• Președintele francez, Emmanuel Macron, începe o vizită de stat în Germania, prima de la Jaques Chirac încoace.
  • Relațiile dintre Franța și Germania nu au fost niciodată atât de degradate.
  • Mărul discordiei între Macron și Scholz este războiul din  Ucraina.

Președintele francez, Emmanuel Macron, începe azi o vizită de stat de trei zile în Germania, treapta cea mai înaltă de pe scara diplomatică, împărțită între capitală și două orașe care întruchipează fiecare o față a Germaniei contemporane: Münster, în vest, și Dresda, în fosta RDG. Primul este aproape de granița Rinului, al doilea de Polonia și Republica Cehă.

Cât de importantă este această vizită a lui Macron?

Emmanuel Macron este primul, după Jacques Chirac în 2000, care  face o vizită de stat la vecinul său și primul șef de stat francez care va vizita estul țării de la reunificarea Germaniei. La sosirea sa în capitală va primi onoruri militare înainte de a participa la o cină de stat care îi va reuni pe cancelarul Olaf Scholz și pe Angela Merkel.

Luni, după un omagiu adus victimelor nazismului, Emmanuel Macron ține un discurs pe teme europene la adresa tinerilor la Dresda iar marți se întâlnește cu liderii germani lângă Berlin pentru un Consiliu de Miniștri franco-german.

Recomandări

CRESC INVESTIȚIILE ÎN ARME NUCLEARE
ÎNCEPE EXAMENUL DE BACALAUREAT
INSIDE OUT 2 DOBOARĂ RECORDUL
PLAJELE DIN SINGAPORE, ACOPERITE DE PETROL
PUTIN ÎȘI APROVIZIONEAZĂ BUNCĂRUL
CELINE DION: MĂ VOI ÎNTOARCE

Parisul și Berlinul se luptă să relanseze motorul european însă diplomații sunt unanimi. Relațiile nu au fost niciodată atât de degradate. Mărul discordiei: Ucraina. Acest război, care ar fi putut servi drept trambulină pentru o inițiativă franco-germană care să garanteze securitate continentului, nu a făcut decât să paralizeze dialogul.

Diferențe sunt conciliabile sau sunt chiar de natură strategică?

Dotat cu butonul nuclear, Emmanuel Macron a încercat să propulseze o componentă de securitate europeană, dar Olaf Scholz s-a aruncat din nou în brațele aliatului american. Ocolind Franța și fără consultări, cancelarul a lansat un proiect industrial de creare a unui scut antirachetă, reunind Israelul și Washingtonul în special.

Olaf Scholz a criticat public ipoteza trimiterii de trupe la sol în Ucraina, iar Emmanuel Macron nu renunță la ideea de disuasiune nucleară europeană, căreia Germania i se opune, preferând să păstreze umbrela exclusivă americană.

De asemenea, Ministrul german al Finanțelor este împotrivă oricăror împrumuturi comunitare în favoarea industriei de apărare, chiar dacă se așteaptă progrese în proiectul unei piețe europene de capital.

Într-un context atât de degradat, nenumărați specialiști în relația franco-germană pun la îndoială însăși oportunitatea acestei vizite de stat.

Citește și