• Zhongnanhai este adesea considerat ca fiind echivalentul Chinei cu Casa Albă sau Kremlinul.
  • Aldrich a remarcat că acei lideri care au folosit Zhongnanhai ca reședință principală au atras adesea un control nedorit pentru activitățile lor.
  • Zhongnanhai este mai bine păzit ca niciodată, deși dezvoltarea inexorabilă a orașului a cauzat probleme în menținerea secretului complexului.

Deasupra centrului imperial al Beijingului se ridică Jingshan, sau Prospect Hill. De la o pagodă aflată la vârful ei modest, se prezintă o vedere panoramică a orașului. Spre sud, acoperișurile aurii ale Orașului Interzis se înalță și cad, trăgând privirea spre sud, spre Tiananmen – Poarta Păcii Cerești – și vastul pătrat cu același nume chiar dincolo. La est se află zgârie-norii metalici netezi din cartierul de afaceri al orașului. La nord, în partea de sus a axei centrale a Beijingului – așa-numita venă a dragonului – se află Turnurile Clopotului și Tamburului, care au acționat cândva ca ceasul colectiv al orașului. Și întinzându-se pe toată periferia vestică sunt apele calme, mărginite de copaci ale lacurilor artificiale, săpate manual pentru plăcerea împăraților din trecut, scrie CNN.

Este această vedere aeriană a „Zhongnanhai”, adică „mările de mijloc și de sud”, și clădirile din jur pe care liderii chinezi de astăzi preferă să nu le vedeți. Acest lucru se datorează faptului că terenul de 1.500 de acri de pavilioane și temple imperiale reutilizate, împreună cu birourile moderne gri, au format din 1950 ansamblul conducerii Partidului Comunist Chinez (PCC).

Ca sediu al puterii, Zhongnanhai este adesea considerat ca fiind echivalentul Chinei cu Casa Albă sau Kremlinul. Sinonim cu elita partidului comunist din China și printre cele mai secrete locuri ale țării , este înconjurat de un zid ocru roșu vechi de secole, cu nenumărate camere CCTV și patrulat asiduu de forțele de securitate atât în ​​haine civile, cât și în uniformă.

Recomandări

CUM SE ÎNCHEIE SAGA LA S1 SI S2?
E BĂTAIE PE POSTUL LUI DRULĂ
CIUCĂ VREA CANDIDAȚI DIFERIȚI LA PREZIDENȚIALE
CRESC INVESTIȚIILE ÎN ARME NUCLEARE
ÎNCEPE EXAMENUL DE BACALAUREAT
INSIDE OUT 2 DOBOARĂ RECORDUL

O evadare liniștită

Pentru strămoșii imperiali ai liderului chinez Xi Jinping, site-ul a îndeplinit o funcție oarecum diferită. În timp ce împărații dinastiei Ming și Qing au condus vastul lor regat din interiorul Orașului Interzis, ei au construit temple, săli și locuințe în Zhongnanhai; mai puțin ceremoniale decât cele ale palatului, ei erau adesea orientați pentru a profita de priveliștile oferite de apele liniștite ale zonei și grădinile atent planificate. Mulți dintre acești împărați au ajuns să-și petreacă zilele înconjurate de sălcii căzute în răcoarea și liniștea acestei grădini .

O poveste transmisă de savantul Geremie Barmé în cartea sa „Orașul interzis” povestește despre rutina zilnică a împăratului Qianlong din secolul al XVIII-lea la Zhongnanhai: În fiecare dimineață, după un prim mic dejun, el călătorea cu un palanchin încălzit la Gardens’ Studio of Convivial Delight, un pavilion pe care l-a construit pentru a valorifica vederea asupra Lacului de Sud, unde lua micul dejun din nou la o masă cu 18 feluri de mâncare.

După cum istoricul și autoarea cărții „Cea mai scurtă istorie a Chinei”, Linda Jaivin, a declarat pentru CNN prin e-mail: „Există ceva scandalos și totuși poetic în coordonarea și efortul incredibil necesar al unei echipe de purtători, bucătari și însoțitori, tocmai pentru ca un împărat ar putea să vină, să privească magnifica Ocean Terrace, să mănânce enorm și să plece

Primul conducător care a văzut Zhongnanhai în primul rând ca un loc de guvernare, nu pur și simplu în care să se relaxeze, a fost împărăteasa văduvă Cixi, care a controlat efectiv China timp de aproape cinci decenii începând cu 1861. Ea a trăit mulți ani în Sala de Ceremonii din grădini, care a devenit centrul autorităţii politice în China. Ea avea să moară acolo în 1908.

Împrejurimile senine din Zhongnanhai au devenit, de asemenea, sub Cixi, un loc de pedeapsă și de închisoare. În 1898, în urma încercărilor de reforme care au nemulțumit-o, Cixi și-a închis nepotul, împăratul Guangxu, pe insula Yingtai, care iese în lacul sudic.

Construită ca o versiune în miniatură a insulei mitice Penglai, adăpostul nemuritorilor legendei chineze, micuța bucată de pământ avea să devină casa împăratului pentru cea mai mare parte a vieții sale, cu excepția unei scurte perioade în care rebeliunea Boxer din 1900 a forțat întreaga curte să fugi din capitala. El avea să moară pe insula Yingtai din cauza otrăvirii cu arsenic.

Întemnițarea și moartea sa, a spus scriitorul MA Aldrich, autorul cărții „Căutarea unui Beijing care dispare: un ghid pentru capitala Chinei de-a lungul epocilor”, adaugă probabil o notă de emoție pentru orice rezident ulterior din Zhongnanhai. „Pe lângă faptul că este un site care păstrează locuri de splendoare imperială”, a spus el , „funcționează și ca o reamintire pentru elita politică cu privire la consecințele ieșirii din linie”.

Pentru Aldrich, însă, complexul Zhongnanhai reprezintă și impulsurile distructive ale PCC față de capitala sa adoptată în anii de după 1949, când Mao Zedong a proclamat întemeierea Republicii Populare. „Ca simbol politic al Noii Chinei, ea a fost sfărâmată, reconstruită, extinsă și renovată de atâtea ori încât s-a pierdut legătura cu trecutul său elegant”, a spus Aldrich.

Scaunul puterii

Inițial, după victoria comunistă în războiul civil din China din 1949, Mao Zedong și-a stabilit reședința la Villa Shuangqing din Fragrant Hills, o altă fostă grădină imperială la vest de Beijing. Deși era precaut să se stabilească în inima imperială a Beijingului – se spune că el a refuzat vreodată să intre în Orașul Interzis, de teamă să nu fie asociat cu structurile de putere ale vechii Chinei feudale pe care luptase pentru a o răsturna – Mao s-a mutat în cele din urmă în Zhongnanhai și, la sfârșitul anului 1949, a înființat în Grădina Abundenței Beneficării, un complex mare de curte favorizat atât de împărații Qianlong, cât și de Kangxi, unde va ține curte cu demnitari și va locui până în 1966.

După ce a restabilit Zhongnanhai ca centru al puterii politice în noua China, Mao a început să reconstruiască complexul după gusturile sale.

„Din 1949, un sortiment de noi stiluri de arhitectură a pătruns în Zhongnanhai, cu un teren de tenis, o sală de sport, piscine și clădiri vestice acoperite cu acoperișuri de streașină chinezești, adăugând o notă discordantă care nu ar fi fost apreciată de proprietarii săi inițiali, cu mentalitate tradițională. ”, a spus Aldrich.

În 1966, Mao s-a mutat din Grădina Benefinței Abundente într-o casă special construită lângă piscină interioară. A chemat deseori oficialii să vorbească cu el în timp ce se plimba în apă – și l-a primit celebru pe liderul rus Nikita Hrușciov la piscină în timpul unei vizite din 1958.

„Interpreții lor au trebuit să treacă pe lângă marginea piscinei”, a spus Jaivin. „Rusul nu știa să înoate și trebuia să poarte aripioare de apă. Lui Mao îi plăcea atât înotul, cât și să-l pună pe Hrușciov în locul lui. În cele din urmă, Hrușciov s-a săturat de asta și s-a cățărat să stea pe margine, atârnându-și picioarele.”

În reședința de alături, Mao și-a căptușit camerele cu rafturi de cărți care adăpostesc o vastă bibliotecă de literatură clasică chineză. „Aici,” a remarcat Aldrich, „a fost înscrisă pe fundalul unui savant, că i-a cunoscut pe Nixon și Kissinger în 1972”.

Majoritatea liderilor următori au preferat să păstreze o casă în afara complexului Zhongnanhai. Deng Xiaoping a trăit, din 1977, într-o casă din curte pe o alee din apropiere adiacentă Beihai, „Marea Nordului” a lanțului de lacuri din centrul Beijingului. Deși nu a fost dezvăluit oficial, se crede că mai mulți lideri contemporani, inclusiv Xi Jinping și predecesorii săi Hu Jintao și Jiang Zemin, și-au întreținut case într-un complex exclusiv închis în Jade Spring Hill, uneori numit „grădina din spate” a politicii chineze.

Aldrich a remarcat că acei lideri care au folosit Zhongnanhai ca reședință principală au atras adesea un control nedorit pentru activitățile lor, în special în anii de turbulențe politice. „În memoriile sale, medicul președintelui Mao, Li Zhisui, a comentat că rezidenții (ai complexului) au fost întotdeauna sub supraveghere”, a spus Aldrich. „În timpul Revoluției Culturale, simplul act de a face un foc ar doborî furia securiștilor asupra făptuitorului. Se credea că un astfel de eveniment era dovada că materialele incriminatoare sau sedițioase erau distruse.”

Grădinile imperiale care oferă priveliști ale lacurilor din Zhongnanhai au fost, astăzi, umplute cu zeci de birouri gri și săli de ședințe, dintre care multe datează din anii 1970, când Zhongnanhai a fost supus unor distrugeri și renovari semnificative – reconstrucția a fost atât de extinsă încât un vizitator din 1979 a descris-o ca fiind un teren asemănător unui șantier, cu drumuri pline de noroi pe care era imposibil de mers. Complexul contemporan se împarte aproximativ în două, cu clădirile din nord, pe malul „lacului din mijloc”, folosit ca sediu al organului executiv de vârf al Chinei, Consiliul de Stat. Aici sunt admiși demnitari străini. Între timp, în jurul „lacului sudic”, se află sediul PCC, inclusiv, în cadrul Qinzheng Hall (Sala Guvernului Diligent), birourile secretarului general al partidului (un post deținut în prezent de Xi).

Multe dintre evenimentele politice cele mai semnificative din punct de vedere istoric care au avut loc la Zhongnanhai au avut loc în Sala Huairen, sau în Sala Compasiunii Prețuite, pe partea de vest a Lacului Mijlociu. Sala a fost adăugată în parcul imperial în timpul dinastiei Qing târzii, dar a fost apoi remodelată extensiv de PCC la începutul anilor 1950 pentru a conferi o măreție socialistă mai augustă. Este o sală de ceremonii lată, impunătoare, cu acoperișuri eșalonate din țigle verzi smălțuite, care se încadrează în linii curbe către colțuri răsturnate; fațada din cărămidă gri austeră este întreruptă de stâlpi, ferestre și uși din lemn roșu. Interiorul încăpător al clădirii găzduiește un auditoriu mare, precum și numeroase săli de întâlnire mai mici.

Sala a servit, timp de zeci de ani, drept principalul loc de întâlnire pentru Biroul Politic din China, organismul decizional al partidului care cuprinde de obicei aproximativ două duzini de membri. Ocazional, a găzduit, de asemenea, Comitetul permanent al Biroului Politic, nucleul elitei politice a Chinei, (puterea ambelor organisme s-a redus considerabil în epoca lui Xi), deși se întâlnesc cel mai frecvent în Sala Qinzheng, aproape de biroul secretarului general.

În timpul tumultului Revoluției Culturale au avut loc discuții și dezbateri vitale la Sala Huairen și, în lunile de după încheierea acesteia, acolo trei dintre așa-numita Bandă a celor Patru – fracțiunea politică care o includea pe soția lui Mao era responsabilă pentru cele mai grave excese ale epocii — au fost arestați, păcăliți să participe la o întâlnire despre care credeau că era despre publicarea celui de-al cincilea volum din Operele alese ale lui Mao.

În aprilie 1989, fostul șef al partidului Hu Yaobang a suferit un atac de cord în timpul unei întâlniri a Biroului Politic la Huairen. Moartea sa avea să declanșeze protestele din Piața Tiananmen pe care guvernul le-a reprimat cu forța la începutul lunii iunie a acelui an.

Cu toate acestea, complexul nu a fost întotdeauna atât de interzis pentru mase după prăbușirea dinastiei imperiale a Chinei. La sfârșitul anilor 1920, a devenit un parc, iar turiștilor li se permitea să se plimbe cu barca și să înoate în lacuri, în timp ce în anii 1980, publicul putea accesa unele dintre locurile sale pitorești și istorice, inclusiv fosta reședință a lui Mao, în tururi organizate de weekend. Chiar și la începutul anului 1989, un jurnalist de la New York Times a reușit să conducă fără îndoială un înalt oficial în complex și să-l lase înăuntru. În timpul unei perioade de relații mai calde între SUA și China, în 2011, fostul președinte chinez Hu Jintao a invitat un grup de liceeni americani la Zhongnanhai.

Preocupări moderne de securitate

Astăzi, Zhongnanhai este mai bine păzit ca niciodată, deși dezvoltarea inexorabilă a orașului a cauzat probleme în menținerea secretului complexului. Când a fost construită o anexă la hotelul din apropiere din Beijing, în 1973, autoritățile au fost panicate de realizarea că de la etajele sale superioare se putea vedea destul de ușor în Zhongnanhai. O clădire a fost ridicată în grabă pe marginea de vest a Orașului Interzis pentru a restricționa această vedere.

De asemenea, în 2018, când noua clădire cea mai înaltă din Beijing a fost  finalizată  – turnul Citic de 528 de metri, mai bine cunoscut sub numele de „Zun” – aparatul de securitate națională al țării ar fi rechiziționat etajele superioare, pe fondul temerilor că vizitatorii sau ocupanții ar putea să spioneze compus. Autoritățile de la Beijing nu au răspuns la cererea CNN de a comenta situația de securitate la momentul respectiv.

Intrarea lui Zhongnanhai, Xinhuamen, a fost, de asemenea, locul de demonstrații repetate în ultimele decenii; în 1989, a fost un punct de adunare pentru studenții care luau parte la protestele de la Tiananmen, în timp ce în 1999, peste 10.000 de membri ai Falun Gong interzis de atunci s-au adunat pe trotuarele din apropierea Zhongnanhai pentru a protesta împotriva tratamentului primit de la guvern.

Deci, în timp ce Zhongnanhai este uneori comparat cu Casa Albă, Aldrich susține că paranoia cu care este păzit astăzi complexul îl face mai mult ca palatul imperial din secolele trecute: „Din moment ce oamenilor obișnuiți nu li se permite să intre în Zhongnanhai, probabil că este mai mult potrivit să-l descriem ca un „Oraș interzis nou” pentru elita conducătoare a Chinei, mai degrabă decât un loc cu o rezonanță politică personală pentru cetățeanul obișnuit”, a spus el. „La naiba, până și Kremlinul este deschis turiștilor!”

Citește și