• Loviturile aeriene rusești asupra regiunii ucrainene Harkov din nord-estul Ucrainei au lovit miercuri după-amiază o clinică și o farmacie, provocând moartea a cel puțin trei persoane, a declarat un oficial local.
  • Guvernul elvețian va găzdui în iunie o conferință de două zile la nivel înalt, care va avea ca scop obținerea păcii în Ucraina, deși Rusia a precizat că nu va participa la această inițiativă.
  • Opt națiuni nordice și baltice fac presiuni pentru mai mult sprijin pentru Ucraina. Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat că țara sa susține „un rol sporit al NATO în furnizarea de asistență în materie de securitate pentru Ucraina”.

UPDATE ORA 22.00 – Reuters relatează că Rusia a folosit bombe teleghidate pentru a ataca o centrală termică din orașul Sumîi

Reuters relatează că Rusia a folosit bombe teleghidate pentru a ataca o centrală termică din orașul Sumîi, din nordul Ucrainei, a declarat administrația militară regională. Aceasta a precizat că nu s-au înregistrat victime.

UPDATE ORA 21.00 – Ucraina riscă să se prăbușească fără sprijinul SUA, afirmă premierul japonez

Ucraina riscă să se prăbușească sub asaltul Rusiei fără sprijinul SUA, a declarat premierul Japoniei în fața parlamentarilor americani.

În primul discurs ținut de un lider japonez în fața unei ședințe comune a Congresului în ultimii nouă ani, Fumio Kishida i-a îndemnat pe americani să nu se îndoiască de rolul „indispensabil” al țării în afacerile mondiale și a declarat că Tokyo a întreprins modernizări militare istorice pentru a-și sprijini aliatul.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Vreau să mă adresez acelor americani care simt singurătatea și epuizarea de a fi țara care a susținut ordinea internațională”, a declarat Kishida.

Conducerea SUA este indispensabilă. Fără sprijinul SUA, în cât timp speranțele Ucrainei se vor prăbuși sub asaltul Moscovei?

Fără prezența SUA, cât timp înainte ca Indo-Pacificul să se confrunte cu realități și mai dure?”

UPDATE ORA 20.00 – Premierul pro-rus al Slovaciei aprofundează legăturile cu Ucraina în domeniul energiei și transporturilor

Premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, a declarat că va aprofunda cooperarea cu Ucraina în domeniul energiei, al legăturilor feroviare și al transportului de cereale.

După o ședință comună a guvernelor slovac și ucrainean de astăzi, dl Fico a declarat că Slovacia dorește să fie un vecin bun și prietenos” al Ucrainei.

Fico a condus o schimbare în politica externă a Slovaciei de când a venit la putere în octombrie anul trecut, oprind ajutorul militar de stat acordat Kievului și deschizând canale de comunicare cu Moscova.

Cu toate acestea, Fico a ținut să mențină legăturile de afaceri cu Kievul, permițând în continuare derularea de tranzacții comerciale cu arme.

UPDATE ORA 18.00 – Utilizarea în masă a bombelor ghidate, motorul progreselor rusești

Utilizarea în masă a bombelor teleghidate de tip aruncă și uită” care conțin componente străine determină avansurile rusești în Ucraina, fiind lansate până la 500 de bombe pe săptămână, potrivit unei analize a guvernului ucrainean.

Se spune că bombele explozive de mare putere și bombele cu dispersie echipate cu sisteme de ghidare UMPC” cu o rază de acțiune de 40-60 km reprezintă acum o amenințare centrală pe linia frontului, forțând forțele ucrainene să dea înapoi.

Potrivit unui raport al guvernului ucrainean obținut de The Guardian, astfel de arme lansate de la distanță de către avioane au jucat un rol-cheie în distrugerea [orașului Avdiivka din est] și în preluarea ruinelor sale de către Rusia”.

UPDATE ORA 17.00 – Trupele ucrainene sunt depășite numeric cu 7 la 10 de forțele rusești în regiunile estice, afirmă un general

Forțele rusești sunt de șapte până la zece ori mai numeroase decât trupele ucrainene în regiunile estice, a declarat joi în parlament generalul ucrainean Iuriy Sodol, relatează Reuters.

„Inamicul ne depășește în număr de 7-10 ori, ne lipsește forța de muncă”, a declarat Sodol, care comandă trupele din regiunile Harkov, Donețk și Luhansk din estul Ucrainei.

Anterior, joi, parlamentul ucrainean a adoptat un proiect de lege controversat care va schimba regulile privind mobilizarea militară civilă, într-un efort de a aborda problema forței de muncă deficitare din cadrul forțelor sale.

UPDATE 16:00-Moscova acuză forțele speciale britanice că operează în Ucraina

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a afirmat că Serviciul Special de Barcă din Marea Britanie operează în Ucraina și ajută forțele ucrainene să desfășoare tentative de operațiuni împotriva trupelor rusești

UPDATE 15:00-Ucraina și Letonia semnează un acord de securitate pe 10 ani

Cele două țări au semnat un acord de securitate pe o perioadă de un deceniu, în baza căruia sprijinul militar anual al Letoniei pentru Ucraina va fi de 0,25% din PIB.

„Letonia și-a luat, de asemenea, un angajament pe 10 ani de a ajuta Ucraina în ceea ce privește apărarea cibernetică, deminarea și tehnologiile fără pilot, precum și sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO”, a scris Volodymyr Zelenskyy pe X.

El a adăugat: „Sunt recunoscător prietenului și partenerului nostru, Letonia. Aceasta este exact specificitatea și predictibilitatea de care are nevoie lupta noastră pentru libertate și independență”.

Președintele ucrainean se află astăzi în Lituania pentru o vizită surpriză și este de asemenea așteptat să semneze un acord de securitate cu Vilnius.

UPDATE 13:00-Trump spune că nu va vizita Ucraina în calitate de candidat la președinție

Donald Trump a declarat că ar fi nepotrivit pentru el să viziteze Ucraina deocamdată, deoarece nu deține o funcție, a declarat echipa sa de campanie pentru agenția de presă Reuters.

Fostul președinte american este candidatul republican prezumtiv – ceea ce înseamnă că aproape sigur se va lupta cu Joe Biden pentru Casa Albă în noiembrie.

Volodymir Zelenski a declarat într-un interviu acordat săptămâna aceasta publicației Bild că l-a invitat pe Trump să vină în Ucraina pentru a vedea situația din țara sa și că a făcut acest lucru în mod public și privat.

Dar campania lui Trump a spus că nu a existat nicio „apropiere oficială” din partea președintelui ucrainean.

UPDATE 11:30-Doi morți într-o operațiune „antiteroristă” rusă

Forțele speciale au ucis două persoane într-un schimb de focuri la periferia orașului Nalchik, a anunțat Comitetul Național Antiterorism.

Bărbații înarmați erau suspectați că plănuiau un atac terorist, a precizat comitetul.

Acesta nu a oferit detalii despre ceea ce se crede că plănuiau suspecții.

Schimbul de focuri a avut loc pe fondul unor preocupări sporite în materie de securitate după atacul terorist de luna trecută asupra unei săli de concerte din Moscova, soldat cu 145 de morți.

O filială a Statului Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac.

Kabardino-Balkaria, unde a avut loc schimbul de focuri de armă, se află în regiunea Caucazului de Nord, unde extremismul islamic se manifestă de zeci de ani.

UPDATE 10:00-Zelenski face o vizită surpriză în Lituania

Volodymyr Zelenskyy se află astăzi în capitala lituaniană Vilnius pentru o vizită surpriză.

Liderii unei duzini de state din Europa Centrală sunt așteptați să participe astăzi în oraș la Summitul celor Trei Mări.

„Sunt programate întâlniri importante și urmează să fie semnat un nou acord bilateral de securitate”, a scris dl Zelenskyy pe X.

„Principala sarcină de acum este să depunem toate eforturile pentru a ne consolida sistemul de apărare aeriană, pentru a răspunde nevoilor urgente ale Forțelor de Apărare ucrainene și pentru a consolida sprijinul internațional, astfel încât să putem învinge teroarea rusă.”

UPDATE 9:00-200.000 de persoane au rămas fără energie electrică, anunță Kievul

Un atac rusesc asupra regiunii ucrainene Harkov din estul Ucrainei a întrerupt joi legăturile de energie electrică la peste 200.000 de consumatori, a declarat Oleksiy Kuleba, adjunctul șefului biroului președintelui ucrainean, pe Telegram.

Explozii puternice și bombardamente au zguduit mai multe orașe ucrainene în prima parte a zilei de astăzi, în timp ce autoritățile au raportat un nou val de peste 40 de lovituri cu rachete rusești și 40 de atacuri cu drone.

Explozii au fost auzite în orașul ucrainean Harkov, a declarat primarul Ihor Terekho, pe Telegram, precum și în regiunea Zaporizhzhia, potrivit guvernatorului Ivan Fedorov.

UPDATE 8:00-Un atac cu rachete rusești vizează orașe din Ucraina

Explozii puternice și bombardamente au zguduit mai multe orașe din Ucraina în această dimineață, în timp ce autoritățile au raportat un nou val de atacuri cu rachete rusești.

Explozii au fost auzite în orașul ucrainean Harkov, a declarat primarul Ihor Terekho, pe Telegram, precum și în regiunea Zaporizhzhia, potrivit guvernatorului Ivan Fedorov, tot pe aplicație.

Guvernatorul regiunii vestice Lviv, Maksim Kozytskyi, a declarat pe Telegram că în zonă funcționează apărarea aeriană.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a declarat pe Telegram că atacurile au vizat instalații de generare și distribuție a energiei electrice din regiunile Harkov, Zaporizhzhia, Lviv și Kiev.

Oficialii de la Kiev au declarat că atacurile au avariat instalațiile rețelei sale electrice.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina „pur și simplu nu poate aștepta” pentru mai multe sisteme de apărare aeriană, în timp ce Kievul pledează pe lângă aliații occidentali pentru a accelera livrările pentru a împiedica atacurile Rusiei.

Stoltenberg a declarat: „Întârzierile în livrarea sistemelor de apărare aeriană vor permite rachetelor rusești să lovească mai multe ținte, iar întârzierile în livrarea munițiilor vor permite Rusiei să preseze de-a lungul liniei frontului. Ucraina pur și simplu nu poate aștepta. Are nevoie de apărare antiaeriană, muniție și ajutor acum”.

Săptămâna trecută, țările NATO au promis că își vor analiza stocurile după ce Kievul a cerut mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot, capabile să doboare rachetele balistice rusești.

Citește și