• Armata Rusiei a lovit un depozit cu vehicule aeriene fără pilot (UAV) a Brigăzii de Apărare a 113-a ucraineană.
  • Lovitura a distrus lansatorul unui sistem american de rachete antiaeriene MIM-23 HAWK (SAM).
  • Ministerul a adăugat că forțele au lovit un depozit care conține forța de muncă și echipamentul militar al forțelor ucrainene.

UPDATE ORA 22:00 – SUA au trimis rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina și vor trimite mai multe

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a confirmat informațiile noastre anterioare potrivit cărora SUA au trimis rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. El a confirmat, de asemenea, că America va trimite mai multe rachete.

Ucraina a pierdut teritoriu în ultimele șase luni din cauza necesității de a raționaliza muniția, a spus el. Trupele ucrainene se află sub o presiune severă pe câmpul de luptă, iar Rusia ar putea face noi câștiguri tactice, a avertizat el.

SUA pot continua să furnizeze Ucrainei ajutoare pe tot parcursul anului, a adăugat dl Sullivan.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

UPDATE ORA 21:00 – Dronele au lovit o fabrică de oțel din Rusia, potrivit unei surse

Dronele ucrainene au lovit și avariat o importantă fabrică de oțel din Rusia în cursul nopții, a declarat pentru Reuters o sursă de informații de la Kiev.

Sursa a precizat că atacul a distrus parțial o „stație de oxigen” la Uzina Metalurgică Novolipetsk din regiunea Lipetsk.

Acest lucru va avea un impact pe termen lung asupra activității companiei, a precizat sursa.

Vestea vine după ce Reuters a anunțat că Ucraina a lovit în aceeași noapte două depozite de petrol deținute de Rosneft care conțineau 26.000 de metri cubi de combustibil în regiunea Smolensk.

UPDATE ORA 20:30 – Zelenski reacționează la un ajutor suplimentar de miliarde de dolari din partea SUA

Volodymyr Zelenski a mulțumit SUA pentru că a recunoscut că „trebuie să tăiem pământul de sub picioarele lui Putin”.

Salutând noul ajutor de 61 de miliarde de dolari, președintele ucrainean a declarat: „Indiferent de ceea ce spune oricine, obținem sprijinul de care avem nevoie pentru a continua să protejăm vieți de atacurile rusești”. El a declarat că asistența militară de 1 miliard de dolari aprobată pentru a fi trimisă astăzi „include exact tipurile de arme de care au nevoie războinicii noștri”.

„Sunt recunoscător Președintelui Biden, Congresului și tuturor americanilor care recunosc faptul că trebuie să tăiem pământul de sub picioarele lui Putin, în loc să ne supunem lui, deoarece aceasta este singura modalitate de a reduce cu adevărat amenințările la adresa libertății. Împreună, putem asigura acest lucru”.

UPDATE ORA 20:00 – SUA „au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune” în Ucraina

Ucraina a tras o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune, furnizată de SUA, asupra unei ținte rusești săptămâna trecută și în cursul nopții, relatează Associated Press. Aceștia au citat oficiali americani care au declarat că America a trimis în secret rachete Army Tactical Missile System într-un pachet de ajutor luna trecută. Acestea au fost folosite pentru a lovi un aerodrom militar rusesc din Crimeea săptămâna trecută și trupe rusești într-o altă zonă ocupată în timpul nopții.

Unul dintre oficiali a declarat că SUA furnizează mai multe astfel de rachete într-un nou pachet de ajutor militar semnat astăzi de Joe Biden. Acestea oferă Ucrainei o distanță de lovire aproape dublă – până la 190 de mile. Timp de luni de zile, SUA s-au împotrivit trimiterii de rachete cu rază lungă de acțiune, de teamă că Kievul le-ar putea folosi pentru a lovi adânc în teritoriul rusesc, ceea ce ar duce la escaladarea conflictului.

UPDATE ORA 19:35 – Biden aprobă imediat trimiterea unui ajutor militar de 1 miliard de dolari Ucrainei

După ce a semnat un proiect de lege în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Joe Biden a aprobat imediat trimiterea unui ajutor militar în valoare de 1 miliard de dolari.

Pachetul include capacități de apărare aeriană, rachete de artilerie și vehicule blindate.

„Nu este în favoarea ucrainenilor în Donbas, cu siguranță nu în altă parte a țării”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

„Putin crede că poate juca cu timpul. Așa că trebuie să încercăm să recuperăm o parte din acest timp”.

UPDATE ORA 18:15 – Biden semnează legea prin care trimite un ajutor de aproape 50 de miliarde de lire sterline către Ucraina

Joe Biden a semnat un proiect de lege care prevede acordarea unui ajutor de 49 de miliarde de lire sterline pentru Ucraina.

Vorbind la Casa Albă, președintele spune că drumul până la biroul său a fost dificil, dar în cele din urmă America „s-a ridicat la înălțimea momentului”. „Acum trebuie să ne mișcăm rapid”, spune el, adăugând că echipamentele vor fi trimise „în următoarele ore”.

Printre acestea se numără „echipamente pentru muniții de apărare aeriană, pentru artilerie, pentru sisteme de rachete și vehicule blindate”.

UPDATE ORA 18:00 – Rusia susține că a lovit o instalație de drone ucrainene la câteva ore după atacul asupra depozitelor sale de combustibil

Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale au lovit o instalație de producție de drone din Ucraina. Ministerul nu a oferit alte detalii despre atac, adăugând că a fost vizat și un depozit de combustibil al armatei.

În cursul nopții, un incendiu uriaș a fost raportat după un atac cu drone ucrainene asupra unor instalații energetice din Rusia. În această dimineață, agenția de știri Reuters a relatat că o sursă din serviciile secrete ucrainene a declarat că atacul face parte dintr-o campanie împotriva infrastructurii militare rusești.

Sursa susține că dronele serviciului de securitate ucrainean SBU au lovit două depozite petroliere deținute de Rosneft, care conțineau 26.000 de metri cubi de combustibil în regiunea Smolensk

UPDATE ORA 17:15 – Președintele Volodymyr Zelenski a îndemnat la „rapiditate” în ceea ce privește furnizarea de arme către Ucraina

Într-o postare pe rețelele de socializare pe X, Zelenski a scris: „Cheia acum este viteza. Viteza punerii în aplicare a acordurilor cu partenerii privind furnizarea de arme pentru războinicii noștri. Viteza eliminării tuturor schemelor rusești de eludare a sancțiunilor. Viteza de a găsi soluții politice pentru a proteja viețile de teroarea rusă”.

„Fiecare lider care nu pierde timpul este un salvator de vieți. Fiecare stat care știe să acționeze rapid protejează ordinea mondială bazată pe reguli. Mulțumesc tuturor celor din lume care îi ajută pe oamenii noștri să restabilească viața normală după loviturile rusești. Le mulțumesc tuturor celor care îi ajută pe războinicii noștri să apere orașele și satele din Ucraina de răul rusesc.”

UPDATE ORA 16:30 – Cancelarul german afirmă că Europa trebuie să continue să crească ajutorul acordat Ucrainei, după ce SUA a aprobat un nou ajutor militar

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că Europa trebuie să continue să își intensifice ajutorul pentru Ucraina chiar și după aprobarea unui important pachet de ajutor din partea SUA, dar a precizat că își menține refuzul de a trimite rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus la Kiev, relatează Associated Press (AP).

Scholz a vorbit după ce s-a întâlnit cu premierul britanic Rishi Sunak la Berlin. Cele două țări sunt cei mai mari furnizori de asistență militară din Europa pentru Ucraina, în timp ce aceasta contracarează invazia pe scară largă a Rusiei, iar ambele au promis că vor continua acest lucru „atât timp cât va fi nevoie”.

Scholz a descris progresul înregistrat în privința unui pachet de ajutor militar american care a fost blocat timp de luni de zile ca fiind „un semnal încurajator și necesar”.

UPDATE 15:00

NATO plănuiește un exercițiu de antrenament vineri în Finlanda, în apropiere de granița cu Rusia – ceea ce Moscova a avertizat că riscă „posibile incidente militare” (vezi postul nostru de la ora 9.24).

Marea Britanie va juca un rol în aceste exerciții și trimite deja nouă elicoptere Apache ale armatei britanice, în valoare de 40 de milioane de lire sterline fiecare, în Finlanda, înainte de a le trimite pentru un alt exercițiu în Estonia, împreună cu mai multe aeronave.

UPDATE 14:00

Rusia se va confrunta cu SUA în cadrul ONU în cursul zilei de astăzi în legătură cu armele nucleare în spațiu, urmând să se voteze o rezoluție prin care se solicită țărilor să prevină o nouă cursă a înarmării.

Unii diplomați se așteaptă ca Rusia să blocheze rezoluția elaborată de SUA, care vine după ce Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară antisatelit pentru a o lansa în spațiu.

Rusia a negat că are astfel de planuri, iar Vladimir Putin a declarat că este împotriva desfășurării de arme nucleare în spațiu.

Proiectul de text afirmă obligația statelor de a respecta Tratatul privind spațiul cosmic și invită țările „să contribuie în mod activ la obiectivul utilizării pașnice a spațiului cosmic și al prevenirii unei curse a înarmărilor în spațiul cosmic”.

UPDATE 13:00

Rusia se va confrunta cu SUA în cadrul ONU în cursul zilei de astăzi în legătură cu armele nucleare în spațiu, urmând să se voteze o rezoluție prin care se solicită țărilor să prevină o nouă cursă a înarmării.

Unii diplomați se așteaptă ca Rusia să blocheze rezoluția elaborată de SUA, care vine după ce Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară antisatelit pentru a o lansa în spațiu.

Rusia a negat că are astfel de planuri, iar Vladimir Putin a declarat că este împotriva desfășurării de arme nucleare în spațiu.

UPDATE 12:00

Rusia a atacat exercițiile NATO planificate în apropierea graniței sale cu Finlanda, avertizând că acestea cresc riscul unor „posibile incidente militare”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat pentru agenția de presă de stat RIA că exercițiile sunt „provocatoare”.

Finlanda s-a alăturat oficial NATO la începutul acestei luni, la aproape doi ani după ce a depus cererea în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

UPDATE 11:00

Un incendiu a izbucnit la instalațiile energetice din regiunea rusă Smolensk după ce Ucraina a lansat un atac cu drone, spune guvernatorul regional.

Reuters scrie că o sursă din serviciile secrete ucrainene afirmă că atacul a făcut parte dintr-o campanie împotriva infrastructurii militare rusești.

Sursa susține că dronele serviciului de securitate ucrainean SBU au lovit două depozite de petrol deținute de Rosneft care conțineau 26.000 de metri cubi de combustibil în regiunea Smolensk.

Atacul a provocat un incendiu major.

„SBU continuă să distrugă în mod eficient infrastructura militară și logistica care furnizează combustibil pentru armata rusă în Ucraina”, a declarat sursa.

„Aceste instalații sunt și vor rămâne țintele noastre absolut legitime”.

UPDATE 10:00

Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de un miliard de dolari pentru Ucraina, primul care va proveni din legea Ucraina-Israel care urmează să fie semnată, au declarat marți pentru Reuters doi oficiali americani.


Pachetul de ajutor include vehicule, muniții de apărare antiaeriană Stinger, muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, muniție de artilerie de 155 de milimetri, muniții antitanc TOW și Javelin și alte arme care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă, au declarat oficialii, sub rezerva anonimatului.

UPDATE 9:00

Forţele ruse şi-ar putea schimba obiectivul în următoarele săptămâni pentru a viza infrastructura de transport a Ucrainei, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultimul raport.

Moscova a intensificat atacurile cu rachete şi drone împotriva reţelei energetice a Ucrainei în primăvara anului 2024, exploatând întârzierile în ajutorul occidental care au dus la o lipsă critică de muniţie şi de apărare antiaeriană. Asaltul nu a reuşit să pună la pământ reţeaua de energie a Ucrainei, dar a distrus instalaţii critice din mai multe oraşe.

UPDATE 8:00

Congresul Statelor Unite ale Americii a aprobat pachetul de ajutor extern de 95 miliarde de dolari care include sprijin pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

Pachetul include 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care se află într-un punct critic în războiul cu Rusia, pe măsură ce forțele ucrainene se confruntă cu o lipsă acută de muniție și cu o intensificare a atacurilor Rusiei.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Armata Rusiei a lovit un depozit cu vehicule aeriene fără pilot (UAV) a Brigăzii de Apărare a 113-a ucraineană și a distrus lansatorul unui sistem american de rachete antiaeriene MIM-23 HAWK (SAM), a citat agenția de știri de stat TASS, Ministerul Rusiei, scrie Al Jazeera.

„Aviația operațional-tactică, forțele de rachete și artileria grupărilor de trupe ale Forțelor Armate ale Federației Ruse au distrus un lansator al sistemului de rachete antiaeriene MIM-23 HAWK fabricat în Statele Unite”, a spus ministerul.

Ministerul a adăugat că forțele au lovit un depozit care conține forța de muncă și echipamentul militar al forțelor ucrainene.