• Aviația rusă a efectuat lovituri aeriene la Hremyach.
  • În direcția Kupiansk, armata rusă a bombardat Synkivka.
  • Armata rusă a bombardat Khotiyivka.

UPDATE 19:00

Premierul polonez Donald Tusk a spus că Europa trebuie să cheltuiască „bani mari” pentru a împiedica alte puteri din lume „să ridice mâna împotriva ei”. Vorbind la o conferință din orașul polonez Katowice, Tusk a cerut țărilor europene să ia măsuri comune pentru a crește cheltuielile pentru apărare cu cel puțin 100 de miliarde de euro (85 de miliarde de lire sterline).

„Europa trebuie să fie pregătită în următoarele douăzeci de luni și în următorii cinci ani pentru o situație în care nicio putere din lume nu va îndrăzni să ridice mâna împotriva ei”, a spus el. „Banii mari vor îndepărta războiul de la granițele Europei pentru o lungă perioadă de timp, poate permanent”.

El a repetat, de asemenea, ideea construirii unui sistem european comun de apărare aeriană – spunând că Europa are „mai multe inițiative decât acțiuni reale”. Din cauza războiului din Ucraina, Polonia își consolidează capacitățile de apărare, alocând peste 4% din PIB.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a fost de acord că Europa trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare și a declarat că, dacă va rămâne în funcție pentru un alt mandat, va propune noi proiecte de apărare.

UPDATE 18:00

Un cetățean rus a fost sancționat în Marea Britanie, SUA și Australia pentru presupusul său rol de creator al celui mai prolific grup de ramsomware din lume. 

Sancțiunile îl vizează pe Dmitry Khoroshev, care a fost identificat drept unul dintre liderii LockBit, grupul de ransomware responsabil pentru extorcarea de peste 1 miliard de dolari de la mii de victime la nivel global. 

În SUA, Khoroshev a fost acuzat de 26 de acuzații de presupus a dezvolta și administra o schemă cibernetică rău intenționată. Biroul de externe al Marii Britanii a declarat că grupul LockBit s-a aflat în spatele atacurilor asupra a peste 200 de companii din Marea Britanie și a furnizorilor majori de servere publice și a 25% din toate atacurile globale de ransomware. 

UPDATE 17:00

Forțele cecene pro-ruse scot la iveală greul primului front în Ucraina și antrenează trupele ruse în culise, a declarat Ministerul Apărării al Regatului Unit. Aproximativ 9.000 de angajați servesc în prezent în cadrul forțelor cecene pro-ruse din Ucraina, care a fost împinsă înapoi în prima linie de la retragerea companiei militare private a Rusiei, Wagner, a declarat Ministerul Apărării în actualizarea zilnică a informațiilor. 

La începutul războiului din Ucraina în 2022, forțele cecene au devenit cunoscute ca „trupele TikTok” pentru prezența lor pe rețelele de socializare. Dar, de atunci, ei au furnizat personal și au instruit rușii la Universitatea Forțelor Speciale din Gudermes, Cecenia. 

Ministerul a spus că trupele primesc până la 10 zile de pregătire la așa-numita universitate.  Din punct de vedere istoric, Cecenia a sprijinit întotdeauna acțiunea militară a Rusiei în Ucraina.

UPDATE 16:00

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că folosesc toxine interzise pe câmpul de luptă. Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), care se află la Haga, a declarat că toate acuzațiile au fost „insuficient fundamentate”. Dar a adăugat: „Situația rămâne volatilă și extrem de îngrijorătoare în ceea ce privește posibila reapariție a utilizării substanțelor chimice toxice ca arme”. 

Niciuna dintre părți nu a cerut OIAC să investigheze presupusa utilizare a armelor chimice. Săptămâna trecută, Rusia a negat acuzațiile din partea SUA că ar fi folosit agentul de sufocare cloropicrina împotriva trupelor ucrainene și a folosit agenți de control al revoltelor „ca metodă de război”.

În conformitate cu Convenția privind armele chimice, orice substanță chimică toxică utilizată cu scopul de a provoca vătămări sau moarte este considerată o armă chimică.

UPDATE 15:00

Zeci de manifestanți s-au adunat în fața Palatului Păcii din Haga, în Olanda, pentru a protesta față de învestirea președintelui Vladimir Putin.

Protestatarii, dintre care mulți au călătorit din Germania, au purtat un car alegoric uriaș de carnaval care arăta o caricatură a liderului rus cu mâinile pătate de sânge, într-o uniformă de pușcărie în dungi.

De asemenea, ei au ținut steaguri ucrainene și pancarte pe care scria: „Putin la Haga” – care este sediul Curții Internaționale de Justiție.

Dina Musina, care lucrează pentru o organizație caritabilă cu sediul la Berlin care sprijină prizonierii ruși, a declarat că trebuie să „sensibilizeze opinia publică la nivel internațional cu privire la crimele lui Putin”.

UPDATE 14:00

2 oficiali de securitate ucraineni a fost reținut pentru că plănuia să-l asasineze pe președintele Zelenski, potrivit Serviciului de Securitate de Stat al țării.

Zelensky s-ar fi confruntat cu mai multe atentate la viața sa de când Rusia a început invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

O femeie din regiunea Mykolaiv din sudul Ucrainei a fost arestată în august 2023 în legătură cu un complot de asasinare a lui Zelenski. Ea a fost acuzată că a adunat informații despre vizita planificată a lui Zelenski la Mykolaiv pentru a plănui un atac aerian rusesc în vederea uciderii acestuia. SBU a declarat că a prins-o pe femeie „în flagrant” în timp ce încerca „să transmită informații invadatorilor”.

UPDATE 13:00

Văduva fostului critic al lui Putin, Alexei Navalny, l-a criticat pe președintele Vladimir Putin în ziua celei de-a cincea învestiri a acestuia în fruntea Rusiei.

Într-o înregistrare video postată pe YouTube cu puțin timp înainte de ceremonia care a avut loc la Moscova, Iulia Navalnaya l-a numit pe dl Putin mincinos, hoț și criminal.

Ea a adăugat că războiul din Ucraina este „sângeros și lipsit de sens” și că nimeni nu îl dorește în afară de liderul rus.

„Sume uriașe de bani sunt furate de la noi toți în fiecare zi pentru a finanța bombardamente asupra unor orașe pașnice, polițiști antirevoltă care bat oamenii cu bastoane, propagandiști care răspândesc minciuni. Și, de asemenea, pentru propriile palate, iahturi și avioane private [ale elitei]”, a spus ea.

„Și atâta timp cât acest lucru continuă, nu putem opri lupta”.

După ce a fost exilată din Rusia, doamna Navalnaya a jurat să continue munca regretatului ei soț, care a murit într-o colonie penală din Arctica la 16 februarie.

Ea l-a acuzat pe Putin că l-a ucis, acuzație pe care Kremlinul a negat-o întotdeauna.

UPDATE 12:00

Vladimir Putin a depus oficial jurământul în calitate de președinte al Rusiei, marcând începutul celui de-al cincilea mandat al său.

În cadrul ceremoniei din interiorul palatului aurit al Marelui Kremlin, dl Putin a pus mâna pe Constituția rusă și a promis că o va apăra, sub privirile unei mulțimi de demnitari aleși cu grijă.

Noul său mandat – al treilea consecutiv – va dura până în 2030.

UPDATE 10:30

Cel puțin două persoane au fost ucise și alte 14 au fost rănite în urma bombardamentelor rusești din ultimele 24 de ore, a declarat un fost adjunct al procurorului ucrainean.

Gyunduz Mamedov a declarat că nouă regiuni din Ucraina au fost vizate de bombardamente, inclusiv Harkov, Kherson și Donețk.

El a distribuit pe rețelele de socializare imagini cu o clădire în flăcări și cu urmările bombardamentelor, dar nu a precizat unde au fost realizate imaginile.

UPDATE 9:00

Un soldat american a fost arestat în Rusia după ce a fost acuzat de furt, a anunțat agenția de presă de stat rusă RIA.

Soldatul, pe care un tribunal rus l-a identificat ca fiind Gordon Black, este reținut până la 2 iulie.

„Tribunalul districtual Pervomaisky din Vladivostok l-a arestat pe soldatul american Gordon Black… în temeiul articolului ‘Furt’ [din codul penal rus]”, a declarat RIA, citând purtătoarea de cuvânt a tribunalului.

Armata americană spune că a fost informată despre reținere, dar nu a dat numele oficial al soldatului.

Un oficial american, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că soldatul a fost repartizat în Coreea de Sud. Un alt oficial american a declarat că soldatul a fost acuzat că a furat de la o femeie.

UPDATE 8:00

Kremlinul organizează astăzi o ceremonie de depunere a jurământului de învestitură a lui Vladimir Putin pentru un nou mandat de șase ani în funcția de președinte al Rusiei.

Acesta părea să obțină o victorie zdrobitoare în alegerile prezidențiale din martie, la câteva săptămâni după ce cel mai proeminent adversar al său, Alexei Navalny, a murit în închisoare.

Națiunile occidentale spun că alegerile nu au fost nici corecte, nici democratice, iar mulți aleg să boicoteze ceremonia.

SUA și majoritatea națiunilor din Uniunea Europeană vor sta deoparte, deși se așteaptă ca Franța și unii membri ai blocului să trimită un emisar.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În direcțiile Sivershchyna și Slobozhanschyna, armata rusă a bombardat Khotiyivka, din regiunea Cernihiv, Velyka Rybytsya, Zapsillya, Mala Rybytsya, Krasnopillya din regiunea Sumy. Aviația rusă a efectuat lovituri aeriene la Hremyach din regiunea Cernihiv, Oleksiyivka, Minakove, Bilopillya din regiunea Sumy, Zolociv din regiunea Harkiv, – se arată în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În direcția Kupiansk, armata rusă a bombardat Synkivka, Stepova Novoselivka, Berestove din regiunea Harkov, – se spune în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Citește și