investigație al Rusiei în conformitate cu planul detaliat de cercetare a dosarului penal.

▪Inspectia sediului sălii de concert și sechestrarea probelor materiale continuă pe măsură ce serviciile de urgență curăță dărâmăturile, se studiază înregistrările de la camerele CCTV și s-au început lucrările cu victimele.

▪În acest moment, s-a stabilit că numărul deceselor este de 93 de persoane. Numărul morților va crește și mai mult. Potrivit datelor preliminare, cauzele morții au fost rănile împușcate și otrăvirile cu produse de ardere.

▪Rezultatele preliminare ale inspectării incintelor sălii de concert indică faptul că teroriştii au folosit arme automate în timpul atacului, care, împreună cu muniţia pe care au lăsat-o în urmă, au fost descoperite şi confiscate de anchetatorii ICR.

▪Pe baza acestor dovezi materiale, în prezent se efectuează examinări balistice, genetice și de amprentă.

▪De asemenea, s-a stabilit că teroriştii au folosit lichid inflamabil pentru a incendia incinta sălii de concerte, unde erau spectatori, inclusiv răniţi.

UPDATE 08:00 – Printre victimele internate în urma atacului terorist de la Crocus se numără 4 copii, relatează Departamentul de Sănătate

Comisia de anchetă: „În momentul de față s-a stabilit că numărul deceselor este de 93 de persoane. Numărul morților va crește și mai mult. Potrivit datelor preliminare, cauzele morții au fost rănile împușcate și otrăvirile cu produse de ardere. Rezultatele preliminare ale inspectării incintelor sălii de concert indică faptul că teroriştii au folosit arme automate în timpul atacului, care, împreună cu muniţia lăsată în urmă, au fost descoperite şi confiscate de anchetatorii ICR. De asemenea, s-a stabilit că teroriştii au folosit un lichid inflamabil pentru a incendia incinta sălii de concert, unde erau spectatori, inclusiv răniţi.”

UPDATE 6:34

Putin a declarat că avertismentele Occidentului privind atacurile au fost un „pur și simplu un șantaj ” 

Atacul a avut loc la câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat în fața consiliului de administrație al Serviciului Federal de Securitate, agenția de informații a țării, că „structurile occidentale” s-au angajat într-un „șantaj total” atunci când au avertizat Moscova cu privire la posibile atacuri teroriste.

Putin le-a spus celor prezenți la ședința consiliului de administrație: „Aș dori, de asemenea, să amintesc recentele declarații provocatoare ale unor structuri oficiale occidentale privind posibile atacuri teroriste în Rusia. Toate aceste acțiuni seamănă cu un șantaj pur și simplu și cu intenția de a intimida și destabiliza societatea noastră.

„Le cunoașteți foarte bine, așa că nu voi intra în detalii în acest moment.”

În urma împușcăturilor de vineri, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a declarat că America a împărtășit informații despre un potențial atac terorist la Moscova cu guvernul rus la începutul acestei luni.

UPDATE 6:11

Crocus – locul care a găzduit Miss Univers a lui Trump

De la deschiderea sa în 2009, Crocus City Hall a găzduit mai multe celebrități, inclusiv pe fostul președinte american Donald Trump, când a adus concursul de frumusețe Miss Universe în Rusia, în 2013.

Trump a declarat atunci că l-a invitat pe președintele Vladimir Putin la eveniment, dar liderul rus nu a venit.

Localul a fost construit de dezvoltatorul imobiliar azer Aras Agalarov și de fiul său, Emin Agalarov, care este, de asemenea, cântăreț.

La scurt timp după concursul din 2013, Trump și-a făcut o apariție într-unul dintre videoclipurile muzicale ale lui Emin.

În 2016, cântărețul a aranjat o întâlnire devenită celebră între echipa de campanie a lui Trump și un avocat rus care a oferit informații dăunătoare despre Hilary Clinton în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din SUA.

Printre cei care vor mai concerta la Crocus se numără și comediantul britanic Eddie Izzard, care a susținut un spectacol solo în limba engleză acolo în 2013.

UPDATE 6:00

În Moscova apar panouri cu „doliu”.

UPDATE 5:40

Imagini de la locul atacului terorist de la Crocus. Fumul gros continuă să iasă din acoperișul clădirii.

UPDATE 5:00

Casa Albă susține că nu avea informații despre pregătirea atacului terorist la Moscova.

Casa Albă: Nu cred că putem lega momentan nemulțumirea politică a poporului rus față de Putin de incidentul Crocus

UPDATE 4:56

Incendiul sălii de concert a fost în mare parte stins, spune guvernatorul

Incendiul care a avut loc la Crocus a fost „în mare parte eliminat”, a spus guvernatorul Moscovei. „Sunt încă niște porțiuni în care nu s-a oprit incendiul”, a spus Andrey Vorobyov pe Telegram, adăugând că serviciile de urgență „au putut să intre în sală”.

UPDATE 4:51

Lucrările principale privind asistența de urgență pentru victimele atacului terorist din Crocus au fost finalizate. Medicii continuă să stabilizeze starea răniților.

Unii pacienți vor fi transferați în centre federale dacă este necesar. Medicii din centrele federale au mers și ei la spitalele capitalei, a declarat ministrul rus al Sănătății Murașko.

UPDATE 4:42

Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Federal de Securitate (#FSB) au recuperat arme și muniție de la teroriștii care au luat cu asalt #Crocus din #Moscova.

Au fost confiscate o variantă timpurie rară (Gen 1) modernă a unei pusti de asalt AK-12 și muniție 5,45 x 39 mm

UPDATE 4:39

Acoperișul sălii de concerte din Moscova, unde a avut loc atacul terorist, s-a prăbușit complet.

UPDATE 4:38

Casa Albă: Am avertizat Rusia la începutul acestei luni

Casa Albă confirmă că a avertizat autoritățile ruse la începutul lunii martie despre un atac care ar putea viza „adunări mari” la Moscova.

„La începutul acestei luni, guvernul SUA a avut informații despre un atac terorist planificat la Moscova – care ar putea viza adunări mari, inclusiv concerte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson.

Washingtonul „a împărtășit aceste informații autorităților ruse”, a adăugat ea.

Gordon Corera, corespondentul de securitate al BBC, a declarat anterior că Kremlinul a considerat aceste avertismente „propaganda” – chiar și după ce SUA și-au făcut publice îngrijorările americanilor care stau în Rusia.

UPDATE 04.00

Imagini de la Crocus:

UPDATE 03.30

Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat că numărul victimelor ucise în atac a depășit 60, iar alte peste 100 de persoane au fost rănite.

Agenția rusă de știri de stat RIA a citat un purtător de cuvânt al Comitetului de Investigație care a declarat că este prea devreme pentru a se pronunța cu privire la soarta atacatorilor.

Între timp, președintele Putin le-a urat însănătoșire grabnică celor răniți, a relatat agenția de știri de stat TASS, citând-o pe vicepremierul Tatiana Golikova.

UPDATE 03:05-Putin le urează răniților „însănătoșire grabnică”, afirmă un deputat

Vladimir Putin încă nu s-a adresat direct poporului rus despre atacul de ieri.

Cu toate acestea, agenția de presă de stat rusă Tass raportează că viceprim-ministrul Tatiana Golikova a transmis că liderul rus și-a dorit însănătoșire rapidă celor răniți în atac.

„Președintele le-a urat tuturor însănătoșire grabnică și le-a transmis medicilor recunoștința sa”, a spus Golikova, citat după întâlnirea cu el.

UPDATE 02:50

Șefii FSB, Ministerul Afacerilor Interne, Comitetul de Investigație și Gărzii Ruse au raportat lui Putin despre progresul anchetei asupra atacului terorist

Golikova, Murashko și Vorobyov i-au raportat lui Putin despre ajutorarea victimelor

Șeful Ministerului Situațiilor de Urgență a raportat lui Putin despre măsurile de salvare a oamenilor și de ajutorare a victimelor

UPDATE 02:50

Biden nu intenționează să-l sune pe Putin în lumina atacului terorist din regiunea Moscovei, a declarat pentru RIA Novosti un reprezentant al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

UPDATE 02:44

Putin le-a urat tuturor celor răniți în urma atacului terorist de la Crocus însănătoșire grabnică și și-a exprimat recunoștința medicilor

UPDATE 02:37

În martie, Statele Unite au primit informații despre un atac terorist iminent la Moscova și le-au împărtășit părții ruse, a declarat Casa Albă pentru RIA Novosti.

UPDATE 02:32

Comisia de Investigații a negat informații despre descoperirea unui dispozitiv exploziv pe corpul unuia dintre cei uciși în atacul terorist de la Primăria Crocus.

UPDATE 02:26

Acum sunt 110 adulți și 5 copii în spitale după atacul terorist, 60 de adulți sunt în stare gravă, a spus guvernatorul Vorobyov.

UPDATE 02:24

Comitetul de anchetă publică filmări de la locul atacului terorist din Crocus.

UPDATE 02:21

Peste 60 de persoane au murit în urma atacului terorist de la Crocus, relatează SK. Numărul victimelor atacului terorist ar putea în continuare să crească, a precizat Comisia de anchetă

UPDATE 02:18

Au apărut informații că la 300 de km de Moscova, în regiunea Bryansk, agenții din Moscova și Bryansk au încercat să oprească o mașină în care, așa cum era de așteptat, ar putea exista suspecți în atacul asupra lui Crocus. Drept urmare, unul a fost reținut, iar trei au fugit în pădure; se fac eforturi pentru a-i reține. Toți patru sunt originari din Tadjikistan. Se stabilește dacă sunt cu adevărat implicați în atacul terorist.

UPDATE 02:17

Cântărețul Shaman, după atacul terorist de la Crocus, a spus că este gata să plătească pentru înmormântarea fiecărei victime, precum și pentru tratamentul și reabilitarea victimelor.

UPDATE 02:15

utin a avut o conversație cu Golikova, Murashko și Vorobyov, aceștia au raportat despre ajutorarea victimelor atacului terorist, a spus Kremlinul

UPDATE 02:12

Șefii FSB, Ministerul Afacerilor Interne, Comitetul de Investigație și Gărzii Ruse au raportat lui Putin despre progresul anchetei asupra atacului terorist de la Crocus, a informat Kremlinul.

UPDATE 02:07

Majoritatea țărilor lumii au reacționat la atacul terorist de la Moscova:

Condoleanțe pentru Rusia au fost exprimate de Republica Cehă, Polonia, Franța, Spania, Italia, Portugalia, Irak, Iran, Canada, Chile, Peru, Ecuador și Brazilia.

Turcia, Tadjikistanul, Egiptul, Arabia Saudită, Columbia, Emiratele Arabe Unite, Burundi, Republica Centrafricană și Siria de asemenea.

Atacul terorist de la Krasnogorsk a fost condamnat de președintele francez Macron, Consiliul de Securitate al ONU, Liga Statelor Arabe, mișcarea Hamas, Uruguay, Nicaragua, Argentina, Noua Zeelandă, Iordania și Pakistan.

Pashinyan, Lukașenko, Aliyev și Tokaev și-au exprimat condoleanțe lui Putin. Președinții Palestinei, Uzbekistanului, Mali, Serbiei, Cubei și regele Bahrainului au trimis și ei telegrame președintelui. Au luat cuvântul președinții Kârgâzstanului, Venezuelei, Boliviei și Republicii Srpska.

Statele Unite au fost printre primii care au reacționat la tragedie – Casa Albă a spus că nu vede semne că regimul de la Kiev ar putea fi implicat în atacul terorist de la Moscova și a spus că nu deține informații despre pregătirea unui atac terorist.

Ambasada Marii Britanii în Rusia a condamnat și atacul terorist din Crocus.

UPDATE 02:05

Riga, Tallinn, Chișinău, Stockholm, Paris și multe altele: Locuitorii din diferite țări duc flori și lumânări la ambasadele rusești.

UPDATE 02:00

Câinii continuă să examineze parcarea cu mașini de lângă Crocus.

UPDATE 01:57

Maroc condamnă cu fermitate atacul terorist și își exprimă solidaritatea cu autoritățile ruse în opoziția lor față de terorism, a declarat Ministerul de Externe al Regatului.

UPDATE 01:54

Sursele Kommersant au făcut legătura între atacul terorist de la Primăria Crocus și Corpul Voluntarilor Ruși, ai căror luptători au făcut incursiuni pe teritoriul rusesc de la granița cu Ucraina

Ziarul susține că forțele de ordine au început să primească pe timp de noapte anunțuri de căutare, în care se spunea că teroriștii erau „bărbați tineri, slavi, de înălțime peste medie, de până la 180 de centimetri, posibil să folosească bărbi și mustăți false”.

Potrivit surselor Kommersant, cu puțin timp înainte de atacul terorist de la Moscova, ofițerii FSB ar fi reținut un grup de ruși care doreau să se alăture RDK.

„Corpul Voluntarilor Ruși neagă implicarea în atacul terorist de la Primăria Crocus”. SUA consideră că în spatele atacului s-ar afla teroriști ai „Statului Islamic”.

UPDATE 01:52

Departamentul de Sănătate din Moscova a publicat o listă a cetățenilor internați în instituțiile medicale din Moscova după atacul terorist de la Crocus; lista include 80 de persoane.

UPDATE 01:51

Ambulanțe se apropie de Spitalul nr. 67 din Moscova. Potrivit Ministerului Sănătății, sunt deja 11 victime ale atacului terorist de la Crocus.

UPDATE 01:49

Una dintre victimele atacului terorist de la Crocus s-a prefăcut că a murit pentru a se salva.

Fata are arsuri grave și primește toate îngrijirile medicale necesare. „Au alergat și au început să tragă în oameni. Am căzut și m-am prefăcut că mor. Fata de lângă mine a fost ucisă”, spune tânăra.

UPDATE 01:37

Preliminar, bilanțul morților în urma atacului terorist de la Crocus a crescut la 70 de persoane – multe cadavre au fost găsite în toalete, săli de mese și încăperi în care curățătorii depozitau echipamente, unde oamenii se ascundeau de împușcături. Mulți pur și simplu s-au sufocat din cauza fumului; nu au existat răni pe corpul lor.

UPDATE 01:30

Peru condamnă cu fermitate atacul terorist de la Crocus și își exprimă condoleanțe familiilor victimelor. Ministerul Afacerilor Externe a raportat acest lucru.

UPDATE 01:26

Operatorii de telefonie mobilă Beeline, MTS și Tele2 au redus taxele pentru apelurile către liniile de urgență în legătură cu situația de urgență din Crocus.

UPDATE 01:24

Pe fațada Arenei Rostov din Rostov-pe-Don a apărut inscripția „Plângem Crocus”.

UPDATE 01:20

Surse rusești raportează că teroriștii Crocus au fugit cu toții. Agențiile ruse de aplicare a legii și de securitate sunt în prezent implicate într-o căutare amplă pentru a-i găsi.

Cheka-OGPU a avut la dispoziție filmări despre modul în care mașina cu atacatorii se ascundea de Crocus City. Se pare că toți teroriștii au rămas în ea.

UPDATE 01:19

Ministerul de Externe ecuadorian a exprimat condoleanțe guvernului și poporului Federației Ruse în legătură cu atacul terorist de la Crocus.

UPDATE 01:17

️Numărul deceselor în urma atacului terorist de la Crocus este de peste 70 – cadavrele victimelor fumului au fost scoase din toalete.

Cadavrele a încă 12 persoane ucise în atacul terorist tocmai au fost recuperate din sala de concert care a fost arsă din temelii. Numărul total al morților în atacul terorist a depășit deja cu siguranță 70.
Acești oameni s-au ascuns de militanți în toaletă și în încăperile tehnice. Au fost arse anterior de fumul care a apărut după ce teroriștii au incendiat Crocusul.

UPDATE 01:15

Un medic de ambulanță a descoperit un dispozitiv exploziv pe unul dintre cadavre după atacul terorist din Crocus, anunță sursa 112.

Un dispozitiv asemănător unui monitor cardiac medical a căzut de sub hainele unuia dintre decedați, când cadavrul a fost transportat în hol pentru examinare și identificare. Medicul a observat imediat că dispozitivul arăta ciudat și a fost instalat incorect. Bomba a fost înfășurată cu bandă adezivă, iar o centură plină cu ceva a fost înfășurată în jurul trunchiului defunctului.

Forțele de securitate au creat o zonă de siguranță și au chemat săpători. Ei au stabilit că era un dispozitiv exploziv.

UPDATE 01:11

Ambasada Rusiei în Slovenia a coborât steagul național în fața clădirii misiunii diplomatice în memoria victimelor tragediei.

UPDATE 01:03

Potrivit datelor preliminare, într-una dintre toaletele Primăriei Crocus au fost găsite peste 10 cadavre ale morților.

Potrivit lui Baza, după împușcătură, unii dintre vizitatori s-au ascuns în toaletă. În timpul atacului, aceștia au sunat la 112 și au cerut să-i salveze, deoarece fumul începuse deja să pătrundă în cameră și oamenii erau blocați.

UPDATE 00:51

Potrivit datelor preliminare, numărul deceselor în urma împușcăturii de la Primăria Crocus a crescut la 62 de persoane, anunță canale Telegram apropiate forțelor de securitate.

În același timp, toate încăperile din clădire nu au fost încă inspectate – probabil că numărul deceselor va crește.

UPDATE 00:48

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat ferm atacul terorist atroce de la Crocus. Membrii Consiliului de Securitate al ONU au cerut tuturor statelor să coopereze activ cu Federația Rusă pentru a-i aduce în fața justiției pe cei implicați în atacul terorist de la Krasnogorsk, reiese din declarație.

UPDATE 00:40

Vladimir Putin se va adresa în curând rușilor în legătură cu atacul terorist de la Moscova.

UPDATE 00:38

Un obiect asemănător unui dispozitiv exploziv improvizat a fost găsit în hainele uneia dintre victimele de la Crocus. Acesta a fost găsit în timpul examinării cadavrelor, care au fost aduse cu autobuzul de la sala de concerte la sediul operativ.

Zona este acum izolată, iar tehnicienii în explozivi lucrează. Sediul este situat la aproximativ 300 de metri de Crocus. Identitatea decedatului este necunoscută.

UPDATE 00:36

În timpul atacului terorist de la Primăria Crocus au fost peste 20 de atacatori, relatează un martor ocular al evenimentelor.

Bărbatul a adăugat că teroriștii au intrat în clădire prin intrarea principală.

UPDATE 00:30

Există suficient sânge de la donatori pentru victimele atacului terorist, a spus Murashko.

UPDATE 00:28

Secretarul general al ONU condamnă cu fermitate atacul terorist din Primăria Crocus și exprimă sincere condoleanțe poporului și guvernului Federației Ruse, a declarat biroul lui Guterres.

UPDATE 00:20

Aproape toate operațiunile asupra celor internați în urma atacului terorist au fost efectuate, iar răniții grav au fost transferați la secțiile de terapie intensivă, a spus Golikova.

Șeful Ministerului Sănătății al Federației Ruse, Murashko, despre atacul terorist de la Primăria Crocus: „115 persoane au fost internate, dintre care 5 copii. Peste 30 de persoane au solicitat îngrijiri în ambulatoriu. Un copil și 60 de adulți sunt în stare gravă”.

Potrivit datelor oficiale, 40 de persoane au murit în timpul atacului.

UPDATE 00:18

În Krasnogorsk, rudele răniților continuă să încerce să ajungă la spital.

„Tocmai am ajuns cu arsuri”, spune victima. „Mi-am pierdut soțul. Nu avea acte, am venit măcar să ne uităm…”

Printre victimele atacului terorist de la Crocus din regiunea Moscova ar putea fi doi cetățeni ai Kârgâzstanului, informațiile sunt în curs de clarificare, a informat Ambasada Republicii.

UPDATE 00:17

Margarita Simonian, „portavocea TV” a Kremlinului, spune că revendicarea ISIS este un fals.

UPDATE 00:16

Canada condamnă „atacurile monstruoase” din regiunea Moscovei și exprimă condoleanțe victimelor, a declarat Ministerul său de Externe într-un comunicat.

UPDATE 00:12

Aproximativ 30 de persoane au fost spitalizate cu arsuri și intoxicații cu monoxid de carbon; unul dintre pacienți se află la terapie intensivă cu arsuri pulmonare grave.

UPDATE 00:11

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a ordonat Serviciului Secret polonez să se pregătească pentru „consecințele regionale” extreme ca urmare a atacului terorist de la Moscova.

Tusk nu a emis nicio condamnare a atacului.

UPDATE 00:08

Ministerul de Externe argentinian a condamnat atacul terorist din Primăria Crocus.

Viktor Orban și-a exprimat condoleanțe pentru atacul terorist din Rusia.

Brazilia condamnă ferm atacul terorist din Primăria Crocus și își exprimă solidaritatea cu poporul Rusiei, a informat Ministerul de Externe.

UPDATE 00:04

Martorii oculari ai atacului terorist din Primăria Crocus spun că atunci când a trecut prima stupoare, oamenii s-au împrăștiat. Nu au fugit doar la ieșiri. Au spart geamuri pentru a ieși în stradă. Unii vizitatori s-au ascuns în toalete și încăperi tehnice. Le-a salvat viețile.


UPDATE 23:58

Au apărut imagini cu primele secunde după ce teroriştii au pătruns în sala de concerte.

UPDATE 23:57

Numărul victimelor după atacul terorist de la Crocus a crescut la 145 de persoane, printre care șapte copii, anunță Ministerul Sănătății al Regiunii Moscova.

UPDATE 23:56

Incendiul din Crocus a fost localizat, a raportat Ministerul Situațiilor de Urgență.

UPDATE 23:49

Între timp, la clădirea Crocus City au ajuns angajați ai biroului de examinare medicală legală.

Ofițerii SOBR ai Gărzii Ruse au fost forțați să părăsească clădirea din cauza fumului puternic.

UPDATE 23:41

Imagini noi ale stingerii incendiului în Crocus de la Ministerul Situațiilor de Urgență. Elicopterele au aruncat aproximativ 160 de tone de apă.

UPDATE 23:40

Voluntari au venit la clădirea Crocus pentru a-i ajuta pe răniți.

UPDATE 23:34

Pe panourile electronice de la Moscova au apărut condoleanțe în legătură cu atacul terorist din Primăria Crocus.

UPDATE 23:30

Așa arată acum Crocus.

Un nou grup de forțe speciale a intrat în Primăria Crocus.

UPDATE 23:28

ISIS a revendicat atacul asupra Primăriei Crocus, scrie Reuters.

Grupul „Stat Islamic” (până în 2014 – „Statul Islamic al Irakului și Levantului”, ISIS) este recunoscut ca organizație teroristă. Activitățile sale în Rusia sunt interzise.

Revendicarea ISIS a fost publicată pe Telegram.

UPDATE 23:27

Apar imagini cu atacatorii.

UPDATE 23:26

ISIS revendică atacul.

UPDATE 23:23

Prim-ministrul italian numește atacul terorist din regiunea Moscovei „masacru inacceptabil”.

UPDATE 23:22

O altă mașină pe care o pot conduce teroriștii este un Renault Fluence gri. Este căutată și la Moscova și în regiunile învecinate.

UPDATE 23:21

Un nou grup de forțe speciale tocmai a intrat în clădirea Crocus.

Garda Națională Rusă a finalizat o inspecție a parcărilor din apropierea Primăriei Crocus; nu au fost găsiți explozibili sau alte dispozitive.

UPDATE 23:20

Teroriștii au sărit din Renault alb și s-au repezit împușcand în Crocus – începutul atacului a fost surprins pe videorecorder.

UPDATE 23:19

Din noiembrie au existat informații „destul de specifice” conform cărora ISIS-K a vrut să efectueze atacuri în Rusia. Serviciile de informații americane au avertizat Rusia despre asta, anunță CNN.

UPDATE 23:18

37 de persoane au fost internate în spitale din apropierea Moscovei după atacul terorist de la Primăria Crocus, a informat Ministerul Regional al Sănătății.

UPDATE 23:17

Se caută 2 mașini Renault, una albă și una gri.

UPDATE 23:16

La Sankt Petersburg, în urma unei întâlniri a sediului operațional, au fost luate măsuri pentru întărirea securității și s-a decis, de asemenea, anularea tuturor evenimentelor de divertisment, a spus Beglov.

UPDATE 23:15

Un grup de aproximativ 20 de persoane a fost reținut în apropiere de Crocus în această după-amiază, în jurul orei 15:00. Nu se știe dacă ar putea fi implicați în atacul terorist.

UPDATE 23:14

„Picnic” nu poate contacta unul dintre membrii echipei după urgența de la Primăria Crocus, a spus directorul grupului.

„Sperăm că pur și simplu nu există comunicare, ne-am rătăcit în timpul evacuării”, a declarat Yuri Chernyshevsky.

UPDATE 23:12

Un alt autobuz de la sediul operațional EMERCOM a ajuns la Crocus.

Garda Rusă a finalizat o inspecție a parcărilor de lângă Crocus; nu au fost găsite explozibili sau dispozitive, a spus Khinshtein.

UPDATE 23:08

Teroriștii care au efectuat împușcătura la Crocus încă nu au fost găsiți, a spus Garda Națională Rusă.

Acum forțele de securitate sunt ocupate să disperseze jurnaliştii de la locul tragediei.

Reuters: Printre cei uciși în atacul terorist de la Moscova se numără și copii.

Așa arată acum Crocus:

UPDATE 23:07

Locuitorii din Moscova și din regiunea Moscovei sunt rugați să doneze sânge pentru victime în „Crocus City Hall”, informează autoritățile.

UPDATE 23:04

Directorul grupului Picnic, al cărui concert urma să aibă loc la Crocus, a declarat că nu poate contacta niciun membru al grupului.

UPDATE 23:03

Mai mulți spectatori răniți au reușit să scape în toaleta Crocus, refugiindu-se de focurile de armă, ajutându-se unii pe alții să se orienteze și spunându-le unde să fugă, a declarat unul dintre răniți, care a fost spitalizat la Institutul de Cercetare Sklifosovsky.

Elveția, șocată de atacul terorist de la Crocus, își exprimă condoleanțele față de familiile victimelor, anunță Ministerul de Externe.

Echipe de specialiști în terapie intensivă, chirurgi și psihologi de la Agenția Federală de Medicină și Biologie (FMBA) lucrează în cadrul personalului operativ la locul atacului terorist de la Crocus,

UPDATE 22:56

Ministerul Afacerilor Externe al Spaniei s-a declarat șocat de vestea din Rusia, și-a exprimat solidaritatea cu familiile victimelor și a condamnat orice formă de violență.

UPDATE 22:55

Grupul Picnic, care trebuia să concerteze astăzi la Crocus, nu poate contacta unul dintre membrii trupei; ei nu știu dacă a părăsit clădirea, a declarat directorul de concert al grupului Yuri Chernyshevsky pentru RBC.

UPDATE 22:52

Suprafața incendiului de la Crocus este de 13.000 de metri pătrați, iar acoperișurile s-au prăbușit de mai multe ori. Incendiul nu a fost încă localizat.

Peste 320 de persoane și peste 130 de echipamente sunt implicate în stingerea incendiului, iar trei elicoptere luptă din cer cu focul.

Ministerul pentru Situații de Urgență a deschis o linie telefonică pentru sprijin informațional și asistență psihologică în legătură cu evenimentele din regiunea Moscovei. Numărul este 8-800-775-17-17.

UPDATE 22:46

„Atacul terorist brutal de la Moscova necesită o condamnare fermă, lupta împotriva terorismului trebuie să devină o obligație a comunității internaționale”, a spus Ministerul de Externe italian.

Ministerul Sănătății din Belarus a oferit Rusiei asistență în tratarea victimelor atacului terorist.

Un Renault Symbol alb cu acoperiș întunecat și fără plăcuțe de înmatriculare este acum căutat la Moscova și în regiune. A părăsit teritoriul Crocus în jurul orei 20:13.

UPDATE 22:45

Informația privind nativii din Ingușetia, trecuți pe lista de urmăriți, s-a dovedit a fi un fals. Aceleași nume apar printre militanții neutralizați anterior din Ingușeția.

UPDATE 22:44

Președintele Serbiei, Alexander Vucic, a spus că serviciile de informații americane și britanice erau la curent cu atacurile teroriste pregătite la Moscova:

„Pe 7 martie, Ambasada SUA a cerut cetățenilor săi să nu viziteze centre comerciale. Apoi britanicii au făcut același lucru. Asta înseamnă că serviciile lor de informații au interceptat anumite negocieri, au primit informații și au știut că se va întâmpla ceva”, a spus el la postul de televiziune Prva.

UPDATE 22:41

Ministerul grec de Externe a condamnat atacul terorist de la Crocus din regiunea Moscovei, calificându-l drept „oribil“.

UPDATE 22:40

Evenimentele de masă și de divertisment din instituțiile culturale federale sunt anulate pentru zilele următoare, a informat Ministerul Culturii.

UPDATE 22:39

Ambasada Marii Britanii în Federația Rusă a condamnat atacul terorist de la Primăria Crocus și a exprimat condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor și celor uciși.

Ministerul francez de Externe și-a exprimat condoleanțele în legătură cu atacul terorist de la Primăria Crocus.

UPDATE 22:33

O sursă din Cheka-OGPU spune că nativii din Ingușetia au fost trecuți pe lista de urmăriți, fiind suspectați de implicare în atacul asupra lui Crocus. Martorii atacului au susținut că teroriștii aveau barbă.

UPDATE 22:30

Ministerul Situațiilor de Urgență a deschis o linie în scopul sprijinirii informaționale și asistenței psihologice în legătură cu evenimentele din regiunea Moscovei. Număr – 8-800-775-17-17 .

UPDATE 22:29

„Cum ai reușit să scapi? – Experiența armatei sovietice”.

Fotograful Kirill, care a lucrat la concertul Picnic, a declarat pentru SHOT că, în momentul atacului terorist din Crocus, se afla la primul etaj și a văzut bărbați cu arme intrând înăuntru. Cu toate acestea, a reușit să scape. Clădirea era cuprinsă de panică, a spus el.

UPDATE 22:26

UE a condamnat atacul terorist din regiunea Moscova, se arată într-un comunicat.

UPDATE 22:25

Ministerul Situațiilor de Urgență publică imagini cu incendiul în Crocus.

UPDATE 22:15

Unii dintre teroriști ar putea fi în clădire, anunță canalul TV Rossiya 24.

În primele minute ale evenimentelor de la Crocus, Putin a fost informat că au început împușcăturile.

„Președintele primește constant informații prin toate serviciile relevante despre ceea ce se întâmplă și despre măsurile luate. Președintele a dat toate instrucțiunile necesare”.

UPDATE 22:13

Numeroasele videoclipuri postate pe rețelele de socializare rusești dau o idee despre oroarea atacului și traseul atacatorilor, care au început să tragă pentru a ucide imediat ce au ajuns în Primăria Crocus.

Primele mărturii confirmă și ele acest proces. „Au început să tragă din stradă, să spargă geamurile”, a declarat un agent de securitate pentru presa Baza, legat de poliție. Eram patru, ne-am ascuns în spatele panourilor publicitare. Au trecut la zece metri de noi. »

Aceeași presă Baza asigură ca agenții de securitate erau înarmați doar cu bastoane și tasere.

Media Mash, apropiată și de serviciile de securitate, asigură că detectoarele de metale nu au funcționat. Cel puțin un videoclip arată patru atacatori împușcând metodic oameni în hol. „Chiar trăgeau în oameni de pe pământ”, a spus un alt martor din hol. „Eram la coadă cu mama și sora mea, în hol”, a declarat un martor pentru presa de exil Vajnie Istorii. Teroriștii erau în spatele nostru și au început să împuște în oameni. Apoi au fost împușcături în interiorul camerei. Am început să alergăm, s-a oprit curentul…” După aceste prime momente, potrivit diferitelor mărturii, a durat în jur de treizeci de minute pentru ajutor.

Martorii prezenți înăuntru, și care așteptau începerea concertului, au relatat scene de panică și fugă.

„Erau îmbrăcați în maro, au început să împuște în oameni cu arme automate”, a spus un martor pe Instagram la câteva minute după ce a reușit să părăsească locul. A fost o fugă groaznică. Toți se împingeau, sau zăceau pe pământ… Am plecat fără nimic, nu am văzut pe nimeni să ne ajute”.

„Să nu credeți că nu a fost panică”, a scris o altă supraviețuitoare pe pagina ei Vkontakte. Eram aproape zdrobiți de ușile vestiarului, doar o frunză era deschisă. (…) Evacuarea a fost haotică. »

Un alt martor care a văzut atacul de la balconul camerei, fotograful Dave Primov, a declarat pentru serviciul de limbă rusă al BBC că teroriștii, „în timp ce trăgeau în grupurile de oameni care fugeau”, au încercat să adune spectatorii spre centrul sălii, progresând de la ușile de la intrare. „A fost un grup întreg, rafale au fost regulate. Nu au urcat pe balcoane și am putut scăpa prin încăperile tehnice, apoi a trebuit să dărâmăm ușile de ieșire, care erau blocate. »

UPDATE 22:09

O fotografie arată un bilet însângerat pentru concertul trupei „Picnic” de la Crocus din regiunea Moscova, unde teroriștii au ucis cel puțin 40 de persoane cu arme automate.

UPDATE 22:08

Președintele sârb Vucic a transmis condoleanțe cetățenilor și autorităților din Rusia pentru atacul terorist.

O cutie neagră necunoscută a fost găsită în centrul comercial Galereya din Sankt Petersburg, pe Ligovsky Prospekt. Oamenii sunt evacuați de urgență din incintă, au declarat martori oculari.

Zona a fost izolată de serviciile de urgență.

UPDATE 22:07

Lista actualizată a victimelor atacului terorist:

  1. Maria Lvovna Novosyolova, în vârstă de 30 de ani;
  2. Alim Iosifovici Koshevarov, 42 de ani;
  3. Nikulina Nadejda Nikolaevna, 47 de ani;
  4. Sokolov Ivan Sergheievici, 28 de ani;
  5. Cherenkova Olga Sergheevna, 42 de ani;
  6. Elena Girina 47 de ani, rănită la picior;
  7. Ivan Sokolovski, rănit în spate;
  8. Copil în vârstă de 12 ani.
  9. Nemova Elena Nikolaevna de 50 de ani;
  10. Karpov Aleksei Aleksandrovici 41 de ani;
  11. Galkina Olga Evgenievna 65 de ani;
  12. Syrina Ekaterina Viktorovna, 41 de ani;
  13. Smagina Olga Yurievna 60 de ani;
  14. Avramova Elena Leonidovna 62 de ani;
  15. Gorokh Galina Anatolievna 65 de ani;
  16. Zharova Marina Andreevna 37 de ani;
  17. Matvey Sergeyevich Shirokov 20 de ani;
  18. Agapova Maria Yuryevna 52 de ani;
  19. Elena Vasilievna Tsemplova 38 de ani;
  20. Tatyana Sergeevna Zaitseva 34 de ani;
  21. Filippova Tatyana Viktorovna Filippova 49 de ani;
  22. Svetlana Yuryevna Stepanova 68 de ani;
  23. Anatoly Valeryevich Klyukin 71 de ani;
  24. Ergeshova Bumairam Kurmanbekovna 54 de ani;
  25. Zaripov Bakhtiyer Saidsafarovici 27 ani;
  26. Smetanova Sofya Ilinichna 20 de ani; 26. Smetanova Sofya Ilinichna 20 de ani;
  27. Viaceslav Vladimirovici Zudin, 48 ani.
    1. Razukov Khusnutdin Abdklkhalilovici, 40 de ani;
  28. Zaitseva Olga Anatolievna 50 de ani;
  29. Migur Nikita Andreevici 27 de ani;
  30. Kazanskaya Elena Aleksandrovna 43 de ani;
  31. Seldeva Olga Sergheevna

UPDATE 22:06

Șeful Ministerului polonez de Externe, despre atacul terorist de la Crocus: „noi, desigur, condamnăm terorismul sub orice formă”.

UPDATE 22:02

Unitățile speciale ale Gărzii Federale Ruse aflate la locul atacului terorist de la Crocus caută atacatori și evacuează cetățenii din clădire.

UPDATE 22:01

Biden este informat despre evenimentele din regiunea Moscovei, autoritățile americane monitorizează ceea ce se întâmplă, a informat Casa Albă.

Brigăzile de salvatori și medici din Cecenia sunt gata în orice moment să avanseze spre capitală pentru a oferi asistența necesară, a spus Kadyrov.

UPDATE 21:59

Cinci victime ca urmare a atacului terorist de la Krasnogorsk sunt în stare gravă, majoritatea sunt în stare moderată, a declarat guvernatorul Vorobyev.

UPDATE 21:58

Ministerul de Externe al Iranului a condamnat atacul terorist de la Crocus.

Ministrul turc de Externe l-a sunat pe Lavrov și în numele lui Erdogan a transmis condoleanțe poporului rus, a declarat Zaharova.

UPDATE 21:55

Aeroflot a oferit pasagerilor care zboară în perioada 22-25 martie posibilitatea de a reemite biletele sau de a-și rambursa banii.

UPDATE 21:47

️În primele minute ale celor întâmplate în Crocus, Putin a fost informat despre începerea împușcăturii, a spus Peskov.

Președintele primește în permanență informații despre ceea ce se întâmplă și despre măsurile luate prin toate serviciile relevante, a dat toate instrucțiunile necesare, a transmis secretarul de presă al șefului statului.

Evenimentele în masă continuă să fie anulate în regiunile rusești: astfel de decizii au fost luate în regiunile Tatarstan, Voronezh, Tula, Tver și Krasnodar.

Președintele Venezuelei Maduro și-a exprimat condoleanțe în legătură cu atacul terorist din „Crocus”, și-a exprimat încrederea în unitatea poporului rus.

Cinci victime ca urmare a atacului terorist de la Krasnogorsk sunt în stare gravă, majoritatea sunt în stare moderată, a declarat guvernatorul Vorobyev.

UPDATE 21:36

„Dacă teroriştii regimului de la Kiev se află în spatele atacului terorist din Primăria Crocus, toţi trebuie găsiţi şi distruşi, inclusiv oficialii”, a spus Medvedev.

„Moarte pentru moarte”, susține Medvedev.

UPDATE 21:35

Salvatorii încă nu pot localiza incendiul din Crocus. Toate plecările din Moscova sunt blocate.

UPDATE 21:34

️Victimele atacului terorist de la Crocus au primit componente sanguine, centrul de sânge urmând să primească donatori de sânge sâmbătă de la ora 8.30.

UPDATE 21:29

Pentru a oferi asistență după urgența la Crocus, vor fi folosite toate resursele organizațiilor medicale din regiunea Moscova, Moscova și centrele federale, a raportat guvernul.

UPDATE 21:25

Ministerul german de Externe și-a exprimat condoleanțe pentru atacul terorist din regiunea Moscovei și solicită o anchetă rapidă a celor întâmplate. Egiptul condamnă atacul Crocus.

UPDATE 21:24

Galeria din Sankt Petersburg evacuează vizitatorii. Difuzoarele anunță că este necesar să părăsească clădirea din motive tehnice.

UPDATE 21:22

Consilierul șefului biroului lui Zelenski, Podolyak, susține că Ucraina nu este implicată în situația de urgență de la Crocus.

UPDATE 21:19

Sursa 112 publică imagini cu cadavrele.

Un martor ocular a povestit ce s-a întâmplat în Crocus: „Au fugit direct peste cadavre!”

Polina L. a venit la concertul de la Crocus cu mama și iubitul ei. Au reușit chiar să intre în sală când au început împușcăturile: „Bărbații în camuflaj i-au împușcat pe cei care au întârziat, a început panica, oamenii au fugit și s-au ascuns. Au alergat direct peste cadavre. Am făcut o plimbare de câțiva kilometri, ne-a fost teamă că vor trage și pe stradă”, spune Polina.

UPDATE 21:18

Regiunea Leningrad a anulat evenimentele de divertisment până la o nouă notificare.

În metroul din Moscova au loc căutări intense de pasageri, a informat Departamentul Transporturilor.

Sankt Petersburg este gata să ofere asistența necesară după atacul terorist de la Crocus, lângă Moscova, a spus Beglov.

UPDATE 21:15

Prima listă a victimelor în urma împușcăturii de la Crocus:

  1. Novoselova Maria Lvovna, 30 de ani;
  2. Kosevarov Alim Iosifovich, 42 de ani;
  3. Nikulina Nadezhda Nikolaevna, 47 de ani;
  4. Sokolov Ivan Sergeevich, 28 de ani;
  5. Cherenkova Olga Sergeevna, 42 de ani;
  6. Elena Girina, 47 de ani, rănită la picior;
  7. Ivan Sokolovsky, rănit la spate;
  8. Un copil de 12 ani.

UPDATE 21:14

️FSB: Preliminar, ca urmare a atacului terorist din complexul Crocus, în prezent sunt 40 de morți și peste 100 de răniți.

UPDATE 21:13

FSB: Serviciile speciale desfășoară operațiuni de căutare operaționale după situația de urgență la complexul Crocus.

UPDATE 21:11

Ucraina: Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei declară că actualul atac terorist din suburbiile Moscovei este o provocare deliberată a regimului lui Putin, despre care comunitatea internațională a avertizat anterior.

UPDATE 21:08

Ministerul rus de Externe a cerut să transfere toate informațiile despre atacul terorist către FSB.

UPDATE 21:07

Toate evenimentele culturale, sportive și alte evenimente de masă sunt anulate în acest weekend în regiunea Kursk.

„SUA au sau au avut date fiabile privind atacul terorist de la Crocus, acestea ar trebui să fie predate imediat Rusiei”, a declarat Zaharova.

UPDATE 21:06

Crocus a început să se prăbușească.

UPDATE 21:05

Tragedia a fost numită oficial atac terorist. Pe baza incidentului din sala de concerte Crocus, Departamentul Principal de Investigații al Comitetului de Investigații din Rusia a deschis un dosar penal pe motivul unei infracțiuni în temeiul articolului 205 din Codul Penal al Federației Ruse (act terorist). La locul incidentului s-a deplasat o echipă de anchetă de la biroul central al Comitetului de anchetă al Rusiei, a informat departamentul.

UPDATE 21:03

Teroriștii ar putea avea ostatici în clădirea Crocus. 6200 de persoane s-ar putea afla în clădire în momentul împușcăturilor.

Baza scrie despre 18 persoane ucise. Comitetul de Investigații al Federației Ruse a deschis un dosar penal privind atacul terorist.

Rosaviatsia a anunțat întărirea măsurilor de securitate pe aeroporturile din Moscova. Autoritățile din capitala rusă se tem de noi atacuri teroriste.

Agenții de securitate de la Crocus nu aveau arme de foc. Militanții nu erau cinci, ci 20, au declarat martori oculari ai împușcăturilor.

Canalele de televiziune federale rusești nu și-au întrerupt transmisiunile din cauza atacului terorist.

Suprafața incendiului de la Primăria Crocus este de 3.000 de metri pătrați.

UPDATE 20:57

Numărul persoanelor rănite în atac a crescut la 140.

UPDATE 20:53

Parchetul General: „În numele lui Igor Krasnov, procurorul regiunii Moscova a mers la locul incidentului. El va coordona acțiunile organelor de drept. Se stabilește numărul victimelor, în clădire a început un incendiu, iar cetățenii sunt evacuați”.

UPDATE 20:52

Belarus se pronunță cu privire la situația de urgență de la Crocus: „Acest act terorist atroce nu poate avea nicio justificare”.

UPDATE 20:50

Elicopterele transportă răniții.

Stingerea incendiului de la „Crocus” a implicat aviația – un elicopter aruncă apă pe clădirea în flăcări, alte două elicoptere se pregătesc de plecare, a anunțat Ministerul pentru Situații de Urgență.

UPDATE 20:46

Incendiul din clădirea Primăriei Crocus este din ce în ce mai puternic.

UPDATE 20:37

Forțele speciale au început să ia cu asalt clădirea. Operațiunea de curățare a început.

UPDATE 20:36

Casa Albă susține că nu avea informații despre pregătirea unui atac terorist la Moscova. ️Casa Albă a spus că nu vede semne că Ucraina sau ucrainenii ar fi fost implicați în atacul terorist de la Moscova.

UPDATE 20:35

Primele victime ale atacului terorist de la Moscova au fost internate în instituțiile medicale. Potrivit datelor preliminare, patru atacatori au reușit să evadeze de la locul faptei.

UPDATE 20:32

Măsurile de securitate au fost întărite pe aeroporturile din Moscova, pasagerii sunt rugați să sosească în avans, a informat Rosaviation.

Căile Ferate Ruse au întărit măsurile de securitate la trenuri și la gări, relatează compania.

ONU este întristat de rapoartele despre atacul din Mallul Crocus și studiază informațiile, transmite biroul Secretarului General.

UPDATE 20:26

Peste 70 de echipe de ambulanță lucrează în apropierea Primăriei Crocus, medicii acordă asistența necesară tuturor victimelor, a spus guvernatorul Vorobiev. La locul situației de urgență se face totul pentru salvarea oamenilor, SOBR funcționează, a subliniat el.

UPDATE 20:24

În Podolsk, lângă Moscova, toate evenimentele publice au fost anulate pe fondul tragediei de la Crocus.

Agențiile speciale de aplicare a legii iau toate măsurile necesare în legătură cu ceea ce se întâmplă în Crocus, anunță FSB.

Șeful Comitetului de Apărare al Dumei, Kartapolov, despre evenimentele din Primăria Crocus: „Îi vom găsi atât pe ucigași, cât și pe cei care stau în spatele lor, toată lumea va răspunde”.

UPDATE 20:20

Casa Albă a comentat ce s-a întâmplat la Crocus. Statele Unite sunt la curent cu informații despre împușcătură, consideră filmările de la fața locului „îngrozitoare”.

Casa Albă și-a exprimat condoleanțe pentru atacul de la Moscova, relatează Reuters.

Casa Albă a numit ceea ce s-a întâmplat în Crocus un atac teribil și a spus că Statele Unite încearcă să obțină mai multe informații despre asta.

UPDATE 20:14

Peste 100 de persoane au fost rănite în urma împușcăturii de la Primăria Crocus, anunță sursa 112.

Aproximativ 100 de persoane au fost escortate din Crocus de către pompieri, relatează sediul regional Moscova al Ministerului Situațiilor de Urgență.

Se lucrează pentru salvarea oamenilor de pe acoperișul clădirii folosind mecanisme de ridicare.

UPDATE 20:11

Au fost trimise elicoptere pentru stingerea focului de la Crocus, transmite sursa 112.

Acoperișul clădirii este aproape complet cuprins de incendiu, oamenii cer ajutorul.

Patriarhul Kirill se roagă pentru odihna sufletelor morților și a celor răniți și pentru mântuirea celor care ar putea fi amenințați de un incendiu în clădire, a spus Legoyda.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un atac armat a avut loc la o sală de concerte din Moscova. 12 oameni au murit, 50 au fost răniți.

Trei persoane în camuflaj au deschis focul. Un concert al Grupului Picnic ar fi trebuit să aibă loc acolo.

Potrivit datelor preliminare, peste 100 de persoane sunt prinse de incendiu în clădirea Crocus, potrivit presei ruse.

Muzicienii Grupului Picnic au fost evacuați din clădire, niciunul dintre ei nu a fost rănit.

Anterior, Ambasada SUA a avertizat asupra amenințării cu atacuri teroriste în locurile aglomerate din Moscova.

Guvernatorul regiunii Moscova a mers la locul situației de urgență: „A fost creat un sediu operațional. Toate detaliile vor veni mai târziu”, a spus Andrey Vorobyov pe canalul său Telegram.

Peste 50 de echipaje de ambulanță au fost trimise la Krasnogorsk pentru a oferi asistență medicală tuturor celor care au nevoie.