• Miniștrii Apărării NATO au convenit să sprijine Ucraina cu ajutorul militar suplimentar, inclusiv apărarea aeriană, a declarat vineri Jens Stoltenberg.
  • „Aliații au convenit să intensifice” și să ofere ajutorul suplimentar, a spus Stoltenberg într-o postare pe platforma de socializare X.
  • În timpul întâlnirii, Zelenski a spus că nivelurile actuale de ajutor extern pentru Ucraina sunt „foarte limitate” și că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot sau similare de apărare aeriană.

UPDATE ORA 17:00 – Congresul adoptă în cele din urmă un proiect de lege de ajutor pentru Ucraina în valoare de 60,8 miliarde de dolari, deoarece soarta vorbitorului este în echilibru

Camera Reprezentanților a aprobat în cele din urmă ajutorul pentru Ucraina sâmbătă, într-o mișcare care ar putea amenința viitorul politic al președintelui Mike Johnson .

Membrii au votat 311-112 pentru a adopta pachetul de 60,8 miliarde de dolari, pe care Senatul l-a adoptat anterior. Adoptarea cu succes a legislației a stârnit urale și fluturare de steaguri ucrainene pe podeaua Camerei, precum și scandările „Slava Ukrainia!” – adică „slavă Ucrainei”. Conservatorii și-au înfuriat colegii după vot, unul care a vorbit la microfon a spus: „Lăsați nenorocitele de steaguri deoparte!”

Banii vor fi cea mai recentă tranșă de ajutor militar pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva brutalei invazii ruse lansate în februarie 2022.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Adoptarea celor trei proiecte de lege de ajutor extern prin Senat este programată să aibă loc marți, conform liderului majorității din Senat, Chuck Schumer. Celelalte două părți ale pachetului suplimentar de securitate națională, care se ocupă de Israel și Taiwan , ambele au trecut cu marje bipartizane semnificative. Versiunea House a suplimentării a schimbat asistența militară acordată Ucrainei într-un împrumut, o ofertă în mare parte nereușită de a atrage conservatorii să se implice.

„Dacă linia fierbinte se eliberează în această dimineață, ne așteptăm să anunțăm un acord care să permită următorul vot marți, la începutul după-amiezii”, a spus liderul majorității din Senat, potrivit. Părți din legislație au fost deja adoptate de camera superioară, făcând drumul către biroul președintelui destul de simplu de aici.

UPDATE 14.00

La întâlnirea lor de vineri de pe insula italiană Capri, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că acest lucru sporește „cea mai mare amenințare la adresa securității europene de la sfârșitul Războiului Rece”.

UPDATE 11.00

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât un bombardier strategic rusesc cu rachete antiaeriene pentru prima dată de la începutul războiului, în 2022.

UPDATE 10.00

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că, în opinia sa, războiul din Ucraina s-ar putea prelungi încă câțiva ani, iar vineri a apărat sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina.

UPDATE 09.00

Ministerul rus al Apărării a raportat atacuri ale dronelor ucrainene în cursul nopții și în cursul zilei de sâmbătă. Acesta a precizat că 26 de drone au fost detectate deasupra regiunii Belgorod, 10 deasupra regiunii Briansk și opt deasupra regiunii Kursk, printre alte câteva regiuni.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Miniștrii Apărării NATO au convenit să sprijine Ucraina cu ajutorul militar suplimentar, inclusiv apărarea aeriană, a declarat vineri Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței militare.

Într-o întâlnire virtuală cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, „aliații au convenit să intensifice” și să ofere ajutorul suplimentar, a spus Stoltenberg într-o postare pe platforma de socializare X.

În timpul întâlnirii, Zelenski a spus că nivelurile actuale de ajutor extern pentru Ucraina sunt „foarte limitate” și că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot sau similare de apărare aeriană, a raportat Reuters. La începutul acestei luni, Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de aproximativ 25 de sisteme pentru a-și proteja întreaga țară de atacurile aeriene.

Tot vineri, membrii G7 – un grup de șapte economii majore – au declarat într-o declarație că vor lucra pentru „întărirea capacităților de apărare aeriană ale Ucrainei pentru a salva vieți și a proteja infrastructura critică”.

Președintele ucrainean a cerut sprijin suplimentar din partea aliaților și și-a reiterat cererea de sprijin pentru apărarea aeriană vineri devreme.

La Consiliul NATO-Ucraina în format videoconferință, miniștrii au convenit să accelereze furnizarea de asistență Kievului, inclusiv apărarea aeriană , a spus Stoltenberg.

Republica Cehă a informat țările NATO că a achiziționat o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina – Stoltenberg.