• Italia va trimite Ucrainei un al doilea sistem de apărare antiaeriană SAMP/T, singurul sistem european capabil să intercepteze rachete balistice.
  • Sistemul, cunoscut și sub numele de MAMBA, poate urmări zeci de ținte și intercepta până la 10 simultan.
  • Cererea de sprijin din partea Ucrainei vine în contextul unor atacuri rusești crescânde asupra orașelor și infrastructurii energetice.

UPDATE 21:00

Președintele ucrainean susține că sprijinul Beijingului pentru Moscova nu va face decât să prelungească războiul.

UPDATE 19:00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice personal militar străin care antrenează trupele ucrainene nu va avea nicio „imunitate” în fața loviturilor rusești.

„Orice instructori care antrenează trupele regimului de la Kiev nu au niciun fel de imunitate”, a declarat el într-o conferință telefonică cu reporterii astăzi.

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

Rapoartele au sugerat că sunt în curs de desfășurare discuții cu privire la posibilitatea ca instructori francezi să fie trimiși în curând pentru a sprijini centrele de pregătire din Ucraina.

UPDATE 18:00

Cele mai mari două bănci ale Rusiei plănuiesc să deschidă sucursale și birouri în regiunile Ucrainei pe care Moscova pretinde că le-a anexat luna viitoare.

Directorul executiv al Sberbank, German Gref, a declarat în camera superioară a parlamentului Rusiei că banca va fi „prezentă pe întreg teritoriul țării”.

Directorul executiv al VTB, Andrei Kostin, a declarat că vor deschide două birouri în Lugansk în iulie și că intenționează să înceapă să deservească clienții în Donețk și orașul-port Mariupol până la sfârșitul anului.

UPDATE 17:00

Șeful personalului lui Volodimir Zelenski a spus că folosirea armelor occidentale pentru a lovi în interiorul Rusiei a fost o decizie vitală care ar avea un impact asupra aviației tactice a Moscovei și a capacității sale ofensive în regiunile de graniță.

„Acest lucru va afecta desfășurarea războiului, planificarea acțiunilor contraofensive și va slăbi abilitățile rușilor de a-și folosi forțele în zonele de graniță”, a spus Andriy Yermak pe Telegram.

Rusia a spus că această mișcare va marca o escaladare a conflictului și a amenințat cu războiul cu NATO dacă în spațiul său aerian vor fi folosite arme occidentale.

UPDATE 16:00

Zeci de susținători Alexei Navalnîi i-au vizitat mormântul pentru a depune flori și pentru a-i aduce un omagiu regretatului critic de la Kremlin cu ocazia celei de-a 48-a aniversare.

Liderul opoziției a murit într-o colonie de închisoare din Arctica în februarie, provocând indignarea guvernelor occidentale.

După aproape patru luni, familia lui spune că cauza morții lui rămâne neexplicată.

UPDATE 15:00

Jocurile Olimpice de la Paris sunt vizate de o campanie de dezinformare legată de Rusia, potrivit Microsoft.

Începând din vara anului trecut, eforturile au fost depuse de un grup de hackeri numit Storm-1679, potrivit cercetărilor.

Hackerii „încearcă să cultive o anticipare a violenței”, a declarat Clint Watts, șeful Centrului de analiză a amenințărilor digitale al Microsoft. „Ei vor ca oamenii să se teamă să meargă la Jocurile Olimpice”.

UPDATE 14:00

Kremlinul spune că este de înțeles că unele țări au refuzat să participe la un summit de pace privind Ucraina, organizat luna aceasta în Elveția, deoarece reuniunea nu are obiective clare și este absurd să se desfășoare fără Rusia.

Ucraina spune că peste 100 de țări și organizații au fost de acord să participe la summitul din 15-16 iunie, la care Moscova nu a fost invitată.

„Aceasta este o activitate complet absurdă, este o distracție inutilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a spus că este evident că reuniunea nu este orientată spre rezultate și „de aceea multe țări nu vor să piardă timpul”.

UPDATE 13:00

NATO mai are la dispoziție doar doi-trei ani pentru a se pregăti înainte ca Rusia să-și recâștige capacitatea de a lansa un atac convențional împotriva alianței, a declarat un general norvegian de rang înalt.

„La un moment dat, cineva a spus că va dura 10 ani, dar cred că ne-am întors la mai puțin de 10 ani din cauza bazei industriale care funcționează acum în Rusia”, a declarat generalul Kristoffersen.

„Va dura ceva timp, ceea ce ne oferă o fereastră acum, în următorii doi-trei ani, pentru a ne reconstrui forțele, pentru a ne reface stocurile în același timp în care susținem Ucraina”.

UPDATE 12:00

Folosirea de către Ucraina a armelor furnizate de Occident pentru a lovi ținte din Rusia nu va „contribui la escaladare”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

Germania s-a opus mult timp ridicării interdicției privind utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale pentru a viza Rusia, dar și-a schimbat cursul luna trecută.

„Suntem siguri că nu va contribui la o escaladare, deoarece, așa cum a descris și Joe Biden, este vorba doar de a putea apăra un oraș mare precum Harkov”, a declarat Scholz.

UPDATE 11:00

Vladimir Putin i-ar fi cerut lui Xi Jinping să refuze o viitoare conferință de pace din Elveția, la care Rusia nu participă.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat la 3 iunie că Rusia încearcă să discrediteze viitorul summit de pace ucrainean, convingând alte state că acesta este nesemnificativ.

Alți oficiali ucraineni au subliniat recent că este imperativ ca atât Statele Unite, cât și RPC să participe la summitul de pace din iunie 2024, deoarece participarea lor este „decisivă” pentru a constrânge Rusia să participe la procesul de restabilire a păcii și securității.

UPDATE 10:00

Cel puțin șapte persoane, printre care doi copii, au fost rănite în urma loviturii unei rachete rusești asupra orașului Dnipro, situat în centrul țării, au anunțat autoritățile locale.

Atacul cu rachete lansat astăzi la primele ore ale dimineții de forțele rusești a avariat și infrastructura civilă.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât două rachete de croazieră Iskander-K deasupra regiunii. Resturile rachetelor au avariat infrastructura civilă, provocând un incendiu și rănind locuitorii, potrivit lui Serhiy Lysak, guvernatorul regional.

Doi băieți se numără printre persoanele rănite, pe lângă cinci adulți, potrivit informațiilor preliminare ale guvernatorului.

Atacul a avariat mașini și a dărâmat geamurile unor clădiri rezidențiale și ale unui spital, a scris Lysak pe Telegram.

Forțele rusești au lansat, de asemenea, patru drone în atacul de peste noapte, dar forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât două dintre ele deasupra regiunii nordice Cernihiv.

UPDATE 9:00

Vicepreședintele american Kamala Harris va reprezenta Washingtonul la summitul global pentru pace din această lună privind războiul din Ucraina. Summitul, organizat de Elveția, va fi condus de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

Rusia nu a fost invitată, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la scopul pe care l-ar avea summitul fără participarea uneia dintre părțile implicate în conflict. Din acest motiv, China a refuzat să participe.

Casa Albă a declarat că dna Harris va participa la reuniunea de la Lucerna din 15 iunie. Președintele Joe Biden este programat să participe la o strângere de fonduri pentru campania electorală din Los Angeles, organizată de actorii George Clooney și Julia Roberts.

„Vicepreședintele va sublinia angajamentul administrației Biden-Harris de a sprijini efortul Ucrainei de a asigura o pace justă și durabilă, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei” și pe principiile Cartei ONU, a declarat directorul ei de comunicare Kirsten Allen.

Aceasta a precizat că dna Harris va „reafirma, de asemenea, sprijinul pentru poporul ucrainean în timp ce se apără împotriva agresiunii rusești continue”. Consilierul pe probleme de securitate națională al domnului Biden, Jake Sullivan, se va alătura doamnei Harris ca parte a delegației americane.

Dl Zelensky a promovat puternic summitul și a încurajat liderii mondiali să participe, chiar dacă a acuzat Rusia că încearcă să submineze reuniunea cu ajutorul Chinei.

UPDATE 8:00

Polonia a arestat 18 persoane sub acuzația de a desfășura activități ostile sau de a plănui sabotaje în numele Rusiei și al Belarusului, inclusiv planuri de asasinare a președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, a declarat luni ministrul de interne.

Zece dintre persoanele arestate începând din decembrie au fost direct implicate în planificarea diferitelor forme de sabotaj pe teritoriul Poloniei, a declarat ministrul de interne Tomasz Siemoniak într-o conferință de presă.

Autoritățile poloneze au legat unele incendii recente sau tentative de incendiere de agenți sponsorizați de Rusia. Cetățeni polonezi, belaruși și ucraineni se numără printre cei arestați în ultimele luni, potrivit comunicatelor Agenției de Securitate Internă.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Italia va trimite Ucrainei un al doilea sistem de apărare antiaeriană SAMP/T – singurul sistem de fabricație europeană care poate intercepta rachete balistice, scrie Sky News.

Cunoscut și sub numele de MAMBA, este o baterie franco-italiană care poate urmări zeci de ținte și intercepta 10 deodată.

Roma și Parisul au livrat împreună primul sistem în 2023, dar Ucraina a cerut în mod repetat partenerilor să ofere mai mult ajutor în ceea ce privește apărarea aeriană, deoarece se confruntă cu un baraj tot mai mare de atacuri rusești asupra orașelor și infrastructurii energetice.

Italia a aprobat opt pachete de sprijin pentru Ucraina de când a început invazia.

Ministrul său de externe a declarat că SAMP/T va face parte dintr-un al nouălea pachet aflat în pregătire, dar nu a oferit un termen de livrare.

Toate transporturile au fost până acum acoperite de secretul oficial, iar guvernul nu a făcut niciodată publică lista exactă a armelor pe care le-a trimis în Ucraina.

Citește și