• Un înalt oficial ucrainean a recunoscut că cele două părți au fost aproape de un acord în Turcia în 2022.
  • Dar Peskov a spus că acordul avortat de la Istanbul ar putea fi încă baza pentru noi discuții și că Rusia este pregătită pentru asta.
  • Ucraina spune că își dorește înapoi tot teritoriul, inclusiv Crimeea.

UPDATE ORA 22:00 – Vremea mai caldă ajută forțele ruse să avanseze în prima linie

Șeful militar al Ucrainei, generalul Oleksandr Syrskyi, a declarat sâmbătă că situația câmpului de luptă al Ucrainei în estul industrial s-a „înrăutățit semnificativ în ultimele zile”, deoarece vremea caldă a permis forțelor ruse să lanseze o nouă forță de-a lungul mai multor porțiuni de peste 1.000 de kilometri (620 de mile)-lung linia frontului.

Într-o actualizare a aplicației de mesagerie Telegram, generalul Syrskyi a spus că forțele ruse au „atacat activ” pozițiile ucrainene din apropierea orașelor Lyman, Bakhmut și Pokrovsk și au început să lanseze atacuri cu tancuri, deoarece vremea de primăvară mai uscată și mai caldă a făcut mai ușor pentru vehiculele grele. să se deplaseze pe un teren anterior noroios.

UPDATE ORA 21:00 – Ucrainenii au primit adăpost în Marea Britanie, trimiși să locuiască cu presupuși gangsteri

Refugiații ucraineni care fugeau de ororile războiului pentru a găsi adăpost în casele britanice au fost trimiși să locuiască cu presupuși gangsteri în cadrul schemei emblematice a guvernului, Casele pentru Ucraina.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Oamenii cu legături suspectate cu criminalitatea gravă sau organizată se numără printre cei aprobați ca gazde în cadrul schemei, care a fost înființată în 2022 pentru a încuraja proprietarii de case cu inima caldă să împrumute o cameră liberă celor care fug de invazia lui Vladimir Putin.

În cele mai grave cazuri, familiile și indivizii ucraineni „pur și simplu au dispărut”, potrivit unui consilier, în timp ce alții au fost forțați să lucreze pentru gazdele lor sau li s-a ceut chirie. Într-un exemplu grav, un cuplu cu un copil mic a fost trimis să locuiască cu un pedofil condamnat.

UPDATE ORA 20:30 – Primii piloți ucraineni au fost predați de Royal Air Force din Marea Britanie

Primul grup de piloți ucraineni pregătiți de Royal Air Force a absolvit acum și trec la a doua etapă de pregătire în Franța.

UPDATE ORA 20:00 – Întârzierile în asistența occidentală vor împiedica capacitatea Kievului de a lupta împotriva rușilor, spune think tank-ul

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, a avertizat că întârzierile în asistența militară occidentală ar împiedica tot mai mult capacitatea Ucrainei de a riposta împotriva avansurilor rusești.

În vreme ce războiul din Ucraina intră în al treilea an și un pachet vital de ajutor american pentru Kiev blocat în Congres, Rusia și-a folosit avantajul în puterea de foc și personal pentru a intensifica atacurile în estul Ucrainei.

A folosit din ce în ce mai mult bombe de planare ghidate de satelit – aruncate din avioane de la o distanță sigură – pentru a lovi forțele ucrainene afectate de lipsa de trupe și muniție.

UPDATE ORA 19:30 – Zelenski condamnă atacul Iranului asupra Israelului

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat duminică atacul Iranului cu drone și rachete asupra Israelului, cerând eforturi pentru a preveni o nouă escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu.

„Acțiunile Iranului amenință întreaga regiune și întreaga lume, la fel cum acțiunile Rusiei amenință un conflict mai mare, iar colaborarea evidentă dintre cele două regimuri în răspândirea terorii trebuie să facă față unui răspuns hotărât și unit din partea lumii”, a scris el pe platforma de socializare X.

UPDATE ORA 19:00 – Mai mulți civili mor în Ucraina pe fondul avertismentelor privind întârzierile ajutorului american

Mai mulți civili au murit duminică în toată Ucraina, în timp ce analiștii au avertizat că întârzierea asistenței militare americane ar duce Kievul să lupte pentru a lupta împotriva ofensivelor rusești.

Un bărbat a fost ucis când o dronă rusă a lovit camionul pe care îl conducea în regiunea Sumy, a anunţat procuratura locală.

Oficialii din regiunea Harkov au mai spus că au recuperat cadavrele unei femei de 61 de ani și ale unui bărbat de 68 de ani, uciși în urma unei lovituri rusești în ziua precedentă.

Zece drone rusești de tip Shahed au fost doborâte peste regiunea Harkiv peste noapte, au anunțat duminică Forțele Aeriene Ucrainene.

Între timp, bombardamentele din regiunea Herson ocupată de ruși au ucis doi civili duminică, a declarat liderul instalat la Moscova, Vladimir Saldo.

UPDATE ORA 18:30 – Oficialul din Herson spune că două persoane au fost ucise în loviturile ucrainene

Două persoane au fost ucise în urma atacurilor ucrainene într-o zonă controlată de ruși din Hersonul ucrainean, a declarat duminică înaltul oficial al regiunii.

O persoană a fost rănită, a scris Vladimir Saldo pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE ORA 18:00 – Germania va trimite noul sistem de apărare aeriană Patriot la Kiev într-un „moment critic”, spune Zelenski

Germania va furniza Ucrainei un sistem de apărare aeriană Patriot fabricat din SUA și rachete de apărare aeriană într-un „moment critic”, în timp ce Kievul se luptă să-și apere sistemul energetic de bombardamentele rusești, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

La peste doi ani de la invazia sa la scară largă, Rusia a organizat trei lovituri aeriene masive asupra centralelor electrice și substațiilor în ultimele săptămâni, determinând Kievul să lanseze apeluri disperate pentru aprovizionarea cu apărare antiaeriană de înaltă calitate.

„Germania va livra Ucrainei un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz la X, amintind că Germania este acum un susținător cheie al Ucrainei, cu asistența SUA blocată în Congres.

„Suntem neclintiți de partea Ucrainei”, a spus Scholz, adăugând că Zelensky l-a informat sâmbătă într-un apel telefonic despre „atacuri aeriene masive ale Rusiei asupra infrastructurii energetice civile”.

UPDATE ORA 17:30 – Ucraina spune că a doborât 10 drone rusești

Forțele aeriene ucrainene au declarat astăzi că sistemele sale de apărare aeriană au distrus toate cele 10 drone de atac pe care Rusia le-a lansat asupra țării.

Forțele aeriene au declarat pe Telegram că Rusia a atacat și Ucraina cu patru rachete, dar nu a spus ce sa întâmplat cu ei.

UPDATE ORA 15:36 – Tot mai mulți civili mor în Ucraina, în timp ce un grup de experți avertizează că întârzierile în acordarea ajutorului american vor împiedica forțele Kievului

Mai mulți civili au murit duminică în Ucraina, în timp ce analiștii au avertizat că întârzierile în asistența militară americană vor face ca Kievul să se lupte cu greu să respingă ofensivele rusești.

Un bărbat a fost ucis duminică după ce o dronă rusă a lovit camionul pe care îl conducea în regiunea Sumy, a declarat biroul procurorului local.

Oficialii din regiunea Harkov au declarat, de asemenea, duminică, că au recuperat cadavrele unei femei de 61 de ani și a unui bărbat de 68 de ani uciși de un atac rusesc în ziua precedentă. Zece drone rusești de tip Shahed au fost doborâte deasupra regiunii Harkov în cursul nopții, a anunțat duminică Forțele Aeriene ucrainene.

Între timp, bombardamentele din regiunea Kherson, ocupată de Rusia, au ucis duminică doi civili, a declarat liderul instalat la Moscova, Vladimir Saldo. Drone ucrainene au fost semnalate, de asemenea, în regiunile rusești Krasnodar și Belgorod și deasupra Mării Negre, a declarat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE ORA 15:20 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul iranian asupra Israelului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul iranian asupra Israelului, spunând că „acțiunile Teheranului amenință regiunea și întreaga lume – la fel cum acțiunile Rusiei amenință să se dezvolte într-un conflict mai larg”. Potrivit acestuia, cele două regimuri cooperează și răspândesc teroarea.

De asemenea, prim-ministrul britanic a condamnat atacul iranian, și-a confirmat sprijinul pentru Israel și, de asemenea, a confirmat oficial că avioanele de luptă ale Royal Air Force au interceptat drone lansate de Iran, a spus că „dacă acest atac ar fi avut succes, rezultatul său în termeni de stabilitate regională ar fi au fost greu”.

UPDATE ORA 11:00 – Decorat ca „Erou al Ucrainei” învață să trăiască cu brațe bionice

Valeriy Kucherenko este un „Erou al Ucrainei” decorat, dar bătălia pe care o duce în prezent este să învețe să mănânce și să folosească singur toaleta.

Grav rănit în octombrie, bărbatul voinic de 30 de ani este dublu amputat și are două brațe protetice.

Din ce în ce mai mulți soldați ucraineni ca el își pierd membrele într-un război care a intrat în al treilea an și sunt nevoiți să se adapteze la viața într-o țară cu puține facilități pentru persoanele cu handicap.

UPDATE 03:00-Șeful armatei ucrainene avertizează că situația de pe câmpul de luptă din est se înrăutățește „semnificativ”

Șeful armatei ucrainene a avertizat sâmbătă că situația de pe câmpul de luptă din estul industrial „s-a înrăutățit semnificativ în ultimele zile”, deoarece încălzirea vremii a permis forțelor rusești să lanseze o nouă ofensivă de-a lungul mai multor porțiuni din linia frontului de peste 1.000 km lungime.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un înalt oficial ucrainean a recunoscut că cele două părți au fost aproape de un acord în Turcia în 2022, dar a spus că Kievul nu a dus propunerea mai departe, deoarece nu are încredere în partea rusă să ducă la îndeplinire niciun acord.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a spus că multe s-au schimbat din 2022, inclusiv ceea ce a spus el este adăugarea la teritoriul rusesc a patru noi regiuni, o referire la părțile Ucrainei pe care Moscova le-a revendicat ca fiind proprii.

Dar Peskov a spus că acordul avortat de la Istanbul ar putea fi încă baza pentru noi discuții și că Rusia este pregătită pentru asta. Întrebat însă dacă Moscova a simțit vreo pregătire din partea ucraineană pentru discuții, dl Peskov a spus: „Nu, nu simțim asta”.

Ucraina spune că își dorește înapoi tot teritoriul, inclusiv Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, și ca fiecare soldat rus să-și părăsească teritoriul. Încearcă să conducă discuțiile internaționale cu privire la poziția sa care exclud Rusia.

Citește și