• Rusia a pierdut peste 1.500 de militari în ultima săptămână în războiul de la Harkov.
  • Vladimir Putin a susținut că „nu are niciun plan” să cuprindă al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.
  • Până ieri seară, Rusia a pierdut 1.572 de soldați în doar ultimele șapte zile și 263 de unități de echipament militar.

UPDATE 22:00 – Rusia începe exerciții care implică arme nucleare tactice

Ministerul rus al Apărării a declarat că a început o rundă de exerciții care implică arme nucleare tactice.

Exercițiile au fost anunțate de autoritățile ruse luna aceasta, ca răspuns la remarcile unor înalți oficiali occidentali cu privire la posibilitatea unei implicări mai profunde în războiul din Ucraina.

A fost prima dată când Rusia a anunțat public exerciții care implică arme nucleare tactice, deși forțele sale nucleare strategice organizează în mod regulat exerciții.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Potrivit declarației ministerului, prima etapă a noilor exerciții includ rachete Kinzhal și Iskander cu capacitate nucleară.

Manevrele au loc în districtul militar de sud, care este format din regiuni rusești din sud.

UPDATE 21:00 – Țările UE ajung la un acord pentru a oferi Ucrainei profituri din activele înghețate ale Rusiei

Țările Uniunii Europene spun că au ajuns la un acord pentru a folosi profiturile obținute din activele rusești înghețate pentru a oferi sprijin militar Ucrainei și pentru a ajuta la reconstruirea țării devastate de război.

UE, formată din 27 de națiuni, deține în jur de 210 de miliarde de euro (179 de miliarde de lire sterline) în active ale băncii centrale ruse, majoritatea înghețate în Belgia, ca răzbunare pentru războiul de la Moscova împotriva Ucrainei.

Se estimează că dobânda pentru acești bani ar putea oferi aproximativ 3 miliarde de euro (2,56 miliarde de lire sterline) în fiecare an.

Ucraina este disperată după mai multe arme și muniții, în timp ce Rusia își exercită avantajul militar.

Sediul central al UE a declarat că 90% din bani vor fi plasați într-un fond special cunoscut sub numele de Facilitatea europeană pentru pace, pe care multe țări UE îl folosesc deja pentru a fi rambursate pentru armele și munițiile pe care le trimit în Ucraina.

UPDATE 20:00 – Ucraina susține că a distrus ultima navă de război rusească înarmată cu rachete de croazieră în Crimeea

Ucraina spune că a distrus ultima navă de război rusească înarmată cu rachete de croazieră care era staționată în peninsula ocupată a Crimeei.

Vine după ce am raportat comentariile anterioare ale armatei ucrainene, care spuneau că au lovit nava rusă de rachete Tsiklon.

Armata ucraineană a raportat duminică că a efectuat un atac cu rază lungă de acțiune care a distrus nava rusă de mine și a spus că are nevoie de mai mult timp pentru a confirma ce altceva a fost avariat.

„Potrivit informațiilor actualizate, forțele de apărare ucrainene au lovit o navă de rachete rusească 22800 Tsiklon la Sevastopol, în noaptea de 19 mai”, a declarat astăzi statul major.

UPDATE 19:00 – Moldova semnează un parteneriat de securitate și apărare cu UE

Moldova a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu Uniunea Europeană, prima țară care a convenit un astfel de acord cu blocul.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a făcut anunțul astăzi.

Urmează condamnarea fermă de către Moldova a invaziei Rusiei asupra Ucrainei vecine.

Condusă de președintele pro-european Maia Sandu, Moldova, care se află între Ucraina și NATO și România, membră a UE, speră să adere la Uniunea Europeană până în 2030.

„Acest parteneriat va spori reziliența țării. Ne va permite (ne) să abordăm împreună provocările comune de securitate, să facem angajamentul nostru mai eficient și să explorăm noi domenii de cooperare”, a scris domnul Borrell pentru X.

UPDATE 18:00 – Centrală termică ucraineană distrusă de atacul rusesc

Ministrul german de externe a vizitat astăzi Ucraina. Annalena Baerbock a purtat discuții cu Volodimir Zelenski și a vorbit cu ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, în timpul unei vizite oficiale la o centrală termică care a fost distrusă de un atac cu rachete rusești în Ucraina. Forțele ruse au provocat daune majore cu lovituri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei de la invadarea în 2022.

UPDATE 17:00

Zeci de mii de ruși care au fugit în Turcia după invazia Ucrainei de către Moscova s-au mutat în alte țări în ultimul an, potrivit unui nou raport.

Reuters spune că cei care s-au mutat au fost afectați de problemele de rezidență și de costurile crescânde, citând date și interviuri, inclusiv cu nouă cetățeni ruși.

Turcia, vecinul Rusiei la Marea Neagră – membră NATO – a apărut ca un magnet pentru ruși după invazia din februarie 2022, Istanbulul și stațiunea mediteraneană Antalya, ambele printre opțiunile preferate.

Unii dintre ei s-au opus invaziei, alții încercau să se ferească pe ei înșiși și afacerile lor de un val de sancțiuni occidentale impuse Moscovei – inclusiv interdicții de călătorie pentru ruși în mare parte din Europa.

Unii bărbați se temeau să fie recrutați în armată.

UPDATE 16:00

Armata ucraineană a lovit nava rusă de rachete Tsiklon în Crimeea ocupată de Moscova, a anunţat Statul Major ucrainean.

UPDATE 15:00

Ministrul de externe al Germaniei a sosit astăzi la Kiev, în cea mai recentă manifestare publică de susținere a Ucrainei de către partenerii săi occidentali – deși livrările de arme și muniții promise au fost lente și au lăsat Ucraina vulnerabilă la recenta ofensivă rusă de-a lungul unor părți ale liniei frontului.

Annalena Baerbock a reînnoit apelurile Berlinului pentru ca partenerii să trimită mai multe sisteme de apărare antiaeriană, în timp ce Rusia bombardează Ucraina cu rachete, bombe plane și rachete.

Germania este al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, după Statele Unite.

Trupele reduse ale Ucrainei încearcă să rețină o ofensivă feroce a Rusiei de-a lungul graniței de est, într-una dintre cele mai critice faze ale războiului, care se întinde în al treilea an.

UPDATE 14:00

Țările UE au adoptat în mod oficial un plan de utilizare a profiturilor excepționale obținute din activele băncii centrale rusești înghețate în UE pentru apărarea Ucrainei, a declarat marți guvernul belgian.

Textul a avut nevoie doar de o ștampilă de cauciuc din partea miniștrilor, după ce ambasadorii UE au ajuns la un acord la începutul lunii mai.

Conform acordului, 90% din profituri vor intra într-un fond administrat de UE pentru ajutor militar pentru Ucraina, iar celelalte 10% vor fi folosite pentru a sprijini Kievul în alte moduri.

UPDATE 13:00

Kremlinul a declarat marți că cel mai recent apel al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy pentru mai mult ajutor și implicare occidentală în conflict se datorează situației „extrem de nefavorabile” a Ucrainei pe câmpul de luptă.

„Diferiți reprezentanți ai regimului de la Kiev și Zelenskyy însuși au făcut multe declarații în ultimele zile, uneori alunecând chiar în isterie. Acest lucru se datorează poziției extrem de nefavorabile a forțelor regimului de la Kiev pe fronturi”, a declarat secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, în comentarii traduse de NBC News.

UPDATE 12:00

Finlanda a cerut Uniunii Europene să contribuie la prevenirea a ceea ce numește migrație „instrumentalizată” sau „înarmată” la granița sa cu Rusia.

Finlanda și-a închis granițele cu Rusia în ultimele luni, acuzând această țară că trimite în mod deliberat solicitanți de azil nedocumentați la granița sa pentru a încerca să destabilizeze țara, un nou membru NATO. Moscova neagă acuzația.

Marți, guvernul finlandez a înaintat parlamentului o propunere privind o nouă lege privind securitatea frontierelor, care ar permite agenților de frontieră să împiedice intrarea dinspre Rusia a migranților care sunt considerați „instrumente de influență”.

UPDATE 11:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că deciziile privind ajutorul militar din partea aliaților occidentali sunt întârziate „cu aproximativ un an”, în timp ce trupele țării sale se luptă cu un asalt al forțelor rusești în regiunea nord-estică Harkov.

Zelenski a vorbit în timp ce începe să sosească un nou sprijin din partea SUA, după ce un pachet de 61 de miliarde de dolari (48 de miliarde de lire sterline) a fost în sfârșit semnat de președintele Joe Biden în aprilie, după luni de întârziere în Congresul SUA, în condițiile în care forțele Kievului sunt puternic depășite.

El a descris livrarea ajutorului militar, în special a sistemelor de apărare aeriană precum sistemele Patriot pe care Ucraina se bazează foarte mult pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei, drept „un mare pas înainte, dar, înainte de asta, doi pași înapoi”.

UPDATE 10:00

Forțele ucrainene au doborât 28 din cele 29 de drone folosite de forțele rusești într-un atac desfășurat peste noapte în șapte regiuni, a anunțat marți forțele aeriene ucrainene într-un comunicat.

Atacul cu drone a avariat patru reședințe private, 25 de camioane și autobuze în Harkov, provocând rănirea a cinci persoane, potrivit declarațiilor guvernatorului regiunii, Oleh Syniehubov, și ale Ministerului ucrainean de Interne pe aplicația de mesagerie Telegram.

Un atac cu rachete a vizat infrastructura de transport și a rănit alte două persoane în oraș, a adăugat guvernatorul.

UPDATE 9:00

Forțele ucrainene au doborât 28 din cele 29 de drone folosite de forțele rusești într-un atac desfășurat peste noapte în șapte regiuni, a anunțat marți forțele aeriene ucrainene într-un comunicat.

Atacul cu drone a avariat patru reședințe private, 25 de camioane și autobuze în Harkov, provocând rănirea a cinci persoane, potrivit declarațiilor guvernatorului regiunii, Oleh Syniehubov, și ale Ministerului ucrainean de Interne pe aplicația de mesagerie Telegram.

Un atac cu rachete mai târziu în cursul dimineții a vizat infrastructura de transport și a rănit alte două persoane în oraș, a adăugat guvernatorul.

UPDATE 8:00

O persoană a fost ucisă și trei rănite într-un atac cu drone ucrainene asupra satului Oktyabrsky din regiunea rusă Belgorod, a anunțat în această dimineață guvernatorul Viaceslav Gladkov pe aplicația de mesagerie Telegram.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rusia a pierdut peste 1.500 de militari în ultima săptămână în războiul de la Harkov, chiar dacă Vladimir Putin a susținut că „nu are niciun plan” să cuprindă al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

Până ieri seară, Rusia a pierdut 1.572 de soldați în doar ultimele șapte zile și 263 de unități de echipament militar, inclusiv 75 de drone, 66 de vehicule ale armatei și opt tancuri, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În ultimele 24 de ore, trupele ruse au încercat să spargă apărarea Ucrainei folosind avioane și bombe aeriene ghidate și au avut loc aproximativ o duzină de înfruntări la sol.

Zeci de mii de forțe ruse au năvălit peste graniță în regiunea Harkov luna trecută pentru a captura orașul. Dar Putin, vorbind la Beijing săptămâna trecută, a spus că trupele sale nu au „planuri de astăzi” să încerce să preia controlul orașului Harkiv.

Acest lucru se întâmplă când cel puțin 11 persoane au fost ucise și zeci au fost rănite după ce forțele ruse au lovit o stațiune aglomerată de pe malul lacului de la marginea Harkovului și au atacat satele din regiunea înconjurătoare.

Citește și