• Camera Reprezentanților a aprobat un pachet de ajutor de 60,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, provocând reacții intense în sală.
  • Ajutorul militar este destinat să sprijine Ucraina împotriva invaziei ruse, iar Senatul urmează să voteze asupra acestuia marți.
  • Versiunea adoptată de Camera Reprezentanților a transformat asistența militară pentru Ucraina într-un împrumut, încercând să atragă sprijinul conservatorilor.

UPDATE ORA 20:30 – Nevske este bombardat

În direcția Lyman, armata rusă a bombardat Nevske din regiunea Lugansk și Terny, Yampolivka, Torske din regiunea Donețk. Aviația rusă a efectuat lovituri aeriene la Nevske din regiunea Lugansk, Novosadove, Yampolivka din regiunea Donețk, – se arată în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 19:30 – Aviația rusă lovește mai multe orașe din regiunea Donețk

În direcția Avdiyivka, armata rusă a bombardat Ocheretyne, Novobakhmutivka, Umanske din regiunea Donețk. Aviația rusă a efectuat lovituri aeriene la Solovyove, Oleksandropil, Semenivka, Netaylove din regiunea Donețk, – se arată în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 18:30 – Zaporizhzhia e din nou atacată

În direcția Orikhiv, armata rusă a bombardat Cervone, Novodanylivka, Pyatykhatky din regiunea Zaporizhzhia, – se spune în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Recomandări

ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
MAD MAX REVINE
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI

UPDATE ORA 17:30 – Armata rusă a bombardat Krasnohorivka

În direcția Novopavlivka, armata rusă a bombardat Krasnohorivka, Maksymilyanivka, Kostyantynivka, Vuhledar din regiunea Donețk. Aviația rusă a efectuat lovituri aeriene la Kostyantynivka, Katerynivka, Antonivka din regiunea Donețk, – se arată în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 16:30 – Armata ucraineană a avut 65 de angajamente de luptă cu forțele ruse

Armata ucraineană a avut 65 de angajamente de luptă cu forțele ruse în apropierea regiunii Terny din Donețk, Bilohorivka din regiunea Lugansk, Verkhnokamyanske, Bohdanivka din regiunea Donețk, Ocheretyne, Berdichi, Umanske, Yasnobrodivka și Pervomayske din regiunea Donețk, Heorhiyivka, regiunea Vomykhayne și Urețka, Vomykhayne și Donetsk , Staromayorske din regiunea Donețk și Robotyne din regiunea Zaporizhzhia, Krynky din regiunea Herson, – se spune în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

UPDATE ORA 15:15 – Scholz din Germania întâmpină cu bucurie pachetul de ajutor din partea SUA

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat decizia Camerei Reprezentanților din SUA de a da undă verde unui important pachet de ajutor pentru Ucraina. Scholz a declarat că acesta este un „semnal puternic în aceste vremuri”.

Parlamentarii americani au votat sâmbătă pentru adoptarea pachetului de 61 de miliarde de dolari (57 de miliarde de euro), care a fost blocat de luni de zile de lupte politice interne.

Între timp, think tank-ul american Institute for the Study of War a declarat că, în urma votului, forțele rusești vor intensifica probabil atacurile și loviturile „pentru a exploata fereastra de închidere a constrângerilor materiale ucrainene”.

UPDATE ORA 11:00 – Pierderile rusești în Ucraina sunt pe cale să depășească cu mult totalul din 2023

Rusia pare să fie pe cale să înregistreze peste 330.000 de victime în Ucraina în 2024, potrivit statisticilor publicate de Kiev.

Rusia a înregistrat 82.870 de victime între începutul lunii ianuarie și 1 aprilie 2024, potrivit cifrelor publicate de armata ucraineană. Dacă Moscova va continua să piardă același număr de soldați în fiecare zi pentru restul anului, forțele rusești ar fi pe cale să suporte 331.480 de pierderi până la sfârșitul anului, potrivit calculelor Kievului.

Această cifră depășește cu mult numărul presupuselor pierderi rusești pentru 2023. Potrivit Ucrainei, forțele Kremlinului au suferit 252.570 de victime anul trecut.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Camera Reprezentanților a aprobat în cele din urmă ajutorul pentru Ucraina sâmbătă, într-o mișcare care ar putea amenința viitorul politic al președintelui Mike Johnson .

Membrii au votat 311-112 pentru a adopta pachetul de 60,8 miliarde de dolari, pe care Senatul l-a adoptat anterior. Adoptarea cu succes a legislației a stârnit urale și fluturare de steaguri ucrainene pe podeaua Camerei, precum și scandările „Slava Ukrainia!” – adică „slavă Ucrainei”. Conservatorii și-au înfuriat colegii după vot, unul care a vorbit la microfon a spus: „Lăsați nenorocitele de steaguri deoparte!”

Banii vor fi cea mai recentă tranșă de ajutor militar pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva brutalei invazii ruse lansate în februarie 2022.

Adoptarea celor trei proiecte de lege de ajutor extern prin Senat este programată să aibă loc marți, conform liderului majorității din Senat, Chuck Schumer. Celelalte două părți ale pachetului suplimentar de securitate națională, care se ocupă de Israel și Taiwan , ambele au trecut cu marje bipartizane semnificative. Versiunea House a suplimentării a schimbat asistența militară acordată Ucrainei într-un împrumut, o ofertă în mare parte nereușită de a atrage conservatorii să se implice.

„Dacă linia fierbinte se eliberează în această dimineață, ne așteptăm să anunțăm un acord care să permită următorul vot marți, la începutul după-amiezii”, a spus liderul majorității din Senat, potrivit. Părți din legislație au fost deja adoptate de camera superioară, făcând drumul către biroul președintelui destul de simplu de aici.