• Tancurile americane Abrams furnizate de SUA către Ucraina au fost retrase din prima linie de luptă pentru a le proteja de atacurile cu drone kamikaze rusești.
  • Provocările majore cu care se confruntă tancurile Abrams pe câmpul de luptă sunt generate în principal de tacticile rusești de luptă cu drone.
  • Echipajele ucrainene care s-au antrenat în Germania au subliniat că tancurile Abrams nu dispun de un blindaj adecvat pentru a contracara armele moderne.

UPDATE ORA 20:00 – SUA, aproape de finalizarea discuțiilor privind acordul bilateral de securitate cu Ucraina, potrivit unui oficial

Statele Unite sunt aproape de finalizarea unei înțelegeri care ar asigura acordul bilateral de securitate cu Ucraina, anunțat anul trecut de Joe Biden la o reuniune G7, a declarat o sursă pentru Reuters.

Națiunile G7, conduse de Washington, au dezvăluit în iulie un cadru pentru securitatea pe termen lung a Ucrainei, pentru a-și consolida apărarea împotriva Rusiei.

Comentariile oficialului vin după un raport al Financial Times publicat mai devreme astăzi, care susținea că un acord era aproape.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

UPDATE ORA 19:00 – Lupte violente raportate în apropiere de Pokrovsk

Luptele violente se intensifică în apropierea orașului Pokrovsk, situat în estul țării, a anunțat Statul Major al Ucrainei.

„Numărul de confruntări în sectorul Pokrovsk rămâne cel mai mare”, a declarat acesta în actualizarea sa de după-amiază.

Zona, situată la nord-vest de orașul Donețk, a cunoscut o creștere a activității rusești în ultimele săptămâni.

UPDATE ORA 18:00 – Șeful NATO le va cere aliaților 40 de miliarde de euro pe an pentru Ucraina

Construind ultima noastră postare – Șeful NATO, Jens Stoltenberg, va cere aliaților să promită un ajutor militar de aproximativ 40 de miliarde de euro pe an pentru Ucraina, a declarat o sursă din cadrul alianței pentru agenția de știri Reuters.

Finanțarea ar urma să susțină cel puțin nivelurile actuale de sprijin militar, a spus sursa, pentru ca Kievul să aibă un grad de predictibilitate în viitor.

Deocamdată nu a fost anunțat public un astfel de acord.

UPDATE ORA 17:00 – Șeful NATO crede că Ucraina poate câștiga războiul – dar numai cu „un sprijin solid și continuu

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că Ucraina poate câștiga războiul împotriva Rusiei, dar numai dacă aliații îi acordă „un sprijin robust și continuu”.

Vorbind înaintea unei reuniuni cu miniștrii de externe la Praga, dl Stoltenberg adaugă că „a sosit momentul” ca țările NATO să „ia în considerare unele dintre restricțiile privind armele” trimise în Ucraina.

Secretarul general a cerut, de asemenea, ca Occidentul să ridice restricțiile privind utilizarea armelor occidentale împotriva unor ținte din Rusia pe parcursul săptămânii.

Luna trecută, el a sugerat că aliații ar trebui să se angajeze să furnizeze Kievului 100 de miliarde de euro (85 de miliarde de lire sterline) în următorii cinci ani.

UPDATE ORA 15.00 – Instructorii militari francezi ar putea fi trimiși în curând în Ucraina

Franța ar putea trimite în curând instructori militari în Ucraina, în pofida îngrijorărilor unor aliați și a criticilor Rusiei, și ar putea anunța decizia săptămâna viitoare, în timpul unei vizite a președintelui ucrainean, au declarat trei surse diplomatice.

Diplomații au declarat că Parisul speră să forjeze și să conducă o coaliție de țări care să ofere o astfel de asistență pentru efortul de război al Kievului, chiar dacă unii dintre partenerii săi din UE se tem că acest lucru ar putea face mai probabil un conflict direct cu Rusia.

Potrivit Reuters, Franța ar urma să trimită inițial un număr limitat de personal pentru a evalua modalitățile unei misiuni înainte de a trimite câteva sute de instructori, au declarat doi dintre diplomați.

Instruirea s-ar axa pe deminare, pe menținerea echipamentului operațional și pe expertiza tehnică pentru avioanele de război care ar urma să fie furnizate de Occident, au spus aceștia. De asemenea, Parisul ar urma să finanțeze, să înarmeze și să antreneze o brigadă motorizată ucraineană.

UPDATE ORA 14.00 – Natalia Komarova, guvernatorul regiunii Khanty-Mansiisk din Siberia, a anunțat joi că demisionează din funcție

Natalia Komarova, guvernatorul regiunii Khanty-Mansiisk din Siberia, bogată în petrol, care a fost criticată anul trecut pentru comentariile pe care le-a făcut despre războiul din Ucraina, a anunțat joi că demisionează din funcție.

Într-o înregistrare video postată pe canalul său oficial Telegram, Komarova, care a supravegheat o regiune care reprezintă peste 40% din producția totală de petrol a Rusiei, a spus că se mută la un alt loc de muncă nedivulgat, chiar dacă mandatul său nu expiră până anul viitor, relatează Reuters.

Komarova, care nu a explicat ce a determinat decizia sa, a fost criticată anul trecut de un activist anti-război care a cerut ca ea să fie urmărită penal pentru discreditarea armatei ruse după ce a părut să sugereze că Moscova nu a avut nevoie sau nu a fost pregătită pentru ceea ce numește operațiunea sa militară specială în Ucraina.

Apropiații au declarat că remarcile ei au fost scoase din context și că Komarova a susținut armata.

În videoclipul ei de demisie, ea i-a mulțumit președintelui Vladimir Putin pentru încrederea acordată și a vorbit despre eforturile depuse de forțele rusești pe linia frontului.

UPDATE ORA 13.00 – Întărirea trupelor rusești în apropiere de Harkov încă nu este suficientă pentru o ofensivă pe scară largă

Rusia își consolidează forțele în apropierea părții de nord a regiunii ucrainene Harkov, unde a lansat o ofensivă luna aceasta, dar încă nu are numărul de trupe necesar pentru a organiza o ofensivă majoră în zonă, a declarat joi comandantul suprem al Ucrainei.

Potrivit Reuters, Ucraina afirmă că a stabilizat frontul din nord-estul regiunii Harkov, unde forțele rusești au lansat un asalt transfrontalier la 10 mai, care a deschis un nou front în războiul vechi de 27 de luni și a întins trupele depășite numeric ale Kievului.

Generalul-colonel Oleksandr Syrskyi a declarat că Rusia continuă să trimită regimente și brigăzi suplimentare din alte zone și de pe terenurile de antrenament pentru a-și întări trupele pe cele două linii principale de atac din nordul regiunii Kharkiv.

UPDATE ORA 12.00 – Kremlinul acuză Occidentul că încurajează Ucraina într-un „război fără sens

Kremlinul a declarat joi că SUA, NATO și unele țări europene încurajează Ucraina să continue ceea ce a numit „războiul fără sens” al Kievului cu Rusia și le-a acuzat de escaladarea tensiunilor în ultimele săptămâni.

Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie 2022 în ceea ce a numit o operațiune militară specială, iar Kievul spune că se apără singur – cu ajutorul occidentalilor – într-un efort de a expulza toate forțele rusești de pe teritoriul său.

Aceasta spune că Rusia depune eforturi pentru a încerca să îi submineze moralul și voința de a lupta.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat joi unele țări occidentale de creșterea tensiunilor în ultimele săptămâni, permițând Ucrainei să folosească arme furnizate de acestea împotriva unor ținte din interiorul Rusiei, lucru pe care SUA nu au acceptat încă în mod public să îl facă.

UPDATE ORA 11.00 – Miniștrii de externe ai NATO se vor reuni joi la Praga

Miniștrii de externe ai NATO se vor reuni joi la Praga, în contextul în care tot mai multe apeluri sunt lansate pentru ca principalii aliați să ridice restricțiile care împiedică Kievul să folosească armele occidentale pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Întâlnirea de două zile din capitala cehă este menită să se concentreze asupra eforturilor de a elabora un pachet de sprijin pentru Ucraina la summitul NATO din iulie de la Washington.

UPDATE ORA 10.00 – Italia nu va trimite niciodată trupe în Ucraina, iar armele pe care le-a furnizat Kievului nu ar trebui să fie folosite pe teritoriul rusesc

Italia nu va trimite niciodată trupe în Ucraina, iar armele pe care le-a furnizat Kievului nu ar trebui să fie folosite pe teritoriul rusesc, a declarat joi ministrul italian de externe, Antonio Tajani.

„Toate armele care pleacă din Italia [către Ucraina] ar trebui să fie folosite pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Tajani într-un interviu televizat pentru postul public de televiziune RAI.

Sub conducerea premierului Giorgia Meloni, Italia a fost un susținător ferm al Ucrainei, dar Roma nu a dezvăluit niciodată detalii despre ajutorul său militar, relatează Reuters.

Tajani a respins, de asemenea, posibilitatea ca fostul premier italian și șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, să devină următorul președinte al Comisiei Europene.

UPDATE ORA 09.00 – Apărarea aeriană ucraineană a doborât 7 din 11 rachete de croazieră Kh-101 și 32 de drone Shahed

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 7 din 11 rachete de croazieră Kh-101 și 32 de drone Shahed.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, armura tancurilor Abrams furnizate de SUA cedează, deoarece au fost descoperite o serie de slăbiciuni, potrivit echipajelor ucrainene care lucrează la tancuri și care au vorbit cu CNN.

Statele Unite au furnizat Ucrainei tancuri Abrams, mai exact modelele M1A1, ca parte a ajutorului militar pentru a sprijini eforturile Kievului împotriva forțelor rusești. Livrarea tancurilor a fost anunțată inițial în ianuarie 2023, fiecare tanc costând aproximativ 10 milioane de dolari.

Potrivit anunțului Președintelui Joe Biden despre vehiculele blindate, tancurile sunt cunoscute pentru capacitățile lor avansate care necesită un sprijin logistic și o întreținere semnificativă, pe care SUA s-au angajat să le furnizeze.

Cu toate acestea, tancurile s-au confruntat cu provocări semnificative pe câmpul de luptă, în primul rând din cauza tacticilor rusești de luptă cu drone. Dronele au făcut din ce în ce mai dificil pentru tancuri să opereze fără a fi detectate și vizate, ceea ce a dus la retragerea echipamentelor de pe linia frontului pentru a preveni alte pierderi.

Miercuri, potrivit CNN, echipajele ucrainene care s-au antrenat în Germania au reiterat dificultățile și au spus că vehiculele nu au un blindaj care să poată opri armele moderne. „Armura sa nu este suficientă pentru acest moment”, a declarat un membru al echipajului cu indicativul Joker. „Nu protejează echipajul. Pe bune, astăzi acesta este războiul dronelor.”

Citește și