• Iranul a lansat sute de drone și rachte spre Israel.
  • Biden spune că liderii G7 se vor reuni pentru un răspuns diplomatic unit.
  • Biden i-a cerut lui Netanyahu să nu răspundă la atacul Iranului.
  • Israelul a solicitat o reuniune de urgență a ONU.
  • Consiliul de Securitate al ONU se va reuni mâine la ora 23:00 (ora Israelului), pe fondul atacului iranian împotriva Israelului. Aceasta este o întâlnire neobișnuită a consiliului de duminică.
  • Tehran Airport suspenda toate zborurile până la 8AM.
  • Biden: „Condamn aceste atacuri în cei mai puternici termeni posibil”

UPDATE ORA 21:00 – Oficialii turci, iordanieni și irakieni spun că Iranul le-a avertizat cu privire la atac

Oficialii turci, iordanieni și irakieni au spus că Iranul a dat un preaviz cu câteva zile înainte de atacul de sâmbătă asupra Israelului, permițând evitarea victimelor în masă și a escaladării vertiginoase – dar un oficial american a negat acest lucru.

Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a declarat duminică că Iranul a dat statelor vecine și Washingtonului un preaviz cu 72 de ore că va lansa loviturile. Ministerul de Externe al Turciei a declarat că a vorbit și cu Washingtonul și Teheranul înainte de atac.

„Iranul a spus că reacția va fi un răspuns la atacul Israelului asupra ambasadei sale din Damasc și că nu va depăși acest lucru. Eram conștienți de posibilități. Evoluțiile nu au fost o surpriză”, a declarat pentru Reuters o sursă diplomatică turcă.

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA

Dar un înalt oficial de la Washington a respins declarația lui Amirabdollahian, spunând că Washington a avut contact cu Iranul prin intermediari elvețieni, dar nu a primit un preaviz de 72 de ore.

„Asta nu este absolut adevărat”, a declarat oficialul pentru Reuters. „Nu au dat o notificare și nici nu au dat vreo idee despre… „acestea vor fi țintele, așa că evacuați-le”.

Teheranul a trimis un mesaj Statelor Unite abia după ce au început loviturile, iar intenția a fost de a fi „foarte distructivă”, a spus oficialul, speculând că Iranul a spus că a anunțat pentru a acoperi stânjeneala în legătură cu eșecul atacului.

Cu toate acestea, oficialii irakieni, turci și iordanieni au spus fiecare că Iranul a oferit un avertisment timpuriu cu privire la atac săptămâna trecută, inclusiv câteva detalii.

UPDATE ORA 20:00 – G7 „stă pregătit” să răspundă la noi „inițiative destabilizatoare” ale Iranului

Liderii G7 au declarat că „condamnă fără echivoc, în cei mai fermi termeni, atacul direct și fără precedent al Iranului împotriva Israelului” și au spus că „sunt pregătiți să ia măsuri suplimentare acum și ca răspuns la inițiative de destabilizare viitoare”.

Într-o declarație, aceștia au spus: „Iranul a tras sute de drone și rachete către Israel. Israelul, cu ajutorul partenerilor săi, a învins atacul. Ne exprimăm solidaritatea și sprijinul deplin față de Israel și poporul său și reafirmăm angajamentul nostru față de securitatea sa.

„Prin acțiunile sale, Iranul a făcut un pas în continuare spre destabilizarea regiunii și riscă să provoace o escaladare regională incontrolabilă. Acest lucru trebuie evitat. Vom continua să lucrăm pentru a stabiliza situația și a evita escaladarea ulterioară. În acest spirit, cerem Iranului și împuterniciților săi să-și înceteze atacurile și suntem pregătiți să luăm noi măsuri acum și ca răspuns la inițiativele de destabilizare viitoare.

Ne vom consolida, de asemenea, cooperarea pentru a pune capăt crizei din Gaza, inclusiv prin continuarea lucrărilor pentru o încetare a focului imediată și durabilă și pentru eliberarea ostaticilor de către Hamas și pentru a oferi asistență umanitară sporită palestinienilor aflați în nevoie.

UPDATE ORA 18:00 – Răspunsul Rusiei la atacul Iranului nu corespunde așteptărilor israeliene

Rusia a răspuns ferm la sugestia că Israelul se aștepta ca Moscova să condamne atacul aliatului său Iranului de aseară – purtătorul de cuvânt al ministerului de externe Maria Zakharova, spunând reporterilor: „Amintește-mi, când a fost ultima dată când Israelul a condamnat cel puțin unul dintre atacurile de la Kiev asupra regiunilor ruse. ?”

Între timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut duminică un apel telefonic cu ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, cu o citire a apelului din partea ministerului rus care declară: „O nouă escaladare a situației din regiune și noi acțiuni provocatoare periculoase ar putea duce la o creștere a tensiunii.”

Moscova a spus că este extrem de îngrijorată de atacurile iraniene asupra Israelului și a cerut tuturor părților să dea dovadă de reținere, dar a spus că tensiunile vor rămâne ridicate până când conflictul dintre Israel și palestinieni va fi rezolvat.

Rusia a remarcat că Teheranul a spus că atacul a fost făcut în cadrul dreptului la autoapărare după lovitura Israelului asupra complexului ambasadei Iranului din Damasc, pe care Moscova a condamnat-o. Rusia nu a condamnat atacurile iraniene asupra Israelului.

Rusia, care are legături strânse cu Iranul, a acuzat Occidentul că a blocat încercările Consiliului de Securitate al ONU de a răspunde atacului israelian asupra complexului ambasadei.

„Am avertizat în mod repetat că numeroasele crize nerezolvate din Orientul Mijlociu, în primul rând în zona de conflict, care sunt adesea alimentate de acțiuni provocatoare iresponsabile, vor duce la o creștere a tensiunii”, a spus ministerul.

UPDATE ORA 16:00 – Ministrul de extremă dreaptă Smotrich cere ca Israelul să răspundă la atacul Iranului

Ministrul de Finanțe al Israelului, Bezalel Smotrich, a cerut guvernului să răspundă atacului Iranului.

„Dacă răspunsul nostru va rezona în Orientul Mijlociu pentru generațiile viitoare – vom câștiga”, a spus politicianul de extremă dreapta.

„Dacă ne reținem, ne vom pune pe noi și pe copiii noștri într-un pericol existențial imediat”, a adăugat el.

UPDATE ORA 15:30 – Petrolul a început să crească după atacul Iranului asupra Israelului

Prețul petrolului este așteptat să crească luni după atacul Iranului asupra Israelului din weekend, spun analiștii, dar creșterile ulterioare ar putea depinde de modul în care Israelul alege să riposteze.

Îngrijorarea privind un răspuns din partea Iranului la atacul asupra complexului ambasadei sale din Siria a susținut petrolul săptămâna trecută și a contribuit la trimiterea vineri a petrolului Brent de referință la nivel mondial la 92,18 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din octombrie.

„Este rezonabil să ne așteptăm la prețuri mai mari atunci când se reiau tranzacțiile”, a declarat Tamas Varga de la brokerul de petrol PVM. „Acestea fiind spuse, până acum nu a existat niciun impact asupra producției, iar Iranul a declarat că „problema poate fi considerată încheiată”.

„Oricât de aprigă și dureroasă va fi reacția inițială a pieței, raliul s-ar putea dovedi a fi de scurtă durată, cu excepția cazului în care aprovizionarea din regiune este perturbată în mod semnificativ.”

UPDATE ORA 15:00 – Houthis spun că atacul Iranului este legitim

Un purtător de cuvânt al grupării Houthis din Yemen a calificat drept legitim atacul Iranului asupra Israelului, ca răspuns la atacul asupra clădirii consulatului iranian din Damasc, în Siria, la începutul acestei luni.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că gruparea care conduce o mare parte din nordul Yemenului a avut o confruntare directă cu Israelul după începerea războiului acestuia din Gaza, atacând cu rachete și drone portul Eilat din sudul Israelului și împiedicând navele israeliene să navigheze prin Marea Roșie.

UPDATE ORA 14:25 – „Americanii ar putea fi nevoiți să rezolve problema din Gaza pentru a pune capăt rădăcinilor problemei”

Atacul Iranului asupra Israelului a fost aplaudat de mulți palestinieni ca o răzbunare rară pentru războiul sângeros al Israelului în Gaza.

„Pentru prima dată am văzut câteva rachete care nu au aterizat în zonele noastre. Aceste rachete se îndreptau spre Palestina ocupată”, a declarat Abu Abdallah, în vârstă de 32 de ani, referindu-se la teritoriul care a devenit Israel în 1948.

„Avem speranța că, dacă Iranul sau orice altă țară intră în război, o soluție pentru Gaza ar putea fi mai aproape ca niciodată. Americanii ar putea fi nevoiți să rezolve problema Gaza pentru a pune capăt rădăcinilor problemei”.

Mulți locuitori din Gaza s-au simțit abandonați de vecinii din Orientul Mijlociu de când Israelul a lansat războiul care a ucis aproape 34.000 de palestinieni, majoritatea femei și copii.

UPDATE ORA 13:50 – Armata israeliană vizează familiile strămutate care încearcă să se întoarcă în nordul Fâșiei Gaza

Una dintre cele mai recente operațiuni militare israeliene din Gaza a vizat un grup de palestinieni care erau pregătiți să se întoarcă în nordul Fâșiei.

La primele ore ale acestei dimineți, unele familii au reușit să se întoarcă în nord. Astfel, oamenii au început să se adune în grupuri mari pentru a se îndrepta spre partea de nord a Fâșiei Gaza.

Armata israeliană a blocat drumul cu tancuri, aruncând cu grenade fumigene asupra mulțimilor.
Le-au spus să se întoarcă, deoarece armata israeliană nu a luat încă nicio decizie de a permite oamenilor să se întoarcă în nord.

UPDATE ORA 12:30 – Zborurile interne iraniene, anulate până luni

Aeroportul Mehrabad, din capitala iraniană Teheran, și aeroporturile din alte câteva orașe iraniene au anulat zborurile interne până luni dimineață, relatează agenția semioficială de presă Mehr.

Irakul și-a redeschis spațiul aerian la câteva ore după ce a suspendat tot traficul aerian, a anunțat autoritatea sa aviatică.

Iordania, care se învecinează cu Irakul, dar și cu Israelul, și Libanul și-au redeschis, de asemenea, spațiile aeriene respective, după ce le închiseseră anterior, la fel ca și Israelul.

UPDATE ORA 11:15 – Armata israeliană spune că zvonurile că a permis întoarcerea în nordul Gaza sunt false

Armata israeliană a respins speculațiile potrivit cărora ar fi permis întoarcerea palestinienilor în nordul Fâșiei Gaza.

Armata „nu permite întoarcerea rezidenților, nici prin Salah al-Din, nici prin strada al-Rashid”, a declarat purtătorul de cuvânt Avichay Adraee pe X, calificând zvonurile drept „false și nefondate”.

El a subliniat că nordul Gaza este în continuare o zonă de război și că nu va fi permisă nicio întoarcere.

UPDATE ORA 11:00 – Ambasada SUA din Ierusalim ridică ordinul de adăpost pe loc

Ambasada americană afirmă că „amenințarea atacurilor cu drone și/sau rachete s-a diminuat”.

„Ambasada SUA din Ierusalim le reamintește cetățenilor americani necesitatea continuă de a fi precauți și de a crește gradul de conștientizare a securității personale, deoarece incidentele de securitate au loc adesea fără avertisment”, se arată într-un comunicat.

„Mediul de securitate rămâne complex și se poate schimba rapid în funcție de situația politică și de evenimentele recente”.

Ordinul de refugiere pe loc pentru angajații guvernamentali americani și membrii familiilor acestora a fost ridicat, se precizează în comunicat. Armata israeliană a declarat că nu sfătuiește locuitorii să se pregătească să se adăpostească, revizuind o alertă anterioară, într-un semnal aparent de încetare a amenințării.

UPDATE ORA 10:42 – Hamas consideră că atacul Iranului este un „drept natural și un răspuns meritat”

Gruparea a calificat lansarea de către Iran a sute de rachete și drone peste noapte drept „un drept natural și un răspuns meritat”.

Acțiunea militară a Iranului a avut loc după un presupus atac aerian israelian asupra complexului ambasadei sale din Damasc, la 1 aprilie, în care au fost uciși ofițeri ai Corpului de elită al Gardienilor Revoluției Islamice. „Noi, cei din Hamas, considerăm că operațiunea militară condusă de Republica Islamică Iran este un drept natural și un răspuns meritat la crima de a viza consulatul iranian din Damasc și la asasinarea mai multor lideri ai Gardienilor Revoluției”, a declarat Hamas într-un comunicat.

UPDATE ORA 10:40

Potrivit canalului de știri N12 din Israel: Arabia Saudită a jucat un rol important în prevenirea atacurilor împotriva Israelului.

UPDATE ORA 10:00 – Franța a ajutat Israelul în contracararea atacului iranian

Șeful purtătorului de cuvânt al armatei israeliene afirmă că Franța s-a numărat printre țările implicate în apărarea împotriva atacului Iranului asupra Israelului din cursul nopții.

„Franța are o tehnologie foarte bună, avioane, radare – și știu că au contribuit la patrularea spațiului aerian”, a declarat Daniel Hagari, adăugând că nu are detalii exacte dacă avioanele de luptă franceze au doborât rachetele lansate de Iran.

Armata susține că a interceptat 99 la sută din cele peste 300 de proiectile lansate.

UPDATE 08:42

Ministrul israelian de Externe: „Trebuie să clasificăm Garda Revoluționară Iraniană drept organizație teroristă și să impunem sancțiuni eficiente împotriva Iranului”.
Israelul spune că principalul său aeroport civil, Ben Gurion din Tel Aviv, a fost redeschis la 7:30 a.m., ora locală.

UPDATE ORA 08:20 – Israelul afirmă că va continua războiul din Gaza „cu toată forța

Mossad a emis o declarație prin intermediul biroului premierului israelian cu privire la negocierile pentru încetarea focului în Gaza, susținând că Hamas a respins propunerea înaintată de mediatori.

„Israelul va continua să se străduiască să realizeze obiectivele războiului cu Hamas cu toată forța și nu va lăsa nicio piatră neîntoarsă pentru a returna imediat cei 133 de ostatici din Gaza”, se arată în declarație.

UPDATE 7:00

The Economist: Israelul dezbate deja opțiuni militare care includ lovituri la distanță lungă asupra bazelor militare sau instalațiilor nucleare din Iran

UPDATE 6:49

Forțele americane au interceptat peste 70 de drone și cel puțin trei rachete balistice, spun oficialii americani

Forțele americane au interceptat peste 70 de drone de atac unidirecțional și cel puțin trei rachete balistice în timpul atacului Iranului asupra Israelului, potrivit a doi oficiali americani familiarizați cu situația.

Rachetele balistice au fost interceptate de nave de război în estul Mării Mediterane, a declarat unul dintre oficiali. Iranul a lansat peste 100 de rachete balistice în total asupra Israelului, potrivit unui înalt oficial al administrației.

UPDATE 6:39

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, spune că forțele americane în timpul atacului Iranului „au interceptat zeci de rachete și UAV-uri în drum spre Israel, lansate din Iran, Irak, Siria și Yemen”.
„Nu căutăm un conflict cu Iranul, dar nu vom ezita să acționăm pentru a ne proteja forțele și a sprijini apărarea Israelului”.

UPDATE 6:25

Biden i-a spus lui Netanyahu că SUA nu vor participa la nicio operațiune ofensivă împotriva Iranului, a declarat un înalt oficial american al Administrației pentru CNN.

UPDATE 6:23

Canalul israelian 12: Totul indică faptul că Israelul va răspunde militar Iranului în următoarele 24 de ore.

UPDATE 6:17

Biden i-a spus lui Netanyahu că „seara asta a fost o victorie”, nimic „de valoare” nu a fost lovit în Israel, spune un oficial american.

Biden i-a spus lui Netanyahu că „seara asta a fost o victorie”, nimic „de valoare” nu a fost lovit în Israel, spune un oficial american.

Israelul ar trebui să considere această seară o victorie, deoarece evaluarea actuală a SUA este că atacurile Iranului au fost în mare măsură eșuate și au demonstrat capacitatea militară superioară a Israelului, i-a spus președintele Joe Biden premierului israelian Benjamin Netanyahu în apelul lor telefonic, a declarat un înalt oficial al Administrației pentru CNN.

UPDATE 6:00

Peste 55 de rachete au fost lansate din Israel în Liban în ultima oră, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene.

UPDATE 5:57

Biden: „Condamn aceste atacuri în cei mai puternici termeni posibil”

În urma conversației sale cu Benjamin Netanyahu, președintele Joe Biden a spus că condamnă atacul Iranului asupra Israelului în „cel mai puternici termeni posibili”.

UPDATE 5:57

Ministerul iranian de externe a lansat o declarație completă cu privire la lansarea de rachete și drone asupra Israelului.

Începe prin a spune că forțele armate ale Republicii Islamice Iran au efectuat o „serie de lovituri militare asupra bazelor militare israeliene”.

A spus că lovitura a fost „ca răspuns și în exercitarea dreptului său inerent de autoapărare” după atacul asupra consulatului din Damasc, Siria, din 1 aprilie, pentru care a învinuit Israelul.

Declarația arată că acțiunile țării demonstrează „abordarea sa responsabilă față de pacea și securitatea regională și internațională”, în același timp, Israelul desfășoară o „campanie genocidă necruțătoare împotriva poporului palestinian” și „agresiuni militare repetate împotriva statelor vecine”.

Ministerul de Externe încheie spunând că Iranul nu va ezita să ia măsurile necesare pentru a-și proteja interesele împotriva oricărui act de agresiune militară sau a utilizării ilegale a forței.

UPDATE 5:50

Armata SUA a doborât zeci de rachete iraniene destinate Israelului, au declarat trei oficiali americani pentru Reuters

UPDATE 5:41

Canalul 12 israelian: Israelul va răspunde la atacurile iraniene în următoarele 24 de ore.

UPDATE 5:32-Potrivit serviciului de urgență al Israelului, nu au fost raportați rapoarte de răni suferite direct în urma atacurilor iraniene.

UPDATE 5:11- IDF spune că unele restricții au fost ridicate după atacul din Iran

Armata israeliană a declarat pentru BBC că „unele restricții au fost ridicate” privind circulația în interiorul Israelului, dar nu a oferit mai multe detalii.

The Times of Israel a declarat că israelienii din întreaga țară nu mai trebuie să stea în apropierea adăposturilor, dar că restricțiile privind adunările și anularea tuturor activităților educaționale și a excursiilor școlare sunt încă în vigoare.

UPDATE 4:57

NBC, citând surse, spune că: Biden și-a exprimat în privat îngrijorarea că Netanyahu încearcă să tragă Washingtonul într-un conflict mai larg

UPDATE 4:51

Delegat Iranian la Națiunile Unite într-un mesaj către Consiliul de Securitate: Avertizăm Israelul împotriva oricărei acțiuni militare și ne angajăm să răspundem oricărei amenințări

UPDATE 4:48

UPDATE 4:45

80 de UAV-uri lansate de Iran vor ajunge în Israel într-o oră, afirmă mass-media israeliană

UPDATE 4:15

Corespondentul militar al Canalului 12: Zeci de drone sunt în continuare drum spre Israel și se încearcă interceptarea lor înainte să sosească.

UPDATE 4:00-Biden i-a cerut lui Netanyahu să nu răspundă la atacul Iranului

UPDATE 3:57-Oficiali americani: Iranul a lansat atât o navă de croazieră, cât și rachete balistice asupra Israelului

UPDATE 03:56- Pentagonul a spus pentru Al Jazeera că echipa lui Biden lucrează pentru a detensiona situația.

UPDATE 3:49-Cabinetul de război israelian se va reuni mâine pentru a decide asupra răspunsului Israelului

UPDATE 03:45- Israelul a solicitat o reuniune de urgență a ONU

„Atacurile iraniene sunt fără precedent și o încălcare flagrantă a suveranității israeliene”, această evaluare este dată într-o scrisoare israeliană adresată președintelui Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE 03:32-Arabia Saudită face apel la „reținere” pe fondul loviturilor iraniene asupra Israelului

Ministerul saudit de Externe și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „recentele escaladări militare” din regiune și la „potențialele repercusiuni grave” ale acestora, ca urmare a atacurilor iraniene cu drone și rachete îndreptate împotriva Israelului, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Afacerilor Externe în X duminică.

„Ministerul reafirmă poziția regatului care subliniază necesitatea ca Consiliul de Securitate (al ONU) să își asume responsabilitatea pentru menținerea păcii și securității internaționale, în special în această regiune extrem de sensibilă pentru pacea și securitatea globală”, a adăugat ministerul saudit.

Ministerul a subliniat importanța „prevenirii oricărei exacerbări suplimentare” a crizei, avertizând asupra „consecințelor grave” în cazul în care situația se va agrava.

UPDATE 03:28- Biden vorbește acum cu Netanyahu

UPDATE 03:21- Cancelarul german Olaf Scholz: Atacul din această seară asupra teritoriului israelian al Iranului este iresponsabil, suntem alături de Israel

UPDATE 03:15- Cabinetul de război al Israelului a luat decizia de a riposta Iranului

Official Broadcasting Corporation a raportat despre o sursă politică: Cabinetul discută acum natura răspunsului israelian

UPDATE 03:13-Forțele israeliene continuă să intercepteze amenințările primite – IDF

UPDATE 03:10- O fată a fost rănită și o instalație militară israeliană a fost „ușor avariată” – IDF

O fetiță a fost rănită în timpul atacului cu drone și rachete iranian, au anunțat Forțele de Apărare ale Israelului.

O instalație militară a fost, de asemenea, ușor avariată, a adăugat aceasta.

Mai mult de 200 de drone și rachete au fost lansate în cadrul atacului de represalii, a precizat aceasta.

În total, avioanele de luptă israeliene au interceptat peste 10 rachete de croazieră și zeci de drone în afara granițelor țării, a adăugat aceasta.

De asemenea, a confirmat că Iranul a lansat zeci de rachete sol-sol, dintre care majoritatea au fost interceptate.

UPDATE 03:09

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Un aeroport militar israelian a fost avariat în urma atacului iranian.

UPDATE 03:00

Iranul amenință în titlul „Teheran Times”: „Dacă Israelul își repetă actul stupid – următorul pas va fi mai ferm”

UPDATE

Algeria a lăudat Iranul pentru atacul său și și-a promis sprijinul

UPDATE

Închiderea spațiului aerian în Iordania va fi prelungită până la ora 11 dimineața, anunță televiziunea iordaniană.

UPDATE

Rețeaua ABC: Iranul a lansat încă 70 de rachete asupra Israelului, ceea ce aduce numărul total la 150

UPDATE-Israelul confirmă că Iranul a lansat rachete

Forțele de Apărare ale Israelului au confirmat că Iranul a lansat rachete.

Gardienii Revoluției iraniene au declarat că au lansat zeci de drone și rachete asupra țării, dar Israelul a refuzat inițial să confirme că au fost lansate rachete de croazieră.

„Cu puțin timp în urmă, Iranul a lansat rachete de pe teritoriul său spre teritoriul statului Israel”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

„Rețeaua de apărare aeriană este pe deplin operațională și interceptează amenințările oriunde este necesar, chiar și în acest moment.

„În acest moment, numeroase avioane IAF se află în aer, pregătite să contracareze orice amenințare”.

El a mai spus că va face o altă declarație peste o oră pentru a oferi actualizări cu privire la orice evoluție.

UPDATE-Iranul a atacat Israelul cu 500 de drone și rachete

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un oficial american a confirmat că Iranul a lansat drone împotriva Israelului, la scurt timp după un anunț din partea Forțelor de Apărare Israelului.

Un oficial israelian a confirmat, de asemenea, că Iranul a lansat zeci de drone.

Citește și