• Rusia a disprețuit încercările Ucrainei de a invita foștii aliați sovietici la un viitor Summit de Pace în Elveția, susținând că invitația a fost respinsă de vecinii săi.
  • Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Galuzin, a afirmat că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și aliații săi occidentali au implorat liderii fostelor republici sovietice să participe la conferința din Elveția, dar invitațiile au fost refuzate.
  • Kremlinul a declarat că țările nu au vrut să „piardă timpul” cu un summit fără un scop final și la care Rusia nu participa, și a negat acuzațiile de desfășurare a unei campanii de dezinformare împotriva Franței și a Jocurilor Olimpice 2024 de la Paris, calificându-le drept calomnioase.

UPDATE 21:00 – Bărbat ucrainean-rus cu explozibili arestat într-un hotel francez

Un tânăr de 26 de ani, cu dublă naționalitate ucraineană-rusă, a fost arestat în posesia de explozibili, după ce unii dintre aceștia au detonat într-o cameră de hotel la nord de Paris.

Bărbatul a fost îngrijit de pompieri după ce „a suferit arsuri importante în urma unei explozii”, luni, potrivit unei surse.

O sursă din cadrul parchetului anti-terorist francez a declarat că s-au ocupat de caz și au deschis o anchetă pentru suspiciunea unei conspirații teroriste.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

O percheziție ulterioară a camerei sale a dus la descoperirea de produse și materiale destinate fabricării dispozitivelor explozive, a mai spus sursa.

Agenția națională de spionaj a Franței DGSI se ocupă de anchetă, relatează Reuters

UPDATE 20:00 – Ucraina „a folosit arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei”

Armele americane vor lovi în interiorul Rusiei în ultimele zile, potrivit unui oficial occidental.

Armele au fost folosite sub îndrumarea recent aprobată de Joe Biden, permițând ca armele americane să fie folosite pentru a lovi în interiorul Rusiei în apărarea Kharkiv, al doilea oraș al Ucrainei.

Oficialul a vorbit cu Reuters sub condiția anonimatului.

Directiva lui Biden permite ca armele furnizate de SUA să fie folosite pentru a lovi forțele ruse care atacă sau se pregătesc să atace.

UPDATE 19.00 – Ucrainei i s-a permis să doboare avioanele Moscovei deasupra teritoriului rus cu arme americane de când a izbucnit războiul, a clarificat Casa Albă

Ucraina „poate doborî avioanele rusești care reprezintă o amenințare iminentă”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru securitate națională, John Kirby.

— Și au. Au de la începutul războiului.

Clarificarea a fost dată din cauza confuziei privind recenta decizie a Washingtonului de a relaxa regulile privind armele furnizate de SUA care lovesc ținte militare pe teritoriul Rusiei.

Joe Biden a dat autorizație pentru atacuri pe o bază limitată pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva avansurilor forțelor Kremlinului către Harkov.

Kirby a spus că nu poate confirma informațiile potrivit cărora Ucraina a folosit pentru prima dată arme furnizate de SUA pe teritoriul Rusiei.

El le-a spus reporterilor: „Nu suntem în măsură să știm de zi cu zi exact ce trag ucrainenii în ce.

„Este cu siguranță la nivel tactic. Deci, nu pot confirma asta. Vă pot spune că ei înțeleg îndrumarea pe care le-au primit.”

UPDATE 18.00 – Ucraina a avut întotdeauna permisiunea să doboare avioane rusești cu arme americane, spune Casa Albă

Ucrainei i s-a permis să doboare avioanele Moscovei deasupra teritoriului rus cu arme americane de când a izbucnit războiul, a clarificat Casa Albă.

Ucraina „poate doborî avioanele rusești care reprezintă o amenințare iminentă”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru securitate națională, John Kirby.

Clarificarea a fost dată din cauza confuziei privind recenta decizie a Washingtonului de a relaxa regulile privind armele furnizate de SUA care lovesc ținte militare pe teritoriul Rusiei.

Joe Biden a dat autorizație pentru atacuri pe o bază limitată pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva avansurilor forțelor Kremlinului către Harkov.

Kirby a spus că nu poate confirma informațiile potrivit cărora Ucraina a folosit pentru prima dată arme furnizate de SUA pe teritoriul Rusiei.

El le-a spus reporterilor: „Nu suntem în măsură să știm de zi cu zi exact ce trag ucrainenii în ce.

„Este, cu siguranță, la nivel tactic. Deci, nu pot confirma asta. Vă pot spune că ei înțeleg îndrumarea pe care le-au primit.”

UPDATE ORA 17.00 – Oficiali ucraineni și chinezi poartă discuții cu privire la summitul pentru pace

Primul adjunct al ministrului de externe al Ucrainei a purtat discuții cu omologul său chinez în efortul de a spori cooperarea dintre cele două țări, a declarat ministerul ucrainean.

Andriy Sybiha din Ucraina i-a spus, de asemenea, viceministrului chinez de externe Sun Weidong că speră că China va participa la un summit de pace condus de Ucraina mai târziu în iunie.

Dl Sybiha a adăugat că ar putea fi „o ocazie bună de a aduce o contribuție practică la atingerea unei păci juste și de durată”, a spus ministerul de externe ucrainean.

Un raport de astăzi spunea că summitul pentru pace din iunie a deschis porțile unor „discuții limitate cu Rusia” – în ciuda faptului că oficialii ruși nu au fost invitați.

UPDATE ORA 15.00 – Kremlinul a calificat drept „șantaj” comentariile secretarului american al Trezoreriei, Janet Yellen

Kremlinul a calificat drept „șantaj” comentariile secretarului american al Trezoreriei, Janet Yellen, potrivit cărora Washingtonul nu va tolera ca China să își sporească exporturile de bunuri „cu dublă utilizare” către Rusia și va răspunde cu sancțiuni.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că tonul Washingtonului este complet inacceptabil și că Moscova este solidară cu Beijingul, relatează Reuters.

Statele Unite spun că, prin furnizarea de bunuri cu dublă utilizare – care au atât aplicații civile, cât și militare – China alimentează efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Rusia și China au sporit puternic comerțul bilateral de la începutul războiului, în condițiile în care comerțul Rusiei cu Occidentul a fost decimat de valurile de sancțiuni.

UPDATE ORA 14.00 – Jake Sullivan spune că SUA nu intenționează să trimită instructori militari americani în Ucraina, relatează Reuters.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat marți reporterilor că SUA nu intenționează să trimită instructori militari americani în Ucraina, relatează Reuters.

„În ceea ce ne privește, nu plănuim o misiune de antrenament în Ucraina”, a declarat Sullivan.

El a adăugat: „Ei au nevoie de mai multă apărare aeriană și lucrăm la asta și au nevoie de un flux continuu de armament pe care îl vom furniza”.

UPDATE ORA 13.00 – Curtea Supremă a Rusiei a respins miercuri apelul făcut de sociologul și activistul Boris Kagarlițki împotriva condamnării sale la cinci ani de închisoare pentru acuzația de „justificare a terorismului”

Curtea Supremă a Rusiei a respins miercuri apelul făcut de sociologul și activistul Boris Kagarlițki împotriva condamnării sale la cinci ani de închisoare pentru acuzația de „justificare a terorismului”, relatează Reuters citând agenția de presă de stat rusă Tass.

Kagarlitsky, în vârstă de 65 de ani, este un disident politic de lungă durată și s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva conflictului din Ucraina.

O petiție prin care se cere eliberarea lui Kagarlițki a fost semnată de intelectuali și politicieni din întreaga lume, printre care scriitoarea canadiană Naomi Klein, fostul lider al Partidului Laburist britanic Jeremy Corbyn și fostul ministru grec de finanțe Yanis Varoufakis.

UPDATE ORA 12.00 – O persoană a fost ucisă și cinci rănite de forțele rusești în estul Ucrainei, potrivit unui oficial

Forțele ruse au ucis o persoană și au rănit alte cinci în estul regiunii ucrainene Donețk, care suferă cele mai intense asalturi din partea armatei Moscovei, au anunțat miercuri autoritățile regionale, potrivit Agenției France-Presse (AFP).

„O persoană a fost ucisă și cinci au fost rănite. Acestea sunt consecințele bombardamentelor din această dimineață în regiunea Donețk”, a declarat guvernatorul acesteia, Vadym Filashkin, pe rețelele de socializare.

Potrivit relatării AFP, Filashkin a precizat că un civil a fost ucis și alți patru au fost răniți în apropiere de orașul Toretsk și că o altă persoană a fost rănită de un atac aerian separat asupra orașului Selydove, aflat pe linia frontului.

UPDATE ORA 11.00 – Zelenski a declarat că s-a întâlnit cu comandanți de rang înalt la Kiev la întoarcerea sa în Ucraina

Zelenski a declarat că s-a întâlnit cu comandanți de rang înalt la Kiev la întoarcerea sa în Ucraina, după ce a vizitat mai multe capitale europene, precum și Singapore și Filipine în ultima săptămână. Primarul ucrainean din Harkov, capitala regională și al doilea cel mai populat oraș din țară, a declarat că Rusia a lansat 76 de atacuri aeriene asupra orașului în luna mai, de aproape trei ori mai multe decât în cursul lunii aprilie.

UPDATE ORA 10.00 – Forțele rusești își concentrează principala putere de foc asupra estului regiunii Donețk

Forțele rusești își concentrează principala putere de foc asupra estului regiunii Donețk și nu asupra nord-estului Harkovului, unde au lansat o ofensivă luna trecută, potrivit lui Zelenski. Ministerul britanic al Apărării a declarat că sectorul Avdiivka-Pokrovsk, la nord și vest de orașul Donețk, „a rămas probabil principalul efort al forțelor ruse în ultimele 72 de ore”.

UPDATE ORA 09.00 – Ucraina doboară 22 din cele 27 de drone rusești lansate în cursul nopții

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 22 din cele 27 de drone de tip Shahed lansate deasupra a cinci regiuni ucrainene în atacurile Rusiei din cursul nopții.

O persoană a fost rănită și o instalație industrială a fost avariată în atacul din regiunea Poltava, a declarat guvernatorul acesteia, Filip Pronin, prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram.

Armata ucraineană a distrus șase drone deasupra regiunii sudice Mykolaiv, a declarat guvernatorul acesteia. Resturi de la una dintre ele au distrus o casă privată și au avariat alte aproximativ 10, dar nu au fost raportate victime, a adăugat el.

Patru drone au fost doborâte deasupra regiunii sudice Kherson și alte patru deasupra regiunii centrale Dnipropetrovsk, au declarat guvernatorii regiunilor.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia a disprețuit încercările Ucrainei de a-și invita foștii aliați sovietici la un viitor Summit de Pace în Elveția, spunând că invitația a fost respinsă de vecinii săi, scrie CNBC.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Galuzin, a declarat pentru agenția rusă de știri Tass că președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy și aliații săi occidentali i-au „implorat” pe liderii țărilor din fostele republici sovietice să vină la conferința din Elveția, dar a afirmat că invitațiile au fost respinse.

Rusia își păstrează cu gelozie influența asupra CSI, care include Rusia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan. Între timp, țările occidentale au încercat să își consolideze relațiile cu mai multe țări membre ale CSI, spre disprețul Rusiei.

Mai târziu, marți, Kremlinul a declarat că țările nu au vrut să „piardă timpul” cu un summit care nu avea un scop final și la care Rusia nu participa.

În alte știri, Kremlinul a negat o acuzație potrivit căreia ar desfășura o campanie de dezinformare împotriva Franței, a președintelui său și a Jocurilor Olimpice 2024 de la Paris, calificând afirmațiile drept calomnioase.

Citește și